Teheran žestoko kritizirao izjavu Mikea Pompea u vezi s napadom ”pro-iranskih” snaga milicije na američko veleposlanstvo

Irak Zelena zona
15 komentara

Američko veleposlanstvo u Bagdadu u nedjelju je bilo pod uzbunom, nakon što je najmanje osam raketa palo na dobro utvrđenu četvrt Zelena zona, koja se nalazi u središtu glavnog grada, ozlijedivši pritom jednog iračkog vojnika i oštetivši više zgrada i vozila. Nije bilo izvještaja o ozlijeđenim osobama veleposlanstva ili sigurnosnog osoblja.

Iran je osudio nedavni napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu i smatra da je njegovo vrijeme “sumnjivo,” najavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

“Napadanje na diplomatske i stambene prostorije nije prihvatljivo, ali vrsta napada i njegov vremenski raspored te izjava američkog državnog tajnika pokazuju da je taj trenutak vrlo sumnjiv i da su već pripremili izjavu za objavljivanje,” rekao je Khatibzadeh tijekom svog govora novinarima u ponedjeljak, dok je njegove komentare citirao Mehr News.

U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo optužio “milicijske snage koje podržava Iran” za odgovornost za napad na Zelenu zonu i zatražio da “ti nasilni i korumpirani kriminalci prekinu svoja destabilizirajuća djelovanja.”

Ranije je Kata’ib Hezbollah, šiitska milicija povezana s Iranom, koja je u savezu s vladom Iraka, a koja se pridružila milicijskoj koaliciji Narodnih mobilizacijskih snaga u borbi protiv DAEŠ-a (ISIS), na sličan način osudila napad Zelene zone, dok je čelnik skupine Qais al-Khazali rekao kako “djelovanja Iračke komisije za koordinaciju otpora uopće nisu usmjerena na američko veleposlanstvo.”

“Naše je pravo osloboditi našu zemlju i osvetiti se našim mučenicima, ali mi preciziramo vrijeme za odgovor, a ono nije daleko”, rekao je al-Khazali.

Milicijska skupina također je izdala odvojeno priopćenje izražavajući osudu “neselektivnog napada na američko veleposlanstvo”, rekavši da je napad predstavljao “prijetnju civilnim životima” i pozivajući SAD neka “obustave vojne aktivnosti na tom području radi sigurnosti stanovništva.”

Iračka vlada nazvala je incident “terorističkim aktom” koji “ugrožava sigurnost i živote nevinih građana i njihove imovine”, a podriva suverenitet i prestiž države.

Déjà vu iračkog napada

Nedjeljni raketni napad na Zelenu zonu, teško utvrđeno područje središnjeg Bagdada koje se proteže na 10 kvadratnih kilometara u kojem se nalazi američko veleposlanstvo, podsjeća na događaje dvostrukih raketnih napada na američku vojnu bazu u Kirkuku, na sjevernom Irak,  koji se dogodio 27. prosinca 2019. i u kojem je smrtno stradao civilni dobavljač. Washington je za taj napad optužio Kata’ib Hezbollah nakon čega je bombardirao pet baza te skupine širom Iraka i Sirije ”u znak osvete,” potaknuvši tim činom djelovanje mnoštva Iračana, koji su u novogodišnjoj noći pokušali provaliti u prostorije američkog veleposlanstva koje se nalazi u Bagdadu.

Sjedinjene Države optužile su iransku vojnu jedinicu Quds Force za umiješanost u napade na američke objekte, a 03. siječnja u napadu bespilotnom letjelicom, koji se dogodio u Bagdadu SAD su izvršile atentat na zapovjednika snaga Qudsa Qasema Soleimanija, kojega je predsjednik Trump ranije optužio za planiranje daljnjih napada na veleposlanstvo. Atentat je ponukao Iran na lansiranje raketa na nekoliko američkih vojnih baza u Iraku. Nakon tog napada više od 100 američkih vojnih osoba zadobilo je traumatične ozljede mozga. Kriza je navela irački parlament na izdavanje rezolucije kojom se tražilo trenutno povlačenje svih američkih snaga iz Iraka.

Iračke milicijske skupine dogovorile su u listopadu 2020. obustavljanje raketnih napada na američke baze pod uvjetom predstavljanja rasporeda povlačenja američkih snaga. Washington postupno smanjuje veličinu svog kontingenta; u budućnosti Pentagon planira smanjiti broj vojnika koji je ondje prisutan na 2.500.

IrakMike Pompeoteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Sečate li se mog viđenja piramide moći i komunikacije između različitih nivoa? Nekada je bilo vrlo jednostavno predvideti akcije Zapada: prvo ide demonizacija – nekoliko meseci ili godina, onda se “dogodi” “lažna zastava”, tu se stvore novinari “dok još kaplje krv” kao da su vidoviti, masa je već pripremljena tako da je “zlodelo” sasvim očekivano i neki “milosrdni anđeo” zaklepeće krilima… Tada je taktika bila kreirana od strane vrha vlasti uz odobrenje “saveznika” – sve je funkcionisalo kao sat. A danas? Imamo gotovo sve isto a vlast od koje bi se očekivalo da nešto preduzme “vrti palčeve”. Izgleda kao da Vašington nije previše zainteresovan da reaguje na “provokacije”, kao da neko drugi “zakuvava”? Da, to zakuvavanje sve vreme sprovode isti akteri koji nisu direktno vezani sa vrhom vlasi ali imaju poluge kojima realizuju vrlo bitne planove. Da li je to Duboka Država? Da, ali ona nije ono što se sada… Čitaj više »

Lake
3 godine prije

Koga ovo interesira?

shumadinac
3 godine prije

Šta mi bi sa komentarom?

Lake
3 godine prije

U očekivanju Bidena.

SULE
3 godine prije

Počelo je izvinjavanje Amerima da nitko od navedenih nije ispalio rakete jer znaju turbandvije da slijedi odmazda žestokih razmjera a možda dron pogodi nekog imama kao Sadržaj pa se bolje opravdat

rimtu
3 godine prije

False flag.

Max
3 godine prije

SAD i Izrael se svim silama trude izazvati Iran da započne rat ali su njihovi potezi prozirni i ne uspjevaju. Iran ne želi rat ali ako bude napadnut branit će se žestoko.

ad astra
3 godine prije

Iran stvarno ili ne razumije ili ne želi razumjeti da se igra s vatrom. Svaki budući rat bit će znatno drugačiji od svih prethodnih ratova. Parafrazirao sam von Clausewitza. Iran želi pokazati da je veliki i bitan faktor na BI. Da li je stvarno toliko močan? Teško za povjerovati i sve će biti u redu dok ne pređe crvenu liniju. Poruka zapadnih sila je vrlo znakovita. U Perzijski zaljev uplovljavaju brodovi koji su nosioci rata na daljinu. Blizu iranske granice stacioniraju se zrakoplovi koji su također dio doktrine ratovanja na daljinu. Zar stvarno Iran misli da će netko na njega pokrenuti pješački napad? Svaka država odgovara za svoje ponašanje, a ako na neki način krši osnovna demokratska načela jedini nenasilni odgovor su sankcije. Ukoliko se nastavi nasilno ponašanje države pod sankcijama ostaje još kao odgovor vojna sila.

tumba
3 godine prije

Persijanci su se uvek dizali iz pepela. Neće ih ni sada uništiti neka bedna lutajuća pustinjska gamad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI