Turska dalje od EU nego prije nekoliko decenija

Turska i EU
59 komentara

Današnja Turska je dalje od EU nego što je bila prije nekoliko decenija kada je podnijela zahtjev za pridruživanje bloku, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu objavljenom u utorak. 

Španski novinski sajt elDiario.es je u ponedjeljak pitao von der Leyen o izgledima Ankare da se konačno pridruži evropskom bloku. 

Ona je odgovorila: „Nema napretka i dovoljno je. Tako da je u rukama Turske da promijeni nešto u vezi s tim.”

„Proces pristupanja je fleksibilan do te mjere da u velikoj mjeri zavisi od razvoja u zemlji koja je aplikanta“, rekla je von der Leyen.

“Najizrazitiji primjeri su Turska i Slovačka. Obje su dobile evropsku perspektivu o pristupanju 1999. godine, a pet godina kasnije Slovačka je postala članica Evropske unije. Učinili su sve da uspiju naprijed, uz ogromno nacionalno jedinstvo. A Turska je danas dalje od Evropske unije nego prije.”

Turska je formalno podnijela zahtjev za pridruživanje EU 1987. i proglašena je kvalifikovanom za članstvo 1999. Ali pregovori su zaustavljeni početkom 2000-ih, prvobitno zbog odbijanja Turske da prizna Republiku Kipar, članicu EU.

Evropski parlament je 2019. godine izglasao prekid pregovora o pristupanju, navodeći zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Turskoj.

Turski zvaničnici su godinama ponavljali da je Ankara i dalje odlučna da se jednog dana pridruži EU. “Cijenimo napore da Ukrajina dobije članstvo u EU. Ali pitam članice EU: Zašto vas zabrinjava članstvo Turske u EU?” Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u martu. Zamolio je Brisel da Turskoj priušti “istu osjetljivost” koju je pokazao Kijevu.

Turska je nedavno rekla da će blokirati Švedsku i Finsku da se pridruže NATO-u, vojnom bloku koji predvode SAD, optužujući dvije nordijske nacije da podržavaju kurdske pobunjeničke grupe.

euEU IntegracijeturskaukrajinaUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Sreća za Tursku. Što dalje od tamnice naroda EU, to bolje.

Alp Arslan
1 godina prije

Šta će im EU, bolje da se priključe ZND-u tamo sa rusima, bjelorusima i svojoj turkijskoj brači kazacima, uzbecima, kirgizima, tadzicima…

1 godina prije

Ni do statusa KANDIDATKINJE!
Makar je u NATO…
A zemlja, koja nema demokratije, u ratu je, uništila je svaki trag manjinama u svoji zemlji, zemlja, koja je zavisna od EU novca, svaki mesec 5 milijardi eura potpore javnom sektoru, NEZNA KOJI JOJ JE OBIM TERITORIJE, ISPUNJAVA USLOVE?
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA……

1 godina prije

ovo je zaista tragedija za tursku..kako ce zemlja na 2 kontinenta,sa 80 000 000 stanovnika,kvalitetnom proizvodnjom dronova,odlicnim pomidorima-hehehee-,nadzorom bospora,kvalitetnom suradnjom sa jbn svima,sirenjem utjecaja na mediteranu a i sire,2.najjacom vojskom u NATO savezu,ruskim jahtama koje iz EU bjeze na sigurno u turkiyu..kako ce zemlja sa jacanjem nuklearne energije u suradnji sa rusijom i koja postaje cvoriste energenata za svoje okruzenje..kako ce ta zemlja izdrzati nedostatak direktiva iz bruxellesa o zakrivljenosti krastavaca u tegli i nuznosti green deala za stanovnistvo.ovo je strasno..tesekkurler.

1 godina prije

Koji vic , hebe se turcima za eu..Čitam da slično osjećaju ove “naše ” delegacije koje su se vratile sa samita..Neki malo pametniji evropski đilkoši već upozoravaju da če to otvoriti prostor za uticaj rusije/kine u tim zemljama , što je btw odlično…
Sve u svemu u eu vlada totalni zgubired , godina , možda dvije i ćao eu…

Lucija, prva
1 godina prije

Ukrajina je dobila status kandidata za EU.

Kako bi neki rekli, UK out, UK in.

“… u toku je masovna predaja ukrajinskih vojnika u Severnodonjecku i Lisičanskom. Izgleda da Ruje navatale i oko 1000 stranih plaćenika …”

Lucija, prva
1 godina prije

Nesumnjivo da Ukrajina ima velike poljoprivredne kapacitete…ali

“Pitanje je s cime ce se Ukrajina u buducnosti baviti… Poljoprivreda koja je bila glavni biznis ode u krasan k…. bez jeftinog ruskog plina… Velikim dijelom je pocivala na JEFTINOM UMJETNOM GNOJIVU od JEFTINOG RUSKOG PLINA (jedna od tvornica umjetnog gnojiva upravo ode sa Severodonetskom)…

Cijene umjetnog gnojiva su svugdje u Europi otisle u nebo i to koliko je otislo gorivo je mala beba u usporedbi s time. Pitanje je i od cega ce nasa Kutina ista proizvoditi. Cisto sumnjam od americkog LNG-a…”

tihobl
1 godina prije

Turska stampa vec danima pise da Turska treba podnijeti zahtjev za ulazak u BRICS i SOS. Pisu da od NATO nemaju nikakve koristi jer podrzavaju nerijatelje Turskel grke, kurde i ostale.
Zapad ce morati vrlo brzo organizovati prevrat u Turskoj i dovesti na vlast poslusnu ekipu koja ce ugusiti ovakve natpise po stampi i ponovo poceti odrzavati ujgure. Gubitak turske bio bi prevelik gubitak za London, veci nego da im kanada okrene ledja.

nessy
1 godina prije

Sto se tice Turske, slazem se da nije za EU. Ali, da mi netko objasni kako je Ukrajina preskocila tih bezbroj poglavlja, i postala ‘samo sto nije EU’? Zemlje zapadnog Balkana, u bezbroj svojih problema, po svim kriterijima razuma, prije imaju pristup toj propuhaloj asocijaciji. Dati status kandidata zemlji sa 20% teritorija koji ne kontrolira, u ratu, zemlji koja se grebe za 4 miljarde eura mjesecno, da bi uopce funkcionirala, moze samo maloumnik. Po zapadnim izvorima 30-50% doniranog oruzja zavrsi na crnom trzistu. Korupcija? Pravosudje? EU vladaju samoubojice, sto se vidi iz rezultata sankcija. Tragicno, ali ocito, “Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.” Gdje ovo vodi? U distropiju, kakvu se nitko nije usudio predvidjeti. Orwellova knjiga je postala prirucnik za razumijevanje situacije, a ne SF.

tihobl
1 godina prije

Da dopunim Luciju: Juce sam napisao da su Gorskoje i Zolotoje upali u kotlic. Danas ide cisecnje kotlica prilicno brzo – vec su nasli 800 mrtvih od 1200 vojnik koji su drzali Zolotoje. Slicna stvar je i u Gorskom, tackasti otpor, daleko vise predaja, a jako puuuno mrtvih. Juce kad su probili linije juzno od Lisicanska nisu se zadrzali u Mirnoj Dolini vec su krenuli na Lisicansk i upali su u juzni dio grada. Citav dan se borbe vode za fabriku gume i fabriku zelatina koje su bile baze ukropima. Padom ove dvije baze ostaju bez logistike. Ali to nije sve – dio jedinica nastavio je napredovanje zapadno od Lisicanska i zazuzeyta su sela zapadno od grada, a put prema Seversku (jedinoj preostaloj komunikaciji) stavljen je pod vatrenu kontrolu. U Lisicansku pocela je danas traktorijada, za civilima masovno bjeze i ukropi. Sutra, najkasnije prekostura Lisicansk ce biti u potpunom kotlicu,… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Moze li mi netko pametan objasniti po kojem kriteriju je Ukrajina kandidat za ovu usranu zajednicu, a Turska nije? I kako to Ukrajina preskace sva pravila, koja inace treba zadovoljiti? I jos su bahati i bezobrazni, grebu se za sve sto se dade ogrebati, od novaca do oruzja, i jos komentiraju da bi to moglo vise i brze? Ima li netko normalan da ih nabije nogom u golu i nezahvalnu guzicu? Nevjerojatno kako USA upravlja bijednom EU, donose sankcije koje im cine ogromnu stetu, i od svih EU ‘elita’, nasao se jedino Orban, da digne glas u korist svog naroda. Ova bijedna zajednica, posto vise nikome nije na korist, zasluzila je da se raspadne. EU fondovi i pomoc su krasna stvar, ali suverenitet i namjerno osiromasivanje svog stanovnistva je nesto drugo.

ZZ Top
1 godina prije

Ukrajina dobila status kandidata EU.
Sada, najbolje vec sutra,kao prvo moraju definirati svoj teritorij,jer jedino sa drtavnim teritorijem i pripadajucim granicama mogu uci u eu iako im te granice nakon uladka vise nece trebati:))

Pretpostavka je da eu zele ukrajinu u njezinim sovjetskim granicama ukljucujuci krim,iz cega proizilazi da prvo moraju vojno poraziti Rusiju.

Nakon toga slijedi im pregovaracki proces, gdje ce se otvarati poglavlje po poglavlje, i rijesavati domace zadatke postavljene od zan misela i van der lajen , jedan od tih zadataka ce vjerojatno biti,da porazenim rusima,daju status manjine i sva manjinska prava :)))

Nakon toga slijedi ulazak u sengen sa vanjskom granicom pri vladivostoku, pa uvodjenje eura, pa ulazak u nato i na kraju aktiviranje famoznog clanka 5. :)))))

Moka1
1 godina prije

Da place sta turska nece moci plesati kako Ursula svira! Svi smo danas nazalsot izgubili i polako jos vise gubimo slobodu, iako Turska ima onog diktatora od predsjednika, al barem jedu 90% zasijane hrane sta posade u svojim vrtovima i jedu isto toliko mesa svojim uzgojem.

łedeno doba
1 godina prije

nebitno.. jer Turska, tojest turski vlastodršci su od samog postanka današnje Turske (ako se ne varam to je bilo ranih 20-ih godina), kabalini igrači. To je bio naravno i osnivač ove Turske, mason Kemal paša Ataturk, a i svi kasniji premjeri i vlade, igraju lijepo u kabalinom timu.. i kemalisti stranka CHP, kao i Erdo i njegov AKP.. i jedni i drugi, oduvijek prijatelji i burazeri Izraela i SAD-a predstavnici CHP-a već su bili na skupovima Bilderberga, prije koju godinu, a također i bivši Erdin premjer iz njegove stranke. A tu su i članovi turske tajkunske masonske familije Kodž, koji su stalni gosti na svakom skupu Bilderberga. Burazer Erdo odlično igra ulogu negativca i dvostrukog agenta, da se lijevo-liberalno-napredno-pedersko-kozmpolitska frakcija u državama EU može mnog ljutiti na njega.. populist, sultan, desničar, diktator, homofob, islamist..bla, bla.. a na drugoj strani, njegove pristalice u Turskoj također puše njegeovu glumu i slave ga… Čitaj više »

Oblak
1 godina prije

Ide Turska u BRICS.

tihobl
1 godina prije

Gledam maloprije simke ukrajinski maturanata. Navukli im uniforme, i sad ih u kasarni uce da pjevaju banderi pjesmice sa zudignutom rukom. A onda ce djecurliju baciti na front bez cestite obuke. Klinci se gurkaju i smjeskaju, pojma nemaju u sta su ih bacili.
A od 1.7. Zelenski krece sa mobilizacijom zena. Poslace u smrt najvredjiji ukrajinski resurs.

Opičeni Joe (ohoho)
1 godina prije

E, ali je zato Ukraina, mašala, napredovala, taman dok dođe dan da je prime, nestaće.

Oki
1 godina prije

Istina da je Turska daleko i presisala mnoge EU zemlje……hehehee

Roki
1 godina prije

Koji cinizam…Na papiru nisu u EU, a puna ih je EU pogotovo Njemačka. Mogu doći kad hoće i ostat koliko hoće.

Rimtutituki
1 godina prije

Slovacka za 5 godina u krscanski klub,zasto im je to tesko twci,svi unamo da je eu christliche Verein

Max
1 godina prije

Turskoj je bolje neovisnoj.

Keki
1 godina prije

I bolje im je. Cisto volim ove neke drzave koje se nisu dale isterorizirati modernim narativom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI