Tijekom Svjetskog dana slobode medija više američkih dužnosnika suočeno je s američkim licemjerjem u vezi Assangea

Prosvjedi protiv izrucenja Assangea
6 komentara

Srijeda je bila Svjetski dan slobode medija i tada su se američki državni tajnik Antony Blinken, tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre i zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel suočili s očiglednim licemjerjem Bidenove administracije u pogledu progona Juliana Assangea, zbog počinjavanja zločina koji se zove ”biti dobar novinar”.

Tijekom pojavljivanja na događaju ”World Press Freedom”, kojeg je u srijedu ujutro organizirao David Ignatius iz The Washington Posta, Blinken se suočio s aktivistima Code Pink Medeom Benjamin i Tighe Barry, koji su tražili pravdu za Assangea, prije nego što su bili brzo odvedeni s pozornice.

“Oprostite, ne možemo iskoristiti ovaj dan bez pozivanja na slobodu Juliana Assangea”, rekla je Benjamin, držeći natpis na kojem je pisalo “OSLOBODITE JULIANA ASSANGEA”.

Njih dvoje su odmah brzo zgrabili brojni djelatnici osiguranja, dok je zvuk s pozornice privremeno prekinut. “Zaustavite zahtjev za izručenje Juliana Assangea”, može se čuti kako govori Benjamin.

“Dva sata i niti jedna riječ o novinarki Shireen Abu-Akleh, koju su ubile izraelske okupacijske snage u Palestini, niti jedna riječ o Julianu Assangeu”, rekao je Barry.

“Ovdje smo kako bismo obilježili slobodu izražavanja, a upravo smo doživjeli zabranu slobode izražavanja”, rekao je Ignatius bez trunke ironije nakon što je neslaganje utišano. Zatim se vratio na temu koliko je ruska vlada loša i grozna, jer je zatvorila američkog novinara Evana Gershkovicha.

Zatim je tijekom brifinga za novinare u Bijeloj kući u srijedu poslijepodne, Steven Portnoy iz CBS Newsa postavio pitanje Karine Jean-Pierre, koje je bilo toliko nezgodno da je tajnica za tisak otvoreno rekla kako na to neće odgovoriti.

“Današnji zagovornici na Twitteru puno govore o tome kako su Sjedinjene Američke Države licemjerne kada govore o tome kako je Evan Gershkovich zadržan u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, dok u isto vrijeme Sjedinjene Američke Države imaju optužnice protiv Juliana Assangea u postupku protiv špijunaže. Možete li odgovoriti na tu kritiku?” upitao je Portnoy.

“Kakva je kritika?” upitala je Jean-Pierre.

“Pa, kritika glasi da je tvrdnja da je Julian Assange novinar koji se bavio objavljivanjem vladinih dokumenata”, odgovorio je Portnoy. “Sjedinjene Države ga optužuju za kazneno djelo prema Zakonu o špijunaži i da stoga, Sjedinjene Države gube moralno pravo kada se radi o pitanju bavi li se novinar špijunažom kao funkcijom svog posla. Dakle, možete li odgovoriti na to”?

“Gledajte, neću ovdje govoriti o Julianu Assangeu i tom slučaju”, odbrusila je Jean-Pierre.

Kao što i nije. Samo je odbacila Portnoyevo pitanje bez objašnjenja, zatim je neko vrijeme blebetala o stvarima koje je Biden rekao, koje navodno podupiru slobodu medija, a zatim je ponovno rekla: “Neću se upuštati u komentare o Julianu Assangeu”.

Ova vrsta izmicanja tipa “neću odgovoriti na to, odbij” rijedak je potez tajnice za tisak Bijele kuće. Tajnici za tisak obično ne izađu odmah uz riječi da odbijaju odgovoriti na vrlo relevantno i na pitanje na koje je lako dati odgovor, koje je novinar upravo postavio; obično kada je pitanje previše nezgodno, oni će ili zbunjujuće izgovoriti nešto, reći da je odgovor u nadležnosti drugog odjela ili reći da će im se javiti kada budu imali više informacija. Nije uobičajeno da samo odbace pitanje, bez pretvaranja da imaju razlog za to.

Ali zapravo, kakav je izbor imala? Kao što je dopisnica Wall Street Journala iz Bijele kuće Sabrina Siddiqi nedavno priznala na MSNBC-u, posao tajnika Bijele kuće nije govoriti istinu, nego “podržavati i kontrolirati progurani narativ”. Ne postoji ništa o slučaju Assange što je u skladu s pričom Bijele kuće; Baš neki dan Biden je na večeri dopisnika u Bijeloj kući rekao da “novinarstvo nije zločin”, ali je njegov progon Assangea namjerno osmišljen kako bi kriminalizirao novinarstvo.

Jednostavno ne postoji način kako se može pomiriti priča američke vlade o sebi s njezinim naporima u pogledu normaliziranja izručenja i progona novinara diljem svijeta, prema Zakonu o špijunaži. Ako je vaš posao učiniti da Bijela kuća izgleda dobro, jedini način da odgovorite na pitanja o američkom licemjerju u vezi sa slučajem Assange jest da uopće ne odgovorite. Kasnije na tiskovnoj konferenciji, Jean-Pierre je odgovorila na pitanja drugog novinara o slobodi tiska u Kini uvjeravanjem da će Bidenova administracija “pozvati na odgovornost autokrate i njihove pomagače koji nastavljaju s represijom nad slobodnim, neovisnim medijima”.

Također u srijedu poslijepodne, Matt Lee iz AP-a citirao je gore spomenuti prosvjed Code Pink ranije tog dana, kako bi ispitao zamjenika glasnogovornika State Departmenta Vedanta Patela o Assangeu i naišao je na sličnu količinu izbjegavanja.

“Dakle, mogu vas pitati, kao što je možda pomalo naglo spomenuto na samom početku njegovih jutrošnjih komentara, smatra li State Department Juliana Assangea novinarom koji bi bio pokriven idejama utjelovljenim u Svjetskom danu slobode medija?“ Upitao je Lee.

“State Department smatra da je gospodin Assange optužen za ozbiljno kriminalno ponašanje u Sjedinjenim Državama, u vezi s njegovom navodnom ulogom u jednom od najvećih kompromisa povjerljivih podataka u povijesti naše nacije”, odgovorio je Patel. “Njegovi postupci riskirali su ozbiljnu štetu nacionalnoj sigurnosti SAD-a u korist naših protivnika. Doveo je imenovane ljudske izvore u ozbiljnu i neizbježnu opasnost i opasnost od ozbiljnih fizičkih ozljeda i proizvoljnog pritvaranja. Dakle, nije važno kako kategoriziramo bilo koju osobu, ali ovo je, mi na to gledamo kao na nešto što je optužen za ozbiljno kriminalno ponašanje.”

“Pa, ali zapravo je bitno, i to je moje pitanje. Vjerujete li da je on novinar ili ne?” Upitao je Lee.

“Naše mišljenje o gospodinu Assangeu je da je optužen za ozbiljno kriminalno ponašanje u Sjedinjenim Državama”, rekao je Patel.

“Da, ali svatko može biti optužen za bilo što”, odgovorio je Lee. “Evan Gershkovich je u Rusiji optužen za teško kazneno djelo, a vi kažete da je novinar, što očito i jest. I samo želim znati vjerujete li vi, State Department, bez obzira na sve optužbe s kojima se suočava, da je on novinar ili da je nešto drugo.”

“Sjedinjene Države ne idu okolo proizvoljno pritvarajući ljude, a pravosudni nadzor i provjere i ravnoteže, kojeg imamo u našem sustavu u odnosu na ruski sustav, malo su drugačiji”, rekao je Patel, prije nego što je ponovno ponovio svoju rečenicu da je Assange optužen za vrlo teško kazneno djelo.

“U redu. Dakle, u biti, nemate odgovor. Nećete reći mislite li da je on novinar ili ne”, odgovorio je Lee.

Patel je opet ostao bez sigurnih odgovora na Leejeva pitanja, jer Assange je, naravno, nedvojbeno novinar. Objavljivanje informacija i izvještavanje od javnog interesa je upravo ono što je novinarstvo; zato je Assange osvojio toliko nagrada za novinarstvo. Pokušaji tvrdnje da Assange nije novinar nepobjediv je argument.

Kasnije je na istoj tiskovnoj konferenciji Sam Husseini iz Accuracy.org osporavao Patela zbog njegove tvrdnje da je Assange naštetio nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

“Spominjete WikiLeaks koji navodno šteti američkoj nacionalnoj sigurnosti”, rekao je Husseini. “Ljudi se možda sjećaju da je WikiLeaks postao poznat jer su objavili video kolateralnog ubojstva. A ono što je to pokazalo je da je američka vojska pobila Reutersove izvjestitelje, djelatnike u Iraku. Reuters je neprestano tražio od američke vlade otkrivanje informacija o tim ubojstvima, a američka vlada je to više puta odbila učiniti. Tek tada smo znali što se dogodilo, da je američki jurišni helikopter pobio te djelatnike Reutersa, kroz video kolateralnog ubojstva? Želite li reći da otkrivanje takvog zločina, kojeg je počinila američka vlada, ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a”?

“Neću analizirati niti ulaziti u pojedinosti”, rekao je Patel, prije nego što je ponovno ponovio svoju rečenicu da je Assange optužen za ozbiljne zločine, na način koji je naštetio američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Novinar Max Blumenthal tvitao je o Patelovim primjedbama: “Prema ovoj tvrdnji Državnog ministarstva, zatvaranje Juliana Assangea je opravdano jer je ‘naštetio američkoj nacionalnoj sigurnosti’. Ali Assange nije američki državljanin. Po ovoj logici, SAD može oteti i na neodređeno vrijeme pritvoriti bilo kojeg inozemnog novinara koji vrijeđa američku nacionalnu sigurnost.“

Dobro je što su aktivisti i novinari učinili toliko za isticanje licemjerja američkog kraljevstva, dok u isto vrijeme SAD samodopadno buče o svojoj ljubavi prema slobodi medija, dok proganjaju najpoznatijeg svjetskog novinara zbog izvrsnog novinarstva. Isticanje ovog licemjerja pokazuje da američko carstvo zapravo uopće ne mari za slobode medija, osim do te mjere da se može pretvarati da im je stalo do njih i da može mahati prstom prema vladama koje se ne sviđaju američkoj.

Assange je razotkrio mnoge stvari o našim vladarima tijekom svog rada s WikiLeaksom, ali nijedno od tih otkrića nije bilo toliko značajno kao ono da ih je on natjerao da pokažu  u kolikoj će mjeri koliko ići kako bi ušutkali novinara koji iznosi nezgodne istine.

AssangeSADsloboda medija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
11 mjeseci prije

Nek se sad javi Alfa guska, moralista, koja voli popovati, ako se usudi dati podrsku Assange

Filip
11 mjeseci prije

Kad sotonisti vladaju, a masa ih pasivno prihvaća, normalno je da laž dominira, a oni koji govore istinu su najveći neprijatelji.

alexosijek
11 mjeseci prije

FREE JULIAN ASSANGE

Max
11 mjeseci prije

Svijetski dan slobode medija je lakrdija.

Janko
11 mjeseci prije

Slobodni mediji su samo oni koji su u službi američke politike i njezinih satelita.

goran
11 mjeseci prije

demokratija na americki nacin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI