Bijela kuća odbija da isključi podršku invaziji Nigera

portparol Pentagona John Kirby
12 komentara

SAD se neće obavezati da će podržati ili se suprotstaviti potencijalnoj invaziji Nigera svojih zapadnoafričkih susjeda, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby novinarima u srijedu.

Govoreći na brifingu State Departmenta, Kirby je izjavio da SAD žele da se zatočeni predsjednik Nigerije Mohamed Bazoum oslobodi iz zatočeništva i vrati na vlast, nakon što su njegovu prozapadnu vladu zbacili visoki vojni lideri prošlog mjeseca.

Upitan da li će Washington podržati vojnu intervenciju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) predvođene Nigerijom za obnovu Bazoumove vlade, Kirby je bio dvosmislen.

„Neću spekulisati o intervenciji ECOWAS-a ili bilo koga drugog na ovaj ili onaj način“, rekao je. “Još uvijek vjerujemo da ima vremena i prostora za diplomatiju da nas dovede do ovdje rezolucije koja poštuje volju naroda Nigerije.”ECOWAS je prošle sedmice aktivirao rezervne snage nakon što je nova vojna vlada Nigera ignorirala ultimatum da oslobodi Bazoum i odustane od vlasti. Pregovori između vođa puča i regionalnog bloka su u toku, dok se zvaničnici ECOWAS-a sastaju ove sedmice u Gani kako bi doneli konačnu odluku o vojnoj akciji, a odluka se očekuje u petak.

Međutim, strana podrška za invaziju ECOWAS-a još uvijek nedostaje. Francuska, bivši kolonijalni gospodar Nigera, obećala je svoju podršku “naporima ECOWAS-a da porazi ovaj pokušaj puča”, ne precizirajući da li podržava diplomatsko ili vojno rješenje, ili oboje. U međuvremenu, 55-člana Afrička unija odbila je odobriti vojnu akciju nakon sastanka u srijedu, prema izvještajima francuskih medija.

Bez podrške Afričke unije, malo je vjerovatno da će intervencija ECOWAS-a uspjeti, rekli su politički stručnjaci za Le Monde u srijedu.

Francuska i SAD imaju vojne baze u Nigeru, sa oko 1.000 američkih i 1.500 francuskih vojnika koji su trenutno u zemlji. Vođe puča su odlučni da se ovo zapadno prisustvo mora okončati i suspendovali su vojne i trgovinske sporazume sa Francuskom. Pariz je kao odgovor uveo sankcije Niameyu, dok je Washington prekinuo pomoć iz inostranstva.

Bijela kućaNigerSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
8 mjeseci prije

Biste li kupili polovan automobil od ovog lika?

tihobl
8 mjeseci prije

Nemaju snage da napadnu Niger. NATO se iscrpio na istocnom frontu i sad nema snage za intervencije po svijetu. Jedina opasnost su britanski teroristi pojacani ukrajinskim nacistima.

ogo
8 mjeseci prije

Oce kad nadju budale koje ce se boriti za njih

Max
8 mjeseci prije

Bit će rat.

Bruno
8 mjeseci prije

Postoji razlika u državnim udarima. Državni udar u Ukrajini je naš i on je demokratski, državni udar u Nigeru je njihov i on nije demokratski. Zato ćemo ih oprati k¨o Rusi Ukrajince.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI