Treći svjetski rat je proglašen

27 komentara

Papa Franjo je sugerirao da je Treći svjetski rat već u toku, o čemu svjedoče “isprepleteni elementi” na djelu u rusko-ukrajinskoj krizi i drugim sukobima širom svijeta.

“Prije nekoliko godina palo mi je na pamet da kažem da doživljavamo treći svjetski rat koji se vodi djelomično”, rekao je poglavar Katoličke crkve u intervjuu jezuitskim medijima od 19. maja koji je objavljen u utorak. “Danas je za mene proglašen Treći svjetski rat.”

Franjo je napomenuo da, iako borbe u Ukrajini “više bodu našu osjetljivost”, ratovi su također u toku na mjestima kao što su sjeverna Nigerija i Mjanmar, “i nikoga nije briga”. Dodao je: „Svijet je u ratu. Ovo je nešto što bi nam trebalo dati stanku za razmišljanje.”

Šta se dešava sa čovečanstvom koje je imalo tri svetska rata u jednom veku…? Morate misliti da su u jednom vijeku bila tri svjetska rata, iza kojih stoji sva trgovina oružjem.

Priznajući kritike zbog njegovog neuspjeha da osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove prethodne komentare koji sugerišu da je širenje NATO-a na pragu Rusije možda izazvalo krizu, pontifik je negirao da je “pro-Putin”. Rekao je da bi takva tvrdnja bila “jednostavna i pogrešna”.

“Jednostavno sam protiv pretvaranja složene situacije u razliku između dobrih i loših momaka, bez uzimanja u obzir korijena i vlastitih interesa, koji su vrlo složeni” , rekao je. “Dok smo svjedoci žestine i okrutnosti ruskih trupa, ne treba zaboraviti probleme i nastojati da ih riješimo.”

Upitan kako bi jezuitski urednici trebali izvještavati o istočnoevropskom sukobu na način koji doprinosi mirnoj budućnosti, Franjo je odgovorio: „Moramo pobjeći od uobičajenog načina razmišljanja Crvenkapice. Crvenkapa je bila dobra, a vuk je bio loš momak. Ovdje, apstraktno, nema metafizičkih dobrih i loših momaka. Pojavljuje se nešto globalno, sa elementima koji su usko isprepleteni jedni s drugima.”

Takođe je upozorio da se ne treba fokusirati samo na “brutalnost i žestinu” sukoba. “Opasnost je u tome što vidimo samo ovo, što je monstruozno, i propuštamo cijelu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda nekako ili izazvan ili nije spriječen. Napominjem i interesovanje za testiranje i prodaju oružja. To je veoma tužno, ali na kraju krajeva, to je ono što je u pitanju.”

Franjo je pohvalio herojstvo ukrajinskog naroda u odbrani svoje zemlje, ali je ukazao na spoljne interese koji ih dovode u opasnost. “Ono što nam je pred očima je situacija svjetskog rata, globalnih interesa, prodaje oružja i geopolitičkog prisvajanja, što muče herojski narod” , rekao je.

Papa je ponovio svoju zabrinutost, prvi put objavljenu u intervjuu prošlog mjeseca, da je NATO možda podstakao vojnu ofanzivu Moskve na Kijev. Prisjetio se razgovora sa šefom države, kojeg je identificirao samo kao „mudraca“ , nekoliko mjeseci prije početka borbi. “Rekao mi je da je veoma zabrinut zbog načina na koji se NATO ponaša. Pitao sam ga zašto, a on je rekao: ‘Oni laju na kapije Rusije, a ne shvataju da su Rusi imperijalni i neće dozvoliti da im priđe nijedna strana sila.’

Franjo je također upozorio da nakon što su mnogi zapadni pobornici Ukrajine  “otvorili svoja srca” ženama i djeci koji su bježali iz zemlje u ranim danima sukoba, podrška njenim izbjeglicama već “ohlađuje”. Dodao je: „Ko će se brinuti o ovim ženama? Moramo gledati dalje od konkretnih akcija u ovom trenutku i vidjeti kako ćemo ih podržati da ne upadnu u trgovinu ljudima ili da budu iskorišteni, jer lešinari već kruže.”

NATOPaparusijaTreći svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Papa govori iz Vatikana, države koja je još u veljači prošle godine (kada su se tek pojavila Covid-cjepiva) dovela uredbu “Bez cjepiva, bez posla”, a mjesec dana prije toga papa je u medijima snažno podržao cijepljenje.
U kolovozu prošle godine javno je nazvao cijepljenje činom ljubavi.
U siječnju ove godine kritizirao je dezinformacije oko cijepljenja.
I sada – nakon svega što se doznalo o štetnosti Covid cjepiva i njegovoj neučinkovitosti – šuti o tome.
I očekuje da mu se vjeruje kada priča o drugim temama.

Brr
1 godina prije

Ne kaki Franjo i Vatikan je pred bankrotom pa ti korona i ratovi dobro dodu.

tihobl
1 godina prije

Prvo Kisindzer, pa onda i papa opominju zapad da izlaze is rata protiv Rusije dok nisu potuceni do kraja. Na zalost puno je idiota koji misle da pobjedjuju u ovom ratu. Nesto pametniji predlazu da se Putinu da pola Ukrajine i da se izvuku sa nerjesenim rezultatom kao u Koreji, samo ti ne poznaju Putina: putinova prva ponuda je najbolja. Putin im je krajem prosle godine ponudio da se povuku na granice iz 1997. Odbili su. Sad ce morati da se povuku na granice iz 1945.

Rimtutituki
1 godina prije

Vec se brinu svabe i zabari o zenama.

Lucija, prva
1 godina prije

Pa, ako bi poslušali poljskog poslanika u EU parlamentu koji predlaže da se Ukrajini da atomsko oružje…možda.

Opet predlažem deklaraciju od Vignana ovdje objaviti.
Barem ulomke, jer je pozamašna.

Lucija, prva
1 godina prije

O surovosti Rusa citiram:

“Ruska mina ubila majku laneta 😀 Šta je sledeće…
Ruski vojnik zgazio maslačak?
Ruski vojnik bacio papirić pored kante?”

Mrčikola
1 godina prije

Kakav opsjenar i mutivoda…što li je u “tikvama” onih koji ovoga drže moralnom vertikalom.

Ja to onako
1 godina prije

Papak je proglasio treci svetski ,,otvorenim”(igre mogu da pocnu) 🙂

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Zna Papa Franjo , vrlo dobro sto govori I to bas – Jezuitskim medijima jer od prije , cetiri dana Rusi ZAUZIMAJU – CENTRALNU AMERICU – SJEKU KOPNENI PRLILAZ PANAMSKOM KANALU !!! Dobili su POTPUNU KOLONIJU u Nicaragua sa vecim pravima no u Syria !!!! O tomu danima bruje svi mainstream media u USA washingtonpost.com/world/niacaragua-authorizes-entry-of-russian-troops-planes-ships/2022/06/09/bb3d4588-e849-11ec-a422-11bbb91db30b_story.html SHOCK !!! DEBAKL !!! Prvo , Kinesko zauzece , sredisnje tocke , morskih puteva od AUS&NZ prema USA , zauzecem Solomon Islands pa sad Rusko zauzece Nicarague cime se DOSLOVNO CJEPA – kopneni prilaz Panamskom Kanalu I Sjeverne od Juzne polulopte te SIRE OBALE OCEANA !!! FIVE EYES SU ISJECENE !!!! Ostaje samo da Rusi , potisnu USA iz Phillipines I imaju I Japan pod kontrolom ! Latinska America , Phillipines su sve zemlje , mnogoljudne , mlade i DUBOKO – RIMOKATOLICKE !! ZATO Papa i kuka !!! Sto dalje ????!!!! Europa I zapad su… Čitaj više »

hope
1 godina prije

doticni je dio zlocinacke agende.svi koji mu se klanjaju su ucesnici iste.vatikan je drzava korupcije,skandala i veze nema sa bogom i bozanskim zakonima.jako je malo vjeroucitelja i crkvi koji to doista jesu.

DobrotaJeIzbor
1 godina prije

Ne treba uopće čitat izjave ovog zločinca, nećete ništa dobit, možete samo bit zavarani. Ovaj je najbolji primjer vuka u janjećoj koži.

Tim Kunić
1 godina prije

Možda je počeo od kad je Papa necijepljenje prozvao sebičnošću i samoubojstvom. Žrtve cijepljenja padaju masovno svaki dan.

Max
1 godina prije

Trerći Svujetski Rat onaj puzajući već odavno traje. Ako postane izravan gotovo je.

Perun
1 godina prije

crvenkapica je bila kurva a vuk je bio monah….baka je ćorava ,senilna udovica jer je vuk pojeo djeda koji je bi lovac i imao probleme sa prostatom …..P.S…To vam je ko u igri prijestolja …..treć “i svjetski i …rat…,,Papa” je vjernik a ne filozof filozofija je za takve poput njega blasfemija……vatikan je leglo pedofila to je realno stanje u vatikanu i okolici…..ć “orava posla vatikanske monaske zajednice i prvog medju pedoflima

frenkknez
1 godina prije

Jezuitska sluga Sotonina…ovo je lazni inametnuti Papa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI