SAD priznaju da nisu obavijestile Irak o zračnim napadima

portparol Pentagona John Kirby
5 komentara

Američka vlada je priznala da nije obavijestila zvaničnike u Bagdadu o zračnim napadima na iračko tlo prošlog petka, uprkos tome što je prvobitno tvrdila da su bili upozoreni prije vremena. Visoki američki glasnogovornik je insistirao da nije bilo “namjere da se obmane”, pripisavši nesreću jednostavnoj grešci.

Obraćajući se novinarima u utorak, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby ispravio je prethodnu izjavu o “prethodnom obavještavanju iračkih zvaničnika” prije prošlosedmičnog zračnog napada, koji je ciljao više od 85 lokacija širom Iraka i susjedne Sirije.

„Duboko se izvinjavam zbog greške i žalim za bilo kakvu zabunu koju je izazvala. To je bilo zasnovano na informacijama koje smo imali ili su mi dostavljene u tim ranim satima nakon štrajkova. Ispostavilo se da su te informacije bile netačne”, rekao je Kirby i dodao “Nadam se da ćete shvatiti da iza toga nije bilo zle namjere, nikakve namjerne namjere da se obmane ili pogriješite.”

Iako je ranije rekao da su bombaški napadi jasno obaviješteni Bagdadu prije vremena, Kirby je bio primoran da odustane od te tvrdnje nakon pojašnjenja zamjenika glasnogovornika State Departmenta Vedanta Patela, koji je potvrdio da irački lideri nisu bili obaviješteni sve do “odmah nakon što su se napadi dogodili”.

Prema američkoj Centralnoj komandi (CENTCOM), koja nadgleda operacije na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji, u napade su učestvovali “brojni avioni”, koji su bacili preko 125 precizne municije na desetine ciljeva. Među pogođenim lokacijama bile su komandne i kontrolne instalacije, obavještajni centri, skladišta oružja i objekti u lancu snabdijevanja kojima upravljaju milicije koje podržava Iran, dodao je CENTCOM.

Operacija je pokrenuta u znak odmazde za niz napada na američke baze širom regije, odnosno za napad dronom 28. januara u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno više od 40 drugih u bazi u Jordanu, u blizini sirijske i iračke granice.

Bagdad je u više navrata osudio nedavne američke napade na iračku teritoriju, rekavši da su prošlonedeljne operacije gurnule region na “ivicu provalije”. Glasnogovornik vlade Bassem al-Awadi također je negirao da je njegova zemlja koordinirala akciju s Washingtonom, optužujući američke zvaničnike da iznose “lažnu tvrdnju s ciljem obmanjivanja međunarodnog javnog mnijenja i odricanja od pravne odgovornosti”.

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani također je lično kritizirao američke zračne napade, rekavši da oni ugrožavaju suverenitet njegove zemlje i prijete regionalnoj stabilnosti. Nakon ranije runde napada krajem januara, lider je rekao da SAD “potkopavaju sporazume i različite sektore zajedničke sigurnosne saradnje”, također naglašavajući potrebu “preoblikovanja budućih odnosa” s Washingtonom.

IrakKirbySAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Kada izuzetni ne znaju što će na Blistoku, onda bombardiraju Irak.
1990., 2003., 2024.

Toliko ih smatraju stokom i bićima niže vrste da ih ovaj puta nisu ni obavijestili da će ih bombardirati.

Opet se provlači u tekstu da je napadnuta američka baza Al Tanf u Jordanu.
Nije, nego u Siriji.
Inače se nalazi na blizu tromeđe Sirije, Iraka i Jordana.
I zbog tri ubijena američka vojnika u toj ilegalnoj američkoj bazi u Siriji, izuzetni odlučiše bombardirati Irak.

Mišo, opet – strikes u ovom slučaju nisu štrajkovi, već udari.

žile29
2 mjeseci prije

Ja nemogu da vjerujem koje je to smeče i zlo od naroda!!Molim boga da ce doci dan kad ce propast taj imperij zla zvani amerika

Darko
2 mjeseci prije

Što drugima nije dozvoljeno to je dozvoljeno američkim svinjama?

Max
2 mjeseci prije

Očita agresija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI