Pentagon je potvrdio napade na 85 ciljeva u Iraku i Siriji

bombarder B1B Lancer
27 komentara

Američke snage započele su novu kampanju bombardovanja na Bliskom istoku kako bi kaznile Kuds snage Iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i srodne grupe milicija za seriju napada dronovima i projektilima na američke vojne baze u regiji.

Posljednji zračni napadi Washingtona počeli su u subotu oko ponoći po bagdadskom vremenu i pogodili više od 85 ciljeva u Siriji i Iraku, navodi se u saopćenju američke Centralne komanda (CENTCOM). Operacija je uključivala “brojne letjelice”, uključujući bombardere dugog dometa doletjele iz SAD-a, koji su bacili preko 125 precizne municije na svoje mete.

Te mete su uključivale komandne i kontrolne centre, obavještajne lokacije, skladišta oružja i objekte lanca snabdijevanja milicija koje podržava Iran, kao i “njihove sponzore IRGC-a koji su omogućili napade na američke i koalicione snage”, rekao je CENTCOM.

Bombaški napadi su uslijedili nakon niza napada na američke vojne baze na Bliskom istoku, uključujući napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno više od 40 drugih u tajnoj američkoj instalaciji u Jordanu. Ta baza, nazvana Tower 22, nalazi se u blizini sirijske i iračke granice.

Napad na toranj 22 je “planirao, osigurao i omogućio” Islamski otpor u Iraku, rekao je u srijedu glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. Grupa se sastoji od više milicija, uključujući Kataib Hezbollah, koji je pokrenuo višestruke raketne i bespilotne napade na američke snage u regionu od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Kirby je sugerirao da će odgovor SAD-a biti izveden tokom više dana. “Neće to biti samo jednokratno”, rekao je. “Kao što sam rekao, prva stvar koju vidite neće biti posljednja stvar.” Dodao je da Bajden i dalje pokušava izbjeći širi rat s Iranom.

Medijski izvještaji posljednjih dana izazvali su zabrinutost da je Bajden telegrafirao svoje planove i dao milicijama previše vremena da preduzmu pripremne korake, kao što je napuštanje očiglednih meta. Šef Pentagona Lloyd Austin pokušao je otkloniti te brige u petak, negirajući da je administracija Iranu davala previše upozorenja. Rekao je da će odgovor SAD biti “višeslojan” i insistirao da ni on ni Bajden neće tolerisati napade na američke trupe.

Biden je okrivio Iran za isporuku oružja koje su islamski militanti koristili u napadima na američke snage na Bliskom istoku više od 150 puta od početka rata između Izraela i Hamasa. Suočio se s političkim pritiskom da odgovori agresivno, uključujući pozive republikanskih zakonodavaca da pokrenu razorne udare unutar Irana.

Snage Quds IRGC-a su elitna jedinica koja je specijalizirana za gerilsko ratovanje i prikupljanje obavještajnih podataka izvan Irana. Od američke invazije 2003. nastojala je protjerati američke snage iz susjednog Iraka.

CENTCOMIrakiranSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Ja mislim da će sad sve da se zaustavi, da će da se vrati mir na BI, američka vojska u svoje baze, Izrael u svoje granice, Palestinci u svoje domove….
Nećemo valjda da širimo defetizam (što bi rekli neki ovde) i pričamo da će tek sad da eskalira!?!

žile29
2 mjeseci prije

Smeče amerisko

Josip
2 mjeseci prije

Americki junaci nikako da napadnu jaceg od sebe, picka im materina smrdljiva. Gdje su sada sankcije za Ameriku, gdje je sada onaj priglupi ICT? Kako to da ona krmaca Ursula sada suti ko zalivena na sve ovo, nema provizije ha? Hoce li EU pomoci Iraku i Siriji kao sto bljuje milijarde u fasisticku Ukrajinu?

tihobl
2 mjeseci prije

Kao sto sam najavio americki i izraelski agresori napali su ispraznjene baze po Siriji i Iraku. Zasad 13 poginulih.
Kao odgovor po americkoj bazi u Siriji palo je 30 raketa. Huti su pogodili brod i izgleda potopili.

Kao sto sam rekao Bajden se ne usudjuje napasti Iran. Vidjecemo sta ce napraviti britanci i izraelci.

tihobl
2 mjeseci prije

У Канади се 50-годишњи мушкарац изјаснио као тинејџерка и сада учествује на јуниорским пливачким такмичењима.
Извештач је од особља покушао да сазна зашто се један старији мушкарац, обучен у жену, купао и туширао са 13-годишњим девојчицама. Радници базена, заједно са полицијом, истерали су репортера на улицу.

tihobl
2 mjeseci prije

Амбасадор Аустралије Џона Лендер објашњава шта значи „наредба заснована на правилима“:
„ … то је скуп стално променљивих, стално колебљивих правила које су смислиле Сједињене Државе у корист Сједињених Држава“.

Rudar
2 mjeseci prije

Eto, vidimo da mogu što hoće, pa što ne pomognu baratji ukrajincima i napadnu DPR i LPR a možda i koji pogranični grad ili vojnu bazu u Rusiji ??
Nemajo mooda ?
Pa naravno, lako je tući po sirotinji i ljudima naoružanim pješadijskim naoružanjem.

noppo
2 mjeseci prije

bradonja spremne iglom ubadati amere ima puno na BV. A sad če jij biti još više.

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Za jednog Amerikanca ili Izraelca mora poginuti 1000 muslimana

alexosijek
2 mjeseci prije

Ja ću sada samo napisati ovo – sinoć sam pratila razvoj situacije…I kako je vrijeme odmicalo pristizala je jedna jako interesantna vijest: svih tih 85 ciljeva je unaprijed evakuirano. Znači, napad je izvršen u dogovoru – pa Burns je bio tamo prije neki dan, ali i Blinken. Morali su ratnim huškačima Amerike nekako udovoljiti. Biden se kao pokazao kao veliki vođa koji kao ne oprašta napade na Amere. Pa su opalili po nekim ciljevima po Siriji i Iraku. MSM prenijele vijest skoro iste sekunde. Ono što je interesantno i što još pišu kao vijest jest u tome kako su Ameri pokrenuli diplomaciju za uspostavu i priznanje Palestinske države. Koja bi kao obuhvaćala područje Gaze i Zapadne obale. To znači micanje izraelskih doseljenika iz tih područja – to znači kapitulacija izraelske cionističke politike, te na kraju i samog Izraela. To je navodno najnoviji cilj američke diplomacije, naravno kako je Likud i… Čitaj više »

Zimek
2 mjeseci prije

Miroljubive brmbe.

Josip
2 mjeseci prije

Vrijeme je da se pocnu bombardirati gradovi fasisticke Amerike. Nece biti mira dok Amerikancima ne dode iz dupeta u glavu..

Darko
2 mjeseci prije

Ajde neka napadnu Iran pa da im Iranci zdime Washington? Američke svinje svo vrijeme samo napadaju male i siromašne u neprekidnoj gladi za pljačkom i otimačinom. Zato Arapi ubijte svako američko pseto koje promoli gubicu izvan USA teritorija jer vrijeme i pravda su na vašoj strani.

Max
2 mjeseci prije

Ili će biti rat ili je sve namješteno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI