Uspješno pokretanje trgovine nafte u juanima – Prvog dana sudjelovali najveći svjetski trgovci

Juan nafta
37 komentara

Jučer je udarna vijest bila protjerivanje ruskih diplomata iz zemalja EU, Sjedinjenih Država, Kanade i Ukrajine, tako da je potpuno u drugi plan palo povijesno otvaranje trgovine naftom u kineskim juanima, valutu koju ulagači mogu zadržati za trgovinu za druge robe ili promijeniti za fizičko zlato na burzama u Šangaju i Hong Kongu.

Jučerašnje sklapanje ugovora za isporuke nafte u juanima je uzrokovalo veliki interes. Prvih minuta pokretanja ove trgovine na burzi Shanghai International Energy Exchange  je volumen trgovanja nadmašio cijeli volumen nafte Brent u ostatku dana i uspostavljenja je dnevna referentna vrijednost cijene Brenta.

Ukupno je u prvoj sesiji sklopljeno ugovora za isporuku  62 milijuna barela, vrijednosti 27 milijardi juana, na koje ćete se morati naviknuti u izračunu, što je više od 4 milijarde dolara.

Među prvim kupcima ugovora za isporuke nafte u juanima su bili najveći naftni trgovci – Trafigura, Glencore i Freepoint Commodities.

Uz vrlo malo skeptika, koji se nisu posebno oglasili, većina stručnjaka vjeruje da će u budućnosti kinesko naftno tržište u juanima postati globalna referentna vrijednost, koje će na kraju od juana stvoriti glavnu rezervnu valutu, takozvani “petrojuan”, koji će biti podržan zlatom, ne samo prisilnom ponudom i potražnjom kao što je slučaj  američkim dolarom.

Postoje skeptici koji još uvijek sumnjaju da je takvo što moguće. Kao razloge navode činjenicu da kinesko gospodarstvo nije tržišno gospodarstvo i da se vlasti, kada se pojave prvi znakovi “mjehura” na tržištu, miješaju u tijek trgovanja.

yuan nafta
FOTO – Jučerašnji tijek trgovine naftom u juanima (crveno) i dolarima (plavo)

Međutim, na ovom tržištu postoje prilično stroga ograničenja, što veliki svjetski trgovci dobro znaju. Na primjer, tečaj u jednom danu se može mijenjati samo za 5% u oba smjera i uvedena su stroga pravila o sigurnoj pohrani nafte u skladišta u zemlji. Sve je to učinjeno kako bi se ograničilo špekulante i njihove namjere za lakom zaradom. Ovime se objašnjava zašto je Kina proteklih godina gradila podzemna skladišta za naftu puno veća nego što je potrebno čak i za zemlju s velikim rastom potrošnje. U to je vrijeme bilo velikih napetosti u Istočnom i Južnom kineskom moru i svi su smatrali kako je to logičan korak u pripremi za moguće izbijanje oružanog sukoba. Sada se ispostavilo da su ova skladišta pripremana za pokretanje prodaje nafte u juanima.

Osim toga, tijek prodaje prvog dana i prisutnost velikih međunarodnih aktera upućuju na to da još postoji interes za sklapanje novih ugovora.

Isporuke nafte u Kinu putem kupnje ugovora u juanima je danas najtransparentnija mogućnost, što može biti glavni čimbenik koji će privući nove sudionike na tržište. Prema riječima stručnjaka, čak i prosta činjenica da će potražnja za naftom u Kini nastaviti rasti nam dozvoljava da razgovaramo o pozitivnim izgledima za razvoj novog naftnog tržišta.

Međutim, ovo je izvorno samo jedan od glavnih razloga. Teoretski, Kina glavne dobavljače može prisiliti da zaključuju ugovore na njenom tržištu, čime jača vrijednost juana na svjetskoj sceni. Podsjetimo i da je Kina prošle godine zaobišla SAD i postala najveći uvoznik nafte na svijetu.

Podsjetimo, samo u prvom satu otvaranja prodaje je sklopljeno ugovora za 10 milijardi juana, a ostatak naftnih ugovora vrijednih 17 milijardi juana je sklopljeno tijekom sljedećih pet sati prodaje.

Portal Zero Hedge piše kako je jučerašnja prodaja u Kini odredila referentnu cijenu Brenta, koji danas na drugim burzama košta 69,88 dolara po barelu.

Kina je odlučila ubiti petrodolar i počinje sutra

Kina mlako odgovara na američke carine, ali zadaje povijesni udarac petrodolaru

BarelDolarJuanNaftaPetrodolarpetrojuan
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petrojuan
6 godine prije

Vjest stoljeca.

Laki Topalović
6 godine prije

Treba pratiti dnevne narudžbe, ako se zakotrlja, a mora , barem u slučaju Rusije i Venezuele, “adio Mare”… Ovo je zapravo možda i važnije od ovih diplomata. Sad će Rusija protjerati recipročno isti broj , a za Moskvu je dobro što je dobila jasnu listu vazala i atlantiskičkog šljama i vazala Zapravo, sve u svemu nije sve tako crno kako se čini.

Ivo Lola
6 godine prije

Naravno da boli. I treba da ih boli. Koliko se nafte čekira u junanu, toliko je manje dolara, a ovdje vidimo da to nije ni malo zanemarivo.

Baba Vanga
6 godine prije

I Saudijci vole zlato uskoro i oni prodaju za Juan a tek onda Venecuela pa onda Rusi i Iran uskoro ce biti veselo sa dolarom☺?

Sinisa
6 godine prije

Nisu ovi jos rekli sve sta imaju bice zanimljivo gledati kako se koprcaju!
“Predsednik Tramp je o trgovinskom postupanju s Kinom razgovarao telefonom s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Merkel, saopšteno je iz Bele kuće.

Tramp i Merkelova su, takođe, razgovarali o “udruživanju snaga” kako bi se suprotstavili “kineskim ekonomskim praksama i preuzimanju intelektualne svojine”, navedeno je u saopštenju.”

Sir Oliver
6 godine prije

Eh i da pukne taj mjehur od sapunice-dolar jednom.

Barba
6 godine prije

Zaista ne kužim kako vi mislite da će biti dođe li Kina na mjesto gdje je momentalno USA? Med i mlijeko?! Svatko čuva svoju poziciju s obzirom na dane mu mogućnosti; u ovom slučaju tko je gore, sa sobom nosi i klicu samo-urušavanja. To važi kako za USA pa tako i za, ukoliko to postane, Kina ili Rusija. To je samo pitanje vremena kojeg ove generacije, možda, neće imati prilike vidjeti. Možda. Ne budimo slijepi pored zdravih očiju. “The Market must be your new god”, rekao je jednom fiktivni lik Alan B’Stard i u istoj rečenici opisao sav smisao trenutnog dešavanja – kontrola tržišta. Upravo u tome leži sva, pozitivistički gledano, mudrost. Multipolaran svijet bi bio dobar kad bi bio udešen na utopijskim (gledano društveno a ne metafizičkim) idejama etike, no tako to ne ide. Nekako mi se sve više čini kako je ovo sve previše veliko, socio-psihološko-tehnološki promatrano, da… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

Sjasi Murta da uzjase Kurta.

tedi
6 godine prije

Ovo je vjest stoljeca.Zato zapad zatrpava medije sa trovanjem ruskog spijuna i proterivanjem ruskih diplomata,da sakriju pad petrodolara i za koji dan produze zivot vasingtonske berze i FEDa koji ce morat naceti svoje ljubomorno cuvane zlatne poluga posto im zelenbaci izgube nabr 1 za trgovinu za naftu i plin.

MilanCZ
6 godine prije

Citam svakavkih komentara a nitko pravi odgovor nije dao,zasto se to desilo,sada trgovanje u juanima a ne dolarima,pa sam autor teksta to nije naveo,jako bitna stvar svega toga.Cekam odgovor…

Nostradurus
6 godine prije

Zanimljivi komentari, ali treba još neke stvari zapaziti: 1. Ako naftne države u prodaji nafte za juane održe vanjskotrgovinski suficit to znači da će one kumulirati juane (ili ih konvertirati u zlato povratom istih Kini) 2. Sama Kina je do sada imala vanjskotrgovinski suficit tj. ona je kumulirala strane valute 3. Iz zapažanja 1 i 2 slijedi da sve druge države koje bi bile prisiljene kupovati naftu u juanima teško mogle doći do juana putem suficita u trgovanju sa Kinom pa slijedi da bi se iste morale zaduživati kod Kine za juane. Koliko je ovo drugačije od Američke politike. Svojedobno su neki ekonomski stručnjaci govorili da je dobro da Amerika ima vanjskotrgovinski deficit jer je taj deficit omogućavao drugim državama da dođu do dolara i kupe naftu. Zašto je bitno da Kina ima vanjskotrgovinski suficit? Da bi mogla rezerve stranih valuta zamijeniti za zlato kojim garantira za vlastitu valutu. Znači… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI