U slučaju rata SAD-a i Rusije, Europljani bi voljeli biti neutralni, a dvije zemlje bi čak podržale Moskvu

Americka vojska us marines
56 komentara

Prema novoj anketi, velika većina stanovnika EU u slučaju hipotetskog američko-ruskog rata želi ostati neutralna. Štoviše, prema studiji, dvije članice NATO pakta, Grčka i Slovačka, vjerojatnije će priskočiti u pomoć Moskvi nego njihovim saveznicima u NATO paktu, prenosi američki Stars and Stripes. U istu skupinu sa Slovačkom i Grčkom možemo staviti i Austriju, ali je Stars and Stripes nije naveo jer nije članica NATO pakta.

Istraživanje koje je provelo Europsko vijeće za inozemne odnose u 14 država EU bavilo se brojnim pitanjima, od trgovine i klimatskih promjena do potrošnje za obranu. Na pitanje koju stranu treba podržati u slučaju američko-ruskog rata, većina u svim zemljama, osim jedne, kazala je da bi najbolje bilo ne podržati nikoga i ostati neutralni.

U slučaju hipotetskog sukoba Washingtona i Moskve, Poljska je bila jedina zemlja u kojoj je manjina od 45% ispitanika izabrala neutralnost. Trećina Poljaka izjavila je da će podržati Ameriku, a samo 6% Rusiju.

Grčka i Slovačka snažno su podržale neutralnost, Grci s 81%, a Slovaci sa 65%. No, unatoč činjenici da su obje zemlje članice NATO pakta, ispitanici su dali veću potporu Rusiji nego Sjedinjenim Državama.

U Slovačkoj ih je 20% reklo da bi u hipotetskom sukobu pomoglo Moskvi, a samo 6% ih je spremno pomoći Washingtonu. U Grčkoj bi Sjedinjenih Državama pomoglo samo 5% ispitanika.

U Njemačkoj, koja je dom za oko 30 000 američkih vojnika, 70% je glasovalo za neutralnost, 12% ih podržava SAD,  7% Rusiju.

Prema publikaciji, slični su rezultati dobijeni kada su Europljani pitani o mogućem sukobu između Sjedinjenih Država i Kine. Odgovor “neutralnost” bio naleko najzastupljeniji.

„Ova studija otkriva temeljni pomak u stajalištima Europljana o svijetu”, kaže se u kratkom pregledu Europskog vijeća za inozemne odnose.

Studija je provedena u razdoblju napetosti između Washingtona i njegovih dugogodišnjih saveznika u Europi. Autori ankete sugeriraju kako bi rezultati također mogli odražavati sve veću želju Europljana da EU učine “neovisnom protutežom” velikim silama poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije.

Bilo kako bilo, anketa i posebno reakcija na potencijalni rusko-američki sukob, potpuno je iznenadila neke analitičare.  Predstavnik Sveučilišta Kiel u Njemačkoj Marcel Dirsus rezultate studije je nazvao nevjerojatnim.

„Nakon desetljeća tijekom kojih su Sjedinjene Države štitile milijune Europljana od Sovjetskog Saveza i Rusije, velika većina Europljana želi ostati neutralna u potencijalnom američko-ruskom sukobu”, zbunjen je Dirsus.

„Ovo je grozno”, ovim je riječima rezultate istraživanja komentirao  Constanze Stelzenmueller, stručnjak za Njemačku s Brookings Instituta u Washingtonu.

Europsko vijeće za inozemne odnose je naložilo agenciji You Gov da provede ovu anketu, a u njoj je sudjelovalo više od 60 000 ljudi diljem Europe.

Rezultati ankete o stavu Europljana u hipotetskom američko-ruskom ratu
FOTO: Rezultati ankete o stavu Europljana u hipotetskom američko-ruskom ratu
3. svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Šta se Hrvatske tiće hrvatska vojska je već na ruskoj granici pod zapovijedništvom njemačke vojske tako da za Hrvatsku nema straja jer su hrvatski vojnici u prošlih par sto godin za druge već u tri navrata dobro pognjojili rusku zemlju i sad čekaju kako bi to napravili po četvrti put, a da pri tome ruska vojna čizma nikad nije gazila hrvatsku zemlju i hrvatske građane.
Nadajmo se kako rata neće bit, a u slučaju rata svaka američka baza na tlu Europe je legitimni cilj ruske vojske. Takva jedna je na par kilometri od moje kuće u kojoj živin.
U slučaju sveopćeg rata veći problem od ruskih projektila koji bi mi mogli u dvor uletit je ”tradicionalni” građanski rat u Hrvatskoj.

Moreno
4 godine prije

Ma vidi ti kako ti ”Stars and Stripes” u svoj grafički prikaz nije ubacija baltičke državice, Hrvatsku, Crnu Goru . . ., jerbo da je, Rusima bi se počela trest brada i klecat kolina, a šta bi in se događalo sa debelin crivon bolje da i ne pišen 🙂

Laki Topalović
4 godine prije

Da, evropski narodi bi voljeli biti neutralni,a neki bi čak podržali Ruse, ali vlade i ministarstva obrane misle drugačije i kada ti vojni odsjek uruči poziv, oli ideš na front oli u pržun kao dezerter. Postoji samo dobra strana, da, ako nas “okupiraju Rusi”, što je bedastoća, ali ako bude, nitko neće pružati otpor.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Poljaci na čelu kolone.Haha..koji kompleksaši.

Laki Topalović
4 godine prije

Ali je European Council on Foreign Relations iznenađeno i uvredjeno. Tolike miljarde u propagandu i niko im ne vjeruje.

Miro
4 godine prije

Najpametniji oni koji kazu nikog, Austrijci, Grki…

norbert boulf
4 godine prije

interesantno nema podataka za hrvatsku javnost, također se krije kako je prošla aktivnost oko pokušaja uvođenja ponovo obveznoga vojnoga roka u RH. rezultati su bili poražavajući i potiho se to “zaborailo”-pod štramac. treba javno reći da ima problema sa privlačenjem novih ročnika koji se odlučuju za biti profesionalni vojnici, pogledajmo samo starosnu strukturu vojnika a da ne spominjemo da se u misije ide i po više puta jer nema dobrovoljaca, a kada budu dolazili u vrećama biti će ih još manje. nije u tekstu navedeno da bi u EU čak 30% vojno sposobnih muškaraca europe dezertiralo iz Europe u slučaju rata i ovo samo pokazuje kako se uz svu propagandu NATO alijanse ne može više militarizirati građane Europe.

Tbilisi
4 godine prije

Ovo je očiti promo materijal. Izgleda da stvari nikako ne štimaju, a kako i bi….
Nije stvar/pitanje u Rusiji, problem je u procijenjenoj percepciji.

Uostalom, koga briga za tamo neke ratove osim hunti na vlasti.
/Ne navijam za nikoga, ne iznosim laž-očita laž-statistika podatke već sagledavam očitu manipulaciju. /
Tako poražavajući podaci ne iznose se bez razloga, niti bi se smjeli iznositi 😛 .
Ili, da? 🙂 🙂

Sunseeker
4 godine prije

Kakve pi.ke su evropljani. Htjeli bi neutralnost a lupaju sankcije rusima…. jadnoo

sporbgnqergvnernfviaqfra
4 godine prije

Ko da stvor i ekipa mu pita raju izašta, ako je odlućio da će se u rat ni referendum protiv istog pola milijarde jewropljana ga neće sprijećiti, manite se lažne statistike za naivce.

walter
4 godine prije

Ovo je bezvezno naklapanje. Ako dođe do rata između Amera i Rusa, taj rat će trajati između 45 i 90 minuta. Toliko je potrebno da rakete dođu do cilja. A poslje toga rat je gotov.

Siniša
4 godine prije

Dakle…spala knjiga na dva slova, i po koji zarez….
Elem…Austrijanci su me baš prijatno iznenadili, Slovaci vrh 👍
Česi, Rumuni…fuuuj kaka 🖕

puki
4 godine prije

“Moreno
Šta se Hrvatske tiće hrvatska vojska je već na ruskoj granici pod zapovijedništvom njemačke vojske….”
———–
Tamo na granici su i vojnici iz Bugarske, Rumunjske, Poljske, Češke, Francuske, Italije, itd.. i svih ostalih država EU i NATO-a. Oni nisu pod zapovjedništvom njemačke vojske, jer Njemačka nije suverena i neovisna zemlja, niti je to ikada bila, već vazalska država SAD-a, Britanije i Izraela. Njemački političari ne smiju ni prdnuti, da ne pitaju Washington, Netanjahua i Svjetski židovski kongres. Nije mi jasno, kako pojedinci to još uvijek ne shvataju. Hrvatski vojnici će tamo, ako se naredi, ginuti za stvarne zapovjednike- ciofašiste Sorosa, Rotschilda, i ostalu ekipu…

puki
4 godine prije

“Europsko vijeće za inozemne odnose” (European Council on Foreign Relations-ECFR), koje je pravilo ovakvu anketu, sa ovakvm pitanjem je Soroseva organizacija. Koju on sufinancira i član je glavnog odbora. “Europsko vijeće za inozemne odnose” gle čuda ima isti naziv, kao i puno starije Rockefellerovo “Vijeće za inozemne odnose- Council on Foreign Relations sa središtem u New Yorku, samo što ECFR ima ovaj dodatak “europsko”. Soros sjedi u glavnom odboru također i u CFR-u, zajedno sa članovima obitelji Rockefeller, Kissingerom, Madelaine Albright i ostalim kriminalcima.
Predsjednik ECFR-a je nama dobro poznati Carl Bildt, koji je više puta zahtjevao rat protiv Rusije. Članovi ECFR-a su mnogi europski političari, među njima i Frans Timmermans, Donald Tusk, bivši bugarski predsjednik Petar Stojanov, litvanska predsjednica Dalia Gabryuskite, čelnik njemačkih Zelenih, Cem Ozdemir (podrijerlom turski Kurd)… Joschka Fischer i mnogi drugi.

puki
4 godine prije

zna se koga najviše svrbi neovisnost i suverenost Rusije i tko najviše rovari protiv Rusije, evo još jedan najnoviji primjer. U ovom intervjuu, Jutarnji predstvalja Ljudmilu Ulickakju kao “veliku rusku književnicu”,- Ona je u tom intervjuu seruckala protiv Rusije i Putina. Jutarnji je prešutio informaciju- da je Ulickaja pripadnica izabranog naroda, kao i većina takozvankih “Putinovih kritičara”; Hodorkovski, Ilja Jašin, Stanislav Belkovski, Lev Šlosberg, Pavel Felgenhauer,.. itd. a pripadnik izabranog naroda bio je i Boris Njemcov.

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/velika-ruska-knjizevnica-za-jutarnji-u-putinovoj-rusiji-ja-sam-neprijatelj-samo-zato-sto-mi-ljubav-prema-domovini-nije-isto-sto-i-odanost-prema-rezimu/9354656/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI