Turska, svjesno ili ne, „oslobađa“ teroriste ISIL-a iz kurdskih zatvora

Turska vojska
9 komentara

Turska pojačava svoj napad na Kurde i druge etničke skupine na sjeveru Sirije.

Istodobno, Turska čak pomaže militantima Islamske države da pobjegnu iz zatvora i zatvorenih „izbjegličkih kampova“. Tako je jučer, nakon granatiranja zatvora u Qamishliju, pobjeglo pet boraca ISIL-a, a manjak kurdskih stražara, koji su većinom otišli na front, iskoristili su teroristi i članovi njihovih obitelji za napad na preostale pripadnike kurdskih milicija kako bi se probili izvan barijere kampa Al-Hol, najopasnijeg mjesta u kojem takoreći slobodno živi oko 10 000 boraca „Islamske države“ i tisuće članova njihovih obitelji.

Postoje i tvrdnje kako turska vojska namjerno bombardira ova mjesta kako bi pripadnici ISIL-a mogli pobjeći.

Od početka uplitanja inozemnih aktera u Siriji je bilo potpuno jasno da je Turska zemlja koja je otvorena za prihvat međunarodnih radikalnih islamista koji žele ići u Siriju, kasnije i Irak. Brojne sunitske islamističke skupine su u Siriju ušle uz pomoć turske Nacionalne obavještajne službe (MIT), a jednom kada su prešli južne turske granice su se lako povezali s autohtonim terorističkim skupinama Al-Qaede i ISIL-a u Iraku i Siriji.

Još jednom su SAD započele destabilizaciju Sirije, zajedno sa zaljevskim monarhijama i NATO saveznicima, osobito s Francuskom, Velikom Britanijom, ali i Turskom, koja je u prve dvije kampanje formalno napala ISIL kako bi eliminirala Kurde.

Ipak, kad se promijenila američka uprava, Amerika se odlučila prikloniti zahtjevima Turske. Iznenađujuće, to se dogodilo usprkos Turskoj koja je odbila ultimatume NATO pakta i okrenula se suradnji s Rusijom i kupnji ruskih sustava S-400.

Zaključak je da je Turska ojačala i još jednom otvara Pandorinu kutiju u sjevernoj Siriji. Jednako uznemirujuće je da Turska pomaže ISIL-u da otvoreno bježi iz zatvora i sabirnih kampova pred očima čitavog svijeta.

Uostalom, Turska dobro zna da se Kurdi i sada moraju boriti protiv napada militanata koje podržava Turska i turske vojske. No, kako govore posljednje informacije, od 340 poginulih vojnika s obje strane, sve su ili pripadnici kurdskih milicija ili militanti takozvane Sirijske nacionalne vojske, novoformirane sile od ostataka bivše Slobodne sirijske vojske i drugih proturskih islamističkih frakcija.

Dakle, ključno je da se Ankara prisili da ne promatra mirno kako teroristi „kalifata“ bježe iz zatvora i kampova i odlaze u sirijsku pustinju, odakle mogu završiti u Iraku, Afganistanu ili čak u Europi, jer su mnogi od njih državljani europskih zemalja s važećim putovnicama.

Dovoljno je da se obriju i promijene odjeću, prijeđu u Tursku i iz međunarodne zračne luke u Istanbulu se kao „turisti“ vrate u domovinu ili neku drugu europsku zemlju. Sve ovisi o tome jesu li na „crnoj listi“ Interpola ili obavještajnih službi ili ine. Čak iako jesu, kazne za njih u matičnim zemljama su minimalne i veći se značaj pridaje neuspjelim programima deradikalizacije, kroz koje većina njih prolazi samo kako bi ostvarili pogodnosti izlaska na slobodu.

Ako Turska ne prekine ove prakse s  katastrofalnim posljedicama, račun neće platiti samo Sirija, Irak i europske zemlje, već će i turski narod koji će se naći na meti međunarodnog terorizma u njegovom najgorem obliku.

U isto vrijeme, NATO se boji i nikako ne može utjecati na Tursku. Nažalost, sa svakim satom se na sjeveru Sirije događa sve više patnji, uz ISIL, koji kao da ne postoji. Ako Turska ne postupi oštro prema zarobljenim borcima ISIL-a koji su iskoristili ratnu konfuziju, posljedice će biti strašne i doslovno će odjekivati narednih desetljeća.

VIDEO: Jučerašnji pokušaj bijega terorista i njihovih obitelji iz kampa Al-Hol

ISILNATOzatvorenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTINWO.HR
4 godine prije

U k.više i taj bliski istok i turci!J…. nam se za njih

eojowerjververververvkiuztre
4 godine prije

Jedan od ciljeva ovog igrokaza je da ovi jenkiđihadvoriorsi “pobjegnu” pa da ih prebace tamo gdje treba, Iran, Avgansitan, jewropa, u stanove.

Kvisko
4 godine prije

Turska je isilov nosac aviona.Sultan je regrutirao , naoruzavao i koordinirao isilove glavosjece te inicirao pokolje u siriji , sultan je kasnije, takodje hranio i lijecio ranjenje glavosjece, sultan je glavni sponzor i partner islov ,pa je valjda i logicno da ce sultan oslobaditi svoje borce iz kurdskih kazamata.
Sultan i sultani nisu od jucer , to je 1000 godisnja tradicija nabijanja na kolac i sjece glava. Sjetimo se rata u bosni i sultanovih glavosjeca koji su preko hrvatske ulazili u bosni da bi kasnije koliko me pamcenje sluzi, igrali nogomet sa odrubljenim srpskim glavama.I sta vi kazete, simpatican vam je taj brko, meni uopce nije i da imam sta za reci jos bi danas podigao avione i sprzio mu brkove.

Laki Topalović
4 godine prije

Pa to i je bio dogovor Erdogana i Trumpa, Situacija se počela smirivati, a Americi ne treba mir na Bliskom istoku, a 10 000 Isilovaca, kad pobjegnu, bit će vrijedan resurs. Rusi su svoje uglavnom uzeli , Kadirov je posredovao prebacivanje u Rusiju. Žene i djeca na preodgoj, a muški u Sibir u kažnjeničku koloniju.

Mile
4 godine prije

Cilj cijele priče je da Rusi (Putin) obitelji Assad daju do znanja ili si pokojni ili sve resurse svoje države ima da pokloniš NAMA!!!Nisu Rusi sasuli tolike milijarde dolara što vole sirijce ili demokraciju, nego je bitno da ruska nafta i plin dolaze u Siriju po njihovim uvjetima, poslije Iranskog tankera sa lažnim imenom nikad više neće uploviti u Siriju ni jedan Iranski tanker, ali Rusi iz Crnog mora svojih tankera koliko kod hoćeš će poslat a ni Turska ni Izrael neće se buniti!!!

Lucija
4 godine prije

Putin je govorio o ovom problemu jučer.
Cijelu ovu avanturu s Turskom možemo ocijeniti po dva paranetra:
– bijegu/ pregrupiranju Isila,
– pristupu sirijskim naftnin izvorima.
Treći parametar bi mogao biti uspostavljanje i funkcija te ‘sigurnosbe zone’ i povratak izbjeglica…barem milijončić iz Turske…

Slavonac
4 godine prije

Nista nije slucajno.Zaboravili smo ,kad su turci pomagali isil .Rusi imaju dokaze.Sultan je cak doso na pregovore sa Knezom,da se mjesaju karte i na ovim prostorima.

Генерал Платов
4 godine prije

ima materijala za erdogana u haag….što se čeka ? erdogan must go

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI