Trump izjavio da su SAD umiješane u mnoge planove vezane uz naftu s Irakom

Irak-Nafta
10 komentara

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da SAD ima vrlo malo vojnika u Iraku, ali da su oni tu da pomognu ako Iran učini nešto.

“Ako dođe do bilo kakvih napada, mi ćemo se pobrinuti za to. Dakle, o njima se vrlo lako brinemo”, rekao je Trump. “Nitko nema oružje koje mi imamo. Nitko nema ništa od onoga što imamo. Imamo najbolju i najveću vojsku na svijetu. Kad nas netko udari, naše uzvraćanje je snažnije od njihovog udara. Tako se mi nosimo s time”.

Nastavio je rekavši da su američke kompanije uključene u mnoge planove u vezi s poslovanjem s iračkom naftom, dok je premijer zemlje Mustafa al-Kadhimi najavio da je Irak otvoren za poslovanje sa SAD-om i za njihova ulaganja.

U srijedu je pet američkih tvrtki potpisalo sporazume s iračkom vladom u potezu za koji je opisan da ima za cilj jačanje iračke energetske neovisnosti od Irana.

Ugovori koje su potpisali Honeywell International Inc, Baker Hughes Co, General Electric Co, Stellar Energy i Chevron vrijede oko 8 milijardi dolara.

Američka administracija i Bagdad prethodno su se složili da će američke snage smanjiti broj svojih vojnika smještenih u Iraku, nakon što je parlament zemlje usvojio rezoluciju kojom zahtijevaju da američke trupe napuste zemlju.

Rezolucija je odobrena nakon napada bespilotnih letjelica u kojem su ubijeni Qassem Soleimani, zapovjednik iranskih Quds snaga, i Abu Mahdial-Mohandes, zamjenik šefa iračke šiitske milicije, Hashdal-Shaabi. Napad se dogodio u blizini Bagdada.

Trump obećao osvetu u slučaju da se ispostavi da su priče o lovu na njegove vojnike istinite

Predsjednik Trump je također izjavio da će Sjedinjene Države uzvratiti protiv drugih zemalja za koje se utvrdi da nude nagrade za ”lov na glave” za američke vojnike koji su ondje stacionirani.

Ranije ovog tjedna, CNN je izvijestio, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, da je mreža Haqqani, koju predvodi talibanski zamjenik čelnika Sirajuddin Haqqani, možda primila isplate od Irana za najmanje šest napada na koalicijske snage, uključujući napad na zračnu bazu Bagram u prosincu 2019.

U isto vrijeme, početkom kolovoza, neimenovani američki dužnosnici rekli su za The New York Times da je američki državni tajnik Mike Pompeo prošlog mjeseca uputio nejasno upozorenje ministru vanjskih poslova, Rusije, Sergeju Lavrovu u vezi s tim da se Rusija treba suzdržati od ponude nagrada talibanskim borcima za ubijanje američkih vojnika u Afganistanu, kao što je NYT tvrdio da se događa.

NaftaTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
3 godine prije

Prpa. 🙂

ARAMCO
3 godine prije

A koja je najjacija najdominantnija i najveca tvrtka u Arapski ligi: ARAMCO !!

Splitexpres
3 godine prije

Građanski rat u Somaliji ih ne zanima,neka se ubijaju,nikako da vjerujem da je to zbog nepostojanja nafte u njihovu podzemlju?Ali u Iraku,Libiji i Siriji su u sređenim zemlja napravili rat,isključivo radi otimačine naftnih resursa?

Ive
3 godine prije

Hebo je jeza u koljeno onaj kome je USA pomogla.

Alex
3 godine prije

Angažirali Daltone, Jassie Jamesa, Johna Dillingera i Cosa Nostru za te planove?

Max
3 godine prije

SAD” JE” umiješan u poslove “s “naftom. Znamo mi to zato ste tolike ljude pobili a ne uzvraćate vi na napade nego civile vojnike i časnike bilo koje zemlje ubijate okolo Uključiv Sulejmanija.

bauštelac
3 godine prije

nije istina išli su spasit narod od samih sebe i uvesti najbolji oblik demokracije sloboda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI