Tucker Carlson posjećuje Assangea u zatvoru

Tucker Carlson i Assange
16 komentara

Bivši voditelj Fox Newsa Tucker Carlson posjetio je u četvrtak osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u londonskom zatvoru Belmarsh sa visokim stepenom sigurnosti, otkrio je bivši voditelj Fox Newsa u objavi na X (bivši Twitter) kasnije tog dana.

Američki novinar je priložio fotografiju na kojoj šeta sa Asanžovom suprugom, Stelom Moris. Post je izazvao pozitivne reakcije aktivista koji su u prošlosti sarađivali sa Wikileaksom, uključujući osnivača Mega Kim Dotcoma i bivšeg britanskog poslanika Georgea Gallowaya.

Iako Carlson nije elaborirao prirodu svoje posjete, medijski komentari sugerirali su da se radi o intervjuu za Carlsonovu popularnu istoimenu emisiju na X. Prethodno je intervjuirao Assangeovog oca i brata za segment Fox News-a 2021., a opet ranije ove godine.

Carlson je osudio Assangeovo dalje zatvaranje kao kršenje prava na Prvi amandman osnivača Wikileaksa i rekao da to predstavlja katastrofalan presedan za druge novinare i izdavače koji rade s povjerljivim materijalom.

Assange je uložio žalbu na njegovo izručenje u SAD, gdje mu prijeti do 175 godina zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o špijunaži. Optužbe proizilaze iz Wikileaksovog objavljivanja mnoštva tajnih dokumenata koje je procurila obavještajna analitičarka američke vojske Chelsea (bivši Bradley) Manning 2010. godine, a koja se bave ratovima u Afganistanu i Iraku.

Izdavač Wikileaksa nalazi se u zatvoru u Belmaršu od 2019. godine, kada je protjeran iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je živio sedam godina. Assangeu je odobren politički azil, a kasnije i ekvadorsko državljanstvo, a oba su oduzeta prije njegovog hapšenja.

Dok je Caroline Kennedy, američka ambasadorica u Australiji, u kolovozu nagovijestila da bi Washington mogao razmotriti sporazum o priznanju krivice kojim bi se Assangeu omogućilo da se vrati u svoju matičnu zemlju ako se izjasni krivim po manjim optužbama, pravni stručnjaci su istakli da bi svaki takav dogovor gotovo sigurno zahtijevao od njega da otputuje u SAD radi formalnog priznanja krivice – uslov koji on verovatno neće prihvatiti.

Osim toga, američki državni sekretar Antony Blinken nije pokazao nikakve znakove da popušta u potrazi za izdavačem, nedavno je odbacio uverture iz Canberre s objašnjenjem da su Assangeovi postupci “rizikovali vrlo ozbiljnu štetu našoj nacionalnoj sigurnosti, u korist naših protivnika, i doveo imenovane ljudske izvore u ozbiljnu opasnost od fizičke povrede, tešku opasnost od pritvora .”

Članovi Kongresa koji potječu iz obje strane uputili su peticiju predsjedničkoj administraciji Joea Bidena da odustane od zahtjeva za ekstradiciju i odustane od krivičnog gonjenja Assangea.

AssangeSADTucker CarlsonUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
5 mjeseci prije

Prozapadni Rusi naprimer,kose čupaju zbog Navaljnog u zatvoru,a ista takva stvar kod Engleza im ne smeta,ne registruju je i sanjaju da u Rusiji uvedu englesku upravu.

Dinara
5 mjeseci prije

Antony Blinken masakrira djecu u Gazi, komada ih i spaljuje, a očekuje se da bi se smilovao Assange-u?

tihobl
5 mjeseci prije

Veliki udar na americki BDP:

Proizvodnja opijumskog maka u Afganistanu pala za 95 posto.

Max
5 mjeseci prije

Lijepo od njega.

eks
5 mjeseci prije

Asanž je neutralan – objektivan novinar, a Navaljni je proamerički trojanski konj. To je velika razlika .

tihobl
5 mjeseci prije

Кијев: Зеленски демантовао да се на Украјину врши притисак да уђе у преговоре са Русијом – рекао и да је непријатно изненађен објавама дела домаћих медија

Ico
5 mjeseci prije

Henry Kissinger: ” Priče o ljudskim pravima koje vam pričaju Amerikanci su priče za malu djecu”!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI