Telegram je pitanje nacionalne sigurnosti

telegram
4 komentara

Ukrajina može koristiti Telegram za operacije utjecaja, ali aplikacija za razmjenu poruka i dalje predstavlja prijetnju, rekao je u srijedu šef ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) Kiril Budanov.

U komentarima koje je medijima poslao kijevski Centar za strateške komunikacije, Budanov je priznao širok domet šifrirane platforme za razmjenu trenutnih poruka, nazivajući to i šansom i problemom.

„Sa stanovišta nacionalne sigurnosti, Telegram je definitivno problem“, rekao je Budanov. „Svako može da napravi kanal, počne da piše šta god želi i – kada neko pokuša da uradi nešto po tom pitanju – sakrije se iza slobode štampe.”

“Apsolutno sam protiv gušenja slobode govora. Ali ovo je previše”, dodao je Budanov. “Ovo nije sloboda medija, to je nešto drugo.”

Telegram su kao platformu za razmjenu trenutnih poruka kreirali ruski preduzetnici Pavel i Nikolay Durov 2013. Ono što ga izdvaja od sličnih aplikacija, kao što su WhatsApp i Viber, je mogućnost kreiranja javnih kanala za emitovanje i diskusionih grupa. Trenutno je aplikacija broj jedan za razmjenu poruka u Ukrajini.

„Najinteresantnije je da svi čitaju Telegram“, rekao je Budanov. Iako ovo može imati “destruktivan efekat” unutar Ukrajine, takođe omogućava Kijevu da širi svoju poruku na teritorijama pod ruskom kontrolom, dodao je.

Njegovi komentari dolaze dva dana nakon što je nekoliko ukrajinskih poslanika predložilo nacrt zakona kojim bi se “regulisao” Telegram. Prijedlog definiše platforme za razmjenu poruka kao posebnu pravnu kategoriju i stvara zahtjeve za izvještavanje za „pružaoce informacija“ koji ih koriste. Ako se usvoji, to bi zahtijevalo da sve platforme za razmjenu poruka koje rade u Ukrajini imaju registriranu kancelariju u zemlji – osim ako imaju sjedište u EU – i da otkriju svoju vlasničku strukturu i finansiranje vladi.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski konsolidirao je sve medije pod okriljem države, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno zbog sukoba s Rusijom. Zvaničnici u Kijevu su više puta žalili zbog činjenice da je Telegram omogućio građanima da zaobiđu vladinu cenzuru.

Prošlog mjeseca, parlamentarni odbor se složio da platformu treba zabraniti u Ukrajini. To je izazvalo kritike od strane zvaničnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu zaduženog za “suprotstavljanje dezinformacijama”, koji je tvrdio da Ukrajina koristi platformu da “davi proruske segmente medijskog polja” i da bi zabrana bila “nemoguća”.

Kiril BudanovrusijaTelegramukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
29 dana prije

Moram na wc i hladno mi je a monstrumka priča s šogoricom za koju je do jučer vikala da će je razbiti.

Ivek
29 dana prije

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski konsolidirao je sve medije pod okriljem države
Isto ko i Plenki u hr, više ne možeš komentirati ništa na “hrvtskim” portalima koje posjeduju razni hanžekovići koji ovršuju hrvate, styrie i slični bez da te njihovi cenzori moderatori baniraju, jedino je logično još zadnji bastion, ovi na indexu, 24sata, večernji, jutarnji, net.hr, tportal, slobodn, dnevno su svi sellouts. prodali dušu vragu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI