Dok misterij obavija Wiganov financijski krah, navijači iznose zabrinutosti

fudbal igrac
7 komentara

Wigan Athletic je 2013. godine bio u engleskoj Premier ligi i osvojio je FA kup, pobijedivši Manchester City. Ali prošli tjedan prešao je u su stečaj i sada se postavljaju pitanja o financijskom zdravlju nekoliko drugih engleskih nogometnih klubova.

Ministar vanjskih poslova u sjeni i gradonačelnik Velikog Manchestera pozvali su na istragu propasti Wigan Athletica, koji je prošli tjedan prešao u stečaj.

Lisa Nandy, koja je i zastupnica Laburista za Wigan, pridružila se Andyju Burnhamu, bivšem ministru kabineta pod Gordonom Brownom, u zahtjevu da Vlada i nogometne vlasti odgovore na “ozbiljna pitanja” o načinu vođenja kluba.

U zajedničkom pismu Oliveru Dowdenu, državna tajnica za digitalnu kulturu, medije i sport, Nandy Burnham, napisala je: “Ovaj šokantan preokret događaja ostavio je zbunjenost javnosti u vezi s Wiganom, dok je sudbina njihovog kluba pod znakom pitanja”.

Wigan Athletic, tradicionalno mali klub iz grada koji je bio poznatiji kao uporište u ragbi ligi, uživao je u desetljeću uspjeha pod predsjednikom Daveom Whelanom, višemilijunskim maloprodajnim tajkunom i čovjekom koji je navijao za klub od djetinjstva.

Whelan je u tim uložio milijune i promovirao ih u Premier ligu 2005. godine.

Izbačeni su 2013., a Whelanov unuk David Sharpe prodao je klub sjenovitoj hongkonškoj kompaniji International Entertainment Corporation, pet godina kasnije.

U svibnju IEC je pristao prodati klub drugoj još jednoj kineskoj tvrtki, Next Leader Fund, a engleska nogometna liga ih je odobrila kao “prikladne osobe”, samo nekoliko dana prije nego što je klub ušao u stečaj.

Prema ligaškim pravilima, Wigan je suočen s kaznom od 12 bodova, što bi gotovo sigurno dovelo do ispadanja iz drugog nivoa engleskog nogometa.

U petak, 3. srpnja, na društvenim se medijima pojavio tajno snimljeni video u kojem se može čuti predsjednik EFL-a Rick Parry, koji raspravlja o glasinama da se jedan od vlasnika kluba kladio na ispadanje Wigana.

Debakl u Wiganu još jednom je doveo u pitanje sposobnost britanskih nogometnih vlasti sprječavanje da nogometni klubovi budu u vlasništvu onih s upitnim poslovnim kvalitetama.

Prošle godine Bury FC, koji se nalazi u predgrađu Manchestera na samo nekoliko kilometara od Wigana, potpuno se ugasio nakon što njihov vlasnik Steve Dale nije uspio pronaći novac kako bi ga spasio.

Dakle, koji se navijači kluba brinu da će njihovi klubovi ići istim putem kao Wigan ili Bury?

Charlton Athletic

Londonski klub Charlton Athletic bio je u Premier ligi od 2000. do 2007., ali bori se u posljednjih 10 godina i trenutno se nalazi blizu dna druge lige.

2014. klub je preuzeo Roland Duchatelet, belgijski tajkun elektronike koji je također posjedovao drugo poznato nogometno ime, Standard Liège.

No, Duchatelet je uskoro postao omraženi lik za Charltonove navijače, koji su vjerovali da ih namjerno uništava.

U siječnju ove godine Duchatelet je konačno pristao prodati klub, ali zadržao je vlasništvo nad stadionom i terenom za treniranje, a nedavno se pokazalo da mu klub duguje 50 milijuna funti.

Standard Liègeu, kojeg je Duchatelet prodao 2015., ove godine je izgubio licencu za igranje zbog financijskih poteškoća.

Birmingham City

U 2012. godini Birmingham City izbačen je iz Premier lige, a dvije godine kasnije njihov vlasnik Carson Yeung zatvoren je u zatvoru u Hong Kongu na šest godina, nakon što je osuđen za pranje novca.

Yeung je na kraju 2016. godine, prodao klub konzorciju pod nazivom Trillion Trophy Asia, kojeg kontrolira hongkonški biznismen Paul Suen. Prema web lokaciji The Blues, Birmingham Sports Holdings Limited (BSHL) posjeduje 96 posto udjela u Birmingham City FC-u, a Trillion Trophy Asia,  koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima, posjeduje 30 posto udjela u BSHL-u.

Kambodžanski biznismen, Vong Pech, posjeduje 25 posto BSHL-a, a još 18 posto je u vlasništvu Dragon Ville, tvrtke koju vodi Lei Sutong, poslovni čovjek iz sjene.

Trener Birminghama, Pep Clotet, najavio je da odlazi na kraju sezone, a neki navijači strahuju za dugoročnu budućnost kluba.

Navijač Birminghama Daniel Ivery rekao je: “Najveći problem Birmingham Cityja je taj što bez prihoda od sezonskih ulaznica i komercijalnih prihoda koji dolaze u ovom trenutku zbog izbijanja koronavirusa, oni uvelike ovise o infuziji novčanog toka iz njihove matične kompanije iz Hong Konga, Birmingham Sports Holdings”.

“To je problematično za klub jer je BSH na vlastitim računima potvrdio da su se sami morali osloniti na kredite nepoznatih trećih strana za obrtna sredstva. Ovisnost BSH-a o zaduživanju, s činjenicom da se o glavnim dioničarima zna malo, za BSH znači da navijači Birminghama imaju pravo biti zabrinuti za dugoročnu budućnost kluba”, dodao je.

Hull City

Hull City izbačen je iz Premier lige 2017. godine, a naredna će sezona biti prva bez vrijednih “padobranskih isplata”.

Klupski vlasnik, rodom Egipćanin, Assem Allam, koji je otišao na fakultet u Hull i kasnije tamo osnovao uspješan inženjerski posao, već nekoliko godina želi prodati klub.

Preuzeo je klub 2010. godine i odveo ih u Premijer ligu i na finale FA kupa 2014. godine, što su izgubili od Arsenala, no odnosi su se pogoršali s navijačima kad je klub pokušao preimenovati u Hull Tigers.

Boreći se za novac i sada, naravno, pogođen koronavirusnom krizom i nedostatkom gledatelja na utakmicama, Hull je rasprodao većinu svojih najboljih igrača ove sezone. Napadač Jarrod Bowen pridružio se West Hamu, a poljski krilni igrač KamilGrosicki pridružio se West Bromu i mogao bi biti kasnije ovog mjeseca prebačen u treći nivo engleskog nogometa.

Hull Daily Mail rekao je da će, ako se povuku, prihodi od 7 milijuna funti godišnje pasti na 1,5 milijuna funti i ako gospodin Allam više ne želi uložiti novac u klub, mogao bi se suočiti s financijskim krahom.

Sheffield Wednesday

Tajlandski vlasnici Sheffielda u srijedu su izveli sve vrste financijskih trikova kako bi klub održali u crnom.

Klub je svoj stadion Hillsborough prodao za 60 milijuna funti vlasniku Dejphonu Chansiriju, čija je obitelj bogatstvo stekla konzerviranom tunom u rodnom Tajlandu.

Suparnici su u srijedu tvrdili da bi bez prodaje stadiona objavili gubitak prije oporezivanja u iznosu od 35,4 milijuna funti i kršili propise EFL-ove profitabilnosti i održivosti.

Klub koji je 2000. izbačen iz Premier lige, jedan je od najstarijih i najpoznatijih klubova u Engleskoj.

Ako ih neovisno vijeće za prekršaje smatra krivim za nesavjesno postupanje, oni bi se, poput Wigana, mogli suočiti s odbitkom bodova i mogu se suočiti s ispadanjem u treću razinu.

 

AFC Bournemouth

Bournemouth, mali klub s malenim stadionom, šokirao je sve osvojivši promociju u Premier ligu 2015. godine, a zatim ostao tamo nekoliko sezona.

No, izgledaju loše ove sezone, jer su izgubili sve četiri utakmice od početka sezone, dobili su 12 golova i postigli su samo dva.

Izbacivanje će ih staviti pod financijski pritisak i testirat će predanost vlasnika kluba, ruskog biznismena Maxima Demina.

fudbalStečaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Citajte malo o “okrupnjavanju kapitala”. propasti malih i srednje velikih korporacija te jos veca vlast i bogatstvo mega korporacijama!

Busola
3 godine prije

Napuhani balon , slično i gore je na Balkanu. Biti navijač malog kluba nažalost danas je povezano samo s razočaranjem i stalnim djelovanjem kako se taj klub ne bi ugasio. Sve je odavno pretvoreno u igrariju za novcima i naslikavanjem kao u SAD…

Nažalost izgubila se bit sporta , želja za druženjem i stvaranjem.

Aragorn
3 godine prije

Sta za ocelivat od britanskih kapitalista.. Njima nije bitno tko ulaze i s kakvim porijeklom novca, samo nek novac dolazi… Pola drzave im pokupovase arapi s krvavim novcem.. Nek se po pitanju nogometnih klubova ugledaju na svabe koji su barem to trziste zabranili za strane ulagace i izbjegli ogromno pranje novca preko klubova…

Max
3 godine prije

Nije ni čudo ovo kod nas kad u Premijer ligi propadnu..

Zvrk
3 godine prije

na slici je igrač burnleya

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI