Trump: Nijemci bi uskoro mogli “ostati bez zemlje”

Donald Trump
23 komentara

Njemačka bi uskoro mogla prestati postojati kao država usred eskalacije energetske krize, sugerirao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Tokom mitinga u Jangstaunu u Ohaju u subotu, Tramp je upirao u svog nasljednika u Bijeloj kući, ciljajući na Bajdenovu energetsku politiku i takozvani Green New Deal.

Republikanski vatrogasac je tvrdio da, iako su pod njegovom vladavinom SAD postale neovisne u smislu energije i bile na putu da postanu “potpuno dominantne… veće od Saudijske Arabije i Rusije zajedno”, Joe Biden je od tada sveo SAD na “moljenje za energije.”

Tramp je potom naveo žalosno stanje Nemačke u ovoj oblasti. Prema riječima bivšeg predsjednika, upozorio je tadašnju kancelarku Angelu Merkel da će plinovod Sjeverni tok 2, koji je trebao pumpati ruski gas u Njemačku, učiniti Berlin još više zavisnim od ruskog izvoza energije.

Trump je rekao da je poslao “bijelu zastavu predaje” Angeli Merkel kada je ona odbila da odustane od projekta.

“Ako 72 % energije dobijate iz Rusije, evo bijele zastave, jer ćete se vrlo brzo predati”, ispričao je bivši šef američke države vlastito upozorenje Merkelovoj.

Nastavio je da citira „loše stvari“ koje su se desile između Berlina i Moskve u prošlosti kao dokaz da Njemačka nije trebalo da se toliko oslanja na Rusiju.

Bivši američki predsjednik zaključio je da se “Njemačka sada vraća staromodnim stvarima, uključujući ugalj”, uprkos svojim prethodnim obećanjima da će postati zelena.

„Ali nemaju izbora, neće imati državu, neće im ostati zemlja“, zagonetno je upozorio Tramp, prije nego što se ponovo vratio na temu unutrašnje politike.

Cijene plina u Evropi dramatično su porasle ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu krajem februara, i od tada su konstantno više od prošlogodišnje.

Budući da gasovod Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 sada nisu u funkciji, bilo zbog odluka Berlina ili Moskve, njemačka vlada je uvela hitne mjere za zalihe gasa.

Više visokih zvaničnika u Njemačkoj upozorilo je da će nadolazeća zima vjerovatno biti teška.

Energetska krizanjemačkaTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ne krško
1 godina prije

trump je totalno u pravu.

nepoželjni
1 godina prije

Njemačka je uvijek bila kičma Europe i kapitalističkog sistema.
Kako je namjera vladara Svijeta uništiti zapadni način života i sustav koji je i doveo do ovog načina života a samim tim i smanjiti brojnost ljudi na europskom kontinentu, Njemačka je najbolja meta.
To što Trump lupa o predaji zbog ovisnosti o ruskom plinu (i nafti) je za mene bez veze, jer Rusija bi uvijek (pro)davala plina Njemačkoj i ostalima ali, naravno da nije glupa da hrani bijesnog psa……. Neće izgubiti zemlju ali će debelo morati mijenjati politiku želi li opstati.

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
Ico
1 godina prije

Plinovod Sjeverni tok 2 nije u funkciji jer je to tako naredio “ precednik” USA Joe biden, dva mjeseca prije početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, kaže dr Slavko Kulić

mrdo
1 godina prije

Dobro ga Trumpi spinuje. Njemačka propada, istina je, ali ne zato što je bila “zavisna od ruskog izvoza energije”, već zato što su je Amerikanci još više nagazili, pa je ostala bez energije. Tako to bude kad obitavaš ispod američke čizme.

Da opet parafraziram onog američkog ratnog zločinaca i masovnog ubicu Henrija Kisindžera – Biti neprijatelj Americi može biti opasno, ali biti “prijatelj” (sluga i podanik, u stvari) je pogubno.

(To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal)

tihobl
1 godina prije

Bajden ce do kraja godine potrositi americke rezerve i onda ce biti u istoj situaciji kao Njemacka. Bitno mu je da odrzi nisku cijenu do izbora, a ne sto ce podivljati od nove godine.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Rusima nije stalo do propasti Njemače ali jest Amerima sad ostaje da vidimo hoće li Rusi ponoviti Berlin ili pustiti Njemce niz vodu a s tim produbiti Europsku energetsku agoniju koja je prije završila svjetskim sukobom

Valter
1 godina prije

Trump je židovski sluga. To je odmah bilo jasno tri mjeseca nakon njegovog impotentnog predsjedavanja kad se okružio židovskim bankarima. Što se tiče Njemačke i Rusije, nema nikakvog prirodnog razloga za tenzije.

Jedna od glavnih zadaća židovske Amerike je da podriva te odnose kako se ne bi stvorio moćan, konkurentski ekonomsko-politički blok. Nordstream 2 protok je bio trn u oku Americi koji je išao prema toj dugoročnoj suradnji. Sa Ukrajinskom operacijom, uspjeli su taj projekt sabotirati.

Kroz ogromnu pro-Ukrajinsku propagandu koja je premašila “koronu”, demonska Amerika sada žrtvuje Europu da trajno posoli teren tih odnosa, trpajući EU pod svoje vražje skute, osiromašenu, ovisnu i porobljenu.

Ne postoji energetska kriza. Postoji tek kriza veleizdajničkih vlada koje se tako moraju tretirati.

Nekoime
1 godina prije

Puno je bolje biti pod američkom okupacijom. Kako li su samo ruže cvale u Afganistanu prije nego su Ameri utekli.

Max
1 godina prije

U Ovom ludom svijetu ništa nije nemoguće. Alli Njemačka postaje dio proturaketnog štita.

bruegel the elder
1 godina prije

Zar nije Trump najbolji Putinov prijatelj?Jel bila istraga i hajka na Trumpa,zbog
Putinovog mješanja u izbore u korist Trumpa?A…….Jared Kušner i Trumpovo
priznanje Jeruzalema……sada će se aktivirati qANONI…..Durham,Lindell….
Morao je naranča piliti naopako,ali on podržava Putina…..sarc.

Krešo
1 godina prije

Sprega njemačkog kapitala i tehnologije s ruskim sirovinama i radnom snagom noćna je mora SAD već cca 200 godina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI