Turska će nastaviti blokadu ulaska Švedske u NATO

Erdogan - Svedska - NATO
16 komentara

Malo je vjerovatno da će Turska pokazati spremnost da pristane na pristupanje Švedske NATO-u na predstojećem sastanku zvaničnika Turske, Švedske i Finske kasnije ove sedmice, izvijestio je Bloomberg u utorak, pozivajući se na izvore. Ankara vjeruje da Stokholm treba da učini više kako bi ispunio svoje uslove uoči samita bloka u julu, navodi list.

Predstavnici triju zemalja sastat će se u srijedu u glavnom gradu Turske kako bi razgovarali o kandidaturi Švedske za NATO. Prošlog ljeta, dvije nordijske zemlje složile su se da riješe zabrinutost Ankare u zamjenu za pristanak Turske na njihovo pristupanje vojnom bloku koji predvode SAD.

Turska je u martu odobrila pristup Finske, ali vjeruje da Švedska još uvijek nije učinila dovoljno na rješavanju bilateralnih sigurnosnih pitanja. Ankara posebno želi da Stokholm u potpunosti provede svoj nedavno usvojeni zakon o borbi protiv terorizma, koji je stupio na snagu 1. juna, rekli su za Bloomberg izvori upoznati s tim.

Švedska tvrdi da je usvajanje zakona bilo dovoljno da ispuni svoje obaveze iz prošlogodišnjeg sporazuma s Turskom, navodi se u novinama. Švedska vlada je u ponedjeljak saopćila da će izručiti Turskoj čovjeka osumnjičenog da podržava Kurdistansku radničku partiju (PKK). Ankara smatra PKK terorističkom grupom.

Prošle sedmice, švedski tužioci podigli su optužnicu za finansiranje terorizma protiv drugog osumnjičenog, koji je navodno pokušao da iznudi novac u ime PKK. Prema Bloombergu, turski zvaničnici nisu odgovorili na zahtjev medija za komentar obaveza Švedske.

Druge zemlje NATO-a pozivaju Ankaru da odobri kandidaturu Švedske prije samita vojnog bloka zakazanog za sljedeći mjesec. Početkom juna, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je nordijska nacija ispunila sve kriterijume za ulazak i napravila “značajne konkretne korake” kako bi ispunila zahtjeve Ankare.

Samit NATO-a održat će se u Vilniusu u Litvaniji 11. i 12. jula. Sva 31 članica NATO-a mora podržati zemlju kandidata prije nego što postane članica. Turska i Mađarska to tek treba da urade u slučaju Švedske.

Švedska i Finska su se odrekle svojih dugogodišnjih stajališta neutralnosti kako bi se prijavile za pridruživanje bloku koji predvode SAD u ljeto 2022. Taj potez je natjerao Tursku da zahtijeva da dvije zemlje ukinu embargo na oružje Ankari, izruče navodne kurdske teroriste i ograniči aktivnosti PKK unutar njenih granica.

Skupovi u Švedskoj početkom ove godine, uključujući onaj koji je uključivao spaljivanje Kurana ispred turske ambasade u Štokholmu, naveli su Ankaru da dovede u pitanje posvećenost Švedske ispunjavanju turskih zahtjeva. Švedske vlasti su potom zabranile antiislamskim aktivistima da spale Kuran ispred turske ambasade sljedećeg mjeseca.

NATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Turska izvan NATO – Švedska u NATO ! Samo tako !!!! Premda … Može Švedska i sama odobriti raspoređivanje US Army na vlastitu teritoriju čak dati , vlastitih vojnih snaga u NATO i bez odobrijenje Turske !!! Sad .. Koliko im je to uopće i pametno – drugo je pitanje . Budu uskoro vidjeli ! Posljednji puta kada su to gledali , spali su sa razine Carevine na Kraljevinu i dobili – silnu GLAD – do sve s’ početka 20 stoljeća im trajalo ! Trećina Švedske im izbjegla od gladi … Pametan izvlači pogriješke iz – tuđa iskustva 😉 …

tihobl
10 mjeseci prije

Svedska u NATO – Francuska u BRICS:

Макрон замолио председника Јужне Африке да га позове на августовски самит БРИКС

Према извору L’Opinion, захтев је донекле изненадио јужноафричког лидера, пошто је БРИКС „веома затворен клуб“. Исти лист наглашава да домаћин самита још није одговорио.

Vidi, vidi, Makaron bi da pobjegne sa broda koji tone.

Ivan
10 mjeseci prije

Gdje god su instalirali glupace narod je uveden u NATO fasizam..

Red Dog
10 mjeseci prije

Druze Erdo,
Volimo te kao ljubicicu oka svoga 🙂

Max
10 mjeseci prije

Sven bi ušao ali mu Murat ne da

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI