Turska bi mogla različito odlučiti o NATO aplikacijama

Erdogan
6 komentara

Turska bi mogla drugačije odlučiti o NATO aplikacijama Finske i Švedske, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan publici mladih u pokrajini Bilečik u nedjelju, nagovještavajući da bi “Švedska bila šokirana kada bismo drugačije odgovorili Finskoj”. 

“Ali Finska ne bi trebala napraviti istu grešku” , upozorio je turski lider.

Dvije nordijske nacije su u junu postigle sporazum s Turskom o pridruživanju vojnom bloku predvođenom SAD-om, obećavajući da neće pružati podršku grupama koje je Ankara označila kao terorističke, da će izručiti osumnjičene za terorizam i zakleti se na embargo na oružje koji uključuje bilo koju od trio. Zauzvrat, od Ankare se očekivalo da podrži njihovo članstvo u NATO-u.

Međutim, taj se pakt raspao ranije ovog mjeseca, kada je švedsko-danski političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio Kuran ispred turske ambasade u Švedskoj i obećao da će uništiti svetu knjigu islama svakog petka dok Stokholm ne bude pušten u NATO.

Erdogan se osvrnuo na taj provokativni čin u svom obraćanju u nedjelju, pitajući: „Da li je Švedska izbrisala islam spaljivanjem našeg Kurana?…Samo su pokazali koliko su neplemeniti. Danska je učinila isto.”

Paludan je u petak spalio dodatne primjerke Kurana, ovoga puta ispred džamije, turske ambasade i ruskog konzulata u Kopenhagenu.

Dok je švedski premijer Ulf Kristersson osudio postupke lidera stranke Stram Kurs (tvrda linija) kao “duboko nepoštovanje” , nije pozvao na bilo kakvu zvaničnu kaznu za Paludana, koji je imao policijsku dozvolu za tu akciju pod zaštitom slobode izražavanja u Stockholmu. Türkiye je osudila popustljivost zemlje, tvrdeći da taj čin “jasno predstavlja zločin iz mržnje”.

Dok je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prošle sedmice otkrio da je planirani sastanak na kojem bi se razgovaralo o članstvu u NATO-u i sa Finskom i sa Švedskom odgođen na neodređeno vrijeme, Erdogan je svojoj publici u nedjelju rekao da je Švedska ipak dobila spisak od 120 ljudi za izručenje kao “teroriste” kako bi “ušli u NATO”.

Prošle sedmice je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto sugerirao da bi se Helsinki mogao sam pridružiti vojnom bloku ako njegov susjed bude blokiran – komentar na koji je brzo uzvratio. Ministri vanjskih poslova obje zemlje potvrdili su u subotu da je njihovo pristupanje još uvijek u toku.

Obraćajući se kandidatima dviju zemalja za članstvo u NATO-u, Rusija je rekla da proširenje bloka neće učiniti evropski kontinent stabilnijim ili sigurnijim, i iako je Moskva istakla da „ nema problema “ sa Štokholmom ili Helsinkijem, ipak je obećala da će prilagoditi svoje vojni položaj u svojoj sjevernoj regiji ako organizacija doda dva nova člana.

FinskaNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Посланица Европског парламента из Пољске Ана Фотига:

„Не постоје руски гас, нафта, алуминијум, угаљ, уранијум, дијаманти, жито, дрво, злато итд. Сви ти ресурси су татарски, башкирски, сибирски, карелски, оиратски, черкески, бурјатски, саха, уралски, Кубан, Ногај итд. Морамо разговарати о изгледима за стварање слободних и независних држава на поструском простору. Колапс Русије ће донети неоспорне предности“, пише посланик.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Turska CE razlicito odluciti i .. Do deveta mjeseca — NAPUSTIT NATO te donjet rezoluciju o NEUTRALNOSTI ! Tad ce MALOUMNICI – quasi – Krizari , nova doba , donijet odluku i o otvaranju — TRECE FRONTE — SPRAM MUSLIMANA 😱 no to je tad vec samrtni ropac , grogirana boxera i bacanje , bezvrijednih floskula , prije — TOTALNA COLLAPSA . Neka bude ! Amen + + +

tihobl
1 godina prije

Руска војска је уз помоћ електронских противмера успела да фиксира локацију штаба украјинских трупа у Угледару помоћу терминала Старлинк и да удари на њега користећи високопрецизно оружје.

Max
1 godina prije

Lukava igra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI