Teroristi napali rusku bazu Hmeymim u Siriji – Dva vojnika poginula

SU-34
67 komentara

Rusko Ministarstvo obrane je izvijestio da su teroristi 31. prosinca na zrakoplovnu bazu Hmeymim u sirijskoj pokrajini Latakiji proveli minobacački napad u kojem su ubijena dva ruska vojnika.

Ministarstvo obrane je priopćilo da su  31. prosinca, nakon što je pao mrak i uoči Nove godine, teroristi proveli iznenadan i snažan minobacački napad na bazu. Jedna granata je pala na skupinu vojnika, od koji su dvojica smrtno stradali.

“U granatiranja su ubijena dva vojnika”, potvrdilo je Ministarstvo obrane.

Istoga dana, ranije, zbog tehničkog kvara se zrakoplovnoj bazi Hama srušio ruski borbeni helikopter Mi-24. Oba pilota su poginula, a mehaničar letjelice je preživio i evakuiran je u zračnu bazu.

Službeni odjel ruskog zrakoplovstva za odnose s javnošću je porekao medijske napise da je u minobacačkom napadu u Hmeymimu uništeno nekoliko zrakoplova ruske borbene skupine.

Naime, ruski list Kommersant je izvijestio o navodnom uništenju sedam ruskih vojnih zrakoplova u zračnoj bazi Hmeymim. Ministarstvo je priopćilo da je informacija lažna, ističući da je ruska zrakoplovna skupina u Siriji borbeno spremna i dalje un cijelosti obavlja sve zadaće koje odredi zapovjedništvo.

Kommersant je, pozivajući se na neimenovane vojne i diplomatske izvore, naveo kako su uništena četiri bombardera Su-24, dva višenamjenska borbena zrakoplova Su-35S i vojni transportni zrakoplov An-72 , te da je moguće kako je više od deset vojnika ranjeno.

Ministarstvo obrane u Moskvi je opovrgnulo ovu informaciju i priopćilo da ojačava režim zaštite područja oko ruske zrakoplovne baze i provodi potragu za teroristima koji su proveli minobacački napad na bazu.

Su 24
FOTO: Su 24

“Sirijske sigurnosne agencije provode potragu i mjere za uništavanje militanata uključenih u napad, kao i jačanje režima zaštite područja koja se nalaze pokraj zračne baze”, izjavio je ministar obrane Rusije, general Sergej Šojgu.

Znakovito je da su se teroristi odlučili za veći napad minobacačima, što je odlučeno nakon neuspjelog napada 27. prosinca. Naime, tada su teroristi proveli raketni napad projektilima većeg kalibra na bazu, ali ih je sustav “Pancir-S1” sve oborio prije nego su stigli do cilja.

“Ono zbog čega smo zabrinuti je da teroristi dobivaju nova oružja, kojima su sposobno provoditi ovakve napade. Pitanje je gdje teroristi dobivaju ovo oružje”, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“U tom smislu, podsjetimo na činjenicu da je zrakoplov sirijskog ratnog zrakoplovstva srušen protuzračnim raketnim sustavom na sjeveru Hame prije nekoliko dana”, rekla je Zaharova nakon napada raketnog napada 27. prosinca.

“Sve ovo ukazuje na činjenicu da podrška terorističkim skupinama i isporuke naoružanja do danas nisu prekinute”, zaključila je Zaharova.

Sve do 31. prosinca 2017. su ruski sustavi protuzračne obrane su bez problema osiguravati područje baza Tartus i Hmeymim, a ni sami teroristi se nisu usudili napadati ruske baze, kako ne bi isprovocirali zračne udare na njihove položaje. Sustavi S-300, S-400 ili Pancir-S1 ne mogu pružiti učinkovitu zaštitu od napada lakim minobacačima, koji je u ovom slučaju rezultirao ubojstvom dva vojnika u bazi Hmeymim.

Kakve će odluke donijeti rusko zapovjedništvo u Siriji u Glavno operativno zapovjedništvo na čelu s ministrom obrane, generalom Sergejom Šojguom, nije poznato.

HmeymimISILIslamska državaKalifatMarija Zaharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Jedini nacin da rat u Siriji prestane je unistenje americkih baza na teritoriji Sirije. Amerikanci su isplanirali i vode sve diverzije i druge ratne akcije u Siriji. Rusi , kao i uvek , naivno veruju da Amerikanci “nece vise to ciniti” . Sve dok se Rusi ne oslobode zabluda o Amerikancima , imace ovakve probleme .

Ivo
6 godine prije

Uzvratno bombardiranje neke od anglozionističkih baza u Al-tanfu ili istočno od Eufrata bi vjerovatno stavilo točku na I,što se ovakvih napada tiče. Treba direktno po nalogodavcima odvaliti.

grahoslav
6 godine prije

pa jel nebi trebao biti spetsnaz raspoređen u blizini hmeima, kako su se infiltrirali 30 km od prve linije fronta

Blasfemik
6 godine prije

Za fake news nema cjepiva!

tuf
6 godine prije

Identificirati koristeno oruzje, posluziti se taktikom americke administracije i sazvati konferenciju na kojoj se prezentiraju izvori oruzja za teroriste i traziti ocitovanje UN-a o drzavama koje sponzoriraju terorizam, nakon cega mora uslijediti val sankcija. Ovo je naravno tesko izvedivo. Na terenu zato treba pomlatiti svakog stakora koji ima ikakve veze sa “oporbom” , a posebnu paznju posvetiti CIA-inim instruktorima i opskrbnim kanalima (zracnim i kopnenim). Kada im neoznaceni avioni pocnu “slucajno” padati s neba, a kamione proguta mrak budu dvaput razmislili koga i u kojoj kolicini ce podrzavati.

čitalac
6 godine prije

Ne postoji vojna baza koja nije podložna diverzijama. Jedne više, druge manje.
Nekoliko dobro obučenih vojnika, sa puškama i dva mala minobacača, ispale nekoliko mina i mogu nanijeti ogromnu štetu. Najbolja obrana od njih je ipak stara dobra pješadija, stalne posade oko baze u više krugova. Naravno sa tehnikom.

Laki Topalović
6 godine prije

Prvo, ne razumijem Kommersant koji citira izvor onih koji su izveli minobacački napad, a tek kasnije zove Ministarstvo obrane i bazu u Siriji. Približili su se jer je kroz gudure Latakije lako i skupinama po dva tri čovjeka približit se na , pisalo je odakle ne napadnuta baza, s malim minobacačima, što ih nosi jedan čovjek, a drugi ranac s granatama. U dogovoreno vreme svi saspu vatru, ali ne vjerujem u ikakva razaranja deset aviona. Gluposti, za dva vojnika vjerujem da su poginula u krugu baze. Možda je koji i ranjen. Samo ne znam što im je ovo trebalo, jer će sad bit odmazda po Idlibu. MOžda u predizborne svrhe, ali tko će pobijediti Putina na izborima zbg jednog napada na bazu, a još je tri mjeseca do izbora.

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusi ce morati kad tad “zapadnim partnerima” odgovoriti na nacin koji oni jedino razumiju, odnosno americke teroriste iz sirije treba izbaciti ognjem i macem po cijenu nuklearnog rata .

Laki Topalović
6 godine prije

Uostalom, kad bi ovo bilo istina, svi antisirijski mediji i društvene mreže bi imali barem jednu, ali jednu fotografiju ili GIF snimak napada, jer se dogodio 31. Nakon četiri dana oni nisu objavili ništa, a da je ovo istina, hvalili bi se do neba. Dakle, gluposti. Nije isključeno da je i Kommersant uveličao, kako bi Rusi imali odriješene ruke za jače udare po Idlibu, ionako SOHR i Bijele kacige svakih deset minuta objavljuju snimke i foto prašnjavih i krvavih civila od “ruskog bombardiranja”. Kada pobjeđuju, a to ej bilo davno, toga nije bilo. Dovoljno je vidjeti onu Syrialiveuamap. Sve “jadni civili” u ruševinama.

VID
6 godine prije

Diverzantska jedinica moze uvijek i bilo gdje izvrsiti napad pogotovo ako su spremni na samozrtvovanje , Jedan od razloga napada na ruske baze je svakako americka zelja da ne dopuste predizborni mir putinu a o mozemo pretpostaviti i mogucnost da assad zmiri na jedno oko jer su rusi se povukli i ocito sklopili sa amerikancima neki deal koji je stetan za sirijsku stranu i ocito je da rusi svojim povlacenjem dicipliniraju assada prisiljavajuci ih da prihvate dogovor koji je sklopljen bez suglasnosti Sirije,

antun comb
6 godine prije

ahahahaaa, jesu ovo “partneri” bili…..dok jedan rus kupuje kuce po new yorku za180 miliona dolara a drugi gradi jahtu u holandiji za 500 miliona dollar i dok je rusu draza azurna obala i monako od krima i sochija i Mercedes od volge I lade nema nista niti ce ikad biti ista od rusa

Zvrk
6 godine prije

Sa njihovih pozicija bi bilo vrlo teško tako precizno gađati bazu. Moje mišljenje je da su se pobunjenici infiltrirali unutar vladinog/režimskog područja i od tada gađali bazu. Po topografiji mi se čini da je to bilo negdje na onim planinama koji gledaju ka obali. Onaj dio koji gleda ka unutrašnjosti je prestrm tako da vrlo teško bi uspjeli dogurati ako bi gađali iz zaleđine.

Georgij Žukov
6 godine prije

Poziv na mobilizaciju elitnih kladionicarsko braniteljskih umirovljenika minhen bojne u svezi i glede predstojece akcije desanta na piran kodnog imena luft madrac ( konjicev skok 2 ) 1.Oprati , okrpati ,ispeglati maskirnu uniformu, ako ste je u medjuvremenu koristili prigodom svinjokolja , poljoprivrednih radova , betonaza, prilikom izlaska pred lokalnu birtiju na ispijanje piva ili masovnih okupljana poput splitske rive, tomsonovih koncerata ili satora u savskoj. 2.Iskopati ne vraceno oruzje u akciji mir i dobro , ocistiti cijevi i provjeriti funkcionalnost (ako je zakopani kalasnjikov rumunjac ,cijev staviti u skripac i izravnati je. 3.Zaduzeni bojler napuniti vijcima i cavlima ( za zlu netrebalo ako budemo morali upotrebiti avijaciju). 4.Provjeriti plinske boce , ako ste od posljednje akcije u branimirovoj rostiljali dopuniti plinom . 5.Ispuniti kladionicarske listice i ostaviti zeni ili djeci da uplate dok se akcija ne zavrsi . 6.Pripremiti dokumente u slucaju samoranjavanja ili ptsp -a nakon akcije a… Čitaj više »

antun comb
6 godine prije
basso
6 godine prije

Sve dok teroristi dobijaju nova oruzja iz saudijske arabije nece prestati sa napadima.Moj savjet Rusima je da bombarduju saudijsku arabiju.

Mate
6 godine prije

Čudi me da se ovo nije dogodilo puno prije, i to ne napad na vojnike nego na zrakoplove. Jedan topnički napad po avionima iz daljine i gotova priča. Ja se uistinu čudim Rusima…

antun comb
6 godine prije

“Administrator mora potvrditi vaš komentar”…..ahahaaa a zasto takozvani administrator mora potvrditi svaki moj komentar..ajde razumijem da je neki link, ali bas svaki, ahahaaa, jesam pogodio u zivac, jesam.

Weteran
6 godine prije

Nije ovo neočekivano!?
Treba očekivati slične akcije, i bombaše samoubice po urbanim centrima?!
Životinja pred smrt je najopasnija!

davor
6 godine prije

MA KOJI KLINAC DOPUŠTATE DA VAS PONIŽAVAJU…PROBUDITE SE !!!!!….I MANJE VODKE (to pišem upravo zato jer sam snažno na ruskoj strani ,tj.na strani dobra…i popizdim kad tako nešto pročitam)

Ivo
6 godine prije

Na Southfrontu su objavljene tri fotke koje navodno prikazuju oštećene avione u Hmeiymu. Dvije fotke prikazuju isti avion, Su-24 (bijeli 29) sa oštećenim desnim repnim stabilizatorom, dok je na trećoj fotki drugi Su-24 s nekoliko rupica od šrapnela u trupu, dok iz jedne curi gorivo.

Da li su to zaista avioni oštećeni u napadu 31.12. ne znam. Iz pozadine je teško razaznati gdje se avioni nalaze, vidi se samo da je pista mokra od kiše i da je osoblje toplo obučeno. Vrijeme u Hmeiymu je trenutno kišovito, temperatura 11 C, tako da je moguće da su fotke autentične.

Bilo kako bilo, Rusi danas deru nemilo po nato-pješadiji u Idlibu, tako da šteta nije prevelika.

luni lunovic
6 godine prije

to je zato sto su se rusi posrali do pola i nabrzinu proglasili pobjedu ili ces osloboditi sve ili neces i dalje suplja sa svih strana

m.ivanisevic
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI