‘Teška greška’ NATO-a dovela je do sukoba u Ukrajini

Kissinger
67 komentara

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger objasnio je kako su se njegovi stavovi o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u promijenili između 2008. godine, kada je blok prvi put priznao “težnje” Kijeva da se pridruži, a danas, nakon što ga je tok zapadne vojne pomoći transformirao u “najbolji -naoružanu zemlju” u regionu.

„U ironičnom sam položaju da sam bio sam kada sam se protivio članstvu, a skoro snimljen, kada se zalažem za članstvo u NATO-u“, rekao je veteran političar saradniku Wall Street Journala u intervjuu snimljenom nekoliko dana pre njegovog 100. rođendana.

„Mislim da je ponuda da se Ukrajina stavi u NATO bila teška greška i dovela do ovog rata“, objasnio je on, ali je ipak ustvrdio da su razmere sukoba i „njegova priroda ruska posebnost i mi smo bili potpuno u pravu što smo se opirali to.”

Ali nakon što su Washington i njegovi saveznici pretvorili Ukrajinu u “najbolje naoružanu zemlju u Evropi”, ona očigledno pripada vojnom bloku koji predvode SAD, izjavio je bivši zvaničnik, ponovivši svoje čvrsto uverenje da se mir u Evropi ne može postići bez Ukrajine u NATO-u .

NATO je još 2008. godine izjavio da će se Kijev pridružiti bloku, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi. Rusija, koja širenje bloka na istok vidi kao veliku sigurnosnu prijetnju, izdvojila je sve veći napor Kijeva da se pridruži NATO-u kao jedan od glavnih razloga za pokretanje svoje vojne operacije u Ukrajini prije više od godinu dana.

Kissinger je prošle godine navukao bijes Kijeva kada je sugerirao da Ukrajina treba prihvatiti povratak na “status quo ante” ili da se odrekne svojih teritorijalnih pretenzija na Krim i odobri autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u ime mira. U intervjuu za WSJ otišao je toliko daleko da je tvrdio da je “rat u Ukrajini dobijen”, ali je rekao da je malo vjerovatno da će bilo kakvi mirovni uslovi uključiti Krim.

„Za Rusiju bi gubitak Sevastopolja, koji u istoriji uvek nije bio ukrajinski, bio takav pad da bi kohezija države bila u opasnosti. I mislim da to nije poželjno za svijet nakon Ukrajine”, rekao je on.

Blok predvođen SAD-om već vodi zastupnički rat protiv Rusije, a Kissinger, uprkos svom ogromnom iskustvu, “potpuno pogrešno” sugeriše da bi članstvo Ukrajine u NATO-u garantovalo mir, rekao je ranije ovog mjeseca bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da sve dok se “ukrajinski nacionalistički režim” ne razgradi, “neće odustati od pokušaja da povrati izgubljene teritorije”.  On je tvrdio da bi Moskva „morala da odgovori oštro svim raspoloživim sredstvima“, što bi verovatno pokrenulo odredbu o kolektivnoj bezbednosti iz člana 5 NATO- a i pomoglo da se pokrene širi sukob.

KissingerNATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neon
10 mjeseci prije

Stara zmija, talmudski Zidov Henri svojim manipulatorskim izjavama po ko zna koji put baca prasinu gojima u oci…
Kakva “greska” NATO-a… Rat u Ukrajini je pazljivo isplanirana faza tzv. Velikog reseta koji je najavio Schwab kome je Kisindzer bio mentor. Izjave u kontekstu manipulatorske tzv. “geopolitike” slijepim masama kriju planove rekonstrukcije svijeta od strane “gospodara novca”. “Izabranima” je rat i svepci kaos neophodan kako bi u skladu sa svojim planovima resetirali svijet.

Ivan
10 mjeseci prije

Od Ukrajine ste napravili spaljenu zemlju pas vam mater usranu. Rat treba dovesti u vase dvoriste pa da se oglodete ko stakori jer previse ste zla nanijeli cijelom svijetu nekaznjeno..

motkom odvojit
10 mjeseci prije

Ovi fosili nam jebu zivot vec 70god.

Dragačevac
10 mjeseci prije

Ukrajina je nebitna, odustajanje od transakcije u dolarima širom sveta i sve veća multipolarnost će koštati SAD svega što su do sada zauzeli.

To je mnogo veća pobeda koja će zaseniti rusku pobedu u Ukrajini koja će naspram nje izgledati kao inicijalna kapisla globalnih promena.

Konj
10 mjeseci prije

Ide se, dakle, u treću i zadnju fazu. Ovaj gmaz je dobio zeleno svjetlo da pritisne dugme za zeleno svjetlo. Avioni koji se obećavaju su početak te faze, živa sila iz istočnih zemalja sredina i na kraju stoka iz zapadnih zemalja. Konjica preko okeana, kao I obično, dolazi u zadnjem činu. Do tada će se Ukrajina očistiti od sadašnjeg stanovništva, a Rusija značajno smanjiti broj svoga. Ako je vjerovati onom sajtu koji je, još prije korone, prognozirao broj stoke u Svijetu 2025 godine (ili ono bješe 2030?) neće biti ništa bolje ni u UK i Njemačkoj. A niti u Americi i Izraelu. Depopulacija ide dalje. Pod depopulacijom se, naravno, misli na drastično smanjenje beskorisnih izjelica, a ko potpada u u tu kategoriju, trebali bi, do sada, svi znati. Kao I ko će ostati da vodi Svijet u siromašnu, ali sretnu budućnost. Nema puno sposobnih stvorenja koji mogu pritiskati ENTER dugmić… Čitaj više »

Гавран
10 mjeseci prije

Kabalin kuvar dodaje nove začine u svoju otrovnu supu.

hiber
10 mjeseci prije

Mogli ste neadretalcu čestitati stoti rođendan koji je napunio jučer. Ipak je imao ured u Kremlju i bio rado viđen gost. Inače priča gluposti jer je glavni uzrok jačanje Kine + tlapnje Putina, odnosno Xi je gurnuo Putina u invaziju kao izazov Zapadu. A iza svega stoje globalistički interesi.

Otpornik
10 mjeseci prije

Ameri opet (vidi YU 90.-tih) gurnuli Slavene da se kolju međusobno i na kraju kad se ovi iscrpe će oni doći i preuzeti sve.

Istina
10 mjeseci prije

Borba za sirovine da se otmu i ništa više. Još kada se sjetimo onog kaplara koji je pričao o životnom prostoru na Istoku dolazimo do sadašnje situacije.
Pod hitno treba smanjiti sve Slavene koji žive na istoku kako bi se Zapad mogao širiti.
Kada uzmemo u obzir sirovine koje su tamo besplatne jer ih imaju namjeru otet što su radili u zadnjih 500 godina svugdje u svijeti i ove izbjeglice iz Afrike koji služe kao čista niskokvalificirana radna snaga tada dobijete koncept i konačni cilj i konačno rješenje.
Ameri predlažu i kordiniraju sa Englezima, Njemci slušaju jer im paše. Francuzi se guraju da postanu opet kolonijalna sila, a ostali pokušavaju kao lešinari ugrabit sitno.

Antee
10 mjeseci prije

Superbogataši koji su zakuhali ww1,ww2 i sve ostale ratove i zlo imaju toliko bogatstva i utjecaja na svim stranama da će preživjeti ako u ww3 :
a.)Anglo-cionistički blok pobijedi
b)Anglo-cionistički blok izgubi i USA i Izrael i EU nestanu
c)Bude građanskih ratova u britaniji, USA,EU
d)bilo koja blaža kombinacija
te će nastaviti feudalno tlačenje radnika sve dokle radnici ne uvedu 95% poreza na bogatstvo.

Sabahudin
10 mjeseci prije

Vjerujem da je sada MišoT. oblaksao dan ruskim navijacima nakon ove nebitne izjave gospodina Henry Kissinger.

Roccos
10 mjeseci prije

Stari prdonja cion zločinac opet trkelja nebuloze,daj odyebite više,ukrajina je ruska zemlja sviđalo se to vama gownarima ili ne.Nikakvog tamo antiruskog banderistana neće i nemože biti,a bogme ni velike hazarije.

gargamel
10 mjeseci prije

” Nema sumnje da je Putin pitanje izdaje Zapada “iskoristio” do kraja, kao što bi to učinio svaki pronicljivi državnik, ali sumnjam, čak i na pozadini Putinovog priznanja, da je bio prevaren. Razlog je taj da se Rusija revno spremala za sukob s NATO-om od 2014. Nacija koja je “prevarena” i koja još uvijek “vjeruje” zapadnim “partnerima” ne prolazi de facto revolucionarnu reindustrijalizaciju u roku od 8 godina i ne pokreće pravu revoluciju u vojnim poslovima. Taktičke vanjskopolitičke prilagodbe ne bismo smjeli zamijeniti za temeljno ispravnu strategiju koja je od samog početka sukob s NATO-om doživljavala kao neizbježnost. Najbolji dokaz za to je Ultimatum udruženom Zapadu iz prosinca 2021. Jedna je stvar održati govor u Münchenu 2007. govoreći o općoj viziji, a sasvim je druga stvar – 2021. postaviti konkretne zahtjeve, uključujući i one koji su namjerno formulirani kao neprihvatljivi za NATO. To je ogromna razlika. Uključujući i razine moći Rusije 2007.,… Čitaj više »

Nekoime
10 mjeseci prije

Ovaj ih ima više na duši od Adolfa, ali bitno je da su Židovi uvijek žrtve.

10 mjeseci prije

I kaže ovaj stari prdonja da se mir u Europi ne može postići bez Ukrajine u NATO!
Bolesnik. Budu li Ameri i dalje inzistirali na tome, slijedeći korak je upotreba nuklearnog oružja a činjenica je da je rat u Ukrajini i počeo zbog članstva u NATO.
I sad, ako Ukrajina bude primljena u članstvo , rat će završiti?!🤦‍♂️
Evo dokle su nas doveli ovi nesposobni klaunovi!

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Neverovatno koliko su svi dobili minusa!
Ne sme se zucnuti ni rec protiv uvazenog gospodina Kisingera!

Red Dog
10 mjeseci prije

Henry je profesionalac. Posao mu je bio da pomera pozicije u interesu USA, ma kakve bile. On ne vrednuje, konstatuje samo sta bi bilo najbolje za USA u datom trenutku. Dok su vecina emocionalni, je Henry hladan kao kompjuter.
Posto ga ne slusaju se desava ono sta je naveo drug Dragacevac. USA puca sama sebi u noge. Rat u Ukrajini se moze i izgubiti, ali je inicijalna kapisla za globalne promene.

Antee
10 mjeseci prije

Oooo sendvičar će danas zaraditi i za 15 dkg parizera…kako vrijedno mijenja IP adrese i šiba minuse.
Pravo poslušno pseto.
K nozi!
Valjaj se!
Lezi!

Max
10 mjeseci prije

vječni mag geostrategije.

tihobl
10 mjeseci prije

Vidi i on da se grqadjanski rat u Rusiji privodi kraju i da ce se objediniti ruske zemlje. Zato pokusava da copi komadic bivse Ukrajine. Rusima za pocetak nudi Krim i autonomiju za LNR i DNR pa bi se cjenjkao i na kraju pristao da mu rusi poklone Lavov.

Samo nisu ni rusi veslo sisali. Vec obracunavaju obnovu Mariupolja i spremaju racun za porazenu snagu. Dobice racun kao Njemacka nakon WWI.

Perun
10 mjeseci prije

Rat u Švicarskoj Konfederaciji bi kao alternativa specijalnoj operaciji u Usraijini totalno sjebao efekte Velikog reseta koji je najavio K.Schwab kome je H.Kisindzer bio mentor…..P.S.sjeme zla je u Švicarskoj oni su ti kozojebi koji prisvajaju ,kradu ,lažu i manipuliraju faktima i pokradenim novcem ….K.Schwab i H.Kisindzer su samo psi na zlatnom Švicarskom lancu , oni su ti koji laju i grizu umjesto Švicarskih kozojeba ….

zoran
10 mjeseci prije

Kad nesto neide, onda je greska i onda pokusavaju tu gresku ispraviti, ali koliko ljudi mora da umre zbog njihovih gresaka. To i nije bitni, jer za njih ljudski podanicki zivot neznaci nista.

Bosanac
10 mjeseci prije

Mir se može postić kad se ‘vaki ko ovbaj deportuju s planeta. Normalni ljudi ne izazivaju ratove i ne izrabljuju druge ljude.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI