“Trump je izdao Kurde i ništa ga neće spriječiti da i Poljsku preda Moskvi”

Andzej Duda i Donald Trump
69 komentara

Ovo je jedna od najvrućih tema u Poljskoj ovih dana. Događaji u Siriji odjeknuli su u Poljskoj kao bomba. Poljaci su se počeli brinuti. Ako je Trump tako lako predao svoje “saveznike” u Siriji, ne bi li to mogao učiniti i s Poljskom?

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Turskoj da zeleno svjetlo za vojnu operaciju na sjeveru Sirije izazvala je burne reakcije u Poljskoj. Poljski mediji počeli su uzbuđeno pisati o „izdaji Kurda“ i da im je Trump “zabio nož u leđa”. U isto vrijeme, mnogi novinari i političari izrazili su bojazan da bi Washington mogao učiniti isto s Varšavom, što je vrlo vjerojatno ako podrška Poljskoj odjednom prestane biti američki nacionalni interes.

Najstrože na ono što se dogodilo su reagirali liberalni mediji  i dnevni listovi. Tako je Newsweek Polska objavio članak pod naslovom “Trump je izdao Kurde i ništa ga neće spriječiti da proda Poljsku Moskvi”.

“Izdaja saveznika Sjedinjenih Država nas tjera da razmišljamo o temeljima naše sigurnosti. Što će se dogoditi ako Rusija bude zahtijevala ekstrateritorijalni koridor kroz Poljsku?“, piše novinar Jarosław Kociszewski, čime je doslovno uplašio svoje čitatelje.

Ne tako daleko od Newsweeka otišla je Gazeta Wyborcza, objavljujući materijal s naslovom: „Trump je izdao Kurde. Hoće li izdati i Poljake?”

“Način na koji su Sjedinjene Države iskoristile svoje saveznike trebao bi upozoriti poljsko vodstvo, koje tako uporno traži naklonost američkog predsjednika”, rekao je politolog Bartosz Velinsky.

Novinar popularne internetske publikacije Onet, Andrzej Gajcy nazvao je Trumpovu odluku “nožem u leđa” Kurdima i pozvao je Varšavu “da ne zaboravi da su Poljaci i 1945. godine bili izdani od zapadnih saveznika”.

„Također se postavlja važno pitanje  hoće li Trump ikada napustiti svog europskog saveznika kada bude smatrao da ulaganje u Poljsku više ne služi američkim interesima? To se ne može isključiti, iako se, obzirom na brojne interese koje Varšavu i Washington danas povezuju i činjenicu da pripadamo NATO-u, možemo sigurno radovati samo tuđoj nesreći“, napisao je Andrzej Gajcy.

Bolnu temu „izdaje“ nastavila je poljska publikacija Wojsko News specijalizirana za vojna i obrambena pitanja. Tamo je povučena analogija između izdaje Poljske od strane zapadnih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata i trenutnih događaja u Siriji.

“Nitko poput Poljaka ne zna što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja. Nakon 80 godina je američki predsjednik ponovio “podvig” naših “saveznika”. Da, nadmašio ih je, izdao je Kurde koji su se borili i umirali zajedno s Amerikancima”, navodi se u poljskom vojnom časopisu.

Polityka je pisala o lekcijama za Poljsku koje su proizašle iz napada Turske na Kurde.

“Nemojte se zavaravati. Kad se doista ozbiljni interesi bace na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg. Baš kao i Kurdi. To je jedino čega se morate sjećati, kako ne biste bili toliko razočarani kobnom spoznajom da u politici nema osjećaja. Postoje samo interesi”, rekao je novinar Michal Fischer.

Portal Wirtualna Polska objavio je intervju s Maciejem Milczanowskim, veteranom iračke misije i stručnjakom za sigurnost sa Sveučilišta za informatičku tehnologiju i menadžment u Rzeszówu. Posebna pažnja posvećena je objavi Donalda Trumpa na Twitteru da Sjedinjene Države neće zaštititi Kurde u Siriji, budući da su od njih odaljeni 7000 milja. Prema bivšem vojniku, izjave i postupke američkog vođe treba smatrati upozorenjem za Poljsku, koja je također od Amerike udaljena oko 7000 kilometara.

“U jednoj od objava na Twitteru je Trump objasnio da Turci i Kurdi stoljećima ratuju, pa neka sami rješavaju svoje probleme. S istim uspjehom mogao bi reći istu stvar u situaciji kada Rusija napadne Poljsku. Tada će se uzimati u obzir i isključivo ekonomski interesi“, zaključio je stručnjak Maciej Milczanowski.

Portal Do Rzeczy je citirao je Romana Gertih, političara koji je izjavio da “SAD ne štite svoje saveznike”.

“Ovo je udarac za autoritet Sjedinjenih Država, kao i udarac našoj sigurnosti, koju vlada stranke Pravo i pravda vidi samo i isključivo na temelju odnosa s Trumpom”, objasnio je Gertih.

Zabrinutost zbog moguće izdaje Poljske izrazili su ne samo liberalni mediji i političari. Naime, na stranicama konzervativne Rzeczpospolite, glavni urednik vanjskopolitičkog dijela novina, Jerzy Hashchinsky, napisao je: “Sjedinjene Države su odbacile svog saveznika, sirijske Kurde. U toj se situaciji postavlja važno pitanje: “Može li Trump isto tako napustiti i europskog saveznika?”

Internetsko izdanje WPrawo, koje se smatra krajnje desnim, komentira Trumpovu izjavu da se “želi boriti samo tamo gdje je za njega isplativo, i borit će se za pobjedu”.

“Nemoguće je jasnije reći da Amerikanci nikoga neće zaštititi u ime ideala ili zato što su im nešto obećali. Važni su samo poslovni i američki interesi. Za poljske vlasti, koje mašu sloganom „snažno u savezima“, Trumpova odluka bi trebala biti signal upozorenja. Čim postane neprofitabilan, svaki se savez može raspasti. Amerikanci neće ginuti za Kurde. Žele li ginuti za Poljake? Nema šanse, čak ni u šali. Ako se ne možemo sami zaštititi, onda nas nitko neće zaštititi. Poljaci bi to trebali razumjeti”, stoji u komentaru portala WPrawo.

Čelnik Nacionalnog pokreta, jedan od vođa konfederacijske koalicije euroskeptika i nacionalista u poljskom parlamentu, Robert Vinnitsky, govoreći u intervjuu za list Kresy, kritizirao je nepostojanje alternativne politike vladajuće stranke.

„Ova situacija pokazuje koliko opasno za Poljsku može biti nealternativna politika vlade stranke Pravo i pravda. Mi možemo u budućnosti postati Kurdi srednje Europe, koje će odbaciti Amerikanci, jer su odlučili da naša zaštita nije u njihovom interesu”, rekao je Robert Vinnitsky.

Prema Vinnitskom, potrebno je provoditi suverenu politiku u odnosima s Moskvom i Berlinom, Washingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se nitko ne može ograničiti na suradnju isključivo s jednom državom.

Općenito, nedavni događaji u Siriji izazvali su val kritika u Poljskoj, bilo s lijeve ili desne strane, a sve su usmjerene protiv vladajuće stranke Pravo i pravda, koja vodi isključivo proameričku politiku i zavidno se zalaže za izgradnju “Trumpove zemlje“. Međutim, takva kritika vjerojatno neće imati učinka, budući da su, počevši od 1989. godine, poljske vladajuće elite zapravo odustale od bilo kakvog subjektiviteta u međunarodnoj areni i na području obrane, pretvarajući svoju zemlju u instrument vanjske politike Sjedinjenih Država. Ako je Poljska do 1989. bila vazal Sovjetskog Saveza, nakon te godine i naknadnim raspadom Varšavskog ugovora i „sovjetskog carstva“ je zemlja samo zamijenila vladare, ne uživajući ni dana punog nacionalnog suvereniteta.

Što se tiče događaja s Kurdima, to bi bio sam vrh ledenog brijega koji dokazuje prostu činjenicu da u politici nema osjećaja i postoje samo interesi. Za Poljake je sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje Washington ili ne. Kada se rasporede raketni sustavi u Poljskoj i ako dođe do neželjenog incidenta kojeg će ruski napredni radari prepoznati kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, tada će istog trenutka uslijediti odgovor. To je ono o čemu bi Poljaci trebali razmišljati, a ne hoće li ih ili neće SAD braniti u slučaju „ruske agresije“. Svidjelo se to nekome ili ne, takav stav zastupa zastupnik Sejma radikalne poljske desnice Nacionalnog fronta Robert Vinnitsky, koji tvrdi da je za sigurnost Poljske najbolje voditi  suverenu politiku u odnosima kako s Moskvom i Berlinom, tako i Washingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se nitko ne može ograničiti na suradnju isključivo s jednom državom.

kurdiNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

S pravom.
Uz veliki rizik da budem dosadan, ali da ponovimo.
Poljska je stvorena 1918 da bude „sanitetski kordon“ protiv komunizma. Sada je kordon protiv rusa.
Ali sta se ima imati protiv rusa zapravo? Kapitalisti su, imaju sirovine, imaju jeftinu radnu snagu… fali im samo malo kapitala. Zapad ima kapital. A ko ulaze ima i dobit.
Neprijateljstvo protiv Rusije odrzava relativno mali vojno-industrijski lobby u poredenju sa lobbyjima koji bi zaradivali na saradnji sa Rusijom.
Kad bude pobedila ekonomska racionalnost nece trebati kordon vise.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

”Izdaja saveznika….”
Ni manje ni više….
Ni pet ni šest.
“Ju! I naopako!”

Ive iz pecalbe
4 godine prije

A kada i komme su amerikenjci pomogli a da to nisu naplataili, ili ako nisu vidili mgucnst naplate onda su se povukli. Uzmite samo za primjer da su amerikenjci svu “pomoc” Velikoj Britaniji do zadnjeg metka i igle naplatili i da je Velika Britanija tu pomoc odplacivala do unezad nekoliko godina.
Tako de je predaja Poljske i Ukrajine i cijelog ex Istocnog bloka ukljucujuci bivsu Yu sasvim izvijesna pitanje je samo vreena, jer amerikenjci brinu ivijek prije i iznad svega o samima sebi, sve ostalo je stoka sitnog zuba.

Subotica
4 godine prije

Ne postoje vecni engleski prijatelji samo vecni engleski interesi,njihova poslovica

shumadinac
4 godine prije

“Nemojte se zavaravati. Kad se doista ozbiljni interesi bace na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg”

Loše poređenje. Da li je iko od Kurda razmišljao šta će biti kad Tramp bude odlučivao između njih i Turske?!?
Ali Poljska nema tih problema, oni su zaista vrlo bitni u konfrontaciji sa Rusijom. Vašington će ih podržavati sve do poslednjeg Poljaka sposobnog da ratuje protiv Rusije – možda je to ono o čemu bi trebalo da brinu?

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci su zaboravili, da su Poljska i hitlerova Njemačka prve započele drugi svetski rat, tako da su između sebe podjelile Čehoslovačku.

Snicla
4 godine prije

Možda vi i Poljaci mogli razmišljati o tome da prestanu gurati prst u oko Rusiji svakom prilikom. Te neke NATO baze te raketne jedinice te konstantno ujedanje Rusa. Nema više SSSR-a neka vide svog susjeda Rusiju kakva je danas i pokušaju ostvariti suradnju sa istima. Uz jednu staru narodnu- ne čačkaj mečku.

nessy
4 godine prije

A jeste se sjetili, genijalci! Pa nije valjda, da bi USA i vas odhebali, a tako fino slusate gazdeu. Raport! K nozi! I to sve sa sirokim osmjehom. Otici cete i vi niz vodu, cim situacija to bude trazila, a to bi moglo biti brzo, puno prije nego mislite. Kako je Trump krenuo, zatvorit ce se u svoje granice, a sateliti ce dobiti njeznik malo nize ledja, i to bez vazeljin. Kako su ga primili Kurdi, biti ce jos primatelja, koji ce se misliti, pa jeli nam ovo bas trebalo? Tzv. saveznici dolaze i odlaze, ali susjedi su zauvijek, i najpametnije sto mozes napraviti, to je izgladiti odnose sa susjedima, na obostranu korist i zadovoljstvo.

Ivo
4 godine prije

Trump: poljaci nisu bili s nama u Normandiji.

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci su naivni ako misle, da če se zapad žrtvovati za njihove interese. Zapad treba Poljsku, da ima s čime pretiti Rusiji. Žrtvovat če i poslednjeg rusofobnog Poljska.

Asma
4 godine prije

“Trump je izdao Kurde i ništa ga neće spriječiti da i Poljsku preda Moskvi”

?????

Sta Moskvi treba Poljska ?

Iain08
4 godine prije

“Nitko poput Poljaka ne zna što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja.”
O zna, zna – Česi kada ste im niti godinu prije (1938.) udruženi s Hitlerom u provedbi Münchenskog sporazuma uzeli Tešin.

samo tako
4 godine prije

Je li to pošast egocentričnosti zavladao Poljskom ?

4 godine prije

Izvjesnije je za Poljake da će im Ameri ušetati u dvorište i instalirati rakete i vojnike željne mladih Poljakinja, a kao posljedica odustajanja od Njemačke. Pa negdje moraju preseliti vojsku i nukse…..

tihobl
4 godine prije

Americka izdaja kurda nije nista prema izdaji Makedonije. Cudi me da nema analize ove izdaje i kakve ce biti posljedice.

Mate
4 godine prije

Polako dolazi iz guzice u glavu…

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
4 godine prije

Poljaci se ne trebaju brinuti, ono što su imali prije pola stoljeća tu će ulogu i sada dobiti samo će sada stradati toliko da ne znam što će ostati od Poljske i poljaka. U BiH su klorofilni mislili da su pod zaštitom vraga sa zapada pa dobiše Srpsku a ukinuše HercegBosnu jer se ko i Donbas htjela samostalno baviti politikom stvora. Sutra se može isto desiti albancima, što nije isključeno kad vidim da je Handke dobio masonskog nobela. Još su mi živa sječanja od onog nobela za kojeg se kao nezna podrijetlo a dobio ga zbog kolčeva da instruira sljedeći rat “umjetnošću pisane rijeći”.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Ma neće vas izdati ali ako napadnete Rusiju i zauzmete Moskvu bit ćete zemlja članica NATO-a broj 1. Odmah iza USA.

Frodo
4 godine prije

Poljaci Izraelci i ostali zabrinuti trebali su biti u Zg areni na koncertu Prljavaca kao naša predsjednica

dulebg
4 godine prije

Zašto bi se Rusi bavili Poljskom, osim u meri neutralizacije?
Koliko je to Poljacima bilo loše pod komunistima, zašto sad svi pobegoše – sad su vodeći vodoinstalateri i ulične dame po Zapadu?

Tursunov
4 godine prije

Autor ovim tekstom pokazuje nepoznavanje politickih prilika na istoku Evrope.

Mucke
4 godine prije

Trump je napustio Kurde,mozda ce jednog dana i Poljake ali naftna polja u Siriji nece nikad!

Bregzit ... Pigzit
4 godine prije

Onda bi to bio Po.exit (Pigzit)

Red Dog
4 godine prije

Kazedu da je drug Trump trazio listu muricke umesanosti po svetu.
Posle kazedu da je reka: „Ovo nije normalno“.

Kuga
4 godine prije

Ameri nisu nikome iskren prijatelj, njihovo prijateljstvo je motivirano iskljucivo enormnom pohlepom, sto vise mogu opljackati to su veci prijtelj, ako nista nemogu opljackati nisu prijatelji. A zauzvrat u vecni slucajeva svijetom vlada misljenje da je jedino mrtav amerikanac dobar amerikanac.

Perun
4 godine prije

Kako je i da li je Stanišić, desna Miloševićeva ruka zadužena za kontrolu, organizovanje i opremanje paravojnih jedinica postala deo CIA…Ima li Stanisic ,,rodjake” u Poljskoj ili je ,,cela Familija ” (citaj CIA ) stacionirana u Poljskoj …P.S“Nitko poput Poljaka ne zna
što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja. Nakon 80 godina je američki predsjednik ponovio “podvig” naših “saveznika”. Da, nadmašio ih je ,jer Trump je porijeklom German ili po Slavenski Nijemac…sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje Washington ili ne….P.S Ameri nikad nisu stekli slobodu to je moje osobno misljenje ,bili su i ostali Britansko imperijalno smetliste ciji zitelji konstantno sluze ili gule ,,strazu na periferiji propale imperije” (citaj velike britanije )

Perun
4 godine prije

Da li je turska ,,ravnopravna ” clanica Nato pakta ili mozda isto to pitanje za bracu Poljake ili su instrumentalizirani element slijepog expanzionizma …Da li je Makronovo ponasanje u zvanicnoj politici i doktrini EuRopske unije pozeljno u vremenu brexita i teznje zemalja jugoistoka Evrope da skinu ,,Bizant” sa dnevnog reda (citaj Tursku )….

Perun
4 godine prije

Trumpova izjava da se “želi boriti samo tamo gdje je za njega isplativo, i borit će se za pobjedu”……tvrdnja da je za sigurnost najbolje voditi suverenu politiku u odnosima je istinita i lijepo definirana od strane Vinnitskog ali sit gladnom ne vjeruje i vuk dlaku mijenja a cud nikad…..Moje osobno misljenje amere (citaj USA )treba navesti na pokoru ( citaj navesti da kao pravi ,,samuraji ”’ izvrse ,,sepuku ” ) jer gube na svim frontovima …..P.S Trump je razmazeno deriste koje za koju godinu treba da zavrsi u sirotistu ili prihvatilistu za propale predsjednike ….Citaj trilaterala…..

609
4 godine prije

Poljaci “saveznici” SAD.Ovo je samo SF tema,a u stvarnosti su potrcko koji dodijava velikom decku

Perun
4 godine prije

Zar Nato kao savez jos postoji ,zar Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg nema razumno objasnjenje kao neko tko bi trebao informirati clanice i buduce clanice o stanju ,,saveza”……I objasniti da je CIA ,,zakazala ” (citaj us…ala ) sve sto je imala za ,,cilj”….P.S nato ne kontrolise CIA ,stvar je obrnuta ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI