Francuska razmišlja o odštetnom zahtjevu, jer Australija odustaje od ugovora o podmornicama vrijednog milijarde, favorizirajući pritom britanske i američke partnere

Suffren
31 komentar

Francuska ministrica oružanih snaga izjavila je kako njezina vlada razmatra brojne mogućnosti kako bi smanjila financijske gubitke, nastale zbog odluke Australije o prekidu unosnog ugovora o podmornicama s francuskom pomorskom grupom.

Govoreći u četvrtak, ministrica oružanih snaga Florence Parly rekla je kako će se francuska vlada pobrinuti da financijski gubitak za zemlju i pomorsku skupinu bude što manji, nakon što je veliki ugovor izvođača radova s podmornicama s Australijom odbačen u korist Britanije i SAD-a kao dobavljača.

“Proučavamo sve načine”, rekla je Parly za Radio France Internationale na pitanje može li Macronova vlada zatražiti odštetu od Australije. Francusko-australski ugovor navodno je bio procijenjen na 40 milijardi dolara, iako su neke vijesti sugerirale da je brojka veća.

Vincent Hurel, glavni tajnik Naval Groupa, rekao je da je izvođač radova “razočaran” odlukom Australije u pogledu poništavanja ugovora iz 2016., koji se odnosio na 12 dizelskih podmornica u korist novog ugovora sklopljenog s Velikom Britanijom i SAD-om za podmornice s konvencionalnim naoružanjem na nuklearni pogon. Čelnici Australije, Velike Britanije i SAD-a najavili su taj korak na konferenciji za novinare sazvanoj u srijedu navečer.

Hurel je rekao da je oko 500 zaposlenika Naval Groupa uključeno u “australijski program”, dodajući kako ne vjeruje da bi oni trebali platiti račun za australsku odluku, sugerirajući da troškove čvrsto snosi Canberra.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nije se suzdržao, rekavši za France Info: “Ljut sam i ogorčen. To saveznici ne čine.” Dodao je kako je to bila “brutalna, jednostrana i nepredvidiva odluka [koja] me jako podsjeća na ono što je gospodin [Donald] Trump radio”.

Velika Britanija, čija će vojna industrija značajno dobiti od novog sporazuma, tvrdila je da taj potez nije “izdaja” Francuske, iako je ministar obrane Ben Wallace rekao da razumije zašto bi Francuzi bili razočarani.

australijafrancuskapodmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anno domini
2 godine prije

pitanje: …Sprema li se EU napustiti cjepiva i koristiti Ivermectine? Zašto smjena? Tihi kraj rata? odgovor: Iako se elita još više ubrzava, zatvarač se gura, istovremeno postoji kontra trend da se odstupi od ovog stava. Japan je najavio da će obustaviti program cjepiva dok se ne osigura sigurnost cjepiva, a sada EU raspravlja o ovoj temi. Lažna statistika bila je rasprostranjena tijekom navodne pandemije, kako bi se pojačali zastoji koji se iskreno koriste kao kontrola gomile tijekom panike elite zbog vidljivosti Nibirua na nebu. Godišnja gripa i svaka smrt iz bilo kojeg razloga bili su uzrokovani Covid-19. U međuvremenu, valjana statistika o smrti ili šteti uzrokovanoj cjepivima nadmašila je onu iz samog Covid-19.Indija je preživjela varijantu Delta koja je dizajnirana da se odupre HCQ -u, ali je umjesto HCQ -a koristila Ivermectine i spriječila tirane u zatvoru i one koji su željeli vidjeti građane Indije odbačene kao emigranti. Uvidjevši trendove,… Čitaj više »

Greven
2 godine prije

Ovo je ćak duhovito. Francuze za’ebaše Ruse sa onim mistralima, a ovo im je karma. Tup u glavu! Ko se zadnji smije… Rusi garant umiru od smijeha.

tuf
2 godine prije

Tko sa amerima liježe – budi se popišan. Popišali su Francuze s podmornicama, pišaju po Nijemcima zbog NS2, pišaju globalno po svojim “saveznicima” uzrokujući im milijarde eura štete zbog zamjene Huawei mrežne infrastrukture. A neka. Budale se mora učiti pameti.

čitalac
2 godine prije

Anglosaksonci polako ali sigurno okreću protiv sebe čak i svoje saveznike.
Pokazuju pravo lice.
Polako ali sigurno prolazi njihova 200-godišnja vladavina svijetom.

Dragačevac
2 godine prije

Treba zabraniti prodaju oružja režimu u Kamberi i uvesti sankcije Australiji zbog kršenja ljudskih prava.

irjtngiewungtiuwnerg
2 godine prije

Ovo je dokaz da će napasti Kinu dok Australiji daju nuksom pokretane podmornice bez nuk naoružanja.

Jomla
2 godine prije

… da sve ne ode u 3 l.m.
… nego u samo 2 p.m.
😀

miroslav lončar
2 godine prije

tek’ sad sve dolazi na svoje wasp se ujedinjuje,rusi se drže,kinezi strplivi,a eu naravno pičvajzira.

lurker
2 godine prije

Sto bi rekao Matakovic – XE, XE, XE.

Max
2 godine prije

Neka Gali nadoknade gubitak prodajući oružje Alžiru Tunisu Maroku Šala alii tu su se udružili Anglosasi i robiijaši pa za nijih nema šanse.

Onogošt
2 godine prije

Ako ti državu vodi Francuska sobarica za očekivati je da budeš pasivan u krevetu ujka Sama

Greven
2 godine prije

Francuska opoziva ambasadore iz A i US na “konsultacije” (hahaha)

>>>At the request of the President of the Republic, I am recalling to Paris without delay our ambassadors to the United States and to Australia for consultations…<<<

diplomatie.gouv.fr/en/country-files/australia/news/article/statement-by-jean-yves-le-drian-minister-for-europe-and-foreign-affairs-17-sept

Greven
2 godine prije

Da neće Francuzi nagulit iz NATO, i pridružit se Rusiji u borbi protiv AUKUS i njihovih podrepnih muha?

>>>Paris has recalled its ambassadors from Washington and Canberra for consultations, citing the “unacceptable behavior” of the US, UK and Australia in striking a nuclear submarine deal that scuttled a French shipbuilding contract.<<<

rt.com/news/535167-france-recalls-ambassadors-aukus/

nessy
2 godine prije

Nisam mizogen, ali kada procitam ‘ministrica obrane’, to mi nekako ne stima. Za ministra obrane vidim nekog generala pred penziju, koji je prosao sve stepenice u vojsci. Jedan primjer (mozda ne po kojem treba suditi, ali, ipak). Plemenita Ursula van der Leyen, za vrijeme svoga ‘ministrovanja’ u Njemackoj, uspjela je oruzane snage dovesti na nivo treceg svijeta. Opet, ne zelim brkati korupciju i strucnost, ali ipak bi za ministra bio podobniji muskarac, koji je prosao sve instance u vojsci.

Zvrk
2 godine prije

ali geopolitika ne postoji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI