Britanska vlada objelodanila potpisivanje trgovinskog sporazuma s Turskom nekoliko dana prije nego što Velika Britanija napustila jedinstveno tržište EU

Velika Britanija dogovor sa Turskom
5 komentara

Velika Britanija i Turska dogovorile su se o proširenom sporazumu o slobodnoj trgovini koji podupire njihovo postojeće partnerstvo, nekoliko dana prije nego što je Britanija prestala trgovati prema pravilima Europske unije.

Sporazum pokriva poslovanje vrijedno više od 18,6 milijardi funti (25,25 milijardi dolara) u 2019. godini, a najavljen je nakon video poziva britanske međunarodne trgovinske tajnice Liz Truss i turskog ministra za trgovinu Ruhsara Pekcana.

“Tek smo počeli,” rekla je Truss u utorak, proslavljajući nalet nagodbi Velike Britanije nakon Brexita koje je postigla sa 62 zemlje i EU; nagodbe se navodno odnose na 885 milijardi funti (1,193 bilijuna dolara) vrijednosti trgovine.

“Ovo je bez presedana, niti jedna druga zemlja nikada ne pregovara o toliko trgovinskih poslova istovremeno”, tvrdio je glasnogovornik Odjela za međunarodnu trgovinu (DIT).

Turski sporazum pokriva “povlaštene carine” za oko 7.600 britanskih tvrtki koje su prošle godine izvezle robu u zemlju, od čega se znatan dio robe odnosio na strojeve, željezo i čelik, navodi se u priopćenju DIT-a.

Sporazum uključuje i zaštitu za kretanje dijelova automobila između Velike Britanije i Turske, uključujući i proizvođača automobila Ford, koji se oslanja na opskrbni lanac za svoju paletu vozila Transit.

Dogovor s Turskom jedan je od najvećih u Velikoj Britaniji nakon Švicarske, Japana, Kanade, Islanda i Norveške, a slijedi i druge nedavne trgovinske sporazume, uključujući Meksiko 15. prosinca.

Na Badnjak je Velika Britanija postigla 11.-satni trgovinski dogovor sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, EU, samo sedam dana prije prijelaznog roka 31. prosinca, kada napušta jedinstveno tržište i carinsku uniju bloka od 27 država.

Šefovi EU potpisat će sporazum u srijedu u Bruxellesu, prije nego što ga RAF-ov zrakoplov odveze do Londona, gdje će ga potpisati britanski premijer Boris Johnson.

Britanski zastupnici bit će pozvani u parlament u srijedu kako bi glasali o sporazumu.

euturskaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
brusli
3 godine prije

Neke ideologije i naučeni, (čit.: izdresirani) narativi jesu prepreka sporazumima i poslovima.
Neke, pak, za koje se, opet izdresirano, tvrdi da su itekako nazadne, neprihvatljive … i dopustite svojoj mašti svakojake i raznolike loše kvalifikacije …, uopšte nemaju tih problema, dapače!
Eh sad, cijenjeno čitateljstvo neka vidi i odvaže, otkud to pušu vjetrovi dresure i spremno ukalupljeno pa i negativno te besmisleno štetno montiranih narativa, već vijekovima.
Ali ne! Neće to mnogi ni pod razno! Jerbo, balkanština teče venama i ona nas čuva da nas svekoliki svijet ne bi obmanuo svojim opsjenama! Prozreli smo mi sve te “one i druge”!
Neće oni nama soliti pamet!

Bosanac
3 godine prije

Zato su Venecijanci ops. Britanci i izasli iz EU da mogu igrat dobrog i loseg policajca u saradnji sa ostalim haverima u buducim geopolitickim desavanjima.

Nekamuda
3 godine prije

Nista novo, sad istinito znamo čija stolnica stoji pored Erijevog.

Max
3 godine prije

Novac i interes to im je najvažnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI