Turska okrivila kandidata za NATO zbog “terorističke propagande”

Recep Tayyip Erdogan
7 komentara

Najviši švedski diplomata u Ankari navodno je pozvan na tepih da čuje “snažnu reakciju” turske vlade na protest kurdske grupe u Geteborgu, podižući tenzije između zemalja u vrijeme kada je predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio da će staviti veto na pridruživanje Švedske u NATO.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je privremenog šefa švedske misije u Ankari kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo zbog ovosedmičnog kurdskog protesta, koji smatra “terorističkom propagandom”,  prema izvještajima Reutersa i više turskih medija. U izvještajima se pozivaju na neidentifikovane diplomatske izvore.

Najnoviji rasplamsavanje odnosa Stockholma sa Turskom dolazi u trenutku kada je Erdogan zaprijetio da će blokirati odobrenje Švedskoj i Finskoj da se pridruže NATO-u zbog zabrinutosti da su nordijske zemlje domaćin kurdskim militantima. Prošlog mjeseca u Madridu su te zemlje potpisale trojni memorandum prema kojem su se Švedska i Finska obavezale da će ukinuti svoj embargo na prodaju oružja Turskoj i obračunati se s pojedincima i grupama koje je Ankara označila kao teroristima.

“U tom kontekstu, naglašena su naša očekivanja za identifikaciju počinilaca akcije, preduzimanje potrebnih zakonskih i sudskih mjera i preduzimanje konkretnih koraka u svjetlu obaveza zapisanih u trojnom memorandumu” , rekli su diplomatski zvaničnici povodom protesta u Geteborgu.

U demonstracijama su učestvovale pristalice PKK i drugih kurdskih grupa koje je Turska označila kao terorističke organizacije. Protest u Geteborgu održan je u srijedu, a slike  i video snimci  su objavljeni na društvenim mrežama na kojima se vidi kako demonstranti nose prokurdske transparente, uključujući zastave PKK. Prema izvještajima turskih medija, zastave grupe su također bile istaknute na nekoliko stubova u centru grada , dok su neki od demonstranata nosili transparent na kojem je pisalo: „Svi smo mi PKK“.

Erdogan je ove sedmice upozorio da Turska još uvijek može “zamrznuti” prijave Švedske i Finske za NATO ako ne ispune uslove Madridskog sporazuma. „Švedska, posebno, nema dobar imidž po ovom pitanju“, rekao je on.

FinskaNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Paaa, ako Švedska koketira ili podržava teroriste, štagod, onda joj jeste mjesto u NATO, jer NATO je ogromna teroristička organizacija.

Fergus
1 godina prije

Turska sa Erdoganom je pred ekonomskim slomom tako da Erdoganu odgovara bilo kakvo natezanje i o bilo čemu

Max
1 godina prije

Igraju dvostruku igru.

Praetorian
1 godina prije

To su stare vijesti, Turska ce odblokirati, ocito su im nesto obecali iz NATO i EU zauzvrat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI