Trump očigledno želi “kazniti” Iran, vojna opcija ne može biti izuzeta

Trump Iran
50 komentara

Predsjednik Donald Trump uputio je 23. decembra prijetnju Islamskoj Republici Iran zbog nedjeljnog napada na američku ambasadu u Bagdadu, za koji je tvrdio da ga je izvela milicijska grupa koju podržava Iran. Bliskoistočni stručnjaci objasnili su potez američkog predsjednika i razgovarali o tome da li će Bijela kuća pribjeći udaru protiv Teherana.

Otprilike 21 raketa sletjela je u Bagdadovu zelenu zonu, ciljajući američku ambasadu 20. decembra, prema izjavi američke Centralne komande. Iako udar nije prouzrokovao američke žrtve, oštetio je zgrade u kompleksu, kaže se u izjavi, naglašavajući da napad “očigledno nije bio namijenjen izbjegavanju žrtava” i krivicu svaljuju na “milicijsku grupu koju podržava Iran”.

Napetosti nastavljaju da eskaliraju u regionu, pošto je prije otprilike mjesec dana iranski najveći nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh ubijen istočno od Teherana. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, za koji Iran vjeruje da su ga izveli Izrael i prognana opoziciona grupa. Ubistvo je izazvalo snažna sjećanja na atentat bespilotnom letjelicom na komandanta Qudsa Kasema Soleimanija u januaru 2020. godine.

Zašto Trump pojačava retoriku protiv Irana?

„Predsjednik Trump očigledno želi da kazni Iran u onoj mjeri u kojoj to može, prije nego što za to izgubi moć za manje od dva mjeseca“, sugeriše Hooman Majd, iransko-američki novinar, autor i komentator, koji navodi pet mogućih razloga zaoštrene retorike predsjednika:

  • prvo, Trump bi želio da vidi kako se Bidenova administracija bori za ponovno pridruživanje Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), poznatom kao iranski nuklearni sporazum, koji je napustio 2018. godine;
  • drugo, možda je to osveta Iranu što se nije poklonio njegovim zahtjevima i nije pristao da se sastane s njim i pregovara o novom sporazumu;
  • treće, to je vjerovatno zato što je Trumpova politika „maksimalnog pritiska“ na Iran propala i on, ipak, želi da je vodi do gorkog kraja;
  • četvrto, očigledno je sve veći uticaj državnog sekretara Mikea Pompea, starog iranskog protivnika, u kreiranju američke spoljne politike do 20. januara;
  • peto, izraelska i saudijska zabrinutost zbog predviđenog ponovnog pridruživanja Washingtona JCPOA takođe bi mogle biti u igri.

Očigledna Trumpova frustracija zbog „njegove kampanje ekstremnog pritiska koja nije uspjela da baci Iran na koljena“ i njegove vjerovatne namjere da „toliko zatruje odnose da bi Bidenu bilo veoma teško da se vrati u JCPOA“ glavni su uzroci koji stoje iza predsjednikove najnovije prijetnje, vjeruje dr Gal Luft, kodirektor američkog Instituta za analizu globalne bezbjednosti.

“Ovo se uklapa u tradiciju predsjednika koji pokušavaju da utiču na svoje nasljednike iz druge stranke. Vidim da Trumpova administracija u posljednjim danima preduzima korake da spriječi povratak Bidena u JCPOA”, ponavlja Daniel Pipes, američki istoričar, pisac i komentator.

U novembru je Trump odobrio novu seriju sankcija iranskoj fondaciji Mostazafan i oko 160 njenih filijala koje su navodno povezane sa vrhovnim liderom zemlje Ajatolahom Ali Hamneijem, kao i protiv iranskog ministra obavještajne službe Mahmuda Alavija i niza drugih pojedinaca. Tada je čak rečeno da je američki predsjednik razmatrao potencijalni udar na iransko nuklearno nalazište, navodi The Wall Street Journal.

Da li će Trump posegnuti za vojnom opcijom protiv Teherana?

Trumpov odgovor na napad nekih neidentifikovanih grupa na američku ambasadu usmjeren je na to da „iranski režim i proiranske šiitske milicije dobro razmisle da li namjeravaju da izvrše napade na američke ciljeve i odvrate ih od napada osvete u znak sjećanja na 3 januarsku godišnjicu američkog ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija“, smatra dr Michael Barak, viši istraživač u Moshe Dayan centru za bliskoistočne i afričke studije.

Soleimanijevo ubistvo u napadu dronom u blizini aerodroma u Bagdadu navelo je iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) da lansira brojne balističke rakete u Ain al-Asad, iračke oružane snage i oružane snage Sjedinjenih Država, kao i na drugu vazduhoplovnu bazu u Erbilu, u regiji Kurdistan 8. januara 2020. Udari su rezultirali povredama preko 100 vojnika, navodi Pentagon.

Predsjednik Trump se, međutim, suzdržao da ne započne simetrični vojni napad na Iran. Kao što se kasnije ispostavilo, IRGC je slučajno oborio ukrajinski putnički avion očekujući odgovor iz Washingtona. Udar je 8. januara usmrtio svih 176 putnika i posade leta 752 ukrajinske kompanije International International Airlines. Poslije tragedije, iranska vlada ponudila je izvinjenje ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom zbog obaranja aviona.

Nejasno je da li će se Trump ovog puta kloniti vojne opcije kao odgovora na ono što predsjednik vjeruje da je raketni napad podržan od Irana, prema Baraku.

U Perzijskom zaljevu nalazi se američki vojni kontingent, tako da bilo koji mogući napadi Irana na Ameriku mogu pružiti “legitiman izgovor SAD za napad na iranske ciljeve”, prema istraživaču.

Predsjednik Trump mogao bi da pribjegne “masovnom odgovoru ako ga iranski režim provocira”, podsjeća Itamar Rabinovich, emeritus profesor istorije Bliskog Istoka na Univerzitetu u Tel Avivu. Istovremeno, ako Teheran pribjegne tvrdoj diplomatiji usred tinjajućih američko-iranskih tenzija, to bi moglo naštetiti planovima Joea Bidena da se vrati iranskom nuklearnom sporazumu, navodi akademik.

„Biden bi želio da se vrati na poboljšanu verziju JCPOA“, kaže on. “Iranski režim zazire postavljajući zahtjev da se prvo okončaju sankcije. Možda će na kraju i sami manevrisati. Biden želi poboljšati odnos, ali ne može sebi priuštiti da izgleda premekan”.

Poslije udara u Bagdadu, najviši američki zvaničnici za nacionalnu bezbjednost složili su se oko niza mogućnosti koje će predstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu kako bi odvratili svaki napad na američko vojno ili diplomatsko osoblje u Iraku, navodi Reuters. Pozivajući se na visokog zvaničnika administracije, novinska agencija je sugerisala da dogovorene mjere ne sadrže vojni odgovor zbogu udara. Međutim, ova računica bi se mogla promijeniti ako bude budućih napada i ako naštete Amerikancima, rekao je neimenovani zvaničnik Reutersu.

Iran sa svoje strane jača sisteme protivvazdušne odbrane smještene u blizini svojih nuklearnih objekata kao predostrožnost protiv mogućih američkih raketnih udara, navodi kuvajtski list Al-Kabas. Mediji preciziraju da se ove mjere predostrožnosti preduzimaju u provinciji Isfahan, gdje se nalazi postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz.

Donald Trumpirankazna
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Homer
3 godine prije

Nema nista od tog vojnog udara. Iran je isto vojna sila. Majmun zna na koje drvo se penje

shumadinac
3 godine prije

Kakav Bajdenov povratak na nuklearni dogovor kad je Kamala jasno rekla da to “njen tim” neće uraditi.
Sa druge strane jasno je vidljivo da Iran ulaže maksimalne napore da se izbegne konfrontacija pre odlaska Trampa tako da je “krivica iranskih milicija” očigledan false flag.
Svemu ovome bih dodao i čudan mir “Trampove civilne vojske” koji su najavljivali velike nerede ako bi Bajden postao predsednik.

Još uvek nije isključeno veliko “globalno zagrevanje” u januaru.

AL PODVALI
3 godine prije

Bi on napao,al još zbraja glasove pa ne stigne😂

Herc
3 godine prije

Što više nereda i kaosa ostaviti im iza sebe nakon nezapamćene krađe na izborima koja je sramota za USA,na razini nekakve afričke diktature pa nek se misli šta će i kako će
veleumni zombi i dream team. Apsolutna podrška.ne smije biti tu ni H od poštenog hand overa ,
sve im treba razbucat tako da tek nakon pola mandata dođu k sebi i povežu neke konce.

Blu trabant
3 godine prije

Ovo sa koronom je samo pokazalo kakvi su statisti u Teheranu. Zlatna malina.

vinko
3 godine prije

Trump je bio najgori i najopasniji americki predsjednik za Iran.

3 godine prije

“… „Predsjednik Trump očigledno želi da kazni Iran u onoj mjeri u kojoj to može, prije nego što za to izgubi moć za manje od dva mjeseca“, sugeriše Hooman Majd…” Ja licno mislim da ovaj Hooman Majd – blebece obicne besmislice. Evo i jucer smo imali analizu na Logicno – koja jasno pokazuje da Trump ne kontrolise vojni Vrh. Cak je i sam Trump rekao javno i jasno – da ga “djeneralska” vrhuska mrzi, ali da ga vojnici vole…. I moglo se vidjeti da ga izgleda stvarno i vole, kada se pojavio na otvaranju onih vojnih igara neki dan… “Djeneralska” idiotska-korumpirana vrhuska ga definitivno ne voli – jer su od ratova i “raspirivanja demokratije” po Svijetu – dobijali ogromnu financijsku podrsku od tzv “vojno industrijskog kompleksa” (MIC)… Vise ratove – vise (cionisticki) “papirica”, tj “djenerali” sve bogatiji… I tako je to – kao sto vidimo u 99% cjelokupnog americkog sistema… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
onaj najve... Dalton
3 godine prije

Djed Mraz:
Šta pokloniti Doniu za Novu godinu?
Bibi:
Napad na Iran
Angela:
Trovremenski Taft
Putin:
Sprej za živce

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
tuf
3 godine prije

Dostojanstven, razuman i diplomatski rasplet zapleta s Iranom ne treba očekivati.
Ne zaboravimo da se službena Njemačka priklonila američkom utjecaju i počela inzistirati na reviziji JCPOA sporazuma koji bi, na želju Izraela, po novome trebao uključivati i njihov vlažni san – balističke rakete srednjeg i dugog dometa.
To je stavka na koju Iran nikako ne može (i ne smije) pristati – a kurvi*njski europljani su počeli zagovarati tu izraelsku podmetačinu kao bitnu smjernicu u daljnjim pregovorima s Iranom. Najbolji dokaz da ni s europskim kur*vama ne treba lijegati u krevet. Nisu Iranci od jučer. Znali su oni da će ići u tom smjeru i da je dimna zavjesa tobožnje europsko zalaganje za očuvanje sporazuma.

Ice
3 godine prije

Napao bi Trump rado, ali je prevelika pi*ka da to uradi. Kao i njegovi sljedbenici koji huškaju preko interneta i napaju žene i nemoćne na ulicama

Mucke
3 godine prije

Vec par mjeseci ,kroz clanke u medijima i komentare, se pokusavaju progurati mokri snovi duboke drzave o napadu na Iran, koji kao i deset puta podgrijana corba postaju sve bljutaviji i bljutaviji. Trump, da je ikad imao namjeru napasti Iran, bi to sigurno ucinio onda kada je imao neoborivi povod za to (obaranje drona u Perzijskom Zaljevu i raketni napad na americku vojnu bazu). Jeli se iko sjeca kako je to zavrsilo?Evo da podsjetim , glavni zagovaratelj napada na Iran i arhitekt atentata na Sulejmanija J.Bolton je zavrsio karijeru sa polovicom Trumpove cipele zakopanom u pozadinu. Dok mu kod kuce doslovno gori (ekonomska i vojna moc drzave se srozava rapidno ) trebao bi valjda, kao ona baba sto se ceslja dok selo gori, napasti Iran . @Istrazuj Jucer sam greskom stavio odgovor pod komentar @Mario umjesto tebi pa da ponovim, Onaj koji u zadnjih mjesec dana povuce vise poteza bez… Čitaj više »

burt
3 godine prije

Trump je početkom godine pokazao odlučnost je je Soleimani bio najopasniji čovjek koji je likvidiran zadnjih 20 godina, Saddam, Gaddafi, Bin Laden i Baghdadi su likvidirani kad su njihove vojske, države i organizacije već bile uništene i raspršene a oni izolirani od svojih bivših struktura ali Soleimani je bio na vrhuncu moći i u svojim rukama je imao veliku vojnu silu koja se sastojala od vojnih i paravojnih grupacija iz Irana, Iraka, Sirije, Yemena, Libanona i Gaze, Soleimani je aktivno radio na uništenju Izraela i Saudijske Arabije i istjerivanju SAD-a i V. Britanije sa bliskog istoka ali osim tog poteza Trump se potpuno izgubio u vanjskoj politici, njegove ambicije da dobije Nobelovu nagradu za mir i drugi predsjednički mandat su propali, Kim ga je namagarčio s lažnim prijateljstvom, Talibani su ga ismijali nedolaskom u Camp David a Khamenei i Maduro su ga ponizili sa tankerskom igrom i to je bio… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio burt
Max
3 godine prije

Iran je prejak da bi ga se napalo inače bi već gorio kao Irak a što Trump pokušava možda ni sam ne zna.

SULE
3 godine prije

Kako sam prije pisao rat ako bude bit će u 1mj a to će inscenirati Izrael jer upravo to sad treba Netanyahu radi budućih izbora a sa sobom vuče i Trumpa i svi su dovedeni pred gotov cin-Iran nema izbora?

Perun
3 godine prije

Donald Duck Trump je otisao kod punca u Sloveniju da zajedno love JETIJE u podnozju Triglava …..P.S Istrijebio je sve SASKVOčE U ROCKY MOUNTAINS planinama ….

ad astra
3 godine prije

Osobno mslim da Iran nema hrabrosti poduzeti nikakvu ozbiljniju operaciju protiv Amera do li ispaljivanje nekakvih zastarjelih raketa po ciljevima u Iraku. Ali i to bi moglo biti previše ako se ne smire na vrijeme. Par raketica i dosta za hvalu pred svojom javnošću. Najveća snaga Irana je njegova veličina u ljudstvu i zato nije za očekivati nikakav klasični napad. A s druge strane Iran nema ekspedicijskih snaga i sposobnosti ratovati s ozbiljnim protivnikom van svojih granica. Ostaje status quo. Zapad će kočit iranski nuklearni program, a Iran će povremeno ispaljivati rakete na Irak. Zaboravih spomenuti da će ponekad izvoditi i one smiješne vježbe napada na američki nosač aviona.

VasilisaPremudra
3 godine prije

#”U Perzijskom zaljevu nalazi se američki vojni kontingent, tako da bilo koji mogući napadi Irana na Ameriku mogu pružiti “legitiman izgovor SAD za napad na iranske ciljeve”, prema istraživaču.”

Mda.

A “istraživač” – “pur sang”, po ekspertizi sudeći…

Perun
3 godine prije

Amerikanska demokratija nije nista drugo nego novi oblik neofeudalizma ….a onaj ili oni koji imaju drukcije misljenje i pogled na Svijet su ,,neprijatelji covjecanstva ” i ,,demokaracije”. po definiciji mormonskih mudraca ..P.S… USA postaje nova perspektivna pustinjska oblast u kojoj kaktusi poput Trumpa ne sluze nicemu i nikome ….Evolucija je ucinila svoje i napravila od amera biljke poput kaktusa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI