Turska sebe smatra sastavnim delom Evrope, kaže Erdogan, pozivajući EU da joj dodeli PUNO ČLANSTVO

Turska i Evropa Erdogan
46 komentara

Predsednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je EU da se pridržava svog „obećanja“ i Turskoj odobri puno članstvo. Pregovori su već dugo u zastoju, dok je Ankara imala više nesuglasica sa članovima bloka.

„Mi sebe doživljavamo kao nerazdvojni deo Evrope… Međutim, to ne znači da ćemo se pokloniti otvorenim napadima na našu zemlju i naciju, prikrivenim nepravdama i dvostrukim standardima“, rekao je Erdogan u nedelju obraćajući se članovima njegova vladajuća stranka Pravda i razvoj (AK) putem video veze.

Predsednik je takođe pozvao EU da održi svoja obećanja, na kraju, učini zemlju punopravnom članicom bloka. Izjava je ponovila primedbe Erdogana u subotu, kada je tvrdio da Turska želi da “izgradi našu budućnost sa Evropom”.

Pozivamo EU da stvori bliže veze s nama i održi obećanje o punopravnom članstvu Turske.

Čini se da je Erdoganov poziv smeo i daleko od stvarnosti, s obzirom na postepeno pogoršavanje odnosa između Ankare i Brisela – otvoreno neprijateljstvo između Turske i određenih država članica EU.

Težnja za članstvo u EU, koju je Ankara pokrenula krajem 1980-ih, ponovo je ojačana u prvim godinama Erdoganove vladavine. Ipak, proces je već dugo u zastoju jer zemlja nije ispunila zahteve bloka, posebno u oblastima ljudskih prava i vladavine zakona.

Nedavne aktivnosti Turske u istočnom Mediteranu, gde je istraživala vode koje takođe traže Grčka i Kipar za naftu i gas, dodatno su umanjile ionako narušeni odnos sa EU. Ranije ovog meseca, šef spoljne politike EU Josep Borrell izričito je upozorio da retorika i ponašanje Turske “proširuju odvajanje” od bloka.

Erdogan je takođe uspeo da uđe u ličnu raspravu sa liderom jedne od najvećih zemalja EU, Francuskom. Francuski lideri, uključujući predsednika Emmanuela Macrona, pojačali su svoju retoriku i obećali da će iskoreniti islamski ekstremizam nakon nedavne serije smrtonosnih i jezivih terorističkih napada širom zemlje.

U međuvremenu, turski predsednik je više puta nasrnuo na svog francuskog kolegu, preispitujući njegovo “mentalno zdravlje” zbog stava Pariza o islamu, pa čak i otvoreno pozivajući svoje kolege Turke da bojkotuju francusku robu.

euTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
huhuhu
3 godine prije

sve su to blebetanja, ako bude trebalo americi, turska ce bit eu, ako ne bude trebalo-nece. Nista se tu ove sarlatane u eu ne pita.

nekoime
3 godine prije

Stoljećima su nastojali ući u Europu. Malo nasilno, doduše, ali su nastojali.

Elle
3 godine prije

Nikad turska neće ući u evropu, ona je dstabilizirajući faktor, osim toga onisu azijati muslimani islamisti.

Blu trabant
3 godine prije

Kako da ne. Otvorena kapija za migrante.

Darko
3 godine prije

Tirci curuk nikad u EU vi ste glsvosječe

Grdi
3 godine prije

Nikada !!!!!!!!!! ………….. oni su srednji istok po kulturi, mentalitetu, vjeri, itd, itd …..i nemaju sto traziti u europi ……….

Grdi
3 godine prije

Neka prije plate za zlo koje su nanjeli balkanskim narodima u srednjem vijeku od koje dan danas imamao poslijedice ………

Ive
3 godine prije

Možemo očekivati da će Erdogan turac uskoro proglasiti Evropu dijelom velike Turske.

Ive
3 godine prije

A ako Erdogan turac proglasi Evropu djelom Turske, što će onda bidne?

3 godine prije zadnji put uredio Ive
mislim
3 godine prije

turska spada u balkan, a balkan je dio europe.samo što u toj europi neko ima veči a neko manji suverenitet, one zemlje u europi s više suvereniteta, određuju pravila priključena europi. turska se neče pridružiti europi predajući svoj suverenitet, ni njemačkoj ni francuskoj. pa englezi su zbog toga i izišli iz europe. europi se mogu pridružiti samo one zemlje koje skinu gaće i okrenu guzicu seksualnim predatorima.a turska sebe smatra, isto predatorom a ne ovcom.

Dokurčilomi
3 godine prije

Prije vas Rusiju se mora primiti jer ipak ima više toritorija na području Europe.

Max
3 godine prije

Turska nije dio EU ali Erdogan lijepo odbrusi birokratima. Za njega EU ima alternativu za razliku od naših poslušnika

Đuka Fićuka
3 godine prije

Turski kozojeb ima mokre snove

Miki
3 godine prije

Nit Turska nit Izrael spadaju u Evropu! Ne samo što je sultan glup nego je i geografsko nepismen. Trebalo bi povratiti okupiran Carigrad i baciti sve Turke preko Bosfora samo da nemamo truli Zapad i Rusiju koji jim drže štangu.

Fata
3 godine prije

Ja nikad neću religiju divljaka prihvatiti kao ravnopravnu religiju u svojoj državi. Ja bi ih vratio od kud su došli.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Još tamo davno, u Stambolu na Bosporu, na sultanovom dvoru, postojala je titula “Evet efendija”. Jedini posao vrijednog efendije je bio da klima glavom na sve što bi Sultan rekao. Da mu se divi i hvali svaku njegovu odluku. Taj časni zanat se održao i u našim krajevima do dana današnjeg.
P.S.
Našem lokalnom velmoži zazvoni telefon.
Pozivni broj +49…
Neki ženski glas kaže: ”Guten tag”…
I velmoža počne klimati glavom.

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Ante
3 godine prije

😂😂😂😂😂😂

HABAKKUK
3 godine prije

O svetosti veća od Alahove, o svetlosti jača od sunčeve, o kurče nad kurcima, odakle ti jopet takva genijalnost da je prospeš po nama nedoličnim sa svojih mednih usnica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI