Turska je od Rusije zatražila upotrebu zračnog prostora Sirije

Erdogan ljutit
138 komentara

Turska s Rusijom razmatra mogućnost korištenja sirijskog zračnog prostora, izjavio je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Prema njegovim riječima, “pregovori se nastavljaju i poteškoće se mogu prevladati ako se Rusija ne miješa”, prenosi TASS pozivajući se na CNN Turk

General Akar je tvrdio kako Ankara nastoji “uspostaviti primirje” u Siriji. Napomenuo je da turski i ruski vojni stručnjaci održavaju “zdrav dijalog”.

Ministar je naglasio da Turska “nema problema s Rusijom”, te kako je “meta turskih snaga je sirijski režim”.

„Turska ni u kojem slučaju ne želi dopustiti bilo kakav sukob s Rusijom. Štoviše, vojske dviju zemalja mogu započeti zajedničke patrole u zoni deeskalacije u sirijskoj provinciji Idlib“, rekao je ministar.

“Mogu postojati različiti uvjeti, kao loše vrijeme, različite okolnosti, ali općenito, Sporazum iz Sočija se uzima se kao osnova. Glavna stvar je provoditi Sočijski memorandum “, rekao je Akar.

Osim toga, Akar je rekao da će uskoro biti pušteni u pogon sustavi protuzračne obrane S-400 nabavljeni od Rusije. Prema njegovim riječima, Turska “slijedi pravila igre temeljena na načelima”.

Kao odgovor na izjave “ne možete ih kupiti, ne možete ih staviti sami sebi”, Ankara je uzela S-400″, rekao je turski ministar obrane. Kako je naglasio ministar, “nitko ne bi trebao sumnjati da će S-400 biti pušteni u rad”. Kazao je da će “radovi početi oko travnja”.

General Akar je također rekao da bi turske snage mogle napustiti sirijski teritorij nakon “legitimnih izbora” u Siriji, ali onako kako tu „legitimnost“ tumači Ankara.

“Bit će ustav, bit će legitimni izbori, doći će legitimna vlada, pojavit će se demokratska država, onda će svi zauzeti svoja mjesta, a mi ćemo učiniti isto. Kad Sirija bude imala demokratsko vodstvo, Turska će otići”, rekao je general Hulusi Akar.

U međuvremenu stižu vijesti da je rusko zrakoplovstvo jutros nastavilo zračne udare u Idlibu, prije svega na bivšu bazu 111. pukovnije sirijske vojske južno od grada Daara Izzah i u širem području grada Idliba. Rusija postupa logično, jer su u cijelom oslobođenom području Idliba raspoređeni ruski vojni policjaci i oni bi se, ako bi pale linije obrane sirijske vojske, našli na udaru islamsitičkih terorističkih skupina koje pomaže Turska.

FOTO: Ruska vojna policija u Maraat Al-Numanu

Ruska vojna policija u Siriji
Ruska vojna policija u Siriji

Rusija ne može udovoljiti turskom ministru obrane, osim ako…

“Ako će Turska očistiti Idlib od militanata, možda bi im trebalo otvoriti nebo. Ali ako planiraju akcije protiv sirijske vojske, nitko im to neće dopustiti”, rekao je ruski vojni stručnjak Konstantin Sivkov komentirajući zahtjev Turske da koristi sirijski zračni prostor.

“Trenutno je Turskoj zabranjeno korištenje zračnog prostora Sirije i Turska tamo ne šalje svoje avione. A sada Ankara traži dozvolu da koristi sirijski zračni prostor za podršku svojoj kopnenoj operaciji. Ovdje je pitanje jednostavno. Ako će Turska provoditi operacije protiv militanata i terorista, kao što je rekao Putinov tajnik Dmitrij Peskov, možda bi moglo ući i raditi s nama. Ali ako se vojne operacije planiraju protiv sirijske vojske, nitko im to neće dopustiti“, rekao je Sivkov.

“S druge strane, možda je ovo upravo takav politički demarš. Erdogan neće ispuniti obveze čišćenja Idliba od militanata, kao što sugerira Sporazum iz Sočija. Postavljao je samo cestovne blokade. Ali su bespilotne letice i rakete neprestano letjele iz Idliba prema ruskim kontingentima. Jasno je da militanti ne uspijevaju u tome i naša protuzračna obrana djeluje učinkovito, tako da to nije problem”, rekao je Sivkov.

Prema mišljenju stručnjaka, bilo bi najrazumnije ne dopustiti Turcima da koriste sirijski zračni prostor, već da podrže ruske zračne snage njihovim kopnenim operacijama protiv terorista.

“To jest, organizirati interakciju između turskih kopnenih snaga i ruskih zračnih snaga kako bi se uništili militanti. To bi bilo ispravno i učinkovito”, rekao je stručnjak, inače član raznih savjetodavnih tijela ruskog parlamenta i vlade.

Konstantin Sivkov također sumnja da će Sjedinjene Države Turskoj dostaviti sustave protuzračne obrane Patriot za razmještanje na granici sa Sirijom, što je spomenulo, pa kasnije demantiralo tursko ministarstvo obrane.

“Ni europske zemlje to neće učiniti. Ali takve izjave govore da bi Turska mogla provesti operaciju protiv sirijske vojske i zračnih snaga, možda čak i protiv ruskih zračnih snaga. To je vrlo loš znak”, zaključio je Sivkov.

Podsjetimo, turski ministar obrane Hulusi Akar objavio je da Ankara razgovara s Moskvom o mogućnosti korištenja sirijskog zračnog prostora. Prema njegovim riječima, “pregovori su u tijeku i poteškoće se mogu prevladati ako se Rusija ne miješa”.

U isto vrijeme, ministar je naglasio da je “meta turskih snaga sirijski režim i da Turska ni na koji način ne želi bilo kakav sukobe s Rusijom”.

Ranije je Akar rekao da bi Sjedinjene Države mogle opskrbiti Tursku sa sustavima protuzračne obrane Patriot za podršku kampanji Idlibu, ali je vijest kasnije demantirana iz više izvora, uključujući NATO.

sirijaturskaZračni prostor
Pretplatiti se
Obavijesti o
138 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
4 godine prije

Vojko V: jok!

Dopizdilomi
4 godine prije

Kakvo primirje i s kim? Pa zar ameri nisu rekli da se s teroristima ne pregovara.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Vidiš kako Turci znaju, kad zagusti, koga tamo treba pitati…….. ko je tamo hadžija.
Još samo da nauče šta treba pitati. Da ne pitaju svakakve bedastoće.
Al’ pomalo, nadoće im i to. Kao i ostalo……
Da se Rusi tamo ne zajebavaju već petu godinu, da bi njima, Turcima, bilo fino.

Trt
4 godine prije

Turci izgubili kompas skroz. ”Daj mi dozvoli da te gađam iz zraka.” Monty Pyton 2020.

eks
4 godine prije

Ne mogu da verujem da Turci traže tako nešto. Erdogan totalno proplupao .

Ringo10
4 godine prije

Erdo je fakat šaljivdžija …

Kgfjč
4 godine prije

Svašta si erdo trpa u nargilu.

Tupko Glupko
4 godine prije

Siriji ne odgovara da im glavosječe ostanu u Siriji, Turskoj da pobjegnu u Tursku, Europi i Rusiji da im se vrate u matične zemlje. Bilo bi logično da svi oni skupa rade na deratizaciji istih jer ih imaju u okruženju, da se situacija tamo smiri i normalizira i da se izbjeglice počnu vraćati kući. Ali što to vrijedi kada Turska i EU rade na uništenju samih sebe u korist odabranih i izuzetnih. Najkritičnije će biti ako SAA uz pomoć Rusije izbije na sirijsko-tursku granicu – ratno stanje, a ruske i NATO turske zračne snage na domet puške. Ako zbog toga bude ostala spominjana tampon-zona od 16 kilometara uz tursku granicu, nitko se tamo neće vratiti, to će biti napuštena sirijska zemlja i naselja, kao što je, recimo, prosperitetni mediteranski grad Varosha na Cipru – pod turskom okupacijom četiri i pol desetljeća grad duhova – a koji je prije turske invazije… Čitaj više »

Tau
4 godine prije

Erdo je puka u to vise nema sumnje.
Jucer je proglasi rat , danas poziva na prijateljstvo i otvaranje neba za turske avione , a sto ce biti sutra?
Erdo je ko loptica u fliperu ….odbija se od svega di udari a kad stane poni ce ga u rupu.

07:00 EET – Unknown fighter jets tried to attack the Russian air base in Syria – A few hours ago, Syrian television reported that the city of Jebla, located just one kilometer from the Russian military airbase Khmeimim, was subjected to rocket fire from the Mediterranean Sea, state Syrian television reported.

Ivo
4 godine prije

Hahah…rusi imaju slonovsko pamćenje, samo čekaju da skinu koji F-16 i poravnaju tal. Turčin je na žešćim lijekovima.

Gordan
4 godine prije

Deluzije su gadna stvar.

4 godine prije

Stvarno ne znam gdje je problem.
Od naših vojnih analitičara-komentatora naučio sam da se kontejneri od S-400 uglavnom koriste za kiseljenje kupusa a ruski avioni na Hmiemu su uglavnom olupine koje se nipošto ne mogu nositi sa turskom zračnom silom

Stoga stvarno ne znam gdje je problem. Samo uljudno unaprijed obavijeste Ruse da se ne bi slučajno koji ruski vojnik ili avion naišao na njihovom putu. Čisto da takve neugodnosti ne poremete izvoz paradajza.
🙂
Ops izgleda da stvarnost grubo budi neke komentatore iz bajkovitog sna

Trubadur
4 godine prije

Đihadisti u Qaminasu, danas ponovo probali gađatu sa manpadsima, ruski avion… Ovog puta izviđački Tu- 214R…. Naravno bezuspješno….

nije bitno tko
4 godine prije

Zaželjeli se Turci kiselog ruskog kupusa iz S-400.
Pa… dobar tek….

Miroslav
4 godine prije

Au Turci, odlična ideja. Taman da vam SAA i Rusi razlupaju i te zrakoplove i pošalju ih u staro gvožđe.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Ludo pa živi …. šta si uzeo luđače jedan nemoj se drogirat to ti je zlo🤣🤣🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

Riddick
4 godine prije

Od upotrebe vazdusnog prostora nema nista a umesto toga Turci ce dovuci u Idlib sisteme PVO, pa cemo videti kako Rusija eliminise savremene PVO sisteme NATO, vrlo uskoro.
A Turska vojska ako ne izvede puc Erdogan ce ih unistiti i ljudstvo i tehniku, od Turske vojske ostace samo vojni orkestar.
Definitivno Rusi ce morati da im opale samarcinu, jer drugacije ne mogu da im objasne neke stvari, samo je pitanje vremena…

Kažun
4 godine prije

Kad na vrbi rodi grožđe!

Davor drugi
4 godine prije

Da im Rusi ustupe zračni prostor kako bi mogli u miru raketirati i napadati ruske saveznike???

Alen
4 godine prije

Joj ljudi al vas buregdzija talasa 😃😃…Dzaba ražanj pravite..
Nermine , šta je sledeće , veliki mega koncert Halida za ispraćaj invazije..

Helvetia
4 godine prije

Ja ovako to razumijem nasilnik pita mene boxera da okrenem leda da istuce mog malog rodaka samnom on nema problema
Moguli ja to dozvolit

Alex
4 godine prije

Teatar apsurda! Rusi trebaju dozvolit Turcima da raspale po Asadu na čijoj strani ratuju već 5godina?!? Ima bit da jeRusima dopis*dilo pobjeđivat ,pa da malo igraju za protivnički tim dok se ne izjednače,pa će opet za Siriju…dok nekog ne odvedu u ludnicu…Ovaj Erdogan ili je lud,ili mu noge smrde…

Jurica
4 godine prije

A najjače je što su zabrijali da Rusi to pitanje uopće razmatraju. Gadni tripovi…

nije bitno tko
4 godine prije

Večina tih kriminalaca, silovatelja i zločinaca, ne zna ni par reči iz kurana, niti ne zna izpovedati jedne molitve. Mnogi od njih pričaju čak u francuskom, švedskom, engleskom i njemačkom jeziku. Sve su to strani plačenici, koji se nazivaju “psi rata”. To je sve američko-izraelska proxy vojska plačenika i probisveta.
Svi su oni došli zaraditi puno para, silovati što više nejači i pljačkati imovinu Sirijaca. Siluju čak bebe, male dečkiče i stare babe…… Nisu to muslimani. To je najgora ološ ovog svjeta, koja radi za sioniste iz Washingtona.

puki
4 godine prije

https://www.telegram.hr/price/pobjegli-smo-iz-sirije-i-tri-godine-spavali-po-satorima-danas-u-karlovcu-imamo-dobar-zivot/ pogledajte propagandu Telegrama (u vlasništu bankarske khazarske obitelji Warburg, suvlasnika FED-a). Telegram je objavio dugi članak o nekoj sirijskoj obitelji, izbjeglica, koji su sada dobili utočište u Karlovcu. U tom dugom članku, Telegram je nehotice okrio, odakle vjetar puše, odnosno, da su te sirijske izbjeglice očigledno pristalice koljača ISIL-a i protivnici Asadove vlade. citiram 2 odlomka iz članka iz ispovjesti ovoga koji je glava obitelji: “…Ostali smo bez doma. Nemiri su se počeli širiti po cijelom Damasku i mi smo odlučili otići u rodni grad mojeg oca, šestotinjak kilometara od glavnog grada. Živjeli smo tamo nešto manje od godinu dana. U tom periodu nisam ništa radio jer situacija nije bila dobra, a i mnogo sam se brinuo za oca koji je doživio moždani i srčani udar. Bio je jako loše. Jedan je period proveo i u bolnici. Situacija u bolnicama s obzirom na stanje i nije bila toliko loša… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Nermine , evo mateijal za sutrašnji ping pong :
ликвидирано је око 150 сиријских војника, уништено је 12 тенкова, три оклопна возила и 14 противваздушних система. Izjava erdogan..

Eh da razgovarao je iza ikindije s putinom i složili su se da sprovode sporzum i sočija…
Koja makljaža 😂😃😂😃😂😃

DonnieDarko
4 godine prije

Recept je izdan ali ovaj terapiju ne koristi, ne trebaju mu ljekovi;

1.on bi sirijski zrak posjedovao,
2. on bi sirijsku zemlju prisvajao,
3. on bi radio izbore u siriji po njegovom kako njemu paše,
4.on bi određivao sva pravila,…
5.njemu su teroristi oporba??

Sigurno ima još puno recepata za te bolesti i njihove terapije!

Jole Prvi
4 godine prije

Erdo je tipični turski dvolični,pokvareni k****n sin.To što on traži od Rusa je čista provokacija i ništa vise.On podržava teroriste i ratuje protiv legalne sirijske vlade u Siriji.Moš mislit da će mu Rusi dopustiti da orgija po Siriji nakon što je godinama šurovao,podržavao,naoružavao teroriste i od njih jeftino kupovao sirijsku naftu.To stvarno nije ponašanje odgovornog i ozbiljnog političara,nego prije bijesnog psa.Na kraju će dovesti Ruse da nemaju izbora,nego da mu kažu da od***i.

Dečko sa ulice
4 godine prije

Prije par dana sam vam napisao što mi je o turskoj vojsci rekao jedan sada umirovljeni nato general iz PRVE ruke. On je mnogo puta bio sa Turcima na vojnoj vježbi, na predavanju, na obuci… Rekao mi je; “Turci su IZUZETNO NEDISCIPLINARANA vojska, u zajedničkoj vježbi nikog ne slušaju, ne prihvataju da im komandira bilo tko drugi osim njihovih oficira, ako i njih, prave se pametni, sve rade na svoju ruku”. To je samo mali dio toga što mi je general pričao za tursku vojsku. Tako da Erdoganovi planovi i želje su jedno, a STVARNA snaga, snalažljivost, discipliniranost i znanje upotrebe netom kupljene nove tehnologije turske vojske je sasvim nešto drugo. Po mom mišljenju, oni su sada ovce u magli, ovce na frontu, Erdogan želi pokazati moć, misli da imati oružje i tehniku, municiju, ujedno znači i pobjedu i kontrolu cijelog prostora oko Idliba. Ovo pitanje je meni logično jer… Čitaj više »

fićo
4 godine prije

Rusi su se upetljali sa Turcima i ne bi me čudilo da im i popuste.Oni uvek naprave kompromis.

varjag
4 godine prije

Jadni erdogan, više ne zna kud će i šta će, utopit će se u govnima…………………

Max
4 godine prije

Turci bi snimali emisiju dozvolite da vas bombardiramo , neće moći..

varjag
4 godine prije

turci takvu dozvolu trebaju tražiti od Asada i Sirijske vlade , ne od Rusa……………..

Gott mit uns
4 godine prije

Ma nije Sirija ruski zracni prostor …

Mis
4 godine prije

100% ce dobiti dopuštenje. Kao i na tlu turci,rusiy,sirijci, tako ce biti i u zraku… pa i ako tko.koga slucajno srusi ubije, opet si žrtve 10000% manje od ukljucenja NATO parazita, strategija 21stoljeca…. NATO snage da ibiju sruse samo 1clana NATO saveza 100% gore nego da sravne cijelo selo ma i grad od sirijanaca s tisucama zrtava

rusofil
4 godine prije

Nekoliko se priča stalno provlači u komentarima. Jedna od njih je i da će Rusija prodati Siriju i da gleda samo svoj interes. Činjenica je da su radili kompromise, uvijek bili spremni za razgovor i dogovor, političko riješenje uvijek stavljali u prvi plan, kao i da nikad to nije bilo na štetu Sirije. Tako će biti i sada. Ako Erdogan misli nešto ispregovarati to će vrijediti samo za civile a sa teroristima će morati sam da se obračuna. Bojim se da je vlastitom glupošću sebe i Tursku doveo u jako lošu situaciju. Definitivno je sad naoružao i opremio teroriste da im ne može ništa ako odbiju poslušnost. U Turskoj ih ne želi a ako prestane da ih štiti okrenut će se protiv njega. Ako se aktivno uključi u sukobe vjerojatno će pretrpjeti velike gubitke. Što se više bude uvlačio i gubici će biti sve veći. To će mu stvoriti probleme… Čitaj više »

Tau
4 godine prije

Vic: Na prvoj liniji priko pus pauze u Ibidu nas;i se Turcin i Rus . Kaze Turcin Rusu: I vi ste nam neki prijatelji , svu tehniku ste nam sje….li. A gleda ga Rus pa ce mi : pa dali smo vam s-400 PNR… Je je dali ste nam s-400 , zaludu je to .. kako zaludu? pita Rus A Turcin ce , sto ce nam kad niko nezna radit s njim,,, Rus: kako niko nezna , jeste li procitali upustvo . Turcin: Ma jesmo Rus: I? Turcin : srusili smo Presijediku Erdogenu Kucu.. Rus : uuuf…jeste li provali na Kineskom jeziku….? Turcin: jesmo i dobili Korona virus Rus pa zna neko Engleski.? Turcin : Joj bolje da nismo ….ode bijela kuca ode London… Rus: A sto je sa Njemackim prevodom…. Turcin: Ne pitaj Presijednik se boji da mu nece platit za Izbijeglice. Rus pa pitajte nekog sa Balkana ,… Čitaj više »

Štef
4 godine prije

Mijenjaj dilera!

Zagor
4 godine prije

Jbt, što im je SAA napravila u Nayrabu. Još im uvijek zvoni u glavi, onima koji su preživjeli. Prve procjene su da je najmanje 250 kozojeba uspješno prešlo na onu stranu. Vjerujem da među njima ima i dosta TSK.
U svakom slučaju Erdina genijalna igra ide dalje…. ako nastavi ovako uskoro će provesti u djelo sve dogovore iz Astane i Sočija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI