Turska isključuje podršku kandidaturi za NATO

Erdogan - Svedska - NATO
23 komentara

Pokolebljiva podrška Turske zahtjevu Švedske za pridruživanje NATO-u očigledno je zauvijek okončana, zbog ogorčenja Ankare zbog demonstracija spaljivanja Kurana koje su bile dozvoljene ispred turske ambasade u Stockholmu.

Švedske vlasti su dozvolile događaj i pružile jaku policijsku zaštitu, pozivajući se na “dalekosežnu slobodu izražavanja”.

“Švedska administracija ne bi trebala da nam pominje prava i slobode”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak, nakon sastanka sa svojim kabinetom u Ankari. “Ako toliko poštujete prava i slobode, poštovaćete prije svega vjeru Republike Turske ili muslimana. Ako ne pokažete ovo poštovanje, onda bez uvrede, ali nećete dobiti nikakvu podršku od nas u vezi sa NATO-om.”

Saopštenje je označilo posljednju reakciju Turske na incident u kojem je aktivista Rasmus Paludan, dansko-švedski advokat koji je na čelu stranke Stram Kurs (tvrda linija) u Danskoj, zapalio primjerak islamske svete knjige na skupu u subotu.

Sukob dolazi u trenutku kada prijave Švedske i Finske za ulazak u NATO vise o koncu. Pravila zapadnog vojnog bloka zahtijevaju odobrenje svih 30 nacija u organizaciji prije nego što se dodaju novi članovi. Samo Turska i Mađarska tek treba da odobre ponude Švedske i Finske, koje su ubrzane kao odgovor na sukob Rusije i Ukrajine.

Erdogan je prošle godine izrazio nevoljkost da odobri dvije nordijske kandidature, navodeći kao razlog podršku tih zemalja kurdskim grupama koje turski zvaničnici smatraju teroristima. Turska, Švedska i Finska potpisale su prošlog juna sporazum o rješavanju zabrinutosti Ankare i otvaranju puta za odobravanje NATO aplikacija. Međutim, Erdogan je rekao da je incident sa spaljivanjem Kurana prekršio taj pakt.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson trebao je otputovati u Ankaru 27. januara u nadi da će izgladiti sve preostale razlike i dobiti konačni blagoslov Turske da se Stockholm pridruži NATO-u. Erdogan je otkazao tu posjetu ranije u subotu zbog tenzija zbog prethodnih demonstracija u kojima su kurdski demonstranti okačili lik turskog predsjednika sa svjetiljke u Stockholmu.

Najnovija demonstracija je očigledno bila kap koja je prelila čašu. Erdogan je rekao da, budući da švedski zvaničnici pokazuju takvo saosećanje prema teroristima i islamofobima, “savetujemo im da odbranu svoje zemlje prepuste istim članovima terorističkih organizacija i islamofobičima”.

erdoganNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Švedske vlasti su dozvolile događaj i pružile jaku policijsku zaštitu, pozivajući se na “dalekosežnu slobodu izražavanja”.

Zanimljivo……..kad su zabranili sve ruske medije niko se nije sjetio na dalekosežnu slobodu izražavanja…..

Meni se čini da su ovo napravili namjerno……..izprovocirali Erdu, ovaj sad neda u nato…
E sad, jeli plan zeznuti erdu ili ne ulaziti u nato, to je pitanje sad. Amerima kažu eto mi bi ušli ali ne možemo, a rusi isto zadovoljni. Vuk sit a koza cijela….lukavo nema šta.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ak im ne odobre — NATO JE MRTAV !!! Sto ostaje NATO kakovog ga sada znamo !? Ponovni pokusaj svrgavanja Erdogana u Svibnju ? A do Svibnja ? 1000% sam SIGURAN da su SVE zapadne structure u Turskoj , danas pod 24/7 PRISMOTROM ! 2.) Izazivanje rata sa Grckom i dakako — podrzat Grcku ?! Tad se mogu ODMAH pozdravit sa bazom Incirlik ( Sljiva ) te njenim , nuclearnim i electronskim ( za nadzor ) potencijalom a osoblje ce bit — ZAROBLJENO ! Sto se Bospora tice – tada ga za NATO vise NEMA na zemljopisnoj karti ( no ga bude za Ruse 😊 ) !! Dakako , odmah ce usljedit i napadaj Turske Vojske na Kurdsko-Americke postrojbe u Syria !!! No barem se NATO club bude obogatio 😁 sa Svedima i Fincima 😁 .

tihobl
1 godina prije

A sta ce kad im ode Turska?
Osim SAD samo su Turska i Ukrajina ozbiljne vojne sile u NATO. Donekle i Grcka.
Ovo ostalo Drug Kim moze pojesti za dorucak kad bi skupili sve sto imaju.

Da je NATO ulozio u mehanicare i rezervne dijelove koliko je ulozio u propagandu bio bi ono sto je bio prije 20 godina. Pogledaj francuski, njemacki, bitanski i talijanski izvjestaj o ispravnosti tehnike. Bruka.

goran
1 godina prije

čini se meni ko da nas ostale švedjani i finci ne doživljavalju baš previše ko ljude i narode.
potpuno si u pravi erdogane nemoj im dati ni milimetra prostora oko ulaska u nato,neka sišu kiflu rusiji hahahaha

nepoželjni
1 godina prije

Švedska nije ni imala ozbiljne namjere da bude članica natoa, niti je natou ona potrebna (a Finska služi kao sredstvo za plašenje svijeta od eskalacije sukoba sa Rusijom a ne kao neki faktor koji bi ojačao nato)… To je sve samo igra koja je sam početak sukoba Rusije sa Ukrajinom napravila još dramatičnijim. Dio igre Turske je bio da kao fol ona može blokirati taj proces (što je u ličnu korist Erdoganu koji zbog toga, kod Turaka ispada domoljub i pravi vođa) Eto sada rat u Ukrajini ima svoj stabilan tok i za njegovo održavanje Švedska je tu potpuno nepotrebna pa – kao fol, demonstrira svim glu pim robovima što je “sloboda” (zamisli, paljenjem svete knjige!) a to dobrom muslimanu i “ataturku 2.” Erdoganu daje povod da potvrdi svoju snagu i značaj i dodatno učvrsti svoju poziciju kod svog mnogomilijunskog naroda i postane dežurni policajac u tom dijelu svijeta (što… Čitaj više »

Zok
1 godina prije

Što to znači za Finsku, jesu li i za njih isključili podršku?

Benty20
1 godina prije

Pa kad kažu da ne može jedan čovjek ništa promijeniti… Spalio Kuran i popravio stvari! Mislim da mu ni Alah na ovom neće zamjeriti! Ali ajde, ništa nije slučajno pa ni ovo. Švedska zna da bi ulaskom u pakt postala meta, pa im se realno toliko ni nu ulazi u sotonsku družinu. S druge strane dali su do znanja “saveznicima” da imaju dobru volju. Hoće li uspjeti u svojim namjerama i neutralnosti, ostaje da vidimo…

Zok
1 godina prije

Što je sa Finskom?

Promatrac
1 godina prije

Karma is a bitch. Nekad su svima djelili lekcije kako bi im društva trebala funkcionirati. Devedesetih su se umjesto pomoći jako posprdno prema nama ponašali. Sada su opisom najbliže LGBT đamahiriji Švedistan, u kojoj su posprdni i bahati Švedi postali manjina, no još si uzimaju bahato pravo s utjecajnijima od sebe bosti.
Neka me netko ispravi, ali ne vidim ništa dobro na vidiku za bahatu naciju Švedistana. Sigurno nitko neće za njima ovdje suzu pustiti.

Sulejman
1 godina prije

Bravo Sultane, imaš stav i ne uvlačiš se mrziteljima islama u guzicu niti im služiš, ne podkupljiv si.

Max
1 godina prije

To su rekli odmah. Nema i gotovo.

Zlovenac
1 godina prije

Sad če Erdo reči Putinu, to sam napravio za tebe, ostavi ti meni Siriju. Turčin trgovac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI