SAD vide znakove priprema Pjongjanga za probu balističkih raketa sa podmornice

USS Nebraska raketa Trident II D5
2 komentara

Severna Koreja je možda angažovana u pripremama za testiranje balističkih projektila koje će nositi nova podmornica, a koju je u julu pregledao lider zemlje Kim Jong-un, javio je američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Taj istraživački centar objavio je niz satelitskih snimaka koji, prema rečima njegovih stručnjaka, sugerišu “indirektne dokaze o izgradnji nove podmornice sa mogućnošću lansiranja balističkih raketa”. “Preliminarni dokazi ukazuju na moguće pripreme za test”, rekao je CSIS.

“Pojava pomoćnih brodova i dizalica na snimcima sugeriše moguće pripreme, zasnovane na dosadašnjoj praksi, ali trenutno ne postoje čvrsti dokazi da su ovo stvarne pripreme za lansiranje”, rečeno je.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje je ranije saopštilo da je njena najnovija podmornica sposobna da nosi tri balističke rakete. Južnokorejska odbrambena agencija predložila je da bi nova podmornica mogla da bude ispitivana u bliskoj budućnosti.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA izvestila je krajem juna da je Kim Jong-un pregledao novu podmornicu severnokorejske mornarice. Očekuje se da će brod obavljati taktičke misije u Japanskom moru.

Ranije su američki i južnokorejski stručnjaci više puta rekli da Severna Koreja gradi novu podmornicu sposobnu da nosi balističke rakete. Pored toga, Severna Koreja je krajem 2017. dovršila razvoj svoje nove balističke rakete (SLBM), lansirane podmornicom, poznate kao Pukkuksong-3.

balističke raketepodmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

To je upravo ono o čemu govori poštovani prof. dr. milinović. ne rade mi tipke za velika slova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI