Tri događaja zbog kojih SAD mogu pokrenuti svjetski rat

Mogući uzroci rata - SAD
63 komentara

Ako se vide najčitanije teme proteklih dana onda je to skandal s privatnosti na Facebooku i vijest da je netko udario Beyonce, ali se ne zna tko. No, tri su ključna događaja o kojima se ne govori mnogo, ili ne na ispravan način, ali zbog kojih mnogi vjeruju da smo na putu prema Trećem svjetskom ratu ili, u najboljem slučaju, gospodarskom kolapsu.

Tijekom američkih predsjedničkih izbora se činilo da će, ako Hillary Clinton postane predsjednica, SAD gotovo sigurno izazvati Treći svjetski rat. Nešto manja vjerojatnost je bila da bi se apokaliptični scenarij mogao dogoditi  pod predsjednikom Donaldom Trumpom i da će on izvući Ameriku iz rata s Rusijom. Međutim, nakon čistke u Bijeloj kući u vrlo učinkovitih načina vršenja pritiska Trumpa, čini se da se i on sada kreće u tom smjeru.

Trgovinski rat

Sjedinjene Države su već u financijskom ratu s Kinom, a razlog su uzajamne trgovinske carine koje vlade dvije zemlje postavljaju jedna drugoj. Predsjednik Trump se prvi odlučio na ovaj korak, jer je odlučio rebalansirati globalnu trgovinu u korist Amerike, Kina se neće predati bez borbe. Posljednji put kada su SAD sudjelovale u velikom “trgovinskom ratu” je sve završilo Velikom depresijom.

Naime, upravo je posljednji “trgovinski rat” Amerike doveo do Velike depresije tridesetih godina, kada je nezaposlenost porasla na 25%. Tvrdeći da djeluje u interesu očuvanja američkih interesa je Kongres 1930. godine usvojio takozvani Zakon Smoot–Hawley, koji  je trebao zaštititi američke poljoprivrednike. U nastojanju da dobiju političku potporu su mnogi kongresmeni pozivali na uvođenje carina ili poreza na sve vrste roba, samo kako bi dobili glasove.

Nekoliko zemalja, poput Kanade, uvelo je visoke carine ili poreze na američku robu koja se prodavala inozemstvu. Na primjer, američki izvoz jaja u Kanadu je 1932. godine praktično nestao, dok je  1929. godine bio vrijedan izvor prihoda, tvrdi Doug Irwin, bivši savjetnik predsjednika Reagana.

U dvije godine nakon usvajanja Zakona Smoot-Hawley je američki izvoz pao za 40%. Nezaposlenost je rasla. Ekonomisti vjeruju da je usvajanje ovog zakona bilo presudno za razinu Velike depresije, a da je do krize i došlo, ona bi bila puno  manja da zakon nije usvojen. Što se dogodilo na kraju Velike depresije? Drugi svjetski rat.

Njime se okončala nezaposlenost, a zahvaljujući troškovima za rat je paralelno rastao i američki BDP. Ovo je jedan od oprobanih i učinkovitih načina za izlazak iz krize, a sve je počelo s carinama. Dakle, govoreći o uzročno-posljedičnim vezama i situaciji u svijetu, ovo je najstrašniji model za popravljanje situacije u gospodarstvu.

Petrojuan

Od ponedjeljka su Sjedinjene Države izgubile status kojeg je imao petrodolar, koji sada ima konkurenciju. Naime, ranije se u trgovini naftom mogao koristiti samo dolar, što je podržavalo vrijednost američke valute.

No, sada Rusija i Kina, ali i veliki svjetski trgovci na burzi u Šangaju kupuju naftu koristeći kineski juan. Druge zemlje mogu slijediti njihov primjer, budući da su Sjedinjene Države u prošlom stoljeću uništile odnose s većinom zemalja u svijetu.

Što to znači za SAD? Inflaciju, naravno.  Ako dolar na globalnoj razini padne, to znači da će sav američki uvoz koštati više. O tome je napisano mnogo članaka i kako su SAD spremna na rat, samo kako bi zaštitile status petrodolara. Međutim, neprijatelji u ovom slučaju nisu Libija ili Irak, nego Rusija i Kina. Dakle, situacija se prilično zakomplicirala.

Protjerivanje ruskih diplomata

Među ostalima, SAD su nakon “slučaja Skripal” u Velikoj Britaniji protjerale 60 ruskih diplomata. Trump je donio ovu odluku nakon što su se Sjedinjene Države pridružile Ujedinjenom Kraljevstvu u optužbama Rusije da je pokušala ubiti bivšeg ruskog agenta i njegovu kćer ranije ovog mjeseca u gradu Salisburyu.

“Sjedinjene Američke Države su poduzele ove radnje, zajedno s našim saveznicima i partnerima u NATO savezu širom svijeta, kao odgovor na upotrebu kemijskog oružja Rusije u Velikoj Britaniji, što je posljednji korak u trendu ruskih aktivnosti destabilizacije u cijelom svijetu”, navela je priopćenju tajnica Bijele kuće Sarah Sanders.

Rusija, negira sudjelovanje u trovanju, a Putin je izjavio: “Bilo bi posve ludo da u Rusiji netko dopusti ovakvo što prije izbora i Svjetskog kupa.” I za desetke ruskih diplomata protjeranih iz raznih zemalja svijeta je Rusija obećala adekvatan odgovor. Osim toga, ruski veleposlanik u Washingtonu, Anatolij Antonov, rekao je “kako SAD razumiju samo jezik sile”.

Bez obzira na to snosi li netko iz Rusije odgovornost za trovanje bivšeg agenta ili ne, odmazda je čin koji može dovesti do sukoba s nesagledivim posljedicama.

Predsjednik Trump stvara “Ratni kabinet”

Bilo kako bilo, čini se da se Bijela kuća priprema za rat. Nedavno je Trump smijenio svog savjetnika za nacionalnu sigurnost i generala McMastera zamijenio zloglasnim psihopatom Johnom Boltonom. John Bolton je na najlošiji izbor i za mnoge Amerikance, a kad mu se pridruži Mike Pompeo, tada dobivamo “Ratni kabinet”.

Bolton je desetljećima otvoreno podržava sve vojne agresije i zajedno s bivšim čelnikom CIA-e, Mikeom Pompeom, Sjedinjene Države mogu ući u krvavi i brutalni rat.

Bolton i Pompeo mogu savjetovati Trumpa na napad protiv Irana i Sjeverne Koreje. Poznato je da je bijes Johna Boltona već doveo do brutalnih ratova i američkih vanjskopolitičkih programa novijeg doba. Njegova je politika usmjerena na izazivanje rata s Iranom, što nikada nije krio, a izjavio je i da je “zakonsko pravo Amerike da prva udari na Sjevernu Koreju”.

Dakle, unatoč činjenici da je Kim Jong-un pristao na razgovore s predsjednikom Trump o nuklearnom oružju, uzimanjem Boltona za savjetnika je učinjeno 10 koraka natrag i praktično je stvoren novi “Ratni kabinet”.

Trump je obećao izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom i nametnuti Teheranu sankcije.

Mike Pompeo naziva Iran “strašnom policijskom državom”, “despotskom teokracijom” i “avangardom destruktivnog carstva koji širi svoju moć i utjecaj na Bliskom istoku”.

Omiljeni arapski vladar Donalda Trumpa, saudijski princ Mohammed bin Salman naziva ajatolaha Hamneija “Hitlerom Bliskog istoka”.

Netanyahu Irana naziva “najvećom prijetnju našem svijetu”, a američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley neprestano ponavlja njegove riječi.

Istina je da je prošlosti Amerika “riješila” svoje gospodarske probleme započinjući ratove. Hoće li ovaj put biti drugačije?


Vezani članci:

• Uspješno pokretanje trgovine nafte u juanima – Prvog dana sudjelovali najveći svjetski trgovci
• Ako je Trumpov savjetnik general McMaster bio jastreb, na njegovo mjesto dolazi psihopat

 

povod za ratRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Našili
6 godine prije

sada je sasvim jasno da su rusija i kina kao sto srbi kažu stali na crtu americi i sve stare taktike planovi padaju u vodu amerika nije više u stanju da ucjenjuje i provodi dosadasnju agresivnu politiku nigdje u svijetu morat ce se povuci korak unazad da ne bude unistena vojno ili ekonomski

Abe
6 godine prije

Gledajući ovu nespretno opasnu akciju skripal, izgleda kao da su u velikoj žurbi da zaokruže plan ili ovu etapu. Postoji još nepoznat razlog. Nešto se izjalovilo u ranije posloženim planovima i sada ima vremena tek za blef.

Tomica
6 godine prije

Protiv Rusije se dugo vremena vodi rat na taj način da se oslabi ekonomski, da se stvori unutarnje nezadovoljstvo i oslabi ugled i utjecaj u svijetu. Čini mi se da su Rusija i Kina proučili knjigu recepata i sada tuku SAD njihovim oružjem. Nagli slom i propast mogu izazvati globalnu krizu a moguće i da bi SAD pokrenule rat svjetskih razmjera. Ovako će ih polako slabiti i na kraju svesti u normalne okvire.

žrec
6 godine prije

Najbolji opisi za Boltona od strane samih amerikanaca. “Nema rata u koji se on nije htio uključiti”; “Želi bombardirati svaku zemlju o kojoj ne zna ništa!”.

Buva_Bosko55
6 godine prije

Vani sam upoznao dosta Iranaca, sto krscana, sto muslimana koji su pobjegli iz Irana i svi su bili krasni ljudi koji nemaju niti jedne rijeci hvale za Ajatolaha i ostalu islamisticku kliku. Moje pitanje je slijedece. Recimo da Mad Mike i Bibi udare na Iran (Rusija ili Kina se ne mijesaju i ne dodje do svj. rata), sruse islamisticku vlast i stave tamo nekakvog Anemicnog, zasto bi to dugorocno bilo lose za Irance koji strasno trpe od kada su islamisti dosli na vlast? Ne zelim nikome rat ili stradanje, pitanje je teoretsko.

Sovoranola
6 godine prije

Najvažnije da veliki rat ne pokrene mahanje krila leptira tamo negdje u Amazonu.

Bruno
6 godine prije

Bojim se da je ovo vrlo blizu istine. Na žalost, po sve nas.

Laki Topalović
6 godine prije

Čuj, ovo s Rusijom su sve naznake predstojećeg sukoba. Gdje i na kojoj razini, vidjet ćemo. Kina je uz najavu spiska svojih carina pokrenula velike vojne vježbe u Južnom kineskom moru. Petrojuan, nisam pratio prodaju u Šangaju, ako ostane trajno, a Rusija i Venezuela su već zacementirali svoje prodaje, znači smrt petrodolara u ne više od 10 godina. Kako će onda FED i za koga štampati dolare (ili obveznice, svejedno). Kina neće dozvoliti da SAD propadnu, previše im duguju, ali će ih stjerati u njihove granice, a to privatni bankari neće dozvoliti. dakle, zaista imamo sve preduvjete za jedan “lijep” veliki rat. Nažalost, u Europi.

Alen
6 godine prije

Sirija ili bliski istok… Petrojuan je u kineskim planovima vec dug niz godina medjutim njegovo uvodjenje se poklapa s ulaskom rusije na bliski istok i “cuvanju ledja ” iranu ,siriji i jako velikim uticajem na ostale zemlje u BI… To je kljucni trenutak uvidjenja petrojuana i sihnroniziran je izmedju rusije.i kine.. To je glavni udar u samo srce petrodolara a petrojuan je samo tu da to dokrajci do kraja tj da se sprovede plan prodaje nafte za nesto drugo osim dolara…Rusija je tu kao osiguranje tog posla.. Da nije tako sirija bi bila gotova ,vjerovatno bi iran bio vec sad na redu a saudijski princ ne bi ni pomisljao da prodaje naftu u bilo cem osim dolara a sangajska.burza ne bi bila potrebna.. Kinezi ni u snu nikad nebi mogli da sprovedu petrojuan u stvarnost bez rusije.i njihovg ulaska na BI.. Bez dolara amerika.je.portoriko i ako misle zapoceti rat ,po… Čitaj više »

basso
6 godine prije

Protjerivanje Ruskih diplomata su prikazali kao pobijedu,jer drugih pobijeda niti ekonomiji niti u ratovima nece vise biti.

davor
6 godine prije

Nabijem amerikance i engleze na solidarnu merkantilističku teleću nogu. No more Lawrence games za te majmune.

Igor 2104
6 godine prije

jedan mali detalj o proterivanju ruskih diplomata…Novi Zeland kao jedan od 5 nosecih stubova Velike Britanije nije proterao nikoga.Slucajno, pa vec ima 10 godina kako milioneri kupuju upravo u tpj zemlji kuce i sve ostalo jer im je obacana sigurna luka za vreme Velikog 3.rata.

Ivo
6 godine prije

ameri neće pokrenuti nikakav svjetski rat, to je sigurno. Tresu im se gaće od pomisli da bi Rusija ili Kina mogle lansirati nukleare na njihova uredno održavana imanja. Pitanje je da li su to uopće mogli s nekakvim minimalnim šansama za koliki-toliki ‘uspjeh’ izvesti prije 20 godina, a danas je to znanstvena fantastika, i to vrlo dobro znaju. Histerični ispadi u usa i otoku zla su namijenjeni prvenstveno domaćoj javnosti, i ta metoda kontrole građana s određenim oscilacijama traje barem 100 godina. Ni za vrijeme makartizma u usa nije bilo ni za dlaku drugačije – komuniste su otkrivali ispod svakog kamena, unutar svake paštete. Ovo sad još nije ni blizu tog perioda, iako se napreduje u tom smjeru. No ni onda, kao ni sada, psihopatskim elitama nije padalo na pamet da idu lomiti zube na Rusima. odlazak amerike s pozicije vojne i ekonomske supersile je završena stvar, u tijeku su… Čitaj više »

Sale
6 godine prije

Malo kasnim sa komentarom… Pitanje koje pitam i sam sebe i sve vas ovde jeste: da li se, u doba najveće moći Amerike, IKADA desilo da su ljudi koji upravljaju S.A.D.-om nešto želeli da urade i da su to MOGLI da urade i su to SMELI da urade a da to na kraju IPAK NISU uradili? Poslednji primer takvog bahaćenja bilo je bombardovanje onog sranja od zemlje zvanog Savezna Republika Jugoslavija. Relaksirajte se, iz Srbije sam, znam o čemu govorim… Dakle, odgovor je NE.
Sada, pak, svašta ŽELE, to je sigurno, i SKORO NIŠTA NE URADE. Lupetanja u UN i na konferencijama i u udarnim televizijskim programima ne računam. Koji je zaključak?

Alen
6 godine prije

War between Saudi Arabia and Iran may happen in just 10-15yrs – Crown Prince

Duki
6 godine prije

Da !tri događaja zbog kojih SAD mogu pokrenuti rat,
,ali jedan zbog kojeg neće!!
“STRAH” i to velik
Poletio je SU 57,SARMAT,ISKANDER a uncle sam ne ide u okršaj ako nije 100%siguran da može zaustaviti protivnikovo oružje !a sunca mi ovaj put je jebeno takva situacija !!
No živi bili pa vidjeli !

HEKPCT
6 godine prije

Ma kakav rat, koji vam je Bog? Ameri da udare na Rusiju i Kinu? Ukratko, bio bi to najkraći rat u povijesti nakon kojeg bi ostali bez kompletne mornarice, stigmatizirani gore od Hitlera. Nuklearno oružje ne bi se ni koristilo.ISIL im je bio jedina šansa. Game over.

KADRO2
6 godine prije

Amerika ne može pokrenuti nikakav rat jer se je njena vojska preobučena u bradate teroriste Islamske države jednostavno raspala. Nitko već neće pratiti američke agresije na druge države.

Ive
6 godine prije

Svaka budala moze pokrenuti rat, ali ga tek mudar strteg i vojskoviidja moze dobiti. Boj ne bije svijetlo oruzije do srce junacko davno napisao P.P. Njegos. A ima i ona stara Dva losa ubise Milosa.Sslijedom toga; medju Rusima je vise iskrenog i nepatvorenog domoljublha i jonackih srca do u SAD. 2. Rusi nikada nisu u novijeoj povijesti vodili osvajacke vec odbranbene ratove i tu su se dokazali kao mudri vojskovodje i stratezi. 3. Ruska armija je brojcano slabija od SAD i NATO saveznika, ali tu je i Kina a sa Kinom veliki dio Azije pa ce uz Rusku tehnosloku nadmoc biti i brojcano jaci. Po SAD bi bilo pogubno krenuti u rat jer ce zavrsiti kao Kineska kolonija da otplate dug a sa kamatama ga nikada nemogu otplatiti, dakle mogu samo ostati robovi i sluge na svom teritoriju ali bez daljnje politicke ili ekonomske samostanosti i nezavisnosti. Sve ili barem… Čitaj više »

udav
6 godine prije

pratimo svi zapadne (alt) medije, ali ko su ti ljudi u “ratnom kabinetu”, koja im je ideologija, ili religija? znamo svi istoriju, ali interesuje nas pozadina svih tih prica, a interesuje nas i pozadina onih koji donose odluke ili imaju presudan uticaj na rat – kada to sagledamo, kada precizno definisemo problem, a nismo, onda cemo biti blize i resenju; price, moze biti ovo, mozda i ono, te price nam slabo pomazu, a citamo ih svi, tipa, da resimo budzetski deficit i spoljnji dug jednim udarcem na izmisljene trovace – to tako ne ide, ne drzi vodu, pa nam se nudi “zacarenje antihrista u jerusalimu” koje vec ima vecu spec. tezinu u poredjenju sa s.ratom…

Max
6 godine prije

Oceanija (NATO), Euroazija (Rusija)i Istazija(Kina). Dobrodošli u 1984!

Roko
6 godine prije

Da su pametni okrenuli bi se protiv svojih trenutnih saveznika – Sauda…tu ih nitko puno ne bi pitao…možda se to i dogodi…

Ive
6 godine prije

Do kraja ovog stljeca SAD i UK mogu vrlo lako postati Kineske kolonije, i raditi za povrat duga Kini jedno 300 – 500 slijedecih godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI