Trump uništio nuklearni sporazum sa Iranom da bi napakostio Obami

Donald Trump
8 komentara

Trumpu je nedostajala izlazna strategija kako bi se povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i donjeo je odluku iz čistog animoziteta prema svom prethodniku, izjavio je Sir Kim Darroch bivši ambasador Velike Britanije u SAD.

Očajan u želji da spasi Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson otputovao je u SAD u maju 2018. kako bi uvjerio predsjdnika Donalda Trupma da se pridržava sporazuma. Uprkos intenzivnim pregovorima u Bijeloj kući sa Trumpovim najbližim saradnicima koji su trajali 26 sati, Johnson se vratio praznih ruku, samo zato što je Trump želio da se “naruga” Obami zbog pregovora sa Iranom, rekao je bivši britanski ambasador u SAD, Sir Kim Darroch prema podacima koji su procurili iz britanske diplomatije.

Administracija je stavljena na akt diplomatskog vandalizma, naizgled zbog ideoloških i ličnih razloga samo zato što je to bio Obamin dogovor.

U curenju podataka od 8. maja prošle godine takođe se tvrdi da Bijela kuća nije imala nikakvu strategiju šta nakon povlačenja sporazuma i da postoje jake nesuglasice među trumpovim najbližim savjetnicima.

Oni ne mogu da artikulišu nikakavu strategiju “šta posle” i kontakti sa Stejt Departmentom ne sugerišu nikakav plan za dopiranje do partnera i saveznika u Evropi ili na Bliskom istoku.

Sir Darroch je okrivio Trumpa da je slijedio liniju savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona koji se zalahao za povlačenje iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija.

Bijela kućaJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ti Kej
4 godine prije

Pa dobro jutro, uz sve svoje ludosti, narančasti klaun je i opsjednut mržnjom prema Obami….

Z.A.
4 godine prije

Jasno je bilo kao dan da je izlazak iz nuklearnog sporazuma sa Iranom bio Trampov hir. I za svoje hirove ovaj covjek (Tramp) nece snositi nikakve posljedice. Zbog njegovog egoizma treba mnogi nevini ljudi da budu ubijeni. O kakvom se presjedniku i covjeku radi? Moze se samo reci da se radi o rasisti i iskompleksiranoj osobi.Tramp ne postuje ni legalno izabrane presjednike SAD i ponistava njihove zakonske odluke i sporazume i tim cinom izvrgava ruglu bivse presjednike,narod amerike i samu drzavu Ameriku. Ponasa se kao despot a ne presjednik demokratske zemlje,kao da mu je Amerika i ostatak svijeta babovina.A citav svijet se skupio u osudi Irana koji je sve dogovore ispostovao i sta je time dobio?Dobio ponovo sankcije,oduzimanje nasilnim putem tankera u njegovom vlasnistvu,prijetnje ratom i totalnim unistenjem i cak da ce biti i nuklearno napadnut i vracen u praistorijsko doba.U kakvom mi ovom svijetu zivimo?Pa se zapitam sta ljude… Čitaj više »

palermo
4 godine prije

A ne zato što voli Izrael više nego sebe?

Iza_horizonta
4 godine prije

Podmukli ambasador je iznio “svoje mišljenje” koje su pakosni mediji prenijeli kao “činjenicu”.

samo tako
4 godine prije

Iz Sira procurilo, vjerodostojno 😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI