Turski prosvjednici prosvjeduju protiv prisustva američkih postrojbi kod baze Incirlik, ali i zbog optužbi u pogledu genocida nad Armencima

Turski prosvjed
4 komentara

Američki predsjednik Joe Biden objavio je 24. travnja izjavu u kojoj je službeno prepoznao ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom carstvu kao genocid. Takvi opisi tih događaja uvijek su nailazili na oštre kritike odgovarajućih turskih vlada, koje odbijaju prihvatiti genocid, počinjen nad Armencima.

Prosvjednici su se okupili ispred zračne baze Incirlik u Turskoj, gdje je smješten američki kontingent, kako bi zatražili od vlasti zatvaranje vojnog objekta i protjerivanje vojnika, kao odgovor na odluku američkog predsjednika o priznavanju genocida nad Armencima prošlog vikenda.

Prosvjed je organiziralo lokalno krilo Turske unije mladih (TGB), koji Bidenovo priznavanje genocida smatraju “nezakonitim i pravno nevažećim.” Demonstranti nose turske zastave i transparente s natpisima “Izađite iz NATO-a, koji je neprijatelj Ataturka”, “Zatvorite Incirlik za SAD kao odgovor na laži o genocidu” i “Ne NATO-u. Ovo je naša zemlja!”

 

Bidenovu odluku kojom su ubojstva oko 1,5 milijun Armenaca u Osmanskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata priznata kao genocid, turski predsjednik RecepTayyipErdogan oštro je osudio kao “neutemeljenu” i “razočaravajuću.” Izjavio je da će taj potez imati “destruktivan utjecaj” na američko-turske veze, ali nije detaljno obrazložio posljedice. Ankara opisuje deportaciju i smrt Armenaca u tom povijesnom razdoblju kao odgovor Otomanskog carstva na armensku pobunu i inzistira da vlada nikada nije zapovjedila sustavno uništavanje armenske nacionalne manjine.

BidenNATOProsvjedturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Što se tiče Statusa Američke vojske u Turskoj on se neće promijeniti, je Erdogan igra dvostruku igru.

Davor drugi
2 godine prije

Mislim da je krajnje vrijeme i iz obzira i pijeteta prema žrtvama nazvati genocid njegovom pravim imenom i prestati se njihovom mukom i tragedijom u jeftine političke interese podkusurivati.
Najveća sramota svjetske zajednice.

mosha
2 godine prije

a par vijekova genocida nad Hrvatima ništa ? ili ćemo to pripisat Bošnjacima ko ovi Kurdima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI