Tenkovi koje je isporučio NATO uništeni u neuspješnoj ukrajinskoj ofanzivi

Leopard 2A7
236 komentara

Ruske snage su odbile obnovljeni napad velikih razmjera ukrajinskih trupa u nekoliko dijelova Donjecke i Zaporoške oblasti, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane u utorak u ranim satima, tvrdeći da su kijevske oružane formacije i vojne jedinice pretrpjele “značajne gubitke” .

“Pretrpevši velike gubitke dan ranije, kijevski režim je reorganizovao ostatke 23. i 31. mehanizovane brigade u zasebne kombinovane jedinice, koje su nastavile ofanzivna dejstva u blizini Novodarovke i Levadnoje”, rekao je portparol ministarstva, general-pukovnik Igor  Konašenkov  .

Obnovljena ofanziva se uglavnom fokusirala na selo Vremevka u Donjeckoj oblasti, ali je zaustavljena raketnim, artiljerijskim i teškim raketnim bacačima plamena, prema Konašenkovu.

“Ukupni gubici ukrajinskih oružanih snaga u pravcu južnog Donjecka iznosili su preko 1.500 vojnika, 28 tenkova, uključujući osam tenkova njemačke proizvodnje Leopard i tri tenka na točkovima francuske proizvodnje AMX-10, kao i 109 drugih oklopnih borbenih vozila”, rekao je Rus . rekao je vojni portparol.

Nije jasno da li su u zbir uključeni gubici od neuspešnog napada u nedelju, koji je ruska vojska opisala kao „velikih razmera“, ali „neuspješan“ . Samo u tom pokušaju Kijev je izgubio više od 250 pripadnika vojske, 16 tenkova, tri pješadijska vozila i 21 oklopno vozilo, navodi ministarstvo.

Neki video snimci koje su vojni blogeri pustili na Telegramu su pokazali nešto što se čini kao nekoliko napuštenih francuskih lakih tenkova AMX-10, ali nisu uključivali vizuelnu potvrdu njemačke proizvodnje Leoparda izgubljenih u borbi.

Rusko Ministarstvo odbrane još nije objavilo snimke najnovijih udara na ukrajinska vojna vozila. U ponedjeljak je objavila video ukrajinsku tešku opremu koju su isporučile zapadne nacije, koju su dan ranije uništili ruski udari.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Maliar potvrdila je da kijevske snage prelaze na “ofanzivne akcije” u nekim područjima, ali nije komentirala neuspjele napade i ustvrdila da je razgovor Moskve o “kontraofanzivnim” greškama Kijeva bio pokušaj da se “skrene pažnja” od vlastitih navodnih neuspjeha.

Leopardrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
236 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
duki
10 mjeseci prije

E moj Zeljo što ti je ovo trebalo dobio si po
pi.ki i odveo u smrt 1500 ljudi samo danas !
Tvoja “barbarosa” je izgleda gotova !
A i ti sa njom !
Ajmo Burt….i ostali

Realno
10 mjeseci prije

Umjesto pšenice sadit ćete i jesti zastarjelo gvožđe.

alexosijek
10 mjeseci prije

Nova Kahovka brana je odletjela u zrak, poplavljeno je/biti će nevjerojatno ogromno područje, sva naselja do ušća u Crno more će nestati, nevjerojatna ekološka katastrofa, i možda najpogubnije od svega – sistem hlađenja nuklearne elektrane Zaporižje je dovedeno u opasnost…Dakle, veliki drugi civilni infrastrukturni objekt jest uništen od početka ovog sukoba…Prvi je plinovod Nord Stream o koji su svi zaboravili i “nije bitan” valjda za Njemačku više – “all it matters is Ukraine” (Annalena B)…Što se brane tiče, neki napominju kako je došlo do pucanja nakon što je 6 ruskih bombardera istresalo teret u blizini, drugi kako su Ukrajinci digli branu u zrak, još je dosta nejasno – no sigurno, što i video snimke pokazuju, sredine brane nema i ogromna količina vode će izaći iz te velike akumulacije poplavljujući obale do Crnog mora..zapadna obala i grad Herson je na nešto povišenom dijelu, tako da izravnu štetu trpi istočna obala (koju… Čitaj više »

Dragačevac
10 mjeseci prije

Konkurs kornet rpg 7 navodjene rakete iz helikoptera i aviona, mine itd… sve to uništava tenkove i sovjetske i zapadne proizvodnje, ništa jači oklop tu ne menja situaciju.

Ante
10 mjeseci prije

Nadam se da griješim. Ako nuklearka u Zaporožju ostane bez napajanja, a već je sada na rezervnom napajanju mogao bi se dogoditi novi Černobil?

eks
10 mjeseci prije

Nijedna strana nije upotrebila glavne snage. Napadi NATO-Ukro snaga na širokom frontu imali su za cilj da stvore brešu u ruskoj odbrani i da tu krenu glavne snage sa prodorom. Medjutim, sve se završilo neuspehom i mnogo gubitaka po NATO-Ukre . Pokušali su i desant preko Dnjepra , sa podrškom dva Su 25 , jedan je oboren, a drugi je pobegao . Desantni čamci su uništeni i desant je propao. Tada NATO-Ukri gadjaju i probijaju branu hidroelektrane Nova Kahovka . Posledice poplava mnogo su opasnije i štetnije za ruske snage na levoj obali Dnjepra . To je osveta NATO-Ukra za neuspeh u pokušaju desanta. Za dva dana “uvertire” u kontraofanzivu na širokom frontu NATO-Ukri su izgubili oko 1.500 vojnika i 28 tenkova . Posebno je aktivna NATO-Ukro propaganda sa širenjem laži o uspesima i izmišljenim akcijamatipa “nindža kornjača”. Ima fake snimaka kako NATO-Ukro vojnici “izlaze” iz šahtova iz kanalizacija u… Čitaj više »

Džudžan
10 mjeseci prije

Uništena silna tehnika, a nigdje snimaka. Blaženi koji povjerovaše, a ne vidješe.

Sto n
10 mjeseci prije

Svemočna pračka 2 😂😂, dizajnirana posebno za leopard 2. Cak su im i metu u obliku križa nacrtali di da gađaju

Mrčikola
10 mjeseci prije

Igrali smo, ko’ mulci, zayebantsku igru na šahovskoj ploči…zvali smo je jedi-jedi.., ili slično tomu.
Poanta je bila da pobjeđuje onaj koji prvi izgubi sve figure…nismo bili pijani, niti drogirani..,nitko nas nije prisiljavao da igramo igru…i, naravno, nije se ginulo.

Zvonko
10 mjeseci prije

Glavno pitanje o kojem ne zele u medijima govoriti je zbog cega je NATO savezu tj SAD-eu toliko stalo do Ukrajine?! Niti je Ukrajina u savezu niti u EU? Cemu ta NATO ekspanzija ako je iskljucivo odbrambeni savez?!

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Situacija prije 24 sata, otprilike “Na Telegramu se upravo objavljuju snimci pokolja Ukrajinaca kod Siverska i Casovog Jara. Nemoguce je da je ovo glupost iskusnih ukrajinskih i NATO zapovjednika. Prije je izdaja. Rusi tepih bombardovanjem ciste oklopne kolone sa preko pedeset vozila. Vidljive su i posljedice velikih bombi. Najvjerovatnije strateski bombarderi. Grupirati takvu silu na otvorenom usred dana” “Aktivnosti Tu-95 prije sata. Poletjela strateška avijacija. Za dva dana su izgubili 50+ vozila, a zauzeli dva nebitna sela. Aj baš da vidim koliko će Nato moći da pravda svojim poreskim obveznicima milijarde koje Rusi unište. Juče je na Zaporoškom pravcu posada Ka 52 uništila 9 oklopnoh vozila. Inače, danas je prvi put uništen francuski AMX-10R. ✌🏻” 21.52 ————— “Rusi su poznati po “Maskirovki” što je ruski izraz za umjetnost vojnog dezinformiranja. Kao rezultat toga, ovaj se izraz često primjenjuje na rusko vojno prikrivanje. Maskirovka ne pokriva nikakvu specifično rusku praksu, već… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Nastavak

“Najnovije vijesti iz Ukrajine iz minute u minutu na sajtu Komsomolske pravde: http://www.kp.ru/ daily/ 27511.5/4773364/
—————-

Ono sto se jos spominje jeste da je Rusija sa svoji SU-25 “skinula” dvije posljednje nadogradnje kao i konzervans sa preostalih T-55, sto ocito dovodi do priprema ratovanja u nuklearnim uslovima. I nedostatkom satelita. Mislim da su granicu ostavili poroznu iz potrebe da “false flagom” mobiliziraju svoje stanovnistvo, kao i onim dronovima iznad Moskve o kojimase vise ne pise.Maskirovka.

——

Jadna ukrajinska mladost! Na pet pravaca pokušali protuofenzivu i u ovih nekoliko sati tih akcija već oko 1300 mrtvih vojnika. Tužno!

——
… to je početak katastrofe Holivud armije, sa sedištem u Kijevu. Desetine vozila izgubljeno. Ruska artiljerija je na visini zadatka.

Šta radi 152mm oklopnom vozilu. Pa to je neverovatno. Melje čelik bukvalno

burt
10 mjeseci prije

ovo ruska propaganda, ofenziva još nije ni počela a ruska propaganda već govori da nije uspjela, tako je bilo i sa onim nepostojećim uništenim Bradleyima i Leopardima, ruska vojska, separatisti i paravojne jedinice neće uspjeti zadržati sadašnje položaje, vidjet će se tokom ljeta kako će se ruska fronta raspasti kad ih ispresijecaju na jednom pravcu i dođu s leđa na drugom pravcu

tihobl
10 mjeseci prije

Iran proizveo jeso jednu hipersonicnu raketu:
Иранска војна индустрија представила хиперзвучну ракету “Фатах”. Према речима произвођача ефективни домет ракете је 1.400км а максимална брзина на трајекторији чак 12+ маха.

alexosijek
10 mjeseci prije

Jbt, ovdje niti šalu više ne možeš napisati – odmah se krivo i naopako sve protumači…lp

Zec
10 mjeseci prije

Mišo ne samo tenkovi nego i topovi granate, rakete… Ma sve je uništeno samo Rusija ostala. Opet si sam. Koliki je tečaj rublje?

Days
10 mjeseci prije

Medi smazao Leoparden haha

Max
10 mjeseci prije

Unaprijed osuđeno na propast.

Nena
10 mjeseci prije

Bravo,bravo 👍👍🇷🇺❤️

Konj
10 mjeseci prije

Sto lazu na ovom portalu nije humano, pa sam prigužin😅 kaze da to nije istina.

Konj
10 mjeseci prije

Druga svjetska sila unistila branu da uspore kontra ofanzivu ukrajine ugrozavajuci time svoje sugradane, toliko o strasnoj rusiji🤣🤣🤣

nessy
10 mjeseci prije

Ako su podaci tocni, 60.000 ukrajinaca, napada 300.000 utvrdjenih rusa, UA moze ocekivati samo propast. Za napad na 300k treba izmedju 600-900.000 vojnika, da bi imali sanse.

bilmez
10 mjeseci prije

Da su Rusi napisali 15000 dobar dio komentatora bih povjerovao. Od tih brigada navodno nijedna nije od onih koje su. nedavno prošle obuku. Za obje strane slijedi vruće ljeto.

hiber
10 mjeseci prije

Ruska katastrofa. Očito su Ukrainci razvili nekakva parapsihološka oružja svog mentora dr. Zuhara. Natjerali su Rusa da detonira eksploziv u unutrašnjosti i unisti branu, potopi prvu liniju obrane nizvodno, te oslabi obranu uzvodno. Uz to je unistio jedan od glavnih razloga zasto su Rusi uopce tamo a to je vodopskrba Krima. Sve to, a Putin je za sve kriv. Uz to mora izvršiti evakuaciju 50.000 ljudi.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

” Ne zaboravite izvješće Washington Posta iz prosinca o planovima Kijeva da raznese branu Kakhovka General bojnik Andrey Kovalchuk priznao je Washington Postu u prosincu prošle godine kako je njegova strana ranije planirala raznijeti dio brane Kakhovka u sklopu protuofenzive Kherson. Stoga se činilo nezamislivim da će Kijev u konačnici učiniti upravo to više od pola godine kasnije, a zatim “gaslight” tj. manipulirati psihološkim sredstvima radi propitivanja vlastitog zdravog razuma, da je Moskva kriva, kada su sami mainstream mediji ranije izvijestili o postojanju ukrajinskih terorističkih planova nakon što su citirali istog dužnosnika koji se hvalio njima. Djelomičnim uništenjem brane Kakhovka u utorak rano ujutro Kijev i Moskva razmijenili su optužbe o tome tko je kriv, ali izvješće Washington Posta (WaPo) krajem prosinca proširuje vjerodostojnost na kremaljsku verziju događaja. Pod nazivom “Unutar ukrajinske protuofenzive koja je šokirala Putina i preoblikovala rat”, citirali su njezini novinari bivšeg zapovjednika protuofenzive Khersona general-bojnika Andreja… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Nastavak: “NYTimes ne navodi eksplicitno tko stoji iza ostecenja brane , sto bi moglo upucivati na zakljucke, suprotne iz ovog clanka : Ukraine Dam Disaster: What We Know A dam in southern Ukraine was split in half, but it is unclear who caused the damage. nytimes.com, world/ europe/ ukraine-dam-explainer Videozapisi brane u gradu Nova Kakhovka, koje je pregledao The New York Times ne otkrivaju što je uzrokovalo uništenje, ali oni pokazuju značajnu količinu vode koja slobodno teče kroz branu, što ukazuje na teška oštećenja. Smještena u blizini bojišnice rata u južnoj regiji Kherson, barijera i obližnja infrastruktura oštećeni su tijekom rata. Prošle godine ruske snage preuzele su kontrolu nad branom i obližnjom hidroelektranom. Satelitske snimke pokazuju NOVA OŠTEĆENJA MOSTA pored brane NEKOLIKO DANA PRIJE uništenja u utorak. Poplavljene su ruske obrambene linije što dovoljno govori tko je počinitelj uništenja brane. Međusobna optuživanja mogu ići do toga da su to učinili… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Nastavak 2 “Rusi tvrde da je donji dio brane čitav, a da su gornji dio uništili Ukrajinci granatiranjem iz oljhe. Ne znam kakav je to sustav. U ratu prvo strada istina. Voda ko voda, oteći će u Crno more. Hoće li biti poslije Ukrajincima lakše forsirati Dnjepar, vjerojatno da. Ali, činjenica je da je opskrba Krima vodom sada opet ugrožena. Ne treba vjerovati nikome. Oljha ili Vilha je ovaj raketni sustav: wiki/Vilha Ima kapaciteta za uništenje gornjeg dijela brane.” I na kraju, komentar za razmišljanje: “Sad će Zapad 15 dana da kmeči o ratnom zločinu! 🤣🤣 Jednom eksplozijom, propadoše im snovi o kontraofanzivi, i milijarde dolara uložene u nju. 😆 A i poruka je poslata. Zeleni budi dobar, da ne budeš modar. Ima ti potope ceo Kijev ako budeš nevaljao. Gde si Blinkene pušioničaru stari? ” Da, da. Izvedivo. Čime je uništena brana? Vilhom ili eksplozijom unutar strojarnice? Ne treba… Čitaj više »

Tadija
10 mjeseci prije

Ukraina može više dobiti kapitulacijom,kao što je i Njemačka to dobila.

Antee
10 mjeseci prije

Sad je 6 navečer i očigledno je da je ofanziva ukronacista ostala samo pokušsj pa su brže-bolje raznijeli branu da: 1. otežaju ruski protunapad
2. narednih 10 dana skrenu pozornost zapadnjačke propagande sa propale ofenzive na jadnu sapunicu medijskog blaćenja Rusa.

Kao i Nord stream…rusi nisu morali ništa raznjeti jer im samo koristi i ništa ne šteti.

Sardelino
10 mjeseci prije

Ukrajina je željela ući u NATO da bi se obranila od ruske agresije. Koja “groteska”.
Da su krenuli putem neutralnosti sad bi već odavno uživali blagodati europske demokracije i europskih vrijednosti. Ma što god to bilo.Bez ikakve smetnje od bilo koga i bilo kada. Sad govore da brane, svojim životima, upravo te europske vrijednosti kojima će se pridružiti negdje u nedoglednoj budućnosti a koje su mogli konzumirati bez ikakve prepreke i bez ikakvog rata. Samo da su htjeli.
Ruski stav mi je donekle jasan.
Ukrajinski mi vrvi lažima i besmislenošću.

MNK
10 mjeseci prije

Ocekivanje rusomongola na ukrajinsku protuofenzivu to je jos jedna velika pobjeda Putlera 😀 sjecate se zauzimanja Kijeva u tri dana i Kadirovce u kupacim gacama u baltickom moru? 😉

Jadranka S.
10 mjeseci prije

Robert Temple kaze… U citavom svemiru se odvija rat dobra i zla te smo se mi nasli u unakrsnoj vatri. Suocite se s istinom, danas zivimo u svijetu u kojem se svugdje ubrzano siri autoritarizam, a imamo i sve ove odvratne ljude koji pokusavaju porobitii citavo covjecanstvo. Vise entitete na neki nacin posebno zanimaju ljudi. Vjerojatno su ljudi tim kosmickim antropolozima zanimljivi jer su ljudi poput nekog neobicnog eksperimenta na granici ludila i kreativnosti. Ljudi su jedinstveni po sposobnosti kreacije. U isto vrijeme, vekik broj jako kreativnih ljudi obiljezava prilicno sirov, neotesan i pomalo lud karakter. Tanka je granica izmedu genijalnosti i ludila. Medu supermatematicarima velik je broj autista. Kao vrsta ljudi nisu nimalo dosadni, ali su i puni psihopata. Najmanje ih ne 10 posto, neki bi rekli i 20. Izgleda da se ljudi psihopata nikada nece u potpunosti rjesiti. Sve je to dio kozmickog antropoloskog istrazivanja. Visi entiteti zele… Čitaj više »

CAN
10 mjeseci prije

BooomBoooomBooom
All nigers sa’s He-yo!
Ginu ljudi bezimeno i za ideale,a mira danas nigdje,pa ni na WCu.

tihobl
10 mjeseci prije

Марија Захаркова:

„Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је 21. октобра 2022. године послао писмо генералном секретару УН о плановима кијевског режима да уништи Каховску ХЕ.

Питање генералном секретару УН: шта је урађено?”

tihobl
10 mjeseci prije

За 3 дана борбених дејстава на свим правцима, губици оружаних снага Кијева износили су 3715 војника, 52 тенка, 207 оклопних возила, 134 возила, 5 авиона, 2 хеликоптера.

Губици Оружаних снага РФ у одбијању украјинске офанзиве износили су 71 убијену особу и 210 рањених.

tihobl
10 mjeseci prije

Грчки медији: Контраофанзива Оружаних снага укро-рајха развија се по неуспелом сценарију

Контраофанзива оружаних снага укро-рајха развија се по неуспелом сценарију са огромним губицима кијевске војске – овако грчко издање ДефенсеНет описује ситуацију у остатку Украјине.

„ Бригаде оружаних снага укро-рајха претварају се у гомиле старог метала. О томе постоје релевантни видео докази “, пише ДефенсеНет.

Новинар појашњава да на правцу Артјомовск и Соледар „извештаји уопште нису погодни за кијевски контранапад“. Публикација наводи следеће бројке: код Соледара губици су износили око 16 тенкова, 26 оклопних возила и 14 возила. Укупно је више од 2.000 људи изгубило живот од људства оружаних снага укро-рајха. Пошто су у почетку постигле мали напредак, кијевске јединице су истеране са заузетих положаја и враћене назад, на пример, из села Новодоњецкоје на фронту Времјевског.

tihobl
10 mjeseci prije

Аустралија и САД разговарају о могућности слања 41 ловца Ф/А-18 у Украјину.

10 mjeseci prije

probna kontraofenziva???
to nesto novo.
pssst, tisina, ne govori – ako uspije onda je bila prava, ako propadne onda nije.
.

10 mjeseci prije

Pucketaju ko kokice , hoče li nato okrenuti one avio vježbe ka istoku ?
Ko ima daMu ? 😁

10 mjeseci prije

Btw , dobra taktika , preko livade tenkom i u juriš 🤣..Bolje bi prošli da su sami sebe detonirali..

goran
10 mjeseci prije

koja blamaža zapada i nato idiota hahahahahahaha
ako vam je to najbolje onda smo mi totalno najebali kad rusi naprave pohod na eu hahahahaha

10 mjeseci prije

Trolčine jel vam se povraća od muke ? 🤣🤣..Crk , crk !

xyz
10 mjeseci prije

Međed smazo leoparde, a burt i hiber poludjeli od žalosti i razočarenja..😂😁

abc
10 mjeseci prije

Cjeli zapad se je ovih par dana jako osramotio i cjelom svetu pokazao, da je NATO olunjali tigar bez zuba i kanđi.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
10 mjeseci prije

idiot ukrošit robovi američkog imperijalizma uspjeli su u 3 dana izgubiti značajnu količinu snaga: za 3 dana neprijateljstava u svim smjerovima, gubici oružanih snaga ukrajine iznosili su 3715 vojnika, 52 tenka, 207 oklopnih vozila, 134 vozila, 5 letjelica, 2 helikoptera. u tom pogledu rusi žele više! još 2 ovakva seta i hohol banderističko smeće će pojesti svih zadnjih 6 mjeseci zaliha west govna.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
10 mjeseci prije

Bespilotna letjelica ruske 27. brigade navodno je snimila ukrajinske kažnjavače na BTR-4 Bucephalusu kako ubijaju vlastite borce koji su se povukli sa svojih položaja. Incident se dogodio u blizini sela Berestovoe u regiji Harkov.
Video potvrđuje da je grupa ukrajinskih vojnika napustila svoje položaje usred teških borbi. Vidi se kako iscrpljeni iznose svog ranjenog suborca ​​s bojnog polja. Međutim, nacistički kaznenici iz zaprečnog odreda AFU-a nisu obraćali pozornost na njihove rane i otvorili su vatru na skupinu.
Operacija ukrajinskih barijernih odreda na ukrajinskim linijama bojišnice potvrđena je od samog početka sukoba. Oni uglavnom uključuju najmotiviranije i najnemilosrdnije pripadnike ukrajinskih nacističkih bataljuna. Oni djeluju na raznim linijama bojišnice kako bi “motivirali” ukrajinske vojnike. Najčešće su njihove žrtve mobilizirani vojnici, od kojih mnogi nisu bili dovoljno pripremljeni za teške borbe, te nemaju veliku želju za borbom. Kijev koristi te vojnike kao topovsko meso.

Don
10 mjeseci prije

U ovo mogu povjerovati samo maloumnici.
Ništa od ovoga nije tačno. Naravno, u želji da dokažu veliki uspjeh svoje armije i da potvrde svoj “uspjeh” snimkom, Sergej Šojgu objavljuje snimak uništenja tenkova. Sve bi to moglo i imati smisla (za one gore pomenute) da snimak nije od prošle godine i da na snimku nije uništena traktorska prskalica.

Tim
10 mjeseci prije

Nije li Rusija već odavno trebala okupirati cijelu Ukrajinu, a sada odbija ofenzive na ono što im ostade od samoproglašenih sao krajina? Mislim, samo pitam, dugo ovo traje za jednu strašnu Rusiju. Partizani im jebu nanu u pozadini kao i nacistima, što gledajući Wagner, Čečene i bande dođe na isto. Sada pucaju i po civilima, dižu brane, ruše gradove, pa se pitam puše li oni kitu koju ne vidimo, jer brate grcaju li grcaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI