Trump odlaže sastanak G7 do septembra i planira da pozove Rusiju jer je trenutna grupa ‘zastarjela’ i ‘ne predstavlja šta se dešava u svijetu’

Donald Trump
32 komentara

Predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da će do jeseni odgoditi sastanak Grupe 7 nacija koji je planirao održati sljedećeg mjeseca u Bijeloj kući uprkos trenutnoj pandemiji koronavirusa. I rekao je da planira da pozove Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju, jer se opet zalagao za širenje grupe.

Trump je rekao novinarima po povratku u Washington sa Floride kako osjeća da je trenutno stanje grupe „vrlo zastarjelo“ i da ne predstavlja pravilno ono „što se događa u svijetu“.

Rekao je da još nije odredio novi datum sastanka, ali je mislio da bi se okupljanje moglo održati u septembru, otprilike u vrijeme godišnjeg sastanka Ujedinjenih nacija u New Yorku, ili možda poslije američkih izbora u novembru.

Alissa Farah, direktorica strateške komunikacije Bijele kuće, rekla je da je Trump želio dovesti neke od tradicionalnih saveznika u zemlji i one na koje utiče koronavirus, da bi razgovarali o budućnosti Kine.

Najava iznenađenja uslijedila je nakon što je kancelarija njemačke kancelarke Angele Merkel rekla u subotu da neće prisustvovati sastanku ako se do tada ne promijeni tok širenja koronavirusa.

Lideri glavnih svjetskih ekonomija trebalo je da se u junu sastanu u SAD u Camp Davidu, predsjedničkoj kući za odmor u Marylandu, ali je izbijanje koronavirusa osujetilo te planove.

Trump je u martu najavio da otkazuje samit zbog pandemije i da će se lideri umjesto toga sastati putem video konferencije. Ali Trump je tada promijenio kurs, rekavši prije nedelju dana da ponovo planira organizovati sastanak uživo.

“Sada kada se naša zemlja vraća nazad u veličanstveno, razmišljam o sastanku G7, istog ili sličnog datuma, u Washingtonu DC, u legendarnom Camp Davidu”, napisao je Trump. „Ostali članovi takođe počinju svoj POVRATAK. To bi bio sjajan znak svima – normalizacija!”

Članice G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države. Predsjedavanje grupe se rotira svake godine među državama članicama.

Trump se u više navrata zalagao za proširenje grupe na Rusiju, što je izazvalo protivljenje nekih članova, uključujući kanadskog premijera Justina Trudeau-a, koji je novinarima rekao da je privatno izrazio svoj prigovor ponovnom ruskom prijemu.

“Rusija još uvijek nije promijenila ponašanje koje je dovelo do protjerivanja 2014. godine i zato joj ne bi trebalo dozvoliti povratak u G7”, rekao je on na konferenciji za novinare. Dom je takođe usvojio dvostranačku rezoluciju u decembru 2019. koja podržava prethodno izbacivanje Rusije sa godišnjeg okupljanja.

Rusija je bila pozivana da prisustvuje okupljanju najnaprednijih svjetskih ekonomija od 1997, ali suspendovana je 2014. nakon invazije na Ukrajinu i aneksije Krima.

Donald Trumpgrupa 7rusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Quds
3 godine prije

Bravo za Trumpa. Svakim danom mi se sve više sviđa. Deep state je u americi toliko u panici zbog Trumpa da sad i ovim nasilnim protestima pokušavaju srušiti ga. Al uzalud. Nisu uspjeli s onim lažnima navodima o ruskom miješanju u američke izbore neće niti s ovim. Nadam se da će Trump imati dovoljno snage i mudrosti da uništi deep state. Još kad bi se riješio Mikea Pompea i možda onog Kuschnera bio bi dobar početak.

Siniša
3 godine prije

“​„Trampu se ne može osporiti hrabrost u rasuđivanju. Ali njegove želje često se razilaze sa njegovom politikom“, zaključio je ruski političar. Rusija zainteresovana samo kao ravnopravna učesnica Ruski senator Konstantin Kosačov izjavio je za televiziju „RT“ da format događaja u njegovom trenutnom obliku nije interesantan nikome, osim samim učesnicima. On je rekao da je u poslednje vreme taj mehanizam izgubio potencijal za pronalaženje novih rešenja i da se pretvorio u „ritualnu demonstraciju“ jedinstva učesnika „velike sedmorke“. Prema rečima Kosačova, Rusiju bi taj događaj mogao da zainteresuje samo ukoliko je pozovu da bude ravnopravan učesnik, a ne da bude skrajnuta. Poziv Moskvi ─ znak da je na pomolu ozbiljna kriza Prema mišljenju senatora Sergeja Cekova, pozivanje Moskve na samit Grupe 7 znači da je u organizaciji na pomolu ozbiljna kriza. On je za portal „RBK“ izjavio da bi u trenutnim okolnostima bilo ispravno proširiti format na G20, ali da SAD „čak… Čitaj više »

putnik83
3 godine prije

Nije im uspio opoziv u kongresu,nisu ga srušili kineskim virusom,neće ni neredima.
Trump svaki dan ima sve više simpatizera,kako u Americi,tako i u svijetu.

Pedro del negro😎
3 godine prije

G7 je zastarjela organizacija koja je odavno izgubila kredibilitet ….. neke od tih zemalja vise i ne zaslužuju da se nazivaju 7 najrazvijenijih ili G7,🙊🙈 I još samo da pitam zar vam Kina nije dovoljno razvijena za poziv!?!?😲😯

Davor drugi
3 godine prije

Više sliči na jedan Trumpov pokušaj na okupljanje najnaprednijih država u jednu ligu protiv Kine. Iako je predsjednik Putin već nekoliko puta dao na znanje da nikada neće pristati ni s kim i ni na kakav savez protiv trećeg, time je čudna ova Trumpova inicijativa. Moje shvaćanje Putina jeste da je čovjek od riječi i čisto sumnjam da bi se dao uvući u takvo sto i da ga se tek tako diskreditira, njega osobno kao i funkcije koju obnaša. Da bi izrazila svoje ne slaganje s tom inicijativom, bjedniji izgovor od Corone, Frau Merkel nije mogla naći, a čini se da ni Francuzi nisu bas oduševljeni. Englezi će kao i uvijek do sada biti na vagi, koja od opcija nudi vise i bolje. Neuspjeh ove Trumpve inicijative sigurno neće pridonijeti njegovom reizboru, a ako uspije to će biti na sva zvona i svu hvalu njegove nedostižne mudrosti. Kako god bilo… Čitaj više »

Istrazuj
3 godine prije

Cini mi se da se stvari polako naziru… Ipak – prije svega – zamolio bih sve kolege komentatore da se suzdrze od nepotrebne svadje i vrijedjanja. Ipak, svi smo mi u istom brodu. Brodu ljudske rase. Svadje samo zamracuju um i analicicku ostrinu. Dakle, kako ja trenutno ovo vidim, stvari su presle u vecu brzinu! Ekonomski sistem, koji su vodili eugenicari i na njemu ustostrucili vlastitu dobit – na ustrb ljudske rase – pred nasim ocima se raspada. To je ono, kao kada se djecije igra Monopoly – blizi kraju! Jedan je pokupovao skoro SVE, a preostala trojica: A) mogu izaci iz igre (dakle napustiti Monopoly sistem izrabljivanja) B) mogu odluciti da da nastave “igrati” ako im ovaj glavni da nesto Monopoly para… (tj postanu robovi (kiborzi) – ovih eugenicara uz vakcine, cipove i sve ostalo sto slijedi) Logicno mi je da u onoj ekipi koja je i otimala ljudsku… Čitaj više »

Faust
3 godine prije

Ovaj portal nije bio ni malo naklonjen Trumpu približno 3 godine.Što je uvjetovalo promjenu? To je isti Trump kao i prije.Čovjek koji nije počeo ni jedan novi rat i gleda izvući Ameriku i čitav svijet iz zla u koje su nas zavili njegovi prethodnici.Bitka koja se vodi trenutno u USA imati će veliki utjecaj na svijet.Trump je good guy u ovoj priči.

Davor
3 godine prije

Putin je već prošle godine naglasio,da će se Rusija vratiti jedino ako s Rusijom uđu Kina i Indija. A ovdje Trump spominje samo Rusiju i Indiju( Australija i J.Koreja su njegovi igrači) Dakle , vjerojatno dok Trump ne pozove i Kinu,ništa od povratka Rusije. Ali,brzo se oni dogovore! Bez Kine ,koja je moćna ekonomska sila,a i stalna članica Vijeća Sigurnosti, ovaj skup G7 ili G10 bio bi nepotpun. Ma svi su oni često zajedno za stolom,jedu,piju i dogovaraju…a narod misli da su ko posvađani. Vjerojatno će ih na zajedničko djelovanje natjerati i nadolazeća svjetska recesija…Oni će uskoro prebaciti svoje ovlasti na rekonstruirani UN,koji će postati glavni svjetski stožer, Svjetska Vlada, NWO. A za tim stolom naravno odluke će donositi najjači igrači,tipa G10. Imat će neku međusobnu rezoluciju, proglasit će po svem svijetu “mir i sigurnost” (1.solunjanima 5:3) U knjizi Otkrivenje 17:11,12 su opisani kao posljednja svjetska vladajuća institucija… Preuzet će… Čitaj više »

Max
3 godine prije

U pravu je G7 je zastario fornat , ali kruže informacije da on čini ustupke Rusiji ne bi li je pridobio protiv Kine . Ali mislim da neće uspjeti.

J. B
3 godine prije

Daj molim te. Trump je bio prvi susjed Epsteina u Palm beachu. Imaš njihove slike dok su zajedno ružili. Vi koji vjerujete da je Trump spasioc, grdno čete se prevariti kad skužite za koga igra taj igrač
On je veči deep state od Obame i Hillary zajedno. Evo ti par natuknica da se orijentiraš – Trump, Kushner, Pompeo, Aderson i Netanyahu, što je svima zajedničko?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI