Tvrtka za kibernetsku sigurnost koju financira EU razvija nametljivu tehnologiju koja omogućuje anonimno pregledavanje i daljinsko upravljanje mrežnim uređajima

Pristup svim online podacima osobe
9 komentara

Ravno sa sredstvima EU, sjenovita španjolska tvrtka za kibernetičku inteligenciju stvorila je invazivnu nadzornu tehniku, koja omogućava klijentima preuzimanje “daljinske i nevidljive kontrole”, mrežno povezanih uređaja, izbjegavajući otkrivanje.

Proizvodi “anonimnog presretanja”, označeni kao “Nevidljivi čovjek” i “Noćni puzač”, mogu daljinski pristupiti datotekama na uređaju cilja, prepoznati njihovo mjesto, pa čak i diskretno uključiti kamere i mikrofone, navodi časopis WIRED.

Programer Mollitiam Industries također navodno razvija alat koji omogućava “masovni nadzor digitalnih profila i identiteta” na društvenim mrežama, pa čak i na tamnoj mreži, što zvuči nevjerojatno slično njegovom radu na projektu prikupljanja podataka financiranom u dio Europskog fonda za regionalni razvoj.

Taj je projekt usmjeren na razvoj automatizirane platforme za generiranje obavještajnih podataka koja analizira i uspoređuje velike količine podataka “iz otvorenih internetskih izvora”. Navodno vrijedi 650.000 EUR (788.027 USD), a predviđen je za kraj u rujnu.

Međutim, to je samo jedan od nekoliko projekata koje financira EU, koji su napunili blagajnu tvrtke, prema službenim dokumentima kojima je pristupio WIRED. Iako ne postoji cjelovit javni popis klijenata, članak iz trgovinske publikacije Intelligence Online iz 2019. godine primijetio je da surađuje sa španjolskom obavještajnom agencijom i zapovjednom jedinicom za cyber prostor.

“Šokantna je činjenica da su za razvoj svog poslovanja dobili javni novac EU-a. Sposobnosti tržišta Mollitiam, koje predstavljaju toliko jedinstvenu prijetnju našoj privatnosti i sigurnosti vrlo je diskutabilno bi li takve ovlasti ikad mogle biti kompatibilne s međunarodnim pravom o ljudskim pravima“, rekao je za WIRED Edin Omanović, direktor zagovaranja u zaštiti privatnosti Privacy International.

Pristupajući nezaštićenim materijalima za internetski marketing, izvještaj je napomenuo da Mollitiamove značajke “nevidljive tehnologije niskih mogućnosti primjećivanja” i “male potrošnje podataka i baterije” omogućuju da njegovi alati rade bez izazivanja sumnje.

Još jedna značajka je keylogger, koji se ugrađuje u špijunski softver, koji omogućava praćenje i snimanje svakog pritiska tipke na zaraženom uređaju, uključujući lozinke, aktivnost pretraživanja interneta, pa čak i tekstove razmijenjene u aplikacijama za šifriranu razmjenu poruka.

Tijekom nedavnog webinara Mollitiam je predstavio sposobnost svoje tehnologije bilježenja WhatsApp poziva te je objavio detalje taktike socijalnog inženjeringa i phishinga, korištenih “da bi zadobio povjerenje cilja”.

Izvještaj dolazi u trenutku kada se izražava zabrinutost zbog privatnosti zbog napora policijskih i obavještajnih agencija da dobiju pristup osobnim podacima zaobilaženjem tehnologija kriptirane razmjene poruka.

Stvaranje i uporaba šifriranog chata ANOM, ključnog za nedavnu među-resornu akciju borbe protiv organiziranog kriminala, predstavlja se kao primjer. Aplikacija je sadržavala tajni glavni ključ, koji je omogućio provođenju zakona da dešifriraju i snimaju poruke u hodu.

“Brinemo se zbog toga što obavještajne službe nemaju zaklon. Većina ljudi ne razmišlja o tome da obavještajne službe zapravo stvaraju aplikaciju kako bi zarobile ljude”, rekao je zviždač CIA-e John Kiriakou u RT-u, u nedavnom intervjuu o toj operaciji.

“Mislim da bismo svi trebali samo pretpostaviti da se naša komunikacija, čak i naša šifrirana komunikacija, nadgleda”, rekao je Kiriakou, koji je rekao da je epizoda otrežnjujući podsjetnik na ograničenja privatnosti na mreži, za one naivne koji vjeruju kako su digitalne poruke sigurne od pregledavanja.

Ranije ove godine, EU je ažurirao svoja pravila o izvozu tehnologije dvostruke namjene, uključujući alate za cyber nadzor, kako bi “spriječio kršenje i zlouporabu ljudskih prava”. Međutim, organizacije za zaštitu privatnosti smatrale su da su novi propisi previše „krhki“ da bi djelovali kao zaštitne mjere.

Niti tvrtka niti europske vlasti nisu odgovorile na izvješće.

euumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Markk
2 godine prije

Divno.. sve ljepse od ljepseg. Ovaj svijet postaje pravo orwelovsko mjesto. Eu je zlo

Max
2 godine prije

Skynet naprreduje

Čudan lik
2 godine prije

Ma daaaaaaj, baš me briga, nemam što za kriti!!! – Ovo je stav današnjeg priglupog čovjeka po pitanju prisluškivanja i nadziranja. A zašto onda imaju svi zavjese na prozorima, zašto svi ključaju vrata? Kada “trošite” suprugu otvorite prozore i vrata širom da vas susjedi mogu gledati kao životinje u zoološkom vrtu! Pa vi nemate ništa za sakriti, zar ne? Aaaaaaaaa je li nekom palo na pamet da se svo to “prisluškivanje i nadziranje” koristi kako bi se stvorio baš TVOJ profil??? Tko kaže da ti sutra auto osiguranje neće podići policu za 300% zato što redovno voziš pod dejstvom alkohola? Tko kaže da ti zdravstveno osiguranje neće podići cijenu police zato što ne živiš zdravo, odnosno, premalo se krećeš, jedeš nezdravu hranu i sl.??? A kako bi osiguranja mogla to saznati? Pa iz TVOG profila koji je stvoren dugogodišnjim prisluškivanjem i nadziranjem! Tražiš novi posao, ispeglao si životopis, potegao si… Čitaj više »

Stara kuka
2 godine prije

Kinezi to rješavaju puno jednostavnije i ne zamaraju se sa razvojem skupog i kompliciranog špijunskog softvera. Barem za “domaće tržište”. Osim što imaju posebne verzije Windowsa ili Androida samo za kinesko tržište sa posebnim ugrađenim “dodacima”, u startu vam ograniče ili potpuno onemoguće pristup mnogim inozemniim stranicama i servisima još vas i prisiljavaju zakonom i pod prijetnom ozbiljnih kazi da sami instalirate nadzorni softver na svoja računala i bez njega uopće ne možete pristupiti na internet. A najnoviji “krik” im je prijavljivanje s identifikacijom lica, odnosno možete pristupiti internetu tek kad vas vaša kamera snimi, a provider vas pomoću softvera prepozna i registrira da ste se prijavili. I naravno prati i evidentira sve vaše aktivnosti na internetu.

neznanje
2 godine prije

Ha,ha,ha,ha!
Proguglajte WIRED pa će te doći do Rogera Lyncha koji je:”…radeći u zrakoplovnoj i obrambenoj industriji prije nego što se upisao na Tuck School of Business, gdje je diplomirao s najvećom ocjenom. Nakon što je stekao MBA, počeo je raditi u tehnološkom investicijskom bankarstvu u Morgan Stanleyu”! Vjerodostojan?!?

mmne
2 godine prije

to spanci ne mogu da naprave…ustvari rade u i za ime usa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI