Tisuće ruskih, uzbekistanskih i tadžikistanskih vojnika vježbaju odvraćanje neprijateljske ofenzive na afganistansku granicu, usred straha od upada talibana

Vojne igre u Tadžikistanu
21 komentar

Ratne igre velikih razmjera održane su u Tadžikistanu, okupljajući vojnike iz tri bivše sovjetske republike, kako bi vježbali gađanje neprijateljskih boraca i osigurali granicu sa susjednim Afganistanom, dok se SAD povlače.

Zapovjednik Središnjeg vojnog okruga Rusije, koji je pomogao u organizaciji vježbi, rekao je u utorak za TASS da su simulacije bitki važan dio “zaštite naših zemalja od vojne agresije”, u sve nestabilnijem dijelu svijeta.

“Završavamo zajedničke vježbe oružanih snaga Tadžikistana, Uzbekistana i Ruske Federacije”, rekao je on, dodajući da se “po prvi put provodi korištenje više grana službi s masovnom zračnom, izviđačkom i topničkom podrškom, na temelju iskustva koje smo stekli tijekom sukoba u Siriji”.

Prema vrhovnim zapovjednicima vojski, ruski vojni inženjeri i vatrogasni timovi uvježbavali su zaustavljanje neprijateljskog napredovanja detonirajući mrežu eksplozivnih granata, vatrenih bombi i protuoklopnih mina dizajniranih za stvaranje “vatrene osovine” i tjeranje potencijalnih uljeza. “Umjetni požari sprječavaju učinkovitu uporabu tehnologije, komunikacije i kontrole te demoraliziraju osoblje protivnika”, rekli su dužnosnici u priopćenju. U vježbama je sudjelovalo više od 1.800 ruskih vojnika.

Tadžikistanski ministar obrane, general-pukovnik Sherali Mirzo, dodao je kako je Srednja Azija postala žarište za moguće vojne eskalacije. “U posljednjih nekoliko godina napetost se s Bliskog istoka prebacila u Afganistan”, rekao je. “Analiza posljednjih nekoliko godina pokazuje da će situacija u našoj regiji biti povezana s razvojem događaja i političkom situacijom u toj zemlji.”

Postojala je zabrinutost da bi rastući sukob u Afganistanu mogao destabilizirati šire područje. Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će sve američke snage napustiti problematičnu naciju do obljetnice terorističkih napada 11. rujna sljedećeg mjeseca. Washington je završio s operacijama, dok su talibani, koji se vode kao zabranjene terorističke organizacije u Rusiji, preuzeli kontrolu nad ogromnim područjima.

Kontingenti afganistanskih postrojbi prešli su granicu kako bi se sklonili u Tadžikistan, bježeći od žestokih borbi s islamističkom militantnom skupinom. Rusija je inzistirala na tome da će podržati svog partnera u osiguranju granice i pojačala je svoju vojnu prisutnost u zemlji, uključujući raspoređivanje 17 moderniziranih borbenih vozila pješaštva BMP-2M, kako bi se spriječilo potencijalno prelijevanje sukoba.

 

AfganistanrusijaTadžikistanTalibaniUzbekistanvojne igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Flint
2 godine prije

Opet se povećava broj kritičnih zona.

Mahatma
2 godine prije

Neće talibani bit problem Rusima. Talibanima se ne ratuje već žele kineske investicije, a nakon Sirije, s Rusima se nitko ne želi petljat.

Josip Broz Tito
2 godine prije

Idemo sokolovi moji. Zamnom. Jurišššš.

Vinco
2 godine prije

Ja mislim da ce ih Amerikanci usmijeriti Prema Rusiju I Kini

Lurker
2 godine prije

Tako su i Ameri isli pa nista.

sila necista
2 godine prije

…izgleda da je sada red da mal Rusi budu u Afganistanu,…..ipak polja opijuma treba odrzavati, a ameri ne zele vise jer su nasli druga mjesta

Mirko
2 godine prije

Talibani su jedini na svijetu koji nisu nasjeli na americku Soft Power. Tu ne pomazu ni traperice, ni Coca Cola, ni Shopping, ni americki fakulteti, ni pe–deri….. Talibani vi ste pobjedili, svaka vam cast. Porazili ste ne samo americku vojnu silu, nego i americku propagandu, americku meku silu, americke lazi i zapadnu pohlepu. Sto nisu sve novine pisale kad su Amerikanci ulazili u Afganistan. Koga interesira nek trazi malo po internetu, naci ce. Ulazili su kao John Wayne u americkim propagandnim filmovima a izlazu kao pas podvitog repa. Kad su Sovjeti bili u Afganistanu, oni nisu dovlacili vojnike iz svojih satelita, dakle u Afganistanu nije bilo Poljaka, Cheha…itd. Amerikanci su doveli vojnike iz otprilike 50 drzava da bi njihova agresija imala neki legtimitet i sve je to puklo kao balun. Cak nitko iz Kine ili Rusije nije pomagao Talibane. A Englezi su pokusali da stoje i kad Amerikanci odu pa… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Owdje se očito testira nowi način uporabe ubojitih srreddstawa i pokazuje talibaninna da nenna šale

Cepko cepić
2 godine prije

Treba da se svi cepe protiv rata. A cepivo prtiv kovida je i cepivo protiv rata . Kadse svi cepe zavladatce mir na svetu i nece biti gladi. I bit ce cepiva za svih protiv svega . Ako neko bude ruzan cepit ce se protiv ruznoce ako neko bude nepoverljiv prema vladi cepit ce ga vlada protiv nepoverenja u vladu. Ja sam cepljen i slobodno se krecem. Samo cepljen čovek je slobodan čovek

protiv rusije
2 godine prije

bild/bild-plus/politik/inland/politik-inland/putin-propaganda-russlands-staatssender-erhaelt-keine-deutsche-tv-lizenz

Ante
2 godine prije

Bolje bi bilo Nijemcima da uz pomoc Google prevoditelj citaju LOGICNO, nego rezimsko smece BILD

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI