U Grčkoj uhićen bivši zapovjednik ukrajinske neonacističke bojne „Aidar“

Desni sektor zastave
9 komentara

Bivši zastupnik Vrhovne rade Ukrajine i bivši zapovjednik neonacističkog bataljona Desnog sektora „Aidar“ Sergej Melničuk uhićen je na granici s Grčkom. Prema televizijskom kanalu NovinE24, Melničuk tvrdi da je zahtjev za njegovo izručenje pri Interpolu predala Rusija.

“Veleposlanstva šute. Nikome ne kažu ništa. Potpuna tišina. Apeliram da se pitanje što prije pokrene s našim veleposlanstvom”, dodao je Melničuk. Također traži branitelja koji bi mu objasnio njegova prava.

Načelnik konzularnog odjela Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Sergej Pogorelcev rekao je da se ukrajinski konzul već sastao s Melničukom. Pristao je vidjeti bivšeg zapovjednika „Aidara“ u policijskoj upravi.

„ Konzul se s grčkom policijom dogovorio da privremeno drži pritvorenika u policijskoj upravi i osigura mu sve potrebno, pitku vodu i hranu“, rekao je Pogorelcev.

Kasnije su ukrajinski mediji saznali o čemu je riječ. Priveli su ga zaposlenici Interpola na zahtjev Rusije i zbog sumnje da je ubio dvije osobe i organizirao ilegalnu oružanu skupinu.

Ruska Federacija je u odsutnosti procesuirala Melničuka u slučaju Nadežde Savčenko, koja je u ljeto 2014. osuđena za ubojstvo dva ruska novinara i kasnije pomilovana i puštena u sklopu pregovora Moskve i Kijeva.

Internetska stranica Istražnog odbora Ruske Federacije piše da je Melničuk sudjelovao u minobacačkom granatiranju ruskih novinara Igora Kornelijuka i Antona Vološina, koji su poginuli na novinarskom zadatku u Donbasu.

Sergej Melničuk dolazi iz Žitomira. Godine 1994. diplomirao je na Žitomirskoj vojnoj školi s diplomom radiotehnike. Nakon toga, deset godina je služio u raketnim snagama, a 2004. godine je s činom majora ušao u rezervni sastav i radio u privatnom sektoru.

Na Maidanu je bio „centurion“ i zapovjednik „Samoobrane“, a nakon izbijanja neprijateljstava u Donbasu je mobiliziran i vodio je 24. bataljon teritorijalne obrane “Ajdar” sa sjedištem u Luganskoj regiji.

U bataljonu su bili dobrovoljci iz Samoobrane Maidana i Desnog sektora.

Bataljon je sastavljen bez vojnih djelatnika, a borce je birao osobno Melničuk. Isprva je formaciju financirala Dnjepropetrovska regionalna državna uprava i bivši guvernet Igor Kolomoiski.

„Aidar“ je bio u središtu brojnih skandala. Oružane snage su bataljon smatrale gotovo nekontroliranim, jer je izvodio vlastite operacije u smjeru Luganska. U „Aidaru“ je služila i Nadežda Savčenko, koju su zarobili borci Luganske Narodne Republike i Rusi, a kasnije joj je suđeno za smrt novinara  Igora Kornelijuka i Antona Vološina, prema kojima su minobacačku vatru otvorili militanti „Aidara“. U toj je operaciji sudjelovao i Melinčuk.

Rusija ga zbog tog zločina traži od 26. lipnja 2014. Na lokalnom sudu u Lugansku je optužen za pljačku i neonacizam.

U jesen 2014. Sergej Melničuk postaje zastupnik u Vrhovnoj radi, gdje je ušao na listi Radikalne stranke. U studenom iste godine ga je ministarstvo obrane u Kijevu uklonilo iz zapovjedništva “Aidara”, a sam bataljon su godinu dana kasnije bez uspjeha pokušali rasformirati.

Tom prilikom se bivši zapovjednik bataljona sukobio s ministarstvom, a Melničukove pristalice u „Aidaru“ su provele oružani napad na zgradu Ministarstva obrane Ukrajine u Kijevu.

Zbog toga je izbačen iz Radikalne stranke i premješten u grupu “Volja naroda“. Kasnije su vlasti odustale od pokušaja raspuštanja „Aidara“. Melinčuk je u parlamentu poznat po skandalima, navodnoj krađi tri milijuna grivna i teškom fizičkom napadu na  radikala Dmitrija Linku.

Hoće li biti izručen Rusiji, to će odlučiti Grci, iako bi u Kijevu bili više nego zadovoljni takvim ishodom.

Strana

AidarGrčkaMigrantiSergej Melničuk
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Ovo je potvrda “spontanog okupljanja” na Majdanu.Koliko je samo budala povjerovalo u to “spontano”,kao uostalom I ona “spontana” događanja na Balkanu u recentnoj prošlosti…

Marko
4 godine prije

Tako su i u Domovinskom ratu 1. rujna 1991. u blizini Hrvatske Kostajnice Srbi ubili dvojicu Ruskih novinara Viktora Nogina i Gennadyja Kurinoja i htjeli to ubojstvo “uvaliti” Hrvatima, ali se na kraju doznala prava istina!
Ruski novinar i sveučilišni profesor Vladimir Mukusev, objavio je 2018. u Petrogradu knjigu o ubojstvu ruskih novinara koja se zove “Ne pucajte, mi smo tvoja braća”
Predsjednik Putin poshumno je odlikovao tu dvojicu nesretnih novinara

nije bitno tko
4 godine prije

Treba ga predati u ruke familija onih nastradalih, koje je taj zlotvor poklao po Donbasu i spalio u Odesi. Zločincima se ne oprašta.

cviker
4 godine prije

U Sibir sa njim da oladi misli od ratovanja.

Minus Collector
4 godine prije

Traže ga Rusi zbog rata u Ukrajini (?) I to se izgleda može… Inače, tekst je obično prorusko smeće puno netočnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI