Turska šalje upozorenje zemljama kandidatima za NATO

Turska upozorava kandidate za NATO
10 komentara

Švedska i Finska neće postati članice NATO-a ako nastave da ignorišu zahtjeve Ankare za izručenjem, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

“Do sada niko od optuženih za terorizam, čije je izručenje iz Švedske i Finske tražila Turska, nije vraćen”, rekao je Bozdag novinarima u subotu.

“Naša očekivanja se ne odnose na optužene za prevaru. Švedska i finska vlada bi to trebale dobro razumjeti.”

Bozdag je rekao da se proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u “neće pomaknuti ni korak naprijed” osim ako se to pitanje ne riješi.

Turska je pristala da službeno podrži poziv dvije nordijske države da se pridruže vojnom bloku koji predvode SAD u junu pod uslovom da neće podržavati organizacije koje Ankara smatra terorističkim grupama. Turska je od tada izjavila da Švedska i Finska nisu ispoštovale ovaj dogovor.

Ankara je zatražila izručenje 33 osobe optužene za terorizam, javljaju mediji u zemlji. Švedska vlada je u međuvremenu ovog mjeseca izjavila da će izručiti jednog čovjeka osuđenog za prevaru s kreditnim karticama.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je u junu da Stokholm rješava izručenja Turskoj u skladu s međunarodnim i evropskim pravom. Ona je dodala da Švedska ne podržava ljude koji predstavljaju prijetnju turskoj sigurnosti.

FinskaNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petar schroder
1 godina prije

Bravo Turska Sta drugo reci Nato ne donosi mir u svijetu nego vodi ratove kao sto je ubio GADAFIJA covjeka koji je bio dobar za svoj narod Ljudi Libije su imali besplatno osiguranje zdravstveno, Parovi na vjenjcajnju su dobivali od Gadafija kucu na poklon Svaka familija je dobivala od Gadafija 800 dolara.Skolovanje je bilo besplatno i pri kraju svoje smrti je pronasao nacin da dovede vodu svugdje u libiji ,posto je Libija bila bez vode zbog suse Imali su svoj novac ,ali to nije nekim odgovaralo posebno Sakoziju kome je on posudio 200 miliona dolara za izbore ,a on je bio veliki zagovornik da ga se smakne Zadnji govor u UN koji je odrzao govorio je da ga hoce da ubiju i da imaju u plano da naprave virus i poslije nekakve vakcineIMA VIDEO OD NJEGOVOG ZADNJEG GOVORA ZA UN GADAFI JE BIO MOSTARSKI ZET JER JE NJEGOVU ZENU SOFIJU… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Putin neki dan hvali Erdogana da spašava od još veće energetske plinske krize Europu.
Erdogan ne daje NATO brodovima da prođu Bospor i Dardanele i uđu u Crno more, što bi drastično pogoršalo ratno stanje u Ukrajini.
Erdogan koči Švedsku i Finsku da uđu u NATO čime smiruje ratne fanfare NATO-a prema Rusiji.
Erdogan ne daje sankcije Rusiji i još drastično povećava trgovinsku razmjenu s njima.
Erdogan piša po NATO-u, spašava Europu od rata i ništa mu ne može ni Biden ni von Leyenova.

Max
1 godina prije

Oštro.

Anti-Cancel
1 godina prije

Arogancija, nadmenost i prepotentnost su glavne karakeristike nosilaca zapadne civilizacije. To je nevjerovatno sa koje visine gledaju na sve druge kulture, tradicije, civilizacije, države, nacije, etnije i ljude? Evo, u ovom slučaj, oni se ne libe laganja i varanja u onom najbanalnijem smislu riječi, jer sebe vide kao nadmoćna bića u odnosu na Turke, kojima je dozvoljeno apsolutno sve, pa čak biti i nemoralan, zao, licemjeran, lažno moralan itd. itd. Naprosto se ponašaju kao bolest koja napada organizam i po cijenu da bude eliminisana putem lijekova. Čudna neka psihlogija. Mislim da se i sam Ulof Palme okreće u grobu, kada vidi kakve su ga kreature naslijedile.

goran
1 godina prije

a tko vas u europi i americi sluša?
oni vas ne doživljavalju,smatraju vas divljacima i tako se ponašaju prema vama.

Opa klopa
1 godina prije

Zasto baš 33? Je l to namjerno ili.. Ž

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI