fbpx

“Trump je izdao Kurde i ništa ga neće spriječiti da i Poljsku preda Moskvi”

Andzej Duda i Donald Trump

Ovo je jedna od najvrućih tema u Poljskoj ovih dana. Događaji u Siriji odjeknuli su u Poljskoj kao bomba. Poljaci su se počeli brinuti. Ako je Trump tako lako predao svoje “saveznike” u Siriji, ne bi li to mogao učiniti i s Poljskom?

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Turskoj da zeleno svjetlo za vojnu operaciju na sjeveru Sirije izazvala je burne reakcije u Poljskoj. Poljski mediji počeli su uzbuđeno pisati o „izdaji Kurda“ i da im je Trump “zabio nož u leđa”. U isto vrijeme, mnogi novinari i političari izrazili su bojazan da bi Washington mogao učiniti isto s Varšavom, što je vrlo vjerojatno ako podrška Poljskoj odjednom prestane biti američki nacionalni interes.

Najstrože na ono što se dogodilo su reagirali liberalni mediji  i dnevni listovi. Tako je Newsweek Polska objavio članak pod naslovom “Trump je izdao Kurde i ništa ga neće spriječiti da proda Poljsku Moskvi”.

“Izdaja saveznika Sjedinjenih Država nas tjera da razmišljamo o temeljima naše sigurnosti. Što će se dogoditi ako Rusija bude zahtijevala ekstrateritorijalni koridor kroz Poljsku?“, piše novinar Jarosław Kociszewski, čime je doslovno uplašio svoje čitatelje.

Ne tako daleko od Newsweeka otišla je Gazeta Wyborcza, objavljujući materijal s naslovom: „Trump je izdao Kurde. Hoće li izdati i Poljake?”

“Način na koji su Sjedinjene Države iskoristile svoje saveznike trebao bi upozoriti poljsko vodstvo, koje tako uporno traži naklonost američkog predsjednika”, rekao je politolog Bartosz Velinsky.

Novinar popularne internetske publikacije Onet, Andrzej Gajcy nazvao je Trumpovu odluku “nožem u leđa” Kurdima i pozvao je Varšavu “da ne zaboravi da su Poljaci i 1945. godine bili izdani od zapadnih saveznika”.

„Također se postavlja važno pitanje  hoće li Trump ikada napustiti svog europskog saveznika kada bude smatrao da ulaganje u Poljsku više ne služi američkim interesima? To se ne može isključiti, iako se, obzirom na brojne interese koje Varšavu i Washington danas povezuju i činjenicu da pripadamo NATO-u, možemo sigurno radovati samo tuđoj nesreći“, napisao je Andrzej Gajcy.

Bolnu temu „izdaje“ nastavila je poljska publikacija Wojsko News specijalizirana za vojna i obrambena pitanja. Tamo je povučena analogija između izdaje Poljske od strane zapadnih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata i trenutnih događaja u Siriji.

“Nitko poput Poljaka ne zna što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja. Nakon 80 godina je američki predsjednik ponovio “podvig” naših “saveznika”. Da, nadmašio ih je, izdao je Kurde koji su se borili i umirali zajedno s Amerikancima”, navodi se u poljskom vojnom časopisu.

Polityka je pisala o lekcijama za Poljsku koje su proizašle iz napada Turske na Kurde.

“Nemojte se zavaravati. Kad se doista ozbiljni interesi bace na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg. Baš kao i Kurdi. To je jedino čega se morate sjećati, kako ne biste bili toliko razočarani kobnom spoznajom da u politici nema osjećaja. Postoje samo interesi”, rekao je novinar Michal Fischer.

Portal Wirtualna Polska objavio je intervju s Maciejem Milczanowskim, veteranom iračke misije i stručnjakom za sigurnost sa Sveučilišta za informatičku tehnologiju i menadžment u Rzeszówu. Posebna pažnja posvećena je objavi Donalda Trumpa na Twitteru da Sjedinjene Države neće zaštititi Kurde u Siriji, budući da su od njih odaljeni 7000 milja. Prema bivšem vojniku, izjave i postupke američkog vođe treba smatrati upozorenjem za Poljsku, koja je također od Amerike udaljena oko 7000 kilometara.

“U jednoj od objava na Twitteru je Trump objasnio da Turci i Kurdi stoljećima ratuju, pa neka sami rješavaju svoje probleme. S istim uspjehom mogao bi reći istu stvar u situaciji kada Rusija napadne Poljsku. Tada će se uzimati u obzir i isključivo ekonomski interesi“, zaključio je stručnjak Maciej Milczanowski.

Portal Do Rzeczy je citirao je Romana Gertih, političara koji je izjavio da “SAD ne štite svoje saveznike”.

“Ovo je udarac za autoritet Sjedinjenih Država, kao i udarac našoj sigurnosti, koju vlada stranke Pravo i pravda vidi samo i isključivo na temelju odnosa s Trumpom”, objasnio je Gertih.

Zabrinutost zbog moguće izdaje Poljske izrazili su ne samo liberalni mediji i političari. Naime, na stranicama konzervativne Rzeczpospolite, glavni urednik vanjskopolitičkog dijela novina, Jerzy Hashchinsky, napisao je: “Sjedinjene Države su odbacile svog saveznika, sirijske Kurde. U toj se situaciji postavlja važno pitanje: “Može li Trump isto tako napustiti i europskog saveznika?”

Internetsko izdanje WPrawo, koje se smatra krajnje desnim, komentira Trumpovu izjavu da se “želi boriti samo tamo gdje je za njega isplativo, i borit će se za pobjedu”.

“Nemoguće je jasnije reći da Amerikanci nikoga neće zaštititi u ime ideala ili zato što su im nešto obećali. Važni su samo poslovni i američki interesi. Za poljske vlasti, koje mašu sloganom „snažno u savezima“, Trumpova odluka bi trebala biti signal upozorenja. Čim postane neprofitabilan, svaki se savez može raspasti. Amerikanci neće ginuti za Kurde. Žele li ginuti za Poljake? Nema šanse, čak ni u šali. Ako se ne možemo sami zaštititi, onda nas nitko neće zaštititi. Poljaci bi to trebali razumjeti”, stoji u komentaru portala WPrawo.

Čelnik Nacionalnog pokreta, jedan od vođa konfederacijske koalicije euroskeptika i nacionalista u poljskom parlamentu, Robert Vinnitsky, govoreći u intervjuu za list Kresy, kritizirao je nepostojanje alternativne politike vladajuće stranke.

„Ova situacija pokazuje koliko opasno za Poljsku može biti nealternativna politika vlade stranke Pravo i pravda. Mi možemo u budućnosti postati Kurdi srednje Europe, koje će odbaciti Amerikanci, jer su odlučili da naša zaštita nije u njihovom interesu”, rekao je Robert Vinnitsky.

Prema Vinnitskom, potrebno je provoditi suverenu politiku u odnosima s Moskvom i Berlinom, Washingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se nitko ne može ograničiti na suradnju isključivo s jednom državom.

Općenito, nedavni događaji u Siriji izazvali su val kritika u Poljskoj, bilo s lijeve ili desne strane, a sve su usmjerene protiv vladajuće stranke Pravo i pravda, koja vodi isključivo proameričku politiku i zavidno se zalaže za izgradnju “Trumpove zemlje“. Međutim, takva kritika vjerojatno neće imati učinka, budući da su, počevši od 1989. godine, poljske vladajuće elite zapravo odustale od bilo kakvog subjektiviteta u međunarodnoj areni i na području obrane, pretvarajući svoju zemlju u instrument vanjske politike Sjedinjenih Država. Ako je Poljska do 1989. bila vazal Sovjetskog Saveza, nakon te godine i naknadnim raspadom Varšavskog ugovora i „sovjetskog carstva“ je zemlja samo zamijenila vladare, ne uživajući ni dana punog nacionalnog suvereniteta.

Što se tiče događaja s Kurdima, to bi bio sam vrh ledenog brijega koji dokazuje prostu činjenicu da u politici nema osjećaja i postoje samo interesi. Za Poljake je sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje Washington ili ne. Kada se rasporede raketni sustavi u Poljskoj i ako dođe do neželjenog incidenta kojeg će ruski napredni radari prepoznati kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, tada će istog trenutka uslijediti odgovor. To je ono o čemu bi Poljaci trebali razmišljati, a ne hoće li ih ili neće SAD braniti u slučaju „ruske agresije“. Svidjelo se to nekome ili ne, takav stav zastupa zastupnik Sejma radikalne poljske desnice Nacionalnog fronta Robert Vinnitsky, koji tvrdi da je za sigurnost Poljske najbolje voditi  suverenu politiku u odnosima kako s Moskvom i Berlinom, tako i Washingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se nitko ne može ograničiti na suradnju isključivo s jednom državom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
69 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

S pravom.
Uz veliki rizik da budem dosadan, ali da ponovimo.
Poljska je stvorena 1918 da bude „sanitetski kordon“ protiv komunizma. Sada je kordon protiv rusa.
Ali sta se ima imati protiv rusa zapravo? Kapitalisti su, imaju sirovine, imaju jeftinu radnu snagu… fali im samo malo kapitala. Zapad ima kapital. A ko ulaze ima i dobit.
Neprijateljstvo protiv Rusije odrzava relativno mali vojno-industrijski lobby u poredenju sa lobbyjima koji bi zaradivali na saradnji sa Rusijom.
Kad bude pobedila ekonomska racionalnost nece trebati kordon vise.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Oprosti, Poljska nije stvorena tek 1918 godine i ja bih te podsjetio na činjenicu, da je poljski kralj Jan Sobjeski spasio Beč, kojega su 1683 opsjedali Turci pod vodstvom velikog vezira Karamustafe. Da Kralj Jan Sobjeski sa svojim Poljacima nije stigao u pomoć Beču, Turci bi ga sigurno osvojili.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Jack

Bila pa nestala.
Ovako. Imas ribara Peru. On je preminuo. U susednom selu se je rodio neki mali 100 godina kasnije koga zovu Pera. Oli je preminuli Pera i mali Pera isti Pera?
Ne, drugovi i drugarice, tvrdim vam sa emfazom. Mali Perica je nastao na dan rodenja.

trumba
Gost
trumba
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack
I znamo kako su Austrijanci nagradili Poljake nakon što su ih spasili 1683 – par godina kasnije je osvojen dio Poljske.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  trumba

Pa ruski i austrijski car su se sporečkali oko Bosne i Srbije – oni bi da osvajaju, al dokle je čije? Pitali pruskog velikog kneza. On im reko: ma dajte – bolje da podelimo Poljsku na 3 dela. Vidi – stvarno!? Kako rekoše – tako i učiniše!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Red Dog

E hebiga, fulao si ceo fudbal. Dok god Rusija postoji, ona je prijetnja. Treba je podijeliti na nekoliko drzava. Nema tu milost i dogovora.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  nessy

E.
Braca poljaci su toliko ludi da im je to stvarno cilj 🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  nessy

Kakva Rusija. Poljaci im trebaju da obuzdaju Njemacku.
Ne smije EU ojacati i postati konkurent kao sto je postala Kina.

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije
Reply to  nessy

Prije će se raspasti USRA nego podijeli Rusiju.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Izdaja saveznika….”
Ni manje ni više….
Ni pet ni šest.
“Ju! I naopako!”

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

I američki političari, Republikanci i Demokrati su u velikom šoku, poslije ovoga Trumpovog poteza i ja mislim, da je Trump ovime zapečatio svoju sudbinu i da neće skijedeće godine biti izabran za još jedan mandat naza američkog predsjednika. Kongres i Senat ga neće rušitinego će počekati na kraj mandata i spriječiti ga da se kandidira jer on nije osramoti samo sebe nego cijelu Ameriku, kojoj se smije cijeli svijet, a Trump iz dana u dan valja sve veće gluposti i sam će sebe pokopati. On je od sada nadalje, politički “walking dead”!!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Jack

Scaramucci je rekao da im je to plan; da bace toliko blata na Trumpa da masi jednostavno dosadi kolicina. Posto Trump ne voli da gubi, racunaju da se nece ni kandidirati.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Jack

A šta mogu Ameri – sedeti u Iraku i Avganistanu još koju godinu, slupati još koju hiljadu milijardi, sahraniti još koju hiljadu svojih? Kraj se vidi, samo treba imati mooda pa ga priznati. Nisu Amere pobedili ni Kinezi ni Rusi, već Ameri sami sebe.

Ive iz pecalbe
Gost
Ive iz pecalbe
1 godina prije

A kada i komme su amerikenjci pomogli a da to nisu naplataili, ili ako nisu vidili mgucnst naplate onda su se povukli. Uzmite samo za primjer da su amerikenjci svu “pomoc” Velikoj Britaniji do zadnjeg metka i igle naplatili i da je Velika Britanija tu pomoc odplacivala do unezad nekoliko godina.
Tako de je predaja Poljske i Ukrajine i cijelog ex Istocnog bloka ukljucujuci bivsu Yu sasvim izvijesna pitanje je samo vreena, jer amerikenjci brinu ivijek prije i iznad svega o samima sebi, sve ostalo je stoka sitnog zuba.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Ive iz pecalbe

True dat.
Sve je to stvoreno na Pariskoj Konferenciji iz otprilike istih razloga.
Yugoslavistanije nema vise. Nastaviti niz…

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Predugo bi pisali taj niz!

Subotica
Gost
Subotica
1 godina prije

Ne postoje vecni engleski prijatelji samo vecni engleski interesi,njihova poslovica

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Subotica

Zar britanija nije u problemima i razmimoilazenjima (citaj u raspadanju) ….nesto je ,,trulo” u drzavi britaniji….Plavuse (citaj B.Johnson ) su uvijek bile sklone ,,kurvanju” i ,,varanju” ….

shumadinac
Member
1 godina prije

“Nemojte se zavaravati. Kad se doista ozbiljni interesi bace na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg”

Loše poređenje. Da li je iko od Kurda razmišljao šta će biti kad Tramp bude odlučivao između njih i Turske?!?
Ali Poljska nema tih problema, oni su zaista vrlo bitni u konfrontaciji sa Rusijom. Vašington će ih podržavati sve do poslednjeg Poljaka sposobnog da ratuje protiv Rusije – možda je to ono o čemu bi trebalo da brinu?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“Okršaj u redovima Demokratske stranke: Hillary Clinton optužila Tulsi Gabbard da je “ruski igrač”, Tulsi oštro uzvratila – “Clinton je kraljica ratnih huškača, utjelovljenje korupcije, personifikacija truleži od koje boluje Demokratska stranka””

Pogledajte ovo: do skora ni republikanci nisu ovako udarali na Klintonove a sada okršaj “u kući”. Teško da nešto može bolje odslikati raspad sistema u SAD – nije to predizborna kampanja, to je sukob ideologija pri čemu nema “koordinatora” da presudi šta je “prihvatljivo”. Trampove poteze bi bilo teško predvideti i u najstabilnije vreme, danas veće šanse imate sa ruletom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac grijesis. Poljaci im ne trebaju zbog Rusije, vec zbog Njimacke.
Opet ce poljaci napasti njemacku radio stanicu u pravo vrijeme.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Poljaci su zaboravili, da su Poljska i hitlerova Njemačka prve započele drugi svetski rat, tako da su između sebe podjelile Čehoslovačku.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Kad su Nemci i Rusi delili Poljsku – uzela je i Litvanija svoj deo. I do dan-danas ga nije vratila. Vilnus je inače prestonica poljske kulture.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Odkud sad to .Sta nisu krivi njemci i Rusi.
Ja se mogu kladit da ce za 10 godina u udbenicima tako da bude.Dođe covjeku da se zamisli koliko onoga sto zna je kuhinja mocnika

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

Zar obićan čovjek može znati nešto što netko nije napisao pod uticajem nekog.Sve je prepravljano mnogo puta.Recimo ne znaju ni kako su sagrađene piramide ,a znaju sve o postanku neke države ,po napisanim dokumentima,naravno modificiranim nekoliko puta.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Možda vi i Poljaci mogli razmišljati o tome da prestanu gurati prst u oko Rusiji svakom prilikom. Te neke NATO baze te raketne jedinice te konstantno ujedanje Rusa. Nema više SSSR-a neka vide svog susjeda Rusiju kakva je danas i pokušaju ostvariti suradnju sa istima. Uz jednu staru narodnu- ne čačkaj mečku.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

A jeste se sjetili, genijalci! Pa nije valjda, da bi USA i vas odhebali, a tako fino slusate gazdeu. Raport! K nozi! I to sve sa sirokim osmjehom. Otici cete i vi niz vodu, cim situacija to bude trazila, a to bi moglo biti brzo, puno prije nego mislite. Kako je Trump krenuo, zatvorit ce se u svoje granice, a sateliti ce dobiti njeznik malo nize ledja, i to bez vazeljin. Kako su ga primili Kurdi, biti ce jos primatelja, koji ce se misliti, pa jeli nam ovo bas trebalo? Tzv. saveznici dolaze i odlaze, ali susjedi su zauvijek, i… Pročitaj više »

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  nessy

Kurdi su maheri u biranju pogrešnih saveznika.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Trump: poljaci nisu bili s nama u Normandiji.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jesu. Poljske trupe borile su se u Normandiji. I u Italiji (primjer Monte Casino). I u Iraku (novije doba). Trumpovo znanje povijesti je ono koje dobije od savjetnika. No, Poljaci nisu bili s njima na Pacifiku, osim US državljana poljskog porijekla, kojih je bilo podosta. Na mjesecu sigurno nisu bili, tu ih Trump ima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Adriana

Pusti detalje, Adriana.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

Hebiba, javal ti je u detaljin.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  nessy

Detalj je i da se davno znaljek za Rak –pa ništa od toga ,,novac-novac ,e moj brate.

PeroTunguz
Gost
PeroTunguz
1 godina prije
Reply to  Adriana

Izdizanje partikuliteta na nivo opcenitosti

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ni Turci nisu bili na Little Bighornu.
Rek’o mi Bik Koji Sjedi;

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ali su zato bili u Koreji 1952 godine.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Naprotiv, veliki broj poljaka, još posebno vojnih pilota lovaca je ratovalo u Normandiji 1944 godine!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Poljaci su naivni ako misle, da če se zapad žrtvovati za njihove interese. Zapad treba Poljsku, da ima s čime pretiti Rusiji. Žrtvovat če i poslednjeg rusofobnog Poljska.

Asma
Gost
Asma
1 godina prije

“Trump je izdao Kurde i ništa ga neće spriječiti da i Poljsku preda Moskvi”

?????

Sta Moskvi treba Poljska ?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Asma

Racionalno ili ne, ali tradicionalni geostrateski cilj Rusije je bio da zacepi severnoevropsku ravnicu preko koje su dosli napadi na Moskvu. Na taj nacin je Varsavski Pakt bio jackpot za Rusiju. Da gine poljsko topovsko meso za odbranu Moskve. Na to je mislio drug Putin kad je rekao da je propast CCCP bila geopoliticka katastrofa. Sada ima Poljska tu funkciju za odbranu zapadne Evrope od rusa. Nema Poljska skoro nista sta treba Rusiji, ali bi ipak bilo dobro da bude stavljena pod kontrolom radi stabilnosti. I nemci smatraju zapravo isto. Unisten je veliki slavenski rival Jugoslavija. Sada im talasa neka… Pročitaj više »

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Rusima treba savez sa Nemcima i Japanom, a ne da nekoga napadaju. Samo – to je noćna mora za Atlantiste.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Asma

Treba Briselu, a to je jos gore.

Iain08
Gost
Iain08
1 godina prije

“Nitko poput Poljaka ne zna što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja.”
O zna, zna – Česi kada ste im niti godinu prije (1938.) udruženi s Hitlerom u provedbi Münchenskog sporazuma uzeli Tešin.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Je li to pošast egocentričnosti zavladao Poljskom ?

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Izvjesnije je za Poljake da će im Ameri ušetati u dvorište i instalirati rakete i vojnike željne mladih Poljakinja, a kao posljedica odustajanja od Njemačke. Pa negdje moraju preseliti vojsku i nukse…..

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  octopus

Ma pusti – Poljakinje su tvrde na **

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Americka izdaja kurda nije nista prema izdaji Makedonije. Cudi me da nema analize ove izdaje i kakve ce biti posljedice.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ovu Makedoniju su izdali vodeći Makedonci sami, sve u nadi da će ih pogladiti po glavušici i dati pseći koačić za dobro ulagivanje. A posljedice će trpit oni kao narod, ipak su svoje vođe sami birali, ali s golemim utjecajem na sve iz bivše Jugoslavije i nešto šire. Poljaci trenutno češkaju zbunjeno glavu i počinju razmišljati., narod im je ipak 18-19 puta veći od makedonskog.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Adriana

Veruješ u rezultate izbora?
To se kaže: ti veruješ u deda-Mraza?

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  tihobl

E jest vala,Makedonci su im se uvukli samo su im se noge ritale iz riti,a ovi ih ih odpilili u sitne trine.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tedi

Nije bas tako. Makedonci su bojkotovali referendum, ali je Merkelova dosla i proglasila ga uspjesnim. I ne samo ona vec i ostali iz EU. A referendumsko pitanje je bilo: da li ste za ulzak u nato i eu.

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije
Reply to  tihobl

Jos je tesko predvidjeti. Mislim da ozbiljnih posljedica za sada nece biti i cekace se do maja. Macron je ovo iskoristio da pokaze snagu, kad je vec ispusio nekoliko puta. Na slabima se kola lome. Dobio je nesto politickih poena na necemu sto moze imati dugorocne posljedice po citav region. Valjda je dobro izracunao. Realno Albanija nije ni zasluzila otvaranje pregovora, Makedoniju nesto ne pratim, ali su im trebali otvoriti ako nista zbog promjene imena i godina cekanja.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  smart tool

Kad uđu u EU ima da procvetaju kao Bugarska!

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Polako dolazi iz guzice u glavu…

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije

Poljaci se ne trebaju brinuti, ono što su imali prije pola stoljeća tu će ulogu i sada dobiti samo će sada stradati toliko da ne znam što će ostati od Poljske i poljaka. U BiH su klorofilni mislili da su pod zaštitom vraga sa zapada pa dobiše Srpsku a ukinuše HercegBosnu jer se ko i Donbas htjela samostalno baviti politikom stvora. Sutra se može isto desiti albancima, što nije isključeno kad vidim da je Handke dobio masonskog nobela. Još su mi živa sječanja od onog nobela za kojeg se kao nezna podrijetlo a dobio ga zbog kolčeva da instruira sljedeći… Pročitaj više »

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
1 godina prije

Ma neće vas izdati ali ako napadnete Rusiju i zauzmete Moskvu bit ćete zemlja članica NATO-a broj 1. Odmah iza USA.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Poljaci Izraelci i ostali zabrinuti trebali su biti u Zg areni na koncertu Prljavaca kao naša predsjednica

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Zašto bi se Rusi bavili Poljskom, osim u meri neutralizacije?
Koliko je to Poljacima bilo loše pod komunistima, zašto sad svi pobegoše – sad su vodeći vodoinstalateri i ulične dame po Zapadu?

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Autor ovim tekstom pokazuje nepoznavanje politickih prilika na istoku Evrope.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Trump je napustio Kurde,mozda ce jednog dana i Poljake ali naftna polja u Siriji nece nikad!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mucke

Hoće, čekaju se prvi body bags.

Bregzit ... Pigzit
Gost
Bregzit ... Pigzit
1 godina prije

Onda bi to bio Po.exit (Pigzit)

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kazedu da je drug Trump trazio listu muricke umesanosti po svetu.
Posle kazedu da je reka: „Ovo nije normalno“.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Ameri nisu nikome iskren prijatelj, njihovo prijateljstvo je motivirano iskljucivo enormnom pohlepom, sto vise mogu opljackati to su veci prijtelj, ako nista nemogu opljackati nisu prijatelji. A zauzvrat u vecni slucajeva svijetom vlada misljenje da je jedino mrtav amerikanac dobar amerikanac.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Kako je i da li je Stanišić, desna Miloševićeva ruka zadužena za kontrolu, organizovanje i opremanje paravojnih jedinica postala deo CIA…Ima li Stanisic ,,rodjake” u Poljskoj ili je ,,cela Familija ” (citaj CIA ) stacionirana u Poljskoj …P.S“Nitko poput Poljaka ne zna što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja. Nakon 80 godina je američki predsjednik ponovio “podvig” naših “saveznika”. Da, nadmašio ih je ,jer Trump je porijeklom German ili po Slavenski Nijemac…sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Da li je turska ,,ravnopravna ” clanica Nato pakta ili mozda isto to pitanje za bracu Poljake ili su instrumentalizirani element slijepog expanzionizma …Da li je Makronovo ponasanje u zvanicnoj politici i doktrini EuRopske unije pozeljno u vremenu brexita i teznje zemalja jugoistoka Evrope da skinu ,,Bizant” sa dnevnog reda (citaj Tursku )….

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Trumpova izjava da se “želi boriti samo tamo gdje je za njega isplativo, i borit će se za pobjedu”……tvrdnja da je za sigurnost najbolje voditi suverenu politiku u odnosima je istinita i lijepo definirana od strane Vinnitskog ali sit gladnom ne vjeruje i vuk dlaku mijenja a cud nikad…..Moje osobno misljenje amere (citaj USA )treba navesti na pokoru ( citaj navesti da kao pravi ,,samuraji ”’ izvrse ,,sepuku ” ) jer gube na svim frontovima …..P.S Trump je razmazeno deriste koje za koju godinu treba da zavrsi u sirotistu ili prihvatilistu za propale predsjednike ….Citaj trilaterala…..

609
Gost
609
1 godina prije

Poljaci “saveznici” SAD.Ovo je samo SF tema,a u stvarnosti su potrcko koji dodijava velikom decku

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Zar Nato kao savez jos postoji ,zar Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg nema razumno objasnjenje kao neko tko bi trebao informirati clanice i buduce clanice o stanju ,,saveza”……I objasniti da je CIA ,,zakazala ” (citaj us…ala ) sve sto je imala za ,,cilj”….P.S nato ne kontrolise CIA ,stvar je obrnuta ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik