U Venezueli će se urušiti multipolarni svijet ili “Američko carstvo”

Luigi Di Maio
69 komentara

Ranije ovog tjedna smo objavili članak Thomasa Wrighta, direktora Centra za Sjedinjene Države i Europu i viši suradnik na Institutu Brookings, koji je objavljenu časopisu Foreign Affairs. Iz perspektive američkog politologa, Wrighta je napravio odličan presjek prve dvije faze Trumpova predsjedništva, te najavio početak trećeg. U prvoj se fazi riješio svih ljudi iz početnog tima koje je imao ili su mu nametnuti u upravi, dok je drugu obilježio odabir novih i provedba taktike “ugrizi i pobjegni”, koja mu je omogućila da donese neke odluke koje se kasnije nisu mogle opozvati. Takav način izigravanja pravila je u svojoj poznatoj knjizi “Zarobljeni um” Czesław Miłosz nazvao “ketman”, kada su disidenti u bivšem Istočnom bloku objavljivali kritičke napise o sustavu, znajući da će izazvati bijes u nacionalnom Centralnom komitetu i samoj Moskvi, a onda bi  tjednima pisali “demantije”, “kako nisu tako mislili i krivo su protumačeni”, zaklinjući se istovremeno na vjernost Komunističkoj partiji i lokalnim i sovjetskim vladarima. No, pravi cilj je bio ostvaren, jer su uspjeli reći što su htjeli.

Slično izgleda druga faza Trumpova predsjedanja, kada je činio “što ga je volja” u Singapuru, Helsinkiju i unutarnjim pitanjima važnim za SAD, ali, kao što tvrdi Thomas Wright, sada više nema potrebe za Trumpovom verzijom “ketmana”, jer stanar Bijele kuće bez ikakve kontrole i okova ulazi u otvorenu bitku protiv cijelog svijeta.

Problem je što Trumpova bitka nema nikakve veze s njegovim predizbornim obećanjima, niti onim što je tvrdio početkom svog mandata i nazire se da je i ovaj američki predsjednik, usprkos tvrdnjama da nije pristaša takve politike, blizak neokonzervativcima koji su u protekla dva desetljeća potpuno preuzeli nadzor nad Washingtonom. Donald Trump je opasniji od njegovih prethodnika zbog činjenice da se okružio ljudima poput Boltona i Pompea, koji su mu odani do te mjere da će svaku njegovu inicijativu podržati i braniti, čak i ako su sami imali drugačiju ideju kako ostvariti isti cilj.

U ovom planu smo došli do Venezuele, gdje se odlučuje sudbina američkog carstva i neokonzervativnih vladara “duboke države”. Na nesreću Venecuelanaca, naravno.

U Venezueli se vodi bitka za multipolarni svijet ili uspostavu “Američkog carstva”

Koji je pravi cilj Donalda Trumpa? Svrgnuti Madura i istodobno pogoditi Kinu i Rusiju, nakon čega slijedi udar na preostale klimave stupove multipolarnog svjetskog poretka. SAD su sila u opadanju i malo je vjerojatno da su spremne surađivati s velikim silama u nastajanju, što potvrđuju i činjenice. Donald Trump cijelom svijetu pokazuje da je Washington još uvijek u stanju vršiti pritisak i provesti destabilizaciju gdje god poželi, što je glavna odlika vanjske politike neokonzervativne elite.

Ako američka javnost zbog nekih ostvarenih povlastica Obaminu eru još pamti s nostalgijom, to sigurno ne misle Pentagon i novi stanovnici Bijele kuće, koji se sada utrkuju s vremenom u borbi kako bi spriječili preporod protivničkog tabora, ne nužno demokrata, te eliminirali preostale džepove antiameričkog otpora u svijetu.

Dnevni red vanjske politika Trumpove administracije je vrlo eksplicitan i ne ostavlja prostora za proizvoljna tumačenja. Cilj je do 2020. oslabiti suparnike i prisvojiti bogatstva svih velikih svjetskih sila, čime bi iz pepela podigao i realizirao neokonzervativne  snove o Novom američkom stoljeću.

Kao i njegovi prethodnici, Trump mora ispuniti vrlo tešku zadaću, po ambicijama sličnu i riskantnu onoj koju je ispunio Reagan.

Trump vrlo dobro zna što želi kada kaže da ne želi nastaviti voditi beskrajne i vrlo skupe ratove poput onog u Afganistanu i isto tako zaglaviti u Siriji. “Strateško povlačenje” iz područja gdje ne dobiva ništa mu daje mogućnost da se usredotoči na područja koja stvarno nešto vrijede. Na Kinu, Europsku uniju, Rusiju i Iran, jer su to četiri sile koje najviše zabrinjavaju američku elitu.

Kina je na meti jer je jedini kandidat koji je uistinu u stanju izazvati i možda pobijediti “Američko carstvo”. Europska unija se mora slomiti i dodatno pokoriti centru zbog univerzalističkih ambicija Francuske i ekonomske moći Njemačke. Rusija mora “pasti” jer pod Vladimirom Putinom provodi plan preporoda i vraća status kojeg je nekoć u euroazijskom prostoru i diljem svijeta imao SSSR. Na kraju imamo Iran, koji je u fokusu američke vanjske politike samo iz razloga što predstavlja egzistencijalnu prijetnju planovima jedinim pravim američkim saveznicima na Bliskom istoku, a to su Izrael i Saudijska Arabija.

Trump neće lako ostvariti ove planove, jer su svi od navedenih protivnika proširili i ojačali svoj utjecaj u svijetu.

Donald Trump zna i da ima malo vremena na raspolaganju, jer se Putinovi euroazijski snovi polako ostvaruju, a kineski Novi put svile je već u fazi realizacije. Otpor Teherana je jači nego ikad, a Europska unija je ekonomski div koji alternativnim rješenjima odgovara na naredbe Washingtona, što je ranije bilo nezamislivo.

U ovom kontekstu globalnog kaosa  su uobličene brojne diplomatske i strateške inicijative Trumpa. Vidljiva je potpora euroskeptičnom populizmu u Europskoj uniji kojom želi potkopati liberalni blok na čelu s Francuskom, trgovinski rat protiv Kine kojim želi oslabiti sposobnost oživljavanja kineskog projekta Novog puta svile, utrkuje se s vremenom da spriječi obnovu Rusije kao globalne supersile, prisiljavajući Moskvu da počini iste pogreške koje su uzrokovale kolaps Sovjetskog Saveza, što je Putin prepoznao, te preciznu i artikuliranu strategiju za Bliski istok s ciljem da revolucionarna vlada Islamske Republike na kraju kapitulira.

U sve četiri bitke se Trump ponaša vrlo pragmatično, zbog čega u Europi, na primjer, dobiva simpatije određenih krugova koji s punim pravom ne mogu smisliti “vrli novi svijet neoliberalizma”, iako je konačni cilj Washingtona zavladati zemljama Europske unije, kao i onima koje nisu dio bloka, isključivo zbog prednosti koje će to donijeti Americi, nikako ne zbog nekakve “slobode” koju njegov “bivši” bliski suradnik Steve Bannon upravo propagira među Europljanima.

Promatranje svakog od ova četiri teatra sukoba i strategija koja se provode ističe jednu stvar. Trump ima uspjeha, a oni koji tvrde suprotno to ignoriraju, ili poznaju malo stvarnih činjenica ili to jednostavno čine u lošoj vjeri.

U tom kontekstu i pritisak kojeg vrši kako bi svrgnuo vladu u Venezueli, što nije novost, uokviren je u kontekstu borbe protiv multipolarnog svjetskog poretka u nastajanju. Upravo u ovoj zemlji vlada posljednji predstavnik revolucionarne i antiameričke ljevice koji, uz Kubu i Nikaragvu, prelazi u interesnu sferu Kine, Rusije, Irana, pa čak i “privremeno odmetnute” Turske.

Uništenje “chavisma”, ne kao venecuelanskog, već latinoameričkog  pokreta, istovremeno je udar na svaku od navedenih zemalja, jer se pretpostavlja da bi se ubrzo na meti i pred rušenjem našla “sandinistička” vlada Daniela Ortege u Nikaragvi, na kraju i Kuba.

Stoga ne čudi što su među Madurovim pristašama i ove zemlje, kao što ne čudi da je Rusija, koja je prije samo nekoliko godina Havani otpisala dug od 32 milijarde dolara, sada posuđuje kubanskim vlastima 38 milijuna dolara za novo oružje, iako Moskva ni sama ne zna kada će i kako Kuba taj novac vratiti.

Nikaragva i Kuba su povezane s nasljednikom Huga Chaveza iz različitih razloga, ali ih povezuje činjenica da su “otrovna ruža” u zajedničkom i iznova konsolidiranom “američkom dvorištu”, baš onakvom kako ga je u svojoj doktrini krajem XIX stoljeća zamišljao američki predsjednik James Monroe.

Rusija i Kina već imaju brojne sporazume o energetskoj i gospodarskoj suradnji s Venezuelom, zemljom s najvećim rezervama nafte na svijetu, dok je za Iran antiamerički Caracas ključan kao most za prodor u latinoamerički kontinent, gdje pripadnici Hezbollaha dolaze još od vremena Chaveza.

Francuska i Njemačka su u ovom pitanju odmah slijedile volju Washingtona, iako su Pariz i Berlin vrlo dobro znali da priznanjem “uličarskog predsjednika” stvaraju opasan presedan. Naime, Juana Guaidó se nije proglasio predsjednikom poštujući zakon i ustav, na čemu zemlje Europske unije insistiraju, a to u budućnosti može stvoriti vrlo neugodne situacije. Nitko ne može reći da je državni udar u Venezueli uspio i Trump ovaj proces još uvijek treba privesti kraju. Ali što ako se pokaže da je ovo bio samo jedan u nizu pokušaja svrgavanja “chavista” u Caracasu, a oni sutra, na primjer, priznaju neovisnu Kataloniju? Europa se ovdje ponaša vrlo nedosljedno, ali samo zbog straha od novih trgovinskih svađa i nadajući se da će se Trump predomisliti, što se neće dogoditi.

Jedina dosljedna zemlja je bila Italija i vrijedi pročitati odgovor kojeg je talijanski potpredsjednik vlade Luigi di Maio 6. veljače uputio Juanu Guadiou, koji je dan ranije tražio priznanje njegova predsjedništva iz Rima.

Poštovani predsjedniče Narodne skupštine, hvala Vam na ljubaznom pismu od 5. veljače i riječima kojima ste opisali bliskost koju su narod i talijanska vlada uvijek pokazivali prema Venezueli, i tu bliskost i solidarnost želim potvrditi.

Svjesni smo da Venezuela prolazi kroz složeno i bolno razdoblje povijesti. U tom pogledu, kao što znate, moje je puno uvjerenje da talijanska vlada mora izbjeći bilo kakvo vanjsko uplitanje i već smo posrednik između stranaka sa željom da pomognemo Venezueli da pronađe zajednički put do političkog legitimiteta koji dolazi kroz nove slobodne izbore pod nadzorom međunarodnih organizacija.

Neka Venecuelanci odluče svoju budućnost  na miran i demokratski način, ali prije svega na biralištima. Vjerujem da je potrebno da talijanska vlada zadrži neutralan i neometan pristup procesu koji vodi do ovih izbora, potičući prije svega konstruktivan dijalog između stranaka, ujedno s ciljem da se ne potakne daljnja podjela na međunarodnoj razini i njezine moguće posljedice u smislu destabilizacije zemlje.

U tom smislu mislim da su riječi pape Franje vrlo važne, a koristan odgovor na ovaj poziv bi bila odluka za pokretanje uspostavljanje dijaloga. Talijanski ministar vanjskih poslova Moavero bit će u Montevideu kako bi 7. veljače nazočio ministarskom sastanku međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, kako bi radio na tom cilju, kojeg smatramo jedinim održivim putem za budućnost venecuelanskog naroda.

Koristim ovu priliku da Vam pošaljem svoje najbolje pozdrave.

Luigi Di Maio

FOTO – Odgovor kojeg je Luigi di Maio uputio Guaidou 6. veljače

Luigi di Maio

Dakle, samo je Rim eksplicitno i nedvosmisleno i pisanim putem stao u obranu međunarodnog prava i, slobodno se može reći, multilateralnog svjetskog poretka.

Luigi di Maio nije slučajno spomenuo papu Maria Bergoglia, koji je isti poziv uputio prije svog odlaska na put u Ujedinjene Arapske Emirate. Iako mnogi vjeruju u suprotno, često bez ikakvih dokaza, Vatikan je iznimno zainteresiran Latinsku Ameriku, ali se politike Washingtona i Svete stolice tamo sukobljavaju.

Naime, kada je izabran ovaj papa, gotovo svi poznavatelji prilika u Rimokatoličkoj crkvi su to protumačili kako okretanje Latinskoj Americi, kontinentu gdje katolička crkva gubi sve više vjernika. No oni ne postaju komunisti ili nevjernici, već prelaze u razne evangelističke zajednice, sve do jedne sa sjedištem Sjedinjenim Državama. “Geopolitička evangelizacija” koju provodi Washington je samo u Brazilu katoličkoj crkvi otela 30% vjernika. Uključujući ostatak potkontinenta, broj “obraćenih” se računa u desecima milijuna, što je vidljivo i tijekom izbornih i drugih procesa u latinoameričkim zemljama. Vatikan svakako želi naći način da se tome stane na kraj, zbog čega je u neobjavljenom sukobu s bijelom protestantskom elitom u Washingtonu.

Tako se može reći da je u ovu naizgled perifernu borbu za globalnu hegemoniju, iako u drugom svojstvu, uključen i Vatikanu. Sadašnji papa je, između ostalog, izabran i da zaustavi odljev vjernika Latinske Amerike u crkve Washingtona. A nitko bolje od pape Bergoglia, koji je rodom odande i stoga duboko poznaje unutarnje dinamike, ne bi mogao ispuniti ovu misiju.

Uspjeh ili neuspjeh argentinskog pape će se mjeriti po nasljeđu u borbi protiv proliferacije evangeličkih sekti, ali je u međuvremenu potrebno razumjeti informacijski rat kojeg protiv Vatikana vodi aktualna američka uprava. Svi skandali koji su se krili godinama, a koji su potkopali vjerodostojnost ovog pontifikata, povezani su s Trumpovim ratom protiv multipolarnog svijeta.

Dok se prethodni papa Ivan Pavao II,  nakon što je u Poljsku odnio novac kojeg je CIA odvojila za Lecha Wałęsu, Solidarność i rušenje komunizma, fokusirao na religijski ekumenizam, papa Franjo je gurnuo Vatikan da ozbiljno radi na izgradnji multipolarnog poretka, čime je za SAD prešao granice prihvatljivog.

Aktualni papa je podržao produbljivanje odnosa s Iranom, podupire nuklearni sporazum i pozdravlja rad predsjednika Hassana Rohanija.

U odnosima s Rusijom, papa je potpisao povijesni sporazum s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom I na Kubi i nije priznao nekanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. S Kinom se potpisivan sporazum o imenovanju biskupa i planira se prvi posjet jednog pape Sjevernoj Koreji. Sve se to dogodilo u pozadini neprestanih napada i od strane desničarskih populista, koji neobično i jednako gorljivo brane atlantski evangelizam i judeokršćanski identitet zapadne civilizacije, ali oštro kritiziraju Vatikan i njegovu potporu umirućoj latinoameričkoj ljevici.

Kako god bilo, navedena četiri stupa multipolarnog svijeta imaju potporu Vatikana, koji je već pokrenuo svoj crkveni aparat u Venezueli kako bi se pokušao izgraditi kanal dijaloga između izvršne vlasti i opozicije. Ako pogledamo odgovor talijanskog zamjenika premijera Luigia di Maia, ove su aktivnosti gotovo koordinirane s vladom Italije.

Svidjelo se to nekome ili ne, Rimokatolička crkva je još uvijek jedan od ključnih čimbenika u političkom životu latinoameričkog kontinenta. Papa sada djeluje u nadi da će njegovi napori dati isti rezultat kao u Kolumbiji, gdje je njegova uloga bila ključna u postizanju mirovnih sporazuma iz 2016. godine između vlade i ljevičarske gerile FARC.

Isto tako, Rusija i Kina, zajedno s Meksikom i Urugvajem, također rade na gušenju američkih pokušaja nasilnog svrgavanja vlade, izbjegavanju građanskog rata, zaštiti Madura i uvjeravanju opozicije u potrebu dijaloga.

Stoga je Venezuela posebno važna, ne samo zbog njenih dragocjenih rezervi nafte, kako se misli. U pitanju nije samo sloboda venecuelanskog naroda, već i sudbina međunarodnih odnosa. Ovdje se vodi borba o čijem ishodu ovisi hoće li prevladati multilateralni svjetski poredak ili će Trump uspjeti realizirati snove neokonzervativaca o globalnoj američkoj hegemoniji i Novom američkom stoljeću.

Foreign Affairs: Prošle su dvije faze Trumpova predsjedanja i počinje treća, ona za cijeli svijet

Luigi Di MaioVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LauerNalis
5 godine prije

Sveto rimsko carstvo je ipak pokazalo zube

tihobl
5 godine prije

Ima jedna falinka u analizi. Ameri ne mogu pera odbiti suparniku Kina + Rusija. Ostaje im da opljackaju i poruse suparnika EU – Britanija. Alternativa je kraj hegemonije, slom i bankrot. Jedan plus i jedan minus ce usmjeriti SAD.

Ive Oldtimer
5 godine prije

U svemu tome ili u cijeloj Venecuelanskoj krizi ne treba smetnuti sa uma da je Rusija tamo prisutna dugi niz godina i da je cilj amerikenjaca istisnuti Rusiju iz Latinske Ameerike, sto ce ici jako tesko nazovimo to misju NEMOGUCE, u otvorenoj konfrotaciji najvise ce platiti Venecuelanski narod. No Rusija se potrudila da i drugi saveznici KIna, Iran i… podrzavaju nastojanja u Venecueli. Rusija u EU ma najjaceg saveznika u Italiji i tu su u pitanju dugogodisnji dobri gospodarski i prijateljski odnosi.

Siniša
5 godine prije

Do Venecuele razumijem da se strpljivo čekalo, Venecuela treba da bude krajnja linija tokom koje Rusija mora da odlučno reaguje.
Sve ima svoje granice pa i NATOv javašluk i rizik mira u svijetu.

milan
5 godine prije

Moje cestitke N. Babic, BRAVO, za napisano posebno na trudu da se globalno sagleda sto je to i kakva je politika sadasnje USA Administracije i pokuaju kreiranja stanja i ne samo ekonomskogu u Svijetu!

nonwo
5 godine prije

Da imam resurse i da me se pita,Rusija,Kina….pa Iran… svi koji imaju snage i sredstava… Nek snimaju američke beskućnike,nek ponavljaju filmove Michaela Moora o bankrotu svih obitelji koje su bez doma ostale plaćajući svoje liječenje,…nek snimaju Detroit i njegove ruševine,…nek snimaju crkvu Sv Petra u NY navečer kad joj je predvorje puno kartonskih kutija ispod kojih su ljudi,nek snimaju propale tvornice,nek snimaju table ispred kuća koje se prodaju radi ovrha…nek pokažu s čime ih hrane..food d.o.o….koliko su otrova ubrizgali u životinje koje jedu ljudi,nek snimaju zviždače koji su nabrojili sve opasne spojeve koje definitivno ispuštaju u atmosferu SVOJIM GRAĐANIMA,…nek im ponove u kojim su sve ratovima sudjelovali i još sudjeluju…I ONDA NEK IM POKAŽU BILIONE DOLARA KOJE SU UTROŠENE U TE SVINJARIJE -sve poznate i dokazane skandale…I ONDA NEKA IM POKAŽU TKO JE TO INKASIRAO….I onda neka im POKAŽU-eto zato VI AMERIKANCI NEMATE,…ZATO SU VAŠA DJECA U SMEĆE ŠKOLAMA, ZATO… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle, pale su maske, Trump nije nikakva “alternativa desnica”, već obični kotačić neokon mašinerije. Uz politiku da se odmiče od nepotrebnih ratova, što je s pozicije Washingtona logični i pragmatično, cilja na četiri stupa multipolarnog svijeta – Kinu, Rusiju Iran i EU, ma kakva bila,okupirana, vazalska i nikakva, s petokolonašima poput Poljaka, ali osovina Francuska-Njemačka pokazuje znake otpora. Barem smo to razjasnili, ako ništa. Dakle, sve priče iz kampanje su bile prašina u oči. Hoće li uspjeti, nadam se i vjerujem da ne. Ako bude, nas koje to zanima, ostaju nam dva rješenja 1.) samoubojstvo, jer je živjeti ovdje u tom svijetu mučnine nepodnošljivo, ili 2.) uzeti pasoš i odseliti u Rusiju Kinu, Iran, Siriju, gdje god je slobodni svijet. Usput, Indija je također ovdje u igri kao nezavisni akter. Ali dobro, Rusija nam je najbliža po mentalitetu. Ja sam u RH i gadi mi se gledati Dnevnik. Taman sam… Čitaj više »

Tom
5 godine prije

Evandjelisti su cionisti

Mölltaler
5 godine prije

Papa sasvim sigurno nije protivnik nwo nego jedan od njegovih glavnih pokretača. Ja nisam vidio da se on sukobljava sa vašingtonom u bilo čemu. Uostalom nije li Trump u mlađim danima išao u jezuitske škole isto ko i Bergoglio.

Zvrk
5 godine prije

men se sve nešto čini da trampavi to isto i želi – urušenje carstva

shumadinac
5 godine prije

Interesantna Babićeva primedba o papi: “Aktualni papa je podržao produbljivanje odnosa s Iranom, podupire nuklearni sporazum i pozdravlja rad predsjednika Hassana Rohanija” Nije teško videti da je to potpuno na “Obaminoj liniji”, ako se ovome doda i aktivno zalaganje protiv izbora Trampa za predsednika imamo sve što nas trenutno zanima. Sve ostalo je od trećerazrednog interesa. Nekako sam ispustio Vatikan iz geopolitičkih kombinacija ali je sigurno bitna tema za razmišljanje. Možda će se neko setiti da sam najavio aktiviranje SAD-a na južnoj hemisferi kod onog teksta o francuskom uticaju u Africi. Ako SAD zaista misli da pravi ozbiljnu vojnu akciju u Južnoj Americi onda i povlačenje iz Sirije nije nelogično jer ni Rusija neće sedeti skrštenih ruku a već je pokazala da je teško predvideti njene poteze. Uspeh Trampa je u tome što uspešno ispunjava zadatke. Današnji tekst o vezama Pentagona i najvećih finansijskih tela jasno govori da planove prave… Čitaj više »

Brave new world
5 godine prije

Svaka pohvala za analizu gospodine Babiću. Još bih nadodao kako se Vatikan povukao iz medijacije u venezueli prije koju godinu upravo iz razloga jer oporba nije htjela biti konsolidirana i pristupiti otvorenim pregovorima. Što se tiče zakljucka o protestantskom preotimanju pastve katolickoj crkvi u juznoj americi niz katolickih svecenika i istaknutih autora, pišući o masonstvu, kao jednu od glavnih smjernica naveo je unistavanje katolicke crkve u juznoj americi. Taj plan je u punom zamahu i dio plana također jest i unistavanje pravoslavne crkve koje crkve po masonskom zakljucku predstavljaju najvecu opasnost po uspostavu masonskog pogleda na svijet. U tom kontekstu protestantizam je odavno potcinjen masonstvu i sad sluzi kao dio njihove falange. S obzirom na taj slobodnozidarski plan vatikan nije nasjeo na novi orkestrirani razdor u pravoslavnoj crkvi u ukrajini gdje se odvija još jedna podjela budući je otrgnuta od RPC ,autokefalna ukrajinska PC lak plijen slobodnozidarskoj misli. RPC je… Čitaj više »

Promatrač sa strane
5 godine prije

Naslov:”U Venezueli će se urušiti multipolarni svijet ili “Američko carstvo” je pogrešan jer o navedenoj tvrdnji ne može isključivo uticati samo događaj u jednoj zemlji. Svijet je velik!

Sasa S
5 godine prije

Amerika ce ipak ispostovati multipolarni svet ..to je jedino LOGICNO..mislim da su dovoljno mudri jer nam u suprotnom sledi konvecionalni a posle nuklearni rat.Bar se nadam da ce tako biti…

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Nitko nikada nesmije zaboraviti najveca svijetska zla, zadnje najvece svijetsko zlo je bio Njemacki Nacizam, a trenutno je najvece svijetsko zlo USA imperijalizam.

Mucke
5 godine prije

Zanimljivo mi je isticanje pape “liberala” i nobelovca kao nekih super pozitivnih likova i sa strane pisca clanka i sa strane nekih komentatora.Mala digresija;1992 god. Vatikan medju prvima priznaje nezavisnost RH,TV BG istu vecer
trazi od pape(zbog istog) ostavku uz prigodno hrackanje,TV ZG uz ismijavanje ovog zahtjeva tvrdi kako je nemoguce da papa podnese ostavku jer je to dozivotna funkcija . Danas imamo Benedikta(ziv i zdrav) u ostavci,a njegov nasljednik je veliki obozavalac zutog!
Trump pokusava vratiti stari sjaj zapada povratkom na Kejnzijanski kapitalizam (odustajanjem od globalizacije i Pariskog Sporazuma ali uz iste metode neprobavljive normalnim ljudima) a hijena zvana Europa pazljivo gleda koja strana ce prevagnuti,da se na vrijeme prikloni pobjedniku.
Istina je da se u Venecueli odredjuje pobjednik ali tvrditi da je iznimka(Italija) pravilo je malo pretjerano.

Euro
5 godine prije

“zemlje Europske unije insistiraju,
dobiva simpatije određenih krugova”

Ma EU politicari su prodane duse. Nisu to nikakvi simpatizeri.
Papagaji. Nemaju oni pravo glasa.
Svi rade za svoju korist. Svi, osim njih pet,šest..
Sto prije bi jih trebali poslati u odmaraliste.

ludilo
5 godine prije

Masoni zele apsolutnu kontrolu nad mineralima,gorivu i novcu. Kake po cijelom svijetu. Jedino im rusi i kinezi vade mast. I mali raketman Kim.

Ivo Lola
5 godine prije

Ako Babić i Logično tvrde da je Venecula “point of no return”, onda tu nema mjesta za sumnju, zato, drugovi, ajmo se fino dići sa kauča, obrisati prašinu sa pasoša, spremiti čižme i puno gaća i čarapa, pa pravac Venezuela, da kao nekada davno veličanstvena sovjetska “Pukovnija mrtvih” nacistima, jednom i za vijek i vjekova isprašimo turove amerima, globalistima, cionistima i liberalima koji bi da od nas opet prave kmetove i robove.

joca
5 godine prije

jeste..bar 3-4 puta mjesecno ima najava kako usa opada, itd..a kako je vatikan dosao do toliko vijernika u j.americi..mozda je i on otimao nekad a??

ShaCkaL
5 godine prije

Venezuela šapatom pala…

fenix
5 godine prije

Mislim da je Americka imperija slomljena u Siriji. A Venezuela po meni bitka za Juznu Ameriku a ne globalno.

MiLo
5 godine prije

Ocigledno je da se vodi borba oko energenata i samo je pitanje koja ce ga strana prigrabiti za sebe,Venecuela sigurno nec biti vlasnik “svoje”nafte!

alan ford
5 godine prije

“Dakle, samo je Rim eksplicitno i nedvosmisleno i pisanim putem stao u obranu međunarodnog prava i, slobodno se može reći, multilateralnog svjetskog poretka.” ———- Zar cijenjeni autor doista misli da su Bergoglio i Vatikan ” u obrani međunarodnog prava i, slobodno se može reći, multilateralnog svjetskog poretka.”?? Bergoglio je igrač duboke države. Jezuit, premazan svim mastima, a jezuiti su odavno mafija duboke države, unutar Vatikana. Pa njegov tajnik Vatikana, kardinal Pietro Pardolin, ljetos je sudjelovao na skupu Bilderbergovaca, zajednmo sa glavim mafijašima, Kissingerom i ostalima. Bergoglio defintivno nije za multipolarni poredak, već za stvaranje jednog svijeta, jedne svjetske države, U svim svojim postupcima u zadnjih 5 godina., Bergoglio je na strani globalističke elite i duboke države. Bezbroj puta dosada,. napadao je sve “nacionaliste i populiste” u Europi, sve koji se ograđuju i zahtjevao od država EU, da prime što više lažnih izbjeglica, koje je poslao Soros. I stalno se zalago… Čitaj više »

udav
5 godine prije

papa u emiratima ugovara krislam (ili vec kako hocete da nazovete novu svetsku religiju), a stalo mu do juznoamerickih katolika, da ih ne otrgnu protestanti? drugo pitanje, citat: hoće li prevladati multilateralni svjetski poredak ili će Trump uspjeti realizirati snove neokonzervativaca o globalnoj američkoj hegemoniji i Novom američkom stoljeću. dakle, volfovic, cejni, ramsfeld, svi su oni iz busove administracije, jel to je onaj klipan koji se smejao i iskoristio rusenje trg. centra za beskonacne ratove na bliskom istoku … gde je tramp u toj prici? cujemo da tramp tvrdi da je rusenje bilo posao iznutra, cujemo da tramp trazi povlacenje vojske itd… znaci, nije u redu zamenjivati teze: amerika prvo, a ne globalizam, – to tramp zagovara uostalom, zar se tramp ne bori protiv duboke drzave? zar je duboka drzava nastala za vreme trampa??? i da ne zaboravim: ne nadajte se nikakvoj multilateralizaciji religije u reziji papstva, jer kada se… Čitaj više »

Perun
5 godine prije

Bartolomejska noc u Venezueli .Pa ljudi je li to moguce.Babic je to samo pokusao objasniti ,problem je u lovi i nafti a ne u ideologiji .Metamorfoza dolara ,od leptira do gusjenice ,Rim je mrtav zivio novi Rim ,pun izbjeglica i mase zeljne bozanske ljubavi i standarda zivota .Maduro je rekao ,,NON PASARAN” Te voy a romper vaquero Americano ,iho di puta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI