fbpx

Američki novinar zna kako najlakše dobiti WW3 – Kina i Rusija su to predvidjeli 2013.

buducnost treci svjetski rat leteci tenk

Uz sva moderna oružja, obnovljene ratne flote, hipersonične projektile i bespilotne podmornice, dok o interkontinentalnim balističkim projektilima, konvencionalnim ili nuklearnom ne treba posebno govoriti, Steve Weintz za The National Interest piše kako postoji “glupo jednostavan način za pobijediti u Trećem svjetskom ratu”. Weintz tvrdi “kako je dovoljno presjeći optičke kabele i pobjeda je osigurana”.

Naime, dovoljno je presjeći internetske optičke kablove i imate vrhunsko oružje koje će onemogućiti djelovanje kibernetičkih oružja, što je dovoljno za pobjedu, uvjeren je Steve Weintz.

“Ako želite voditi hibridni rat, napad i smanjenje borbene moći protivnika, ali bez prekomjernog angažmana, tada vam  rezanje podvodnih kabela u dubini daje vrlo moćno oružje. Rezanjem podvodne mreže ćete zaglušiti i oslijepiti svog protivnika. Prerežite internetske kablove i imate vrhunsko oružje za onemogućavanje neprijateljske kibernetičke sile”, piše The National Interest.

“Kada se jednog jutra u srpnju 2015. U podmorju između otočića Saipana i Tiniana u području Sjevernih Marijanskih Otoka odlomila stijena, prerezala je jedan optički kabel koji arhipelag povezuje s globalnom mrežom. Zaustavljeni su letovi zbog nemogućnosti rada kontrole zračnog prometa. Nisu radile automatske blagajne i prekinute su sve internetske i telefonske veze. Za otočane su ovo bili strašni učinci slični onome kakav bi uzrokovao kibernetički napad. Tajvanski brod je na kraju popravio kabel i obnovio vezu, ali je ovo bio prekid zbog obične prirodne pojave. Koliko bi štete pretrpjela bilo koja zemlja, ako bi njezin neprijatelj to u dubokom moru učinio namjerno i sa zlim namjerama?”, pita se Steve Weintz.

Iako se često spominje kuda prolaze, činjenica da najveći dio internetskih aktivnosti putuje uz podvodne kabele koji nisu registrirani u javnosti. S druge strane, bezbrojni sateliti koji kruže nebom mogu locirati infrastrukturu na kontinentu i milijune kilometara starih bakrenih telefonskih telefona iz XX stoljeća, ali ne mogu uočiti internetski prometa na Zemlji koji teče kroz kablove od optičkih vlakana u dubokom moru.

“Sve što se može uočiti su internetske infrastrukture u hladnim dijelovima unutarnjeg prostora i na vrlo malo mjesta na kopnu. Ako želite iskoristiti ovo oružje, vaši zamišljeni ciljevi su “onshore” infrastruktura i kablovi do dubokih voda u moru, a SAD su razvile izvrsne sposobnosti za pristup podvodnim objektima”, uvjeren je Steve Weintz.

Najbolja američka špijunska tehnologija je tijekom Hladnog rata prisluškivala komunikacija sovjetske mornarice putem podvodnog kabela ’70-ih i ’80-ih. Prije nego što je operacijom “Ivy Bells” razotkriven sovjetski špijun Ronald Pelton, njegove tajne akvanautičke špijunske podmornice i nuklearni “bug” su ispisale špijunsku povijest.

“Međutim, ako biste željeli voditi hibridni rat i poraziti neprijatelja s malo izravnog angažmana, tada bi sposobnost rezanja podvodnih kabela, gdje želite u dubini,  bila vrlo moćno oružje. Smanjile mi se podvodne mreže komunikacije i oglušio protivnik. Prerežite internetske kablove i imate vrhunsko oružje protiv kibernetičkih i drugih oružja neprijatelja”, piše The National Interest.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća su SAD ostvarile veliki napredak pomorskih sposobnosti i uznemirile Sovjete. Da su bi Amerikanci imati satelite za otkrivanje infrastrukture u navodno nevidljivim dubinama, njihove podvodne aktivnosti bi bile izravna prijetnja sovjetskoj sigurnosti.

Zbog ’60-ih i podvodnog djelovanja, posebnim programom SEALAB i njegovim misijama za traženje brodova “USS Thresher”, “USS Scorpion” i izgubljenu hidrogensku bombu i novi pristup podmornicama, ostvario se podvodni san admirala Hymana Rickovera.

Sovjetska podmornica projekt 675 Echo II

FOTO: Ilustracija, Sovjetska podmornica projekt 675 Echo II

Pokrenut 1968. godine, NR-1 je bio čudo američke genijalnosti – nuklearna minipodmornica koji je mogla roniti na dubini od preko 3 000 stopa i ostati tamo tjednima.

U kasnijem Hladnom ratu, SSSR je razvio vlastite vrlo sofisticirane podvodne sposobnosti. Sovjetski ciljevi su bili SOSUS podvodni hidrofonski sustav američke mornarice, koji je na dubinama do 12 000 stopa kroz Atlantik išao od Grenlanda do Velike Britanije. Od titana i  primjenom nuklearne tehnologije je Sovjetski Savez izgradio nekoliko konkurenata američkom NR-1.

Ruska Federacija je naslijedila svu tu imovinu i odjele Ministarstva obrane koji su nadzirali te programe. Ruski tajni sustavi u dubokom moru preživjeli su kolaps Sovjetskog Saveza, a dobivali su sredstva čak i tijekom teških godina tijekom devedesetih. Čak i kada su Sjedinjene Države NR-1 poslale u mirovinu, Rusija je poduprla svoje aktivnosti u dubokom moru.

Između kolovoza i listopada 2012. je ruska arktička ekspedicija mapirala morsko dno Arktičkog oceana kako bi pronašla resurse i odredila pomorske granice. Istraživačka podmornica je postavila malu rusku zastavu na dnu oceana, na oko 13 200 stopa od Sjevernog pola, kako bi označila ruske vode.

“Istraživačka podmornica je zapravo bila jedna od ruskih tajnih dubinskih sredstava, nuklearno mini-podmorničko oružje “Lošarik”, tvrdi Steve Weintz, citirajući analizu jednog od blogera koji je na internetu objavio svoja zapažanja i detalje o ruskoj podmornici.

“Lošarik” se do svojih ronilačkih mjesta prevozi u utrobi velike nuklearne podmornice “Orenburg”. Tada su oba plovila bila “zauzeta”, na temelju čega je spomenuti bloger zaključio da je “Orenburg” prevozio “Lošarik” i ispustio ga na mjesto gdje je navodno ronio na velikim dubinama Arktika.

“Orenburg”  je nedavno iznenadio norveške znanstvenike, tako što se odjednom pojavio ispod zaleđenog mora, nakon što je radio tko zna što”, nastavlja Weintz.

“Nije imao opremu za znanstvena istraživanja i ekstrakciju minerala, ekstrakciju. S druge strane, mi smo svjetski stručnjaci u istraživanjima dubokih voda i treniramo svoje posade za ove zadaće kao što treniramo astronaute. Ako im mi ne osiguramo posao, Rusija će vjerojatno izgubiti ovu visoko kvalificiranu radnu snagu”, za The National Interest je navodno rekao jedan ruski izvor.

Uz “Lošarik”, sestrinsku podmornicu “Nelma” i dva batiskafa, “Rus” i “Konzul”, posebni odjel ruskog Ministarstva obrane zapovijeda najvećom flotom ove vrste podmornica i plovila u dubokom moru na svijetu. Bilo da je domaće proizvodnje ili iz uvoza, ta se imovina može tiho preseliti unutar same Rusije. U kombinaciji s rastućom podmorničkom flotom i specijalnim mornaričkim snagama, Rusija je trenutno vrlo moćna za podvodno hibridno ratovanje. Nadajmo se da će siti slučaj biti s američkom mornaricom”, zaključuje Steve Weintz.

Za kraj ipak treba podsjetiti kako stručni suradnik časopisa The National Interest ne dolazi iz redova vojske i suradnik je brojnih publikacija, među kojima i War Is Boring, pisac je, redatelj, umjetnik i animator. Stoga mu možemo oprostiti činjenicu što nije upoznat s planovima skupine BRICS, prije svega Rusija i Kine, kada je 2013. dogovoreno polaganje podvodnog optičkog kabla koji bi povezivao ruski grad Vladivostok s Kinom, Indijom, Južnom Afrikom i Brazilom. Kasnije je 2015. Kina odlučila ovaj projekt ujediniti sa svojim mega-projektom “Novog puta svile” u okviru kojega Kina želi položiti 39 000 kilometara optičkog kabla koji će povezivati BRICS i cijeli svijet.

No, velika se važnost daje i kopnenim dionicama, do kojih se ne bi moglo pristupiti i jednostavno prerezati optičke kablove i dobiti rat, kako zamišlja Steve Weintz. Ovi dijelovi uključuju povezivanje Kine s Rusijom, Mongolijom i zemljama Središnje Azije.

Američki novinar zna kako najlakše dobiti WW3 - Kina i Rusija su to predvidjeli 2013. 1

Veliki broj projekata je već u tijeku izgradnje. 2006. je telekomunikacijski div ZTE od Afganistana dobio posao da uspostavi prvu mrežu globalnu optičkih kabela, iste godine kada je Huawei dobio ugovor od vlade Tadžikistana. No, ako ovo izgleda malo, Kina i Rusija su se udružili u izgradnji velikih kopnenih telekomunikacijskih veza diljem Euroazije, uključujući najdužu kopnenu kabelsku vezu na svijetu, Trans-Europe Asia (TEA), te mrežu Europa-Rusija-Mongolija i Kina, službeno TransEurasian Information Superhighway (TASIM) i vezu Diverse Route for European and Asian Market (DREAM). Posljednji projekt je ambiciozni euroazijska optička komunikacijska kopnena veza čije je pokretanje u listopadu 2013. najavio ruski MegaFon i bit će biti s opremom kineske kompanije Huawei.

Nadège Rolland u travnju 2015. za The Diplomat piše kako je veliki broj projekata u izgradnji, ali Kina ne objavljuje podatke o položenim optičkim kablovima, posebno ne o rutama kojima prolaze. Kopneni dio je važan zato što povezuje gotovo sve partnerske zemlje euroazijskog područja i zbog toga se čini besmislenim tražiti optičke kablove na veliki dubinama, kako bi ih se prerezalo i pobijedilo u Trećem svjetskom ratu. Povezivanje Kine, Rusije i partnerskih zemalja optičkim kablovima na kopnu, odnosno pod zemljom, stvara kibernetičku utvrdu koju je, ako se isključi od ostatka svijeta. U slučaju krize ili napada, ovakva neovisnost jamči nesmetano funkcioniranje obrane i svih usluga potrebnih građanima. Dakle, čak i  ako zaživi ideja Weintza o izgradnji podmornica i satelita koji će otkrivati optičke kablove, čime bi se omogućilo njihovo rezanje i nanošenje velike štete neprijatelju, SAD bi samo trošile sredstva uzalud, jer su Kina i Rusija, uz ostale partnere, polaganjem optičkih kablova na kopnu ujedno osigurali sigurnost internetske i telefonske komunikacije, ali ne samo.

No, kao što sam Weintz kaže, ideja je glupa i jednostavna, iako bi mogla biti moćno oružje, nakon čega je napravio interesantan članak, ne znajući da su američki “neprijatelji” to već predvidjeli i rade na izgradnji i kopnene i podvodne potrebne infrastrukture.

The National Interest / CFR / The Diplomat

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Prerežeš kablove in Amerika gubi rat.

Markec
Gost
Markec
2 godine prije

Sori za off-topic, ali je li ja to dobro vidim ili nema više ISIL-ove enklave kod Golana?!

Poštar
Gost
Poštar
2 godine prije
Reply to  Markec

Nema 🙂

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Podvodni kablovi,a? A ja mislio da se satelitima sve danas salje. Bas sam naivan…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Pero

Kada se režiser, filmaš i što već petlja u vojne znanosti. Točno, Rusija-Kina + Iran imaju kopneni “zatvoreni” internet, optičke kablove koje u svakom trenu mogu odspojiti od globalne mreže.Pa ti izmišljaj podmornice koje će detektirati kablove u moru. Ali je The Natonal Interest dobar s ovakvim člančićima, jer je skoro zaboravljen BRICS kabel i ovo, nisam znao Huawei da gradi infrastrukturu Europa-Rusija-Mongolija i Kina ili TransEurasian Information Superhighway . Rusi sami prerežu Europu i što onda.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Pero

Za Peru: sjajan komentar. Jasno mi je (mozda Lakiju nije) da aludiras na to da sateliti i Medjunarodna svemirska stanica ne postoje… jer, ako su ti podvidni kablovi toliko vazni i neizostavni, pa za sta sluzi navodno 24 hiljade satelita koje se nalaze u navodnoj orbiti iznad Zemlje!?

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Propusnost satelita (od kojih je samo jedan udio telekomunikacijski) nije ni priblizno koliko ima samo jedan podvodni kabel koji ima tisuce optickih vlakana. Jednostavno stvar fizike, modulacija EM vala za bezicnu komunikaciju ima svoje ogranicenje. Ono sto u tekstu nije spomenuto da u slucaju rezanja kablova, vojska bi ionako presla potpuno na satelite jer imaju prioritet, civilna infrastruktura bi fasovala.

Dayal
Gost
Dayal
2 godine prije

Satelita ima, ali oni ostanu gori samo dok imaju goriva za odrzavanje svoje pozicije u orbiti. Oni sto lete najblize zemlji i koji sve najbolje vide, oni padaju ko zrele kruske. Trajnost im se mjeri u par tjedana, zato jer trose najvise energije. Onda lansiraju nove i tako u krug.

Vecina ljudi misli da su sateliti kao Mjesec, da se non stop vrte oko Zemlje, i tako beskonacno, ali to nije tocno. To vrijedi bila zemlja ravna ili okrugla.

I zato sateliti nisu pouzdani, podvodni kabeli i zemaljski repetitori su jos uvijek glavni za komunikacije.
Sateliti su glavni za spijuniranje.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  Dayal

Ne znam kojim satelitima je vijek trajanja samo par tjedana, valjda ovima ispod 300 km koji imaju veliko kocenje atmosfere ali telekomunikacijski sateliti koji su na geostacionarnoj orbiti (35800 km visine) nemaju taj problem.
Glavni problem satelita u odnosu na kabele (optiku) je sto ne mogu ni priblizno pokritu toliku propusnost podataka i sto imaju dosta veci ping, kome je to bitno.

Dayal
Gost
Dayal
2 godine prije
Reply to  Dayal

Odgovor, kliknuo sam na krivo mjesto
Ima dobar clanak o satelitima i njihovim orbitama na military forumu:

Da bi se shvatilo koliki je otpor atmosfere na najmanjim orbitama, evo tablice za koja pokazuje koliki je život veštačkog satelita mase 100kg i prečnika 1m u zavisnosti od visine orbite:
Visina h(km) 200 250 300 350 400 500
Vek (dana) 0,4 4 20 65 160 1000
Podrazumeva se da se satelit ne pomaže nekim svojim motorom kada počinje da propada. Upravo zbog toga noviji sateliti sve više koriste orbite oko 600-800 km i imaju svoje motore, pa se njihov vek na takvim orbitama kreće od 5-7 godina za civilne, do nekih 10-12 godina za vojne satelite.

Najnizi su spijunski visoke rezolucije, oni lete cak i na 135 km visine i bez motora traju samo 1 dan. Naprave svoju misiju i padnu. Sto bi firme koje proizvode satelite radile da sateliti ne padaju?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ima još bolje – zapali neprijatelju fabriku toalet papira i u “velikom je sranju”…
Pomagaj Umpah, ti si za ove teme stručniji 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

?? Tu je naš Umpah,nadam se da će se javiti kao i naš stari dobri @Zadranin
Pljuc..!
Eto ga.?

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Zato Amerika i gubi rat na bliskom istoku. Tamo ne mogu zapaliti tvornicu papira jer je ritual oko sranja malo drugačiji.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

“Bodljikavi” toaletni papir za neprijatelja?
Provjeren internacionalno:
TITI KAKA i
MACHU PICKU(pobjeze mi slovo)
tako da bude nessesery-NE SE SERI?

RAT=SRANJE
SVJ.RAT=SVJ.SRANJE

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac:
Sreco!Punomoc za strucnost?HVALA!
Kad zavapis:
U PUNOMOC!!
JA STIZEM!

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Moj lični favorit su glumci iz Hari Potera koji prijete da će upotrijebiti magiju da zbace Trampa sa vlasti, i tu je najbolje što to oni stvarno misle 🙂 🙂 Vrijedi pomenuti i Švarcnegera koji je umislio da je Terminator i kapetana Ameriku koji se baš uživio u ulogu 🙂 … a ti novinari što nešto trtljaju i misle da mogu uticati na stvarnost i nije nešto zabavno 🙂

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Rat dobiva onaj tko ima resurse za nahraniti stanovništvo i vojsku .

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  nizzde

dobar,zito i naftu.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Student je presjekao kablove !

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

SAD-u rezanje optickih kablova nije strano s obzirom da su to vec napravili Iranu u periodu kada je htio pokrenuti energetsku burzu koja nije zasnovana na dolarima.
Dakle, iskustva imaju.
Drugi par carapa je tko vise projicira vojnu silu prekooceanski – SAD ili Rusija i Kina ?
Rusija i Kina su primarno defenzivne drzave i njihova vojna infrastruktura je vecinski bazirana na vlastitim teritorijima; velika vecina vojnih komunikacija ide po vlastitom terenu, ne po moru. Kina i Rusija su medjusobno povezane kopnom. Cak i u slucaju djelovanja na drugoj strani zemaljske kugle daleko je vjerojatnije koristenje satelitskih komunikacija nego optickih kablova, zbog ocite potrebe za mobilnoscu komunikacijskih sustava.
Ovakav clanak ima vecu namjeru kondicioniranja javnosti za nadolazeci false-flag s prekooceanskim optickim kablovima koji ce se pripisati Rusiji , nego iskrenu namjeru “savjetovanja” o sredstvima modernoga ratovanja.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  tuf

Imamo “Five eyes”-SILE OSOVINE I NJIHOVI SATELITI
“BRICS”-SILE POLUOSOVINE I NJIHOVI SATELITI?

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

A tko drži getribu ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Direktor

@Direktor:Tko drzi,da drzi,lose je drzao!
Eno pobjeze!

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Komunikacije su vrlo bitna stvar za sve vojske svijeta, misliti da vojske ovise o podzemnim/podmorskim svjetlovodima je idiotizam. Uništenjem istih se može napraviti neka šteta ali ne može pobjediti neprijatelj. To što burze neće komunicirati nekom generalu-vodniku ne znači baš ništa.

Dean
Gost
Dean
2 godine prije

Nevjerovatno da su novinari ovog portala lijeni pročitati jedan (1) put tekst koji su napisali i isprave gramatičke greške kojima ovaj portal vrvi. Sramota!

DLM
Gost
DLM
2 godine prije

Ovaj tekst je dokaz kako Holivud pravi budale od ljudi, a sada vidim i od novinara, a nekada su bili tako ‘pametni’…
Naravno nije samo Holivud kriv tu su i brdo igrica za koje se misli da su nekakve si strategije. Prvo sto pada u oci je da novinarcic ne zna sto je internet a sto intranet, pa onda koje sve tipove veza postoje i kako je organizirana, a mozete li ovakve tekstove staviti u rubriku viceva ili smeh do suza!

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Steve Weintz– naravno hazar, što drugo
ono što sam napisao u postu na drugi članak– ponavljam još jednom: ovaj agresivni američki patriotizam je propagandna laž cio-hazara, koji vladaju sa SAD-om, Obični amerikanci su patrioti, ali oni nemaju ovaj ratnički agresivnu umjetni patriotizam. Obični amerikanci ne žele ratovati ni protiv Rusije, ni protiv Irana, ni protiv Kine….To je izmišljotina cio-hazarske mafije, koja preko svojih medija i preko Hollywooda ( 100% u hazarskim rukama), pumpa taj agresivni patriotizam i propagira ga. Tako se hazari kriju iza tog patriotizma, i kriju svoje ciljeve… da Izrael ovlada cijelim Bliskim istokom, i da se unište sve države koje bi mogle biti prijetnja Izraelu, ne samo koje bi mogle biti prijetnja, već i one koju su samo kritične prema Izraelu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik