fbpx

U Venezueli će se urušiti multipolarni svijet ili “Američko carstvo”

Luigi Di Maio

Ranije ovog tjedna smo objavili članak Thomasa Wrighta, direktora Centra za Sjedinjene Države i Europu i viši suradnik na Institutu Brookings, koji je objavljenu časopisu Foreign Affairs. Iz perspektive američkog politologa, Wrighta je napravio odličan presjek prve dvije faze Trumpova predsjedništva, te najavio početak trećeg. U prvoj se fazi riješio svih ljudi iz početnog tima koje je imao ili su mu nametnuti u upravi, dok je drugu obilježio odabir novih i provedba taktike “ugrizi i pobjegni”, koja mu je omogućila da donese neke odluke koje se kasnije nisu mogle opozvati. Takav način izigravanja pravila je u svojoj poznatoj knjizi “Zarobljeni um” Czesław Miłosz nazvao “ketman”, kada su disidenti u bivšem Istočnom bloku objavljivali kritičke napise o sustavu, znajući da će izazvati bijes u nacionalnom Centralnom komitetu i samoj Moskvi, a onda bi  tjednima pisali “demantije”, “kako nisu tako mislili i krivo su protumačeni”, zaklinjući se istovremeno na vjernost Komunističkoj partiji i lokalnim i sovjetskim vladarima. No, pravi cilj je bio ostvaren, jer su uspjeli reći što su htjeli.

Slično izgleda druga faza Trumpova predsjedanja, kada je činio “što ga je volja” u Singapuru, Helsinkiju i unutarnjim pitanjima važnim za SAD, ali, kao što tvrdi Thomas Wright, sada više nema potrebe za Trumpovom verzijom “ketmana”, jer stanar Bijele kuće bez ikakve kontrole i okova ulazi u otvorenu bitku protiv cijelog svijeta.

Problem je što Trumpova bitka nema nikakve veze s njegovim predizbornim obećanjima, niti onim što je tvrdio početkom svog mandata i nazire se da je i ovaj američki predsjednik, usprkos tvrdnjama da nije pristaša takve politike, blizak neokonzervativcima koji su u protekla dva desetljeća potpuno preuzeli nadzor nad Washingtonom. Donald Trump je opasniji od njegovih prethodnika zbog činjenice da se okružio ljudima poput Boltona i Pompea, koji su mu odani do te mjere da će svaku njegovu inicijativu podržati i braniti, čak i ako su sami imali drugačiju ideju kako ostvariti isti cilj.

U ovom planu smo došli do Venezuele, gdje se odlučuje sudbina američkog carstva i neokonzervativnih vladara “duboke države”. Na nesreću Venecuelanaca, naravno.

U Venezueli se vodi bitka za multipolarni svijet ili uspostavu “Američkog carstva”

Koji je pravi cilj Donalda Trumpa? Svrgnuti Madura i istodobno pogoditi Kinu i Rusiju, nakon čega slijedi udar na preostale klimave stupove multipolarnog svjetskog poretka. SAD su sila u opadanju i malo je vjerojatno da su spremne surađivati s velikim silama u nastajanju, što potvrđuju i činjenice. Donald Trump cijelom svijetu pokazuje da je Washington još uvijek u stanju vršiti pritisak i provesti destabilizaciju gdje god poželi, što je glavna odlika vanjske politike neokonzervativne elite.

Ako američka javnost zbog nekih ostvarenih povlastica Obaminu eru još pamti s nostalgijom, to sigurno ne misle Pentagon i novi stanovnici Bijele kuće, koji se sada utrkuju s vremenom u borbi kako bi spriječili preporod protivničkog tabora, ne nužno demokrata, te eliminirali preostale džepove antiameričkog otpora u svijetu.

Dnevni red vanjske politika Trumpove administracije je vrlo eksplicitan i ne ostavlja prostora za proizvoljna tumačenja. Cilj je do 2020. oslabiti suparnike i prisvojiti bogatstva svih velikih svjetskih sila, čime bi iz pepela podigao i realizirao neokonzervativne  snove o Novom američkom stoljeću.

Kao i njegovi prethodnici, Trump mora ispuniti vrlo tešku zadaću, po ambicijama sličnu i riskantnu onoj koju je ispunio Reagan.

Trump vrlo dobro zna što želi kada kaže da ne želi nastaviti voditi beskrajne i vrlo skupe ratove poput onog u Afganistanu i isto tako zaglaviti u Siriji. “Strateško povlačenje” iz područja gdje ne dobiva ništa mu daje mogućnost da se usredotoči na područja koja stvarno nešto vrijede. Na Kinu, Europsku uniju, Rusiju i Iran, jer su to četiri sile koje najviše zabrinjavaju američku elitu.

Kina je na meti jer je jedini kandidat koji je uistinu u stanju izazvati i možda pobijediti “Američko carstvo”. Europska unija se mora slomiti i dodatno pokoriti centru zbog univerzalističkih ambicija Francuske i ekonomske moći Njemačke. Rusija mora “pasti” jer pod Vladimirom Putinom provodi plan preporoda i vraća status kojeg je nekoć u euroazijskom prostoru i diljem svijeta imao SSSR. Na kraju imamo Iran, koji je u fokusu američke vanjske politike samo iz razloga što predstavlja egzistencijalnu prijetnju planovima jedinim pravim američkim saveznicima na Bliskom istoku, a to su Izrael i Saudijska Arabija.

Trump neće lako ostvariti ove planove, jer su svi od navedenih protivnika proširili i ojačali svoj utjecaj u svijetu.

Donald Trump zna i da ima malo vremena na raspolaganju, jer se Putinovi euroazijski snovi polako ostvaruju, a kineski Novi put svile je već u fazi realizacije. Otpor Teherana je jači nego ikad, a Europska unija je ekonomski div koji alternativnim rješenjima odgovara na naredbe Washingtona, što je ranije bilo nezamislivo.

U ovom kontekstu globalnog kaosa  su uobličene brojne diplomatske i strateške inicijative Trumpa. Vidljiva je potpora euroskeptičnom populizmu u Europskoj uniji kojom želi potkopati liberalni blok na čelu s Francuskom, trgovinski rat protiv Kine kojim želi oslabiti sposobnost oživljavanja kineskog projekta Novog puta svile, utrkuje se s vremenom da spriječi obnovu Rusije kao globalne supersile, prisiljavajući Moskvu da počini iste pogreške koje su uzrokovale kolaps Sovjetskog Saveza, što je Putin prepoznao, te preciznu i artikuliranu strategiju za Bliski istok s ciljem da revolucionarna vlada Islamske Republike na kraju kapitulira.

U sve četiri bitke se Trump ponaša vrlo pragmatično, zbog čega u Europi, na primjer, dobiva simpatije određenih krugova koji s punim pravom ne mogu smisliti “vrli novi svijet neoliberalizma”, iako je konačni cilj Washingtona zavladati zemljama Europske unije, kao i onima koje nisu dio bloka, isključivo zbog prednosti koje će to donijeti Americi, nikako ne zbog nekakve “slobode” koju njegov “bivši” bliski suradnik Steve Bannon upravo propagira među Europljanima.

Promatranje svakog od ova četiri teatra sukoba i strategija koja se provode ističe jednu stvar. Trump ima uspjeha, a oni koji tvrde suprotno to ignoriraju, ili poznaju malo stvarnih činjenica ili to jednostavno čine u lošoj vjeri.

U tom kontekstu i pritisak kojeg vrši kako bi svrgnuo vladu u Venezueli, što nije novost, uokviren je u kontekstu borbe protiv multipolarnog svjetskog poretka u nastajanju. Upravo u ovoj zemlji vlada posljednji predstavnik revolucionarne i antiameričke ljevice koji, uz Kubu i Nikaragvu, prelazi u interesnu sferu Kine, Rusije, Irana, pa čak i “privremeno odmetnute” Turske.

Uništenje “chavisma”, ne kao venecuelanskog, već latinoameričkog  pokreta, istovremeno je udar na svaku od navedenih zemalja, jer se pretpostavlja da bi se ubrzo na meti i pred rušenjem našla “sandinistička” vlada Daniela Ortege u Nikaragvi, na kraju i Kuba.

Stoga ne čudi što su među Madurovim pristašama i ove zemlje, kao što ne čudi da je Rusija, koja je prije samo nekoliko godina Havani otpisala dug od 32 milijarde dolara, sada posuđuje kubanskim vlastima 38 milijuna dolara za novo oružje, iako Moskva ni sama ne zna kada će i kako Kuba taj novac vratiti.

Nikaragva i Kuba su povezane s nasljednikom Huga Chaveza iz različitih razloga, ali ih povezuje činjenica da su “otrovna ruža” u zajedničkom i iznova konsolidiranom “američkom dvorištu”, baš onakvom kako ga je u svojoj doktrini krajem XIX stoljeća zamišljao američki predsjednik James Monroe.

Rusija i Kina već imaju brojne sporazume o energetskoj i gospodarskoj suradnji s Venezuelom, zemljom s najvećim rezervama nafte na svijetu, dok je za Iran antiamerički Caracas ključan kao most za prodor u latinoamerički kontinent, gdje pripadnici Hezbollaha dolaze još od vremena Chaveza.

Francuska i Njemačka su u ovom pitanju odmah slijedile volju Washingtona, iako su Pariz i Berlin vrlo dobro znali da priznanjem “uličarskog predsjednika” stvaraju opasan presedan. Naime, Juana Guaidó se nije proglasio predsjednikom poštujući zakon i ustav, na čemu zemlje Europske unije insistiraju, a to u budućnosti može stvoriti vrlo neugodne situacije. Nitko ne može reći da je državni udar u Venezueli uspio i Trump ovaj proces još uvijek treba privesti kraju. Ali što ako se pokaže da je ovo bio samo jedan u nizu pokušaja svrgavanja “chavista” u Caracasu, a oni sutra, na primjer, priznaju neovisnu Kataloniju? Europa se ovdje ponaša vrlo nedosljedno, ali samo zbog straha od novih trgovinskih svađa i nadajući se da će se Trump predomisliti, što se neće dogoditi.

Jedina dosljedna zemlja je bila Italija i vrijedi pročitati odgovor kojeg je talijanski potpredsjednik vlade Luigi di Maio 6. veljače uputio Juanu Guadiou, koji je dan ranije tražio priznanje njegova predsjedništva iz Rima.

Poštovani predsjedniče Narodne skupštine, hvala Vam na ljubaznom pismu od 5. veljače i riječima kojima ste opisali bliskost koju su narod i talijanska vlada uvijek pokazivali prema Venezueli, i tu bliskost i solidarnost želim potvrditi.

Svjesni smo da Venezuela prolazi kroz složeno i bolno razdoblje povijesti. U tom pogledu, kao što znate, moje je puno uvjerenje da talijanska vlada mora izbjeći bilo kakvo vanjsko uplitanje i već smo posrednik između stranaka sa željom da pomognemo Venezueli da pronađe zajednički put do političkog legitimiteta koji dolazi kroz nove slobodne izbore pod nadzorom međunarodnih organizacija.

Neka Venecuelanci odluče svoju budućnost  na miran i demokratski način, ali prije svega na biralištima. Vjerujem da je potrebno da talijanska vlada zadrži neutralan i neometan pristup procesu koji vodi do ovih izbora, potičući prije svega konstruktivan dijalog između stranaka, ujedno s ciljem da se ne potakne daljnja podjela na međunarodnoj razini i njezine moguće posljedice u smislu destabilizacije zemlje.

U tom smislu mislim da su riječi pape Franje vrlo važne, a koristan odgovor na ovaj poziv bi bila odluka za pokretanje uspostavljanje dijaloga. Talijanski ministar vanjskih poslova Moavero bit će u Montevideu kako bi 7. veljače nazočio ministarskom sastanku međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, kako bi radio na tom cilju, kojeg smatramo jedinim održivim putem za budućnost venecuelanskog naroda.

Koristim ovu priliku da Vam pošaljem svoje najbolje pozdrave.

Luigi Di Maio

FOTO – Odgovor kojeg je Luigi di Maio uputio Guaidou 6. veljače

Luigi di Maio

Dakle, samo je Rim eksplicitno i nedvosmisleno i pisanim putem stao u obranu međunarodnog prava i, slobodno se može reći, multilateralnog svjetskog poretka.

Luigi di Maio nije slučajno spomenuo papu Maria Bergoglia, koji je isti poziv uputio prije svog odlaska na put u Ujedinjene Arapske Emirate. Iako mnogi vjeruju u suprotno, često bez ikakvih dokaza, Vatikan je iznimno zainteresiran Latinsku Ameriku, ali se politike Washingtona i Svete stolice tamo sukobljavaju.

Naime, kada je izabran ovaj papa, gotovo svi poznavatelji prilika u Rimokatoličkoj crkvi su to protumačili kako okretanje Latinskoj Americi, kontinentu gdje katolička crkva gubi sve više vjernika. No oni ne postaju komunisti ili nevjernici, već prelaze u razne evangelističke zajednice, sve do jedne sa sjedištem Sjedinjenim Državama. “Geopolitička evangelizacija” koju provodi Washington je samo u Brazilu katoličkoj crkvi otela 30% vjernika. Uključujući ostatak potkontinenta, broj “obraćenih” se računa u desecima milijuna, što je vidljivo i tijekom izbornih i drugih procesa u latinoameričkim zemljama. Vatikan svakako želi naći način da se tome stane na kraj, zbog čega je u neobjavljenom sukobu s bijelom protestantskom elitom u Washingtonu.

Tako se može reći da je u ovu naizgled perifernu borbu za globalnu hegemoniju, iako u drugom svojstvu, uključen i Vatikanu. Sadašnji papa je, između ostalog, izabran i da zaustavi odljev vjernika Latinske Amerike u crkve Washingtona. A nitko bolje od pape Bergoglia, koji je rodom odande i stoga duboko poznaje unutarnje dinamike, ne bi mogao ispuniti ovu misiju.

Uspjeh ili neuspjeh argentinskog pape će se mjeriti po nasljeđu u borbi protiv proliferacije evangeličkih sekti, ali je u međuvremenu potrebno razumjeti informacijski rat kojeg protiv Vatikana vodi aktualna američka uprava. Svi skandali koji su se krili godinama, a koji su potkopali vjerodostojnost ovog pontifikata, povezani su s Trumpovim ratom protiv multipolarnog svijeta.

Dok se prethodni papa Ivan Pavao II,  nakon što je u Poljsku odnio novac kojeg je CIA odvojila za Lecha Wałęsu, Solidarność i rušenje komunizma, fokusirao na religijski ekumenizam, papa Franjo je gurnuo Vatikan da ozbiljno radi na izgradnji multipolarnog poretka, čime je za SAD prešao granice prihvatljivog.

Aktualni papa je podržao produbljivanje odnosa s Iranom, podupire nuklearni sporazum i pozdravlja rad predsjednika Hassana Rohanija.

U odnosima s Rusijom, papa je potpisao povijesni sporazum s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom I na Kubi i nije priznao nekanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. S Kinom se potpisivan sporazum o imenovanju biskupa i planira se prvi posjet jednog pape Sjevernoj Koreji. Sve se to dogodilo u pozadini neprestanih napada i od strane desničarskih populista, koji neobično i jednako gorljivo brane atlantski evangelizam i judeokršćanski identitet zapadne civilizacije, ali oštro kritiziraju Vatikan i njegovu potporu umirućoj latinoameričkoj ljevici.

Kako god bilo, navedena četiri stupa multipolarnog svijeta imaju potporu Vatikana, koji je već pokrenuo svoj crkveni aparat u Venezueli kako bi se pokušao izgraditi kanal dijaloga između izvršne vlasti i opozicije. Ako pogledamo odgovor talijanskog zamjenika premijera Luigia di Maia, ove su aktivnosti gotovo koordinirane s vladom Italije.

Svidjelo se to nekome ili ne, Rimokatolička crkva je još uvijek jedan od ključnih čimbenika u političkom životu latinoameričkog kontinenta. Papa sada djeluje u nadi da će njegovi napori dati isti rezultat kao u Kolumbiji, gdje je njegova uloga bila ključna u postizanju mirovnih sporazuma iz 2016. godine između vlade i ljevičarske gerile FARC.

Isto tako, Rusija i Kina, zajedno s Meksikom i Urugvajem, također rade na gušenju američkih pokušaja nasilnog svrgavanja vlade, izbjegavanju građanskog rata, zaštiti Madura i uvjeravanju opozicije u potrebu dijaloga.

Stoga je Venezuela posebno važna, ne samo zbog njenih dragocjenih rezervi nafte, kako se misli. U pitanju nije samo sloboda venecuelanskog naroda, već i sudbina međunarodnih odnosa. Ovdje se vodi borba o čijem ishodu ovisi hoće li prevladati multilateralni svjetski poredak ili će Trump uspjeti realizirati snove neokonzervativaca o globalnoj američkoj hegemoniji i Novom američkom stoljeću.

Foreign Affairs: Prošle su dvije faze Trumpova predsjedanja i počinje treća, ona za cijeli svijet

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

Sveto rimsko carstvo je ipak pokazalo zube

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ako je protiv Washingtona, a je, neka je. Konačno, zar se nije Chavez križao u UN-u i imao je “popa” na sprovodu, koliko znam. Tamo je to sve drugačije.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Pope Francis is the head of the Catholic Church and sovereign of the Vatican City State.
Born: December 17, 1936 (age 82 years), Flores, Buenos Aires, Argentina
Full name: Jorge Mario Bergoglio
Nationality: Argentine

Crni Papa – Arturo Marcelino Sosa Abascal SJ is the thirty-first and present Superior General of the Society of Jesus.
As a Venezuelan, he is the first Latin American person to lead the Jesuits. Wikipedia
Born: November 12, 1948 (age 70 years), Caracas, Venezuela
Nationality: Venezuela

U svetu ima preko milijardu katolika. Dva kljucna coveka u Vatikanu su iz Juzne Amerike, sto znaci upoznati su sa materijom. Obojica su Jezuiti, sto znaci veoma obrazovani ljudi.
The Society of Jesus is a scholarly religious congregation of the Catholic Church which originated in sixteenth-century Spain. The members are called Jesuits. The society is engaged in evangelization and apostolic ministry in 112 nations. Jesuits work in education, intellectual research, and cultural pursuits. Wikipedia
Founded: August 15, 1534, Montmartre, Paris, France
Headquarters: Rome, Italy
Staff: 19216
Founders: Ignatius of Loyola, Francis Xavier, Peter Faber
Subsidiary: Universidad Rafael Landívar, Zacapa

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Na internetu mozemo videti intervju: Admiral Davor Domazet Lošo: Papa Franjo služi interesima globalista

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kad to tvrdi Lošo sigurno je tako
Čovjek za Popovacu

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

neće se urušiti multipolarni svijet ili “Američko carstvo”,
promijeniti odnos snaga hoće ali nestati neće

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

U Venezueli će se urušiti multipolarni svijet, voljeli vi ili ne jer “veliki brat” je mnogo jak ili su ostali mnogo slabi!

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Zeljko mi djeluje kao rob koji ljubi svoje okove, a mrzi slobodne i kuje im okove sa nadom da ce i oni postati robovi kao on.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Tolerantan je Žikć, trpi ekavicu u svome imenu ???

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

lakvi zubi, to su poznate igrice kaosa odn. maglenih granata. jezuiti juz. amerike nikad nisu bili na strani naroda, siromasnih, vec uvijek na strani vojne diktature, poduprte vasingtonom. tisuce ljudi, kakti komunista, u stvari obicnog naroda bilo je zatvaramo i ubijano, pa i u franjinoj domovini, on je bio jezuit br 1 i imao kontakte sa kisindzerom. zato se moglo nakon njegovog ” izbora” negdje procitati, da je to vatikanska kuhinja. dva njegova kolege, popovi cak su stampali knjigu, opisujuci kaos u zemji o optuzili bas bergoglija za izdaju. on je tu zato da smiri svoje ovcice juz. amerike da lakse prihvate – usa cizmu. inace je on cisti globalist, sotonist, koji propovijeda nwo, ne ” kraljevstvo bozje”. i radi na spoju svih religija u jednu. uostalom, i vatikan i evangelijska crkva promicu i podrzavaju danas u evropi masovnu migraciju kao i progresivni islamizam. i vise nego jasno

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Majo ne buncaj, loše ti je! Idi na hitni psihijatrijski prijem!

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

brave balkanac, hahaaa najeo se bunike…ili lsd

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Bunika, lsd, sta vec, je mila majka prema tvojoj dijagnozi.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

pametnjakovicu, daj konstruktivne dokaze za tvoj napad. ocito si dosao sa jutarnjeg, vecernjeg, dnevno, imbecil i sl. tamo tocno tako argumentiraju. haaha providljiv si ko glazura.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Mudrice, nije na meni da dajem dokaze za negaciju tvojih psihoticnih ispada nego na tebi koja to tvrdis.

boris
Gost
boris
1 godina prije

Maja je u pravu, bergolio je prijavio dvojicu svestenika koji su bili na strani pobunjenika(protiv vojnog puca) a bili su njegovi podredjeni.
ta dvojica su uhapseni i nestali.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Boris Boris Boris nemoj da te lažu, ne veruj im.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

braca orlando i jalisc yorio, svecenici, zivjeli su u sirotinjskoj cetvrti. jednom 1976 g doslo je po njih ca 300 tesko naoruzamih policajaca. proveli su pola g u zatvoru na lancu i vezanih ociju. navodno je berhoglio tvrdio da oni suradjuju sa terorist. scenom. u svojoj knjizi navode izjave tadasnjih oficira i 30-tak dokumenata. papa francek je u okviru kasnijeg sudskog postupka tvrdio kako se zalozio za njih i spasio od smrti. neki su povukli iskaz protiv njegs, jasno. osim toga ta junta je donijela zakone kojo vaze i danas, da najvisi crlveni duznodnici uzivaju posebne privilegije. zna se, da su se medjusobno druzili, igrali tenis i sl. kad se jedan oficir ispovijedio, kako je iz aviona bacao zive ljude u more, rekao mu je pop, da se za to ne treba ispovijedati, to je bila KRSCANSKA METODA. eto, tako oni i dalje zive na grbaci naroda, rade sto hoce i lazu na sve strane. a ovcice ih slusaju i gledaju ko bogove. valjda i ovaj bnw sto bez argumenata lupa po meni.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

“Navodno je berhoglio tvrdio”…
Zar je navovodno sve sto imas od argumenata? Neznas ni tocno napisat prezime Bergoglio! Zar nije sam Orlando Yorio ustvrdio kako Bergoglio nije imao nista s otmicom.
Onda se nadovezujes na huntu i neke izjave kako se tamo neki oficir ispovjedao i neki je ispovjednik njemu nesto rekao, onda to sve zacinjavas sa “krscanska metoda” sto je tvoje uporiste za tvrdnju da je papa sotonist.
Dobro reci ti majo meni jesi ti gl…upa ili se pravis gl…upa ili si jedna od onih koji citaju dejvida ajka i slicne bisere?
U biti majo aj aj, nemam vremena za rasprave s ljudima koji za argumente nemaju tvrdnje vec imaju samo predrasude i klevete i lazi. Rasprava s tobom je citi gubitak vremena.
Svako dobro.

ori
Gost
ori
1 godina prije

nece svijet al hoce un meteorito.iznad valencije pao meteorit prilikom sagorjevanja odlicno snimlje.eto od mene vijest iz prve ruke i toliko koliko je ko informisan.s obzirom da ovdje dolaze informacije iz 16-e rke ja ocekujem da se vijest pojavi za 24 h

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ima jedna falinka u analizi. Ameri ne mogu pera odbiti suparniku Kina + Rusija. Ostaje im da opljackaju i poruse suparnika EU – Britanija. Alternativa je kraj hegemonije, slom i bankrot. Jedan plus i jedan minus ce usmjeriti SAD.

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

U svemu tome ili u cijeloj Venecuelanskoj krizi ne treba smetnuti sa uma da je Rusija tamo prisutna dugi niz godina i da je cilj amerikenjaca istisnuti Rusiju iz Latinske Ameerike, sto ce ici jako tesko nazovimo to misju NEMOGUCE, u otvorenoj konfrotaciji najvise ce platiti Venecuelanski narod. No Rusija se potrudila da i drugi saveznici KIna, Iran i… podrzavaju nastojanja u Venecueli. Rusija u EU ma najjaceg saveznika u Italiji i tu su u pitanju dugogodisnji dobri gospodarski i prijateljski odnosi.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Do Venecuele razumijem da se strpljivo čekalo, Venecuela treba da bude krajnja linija tokom koje Rusija mora da odlučno reaguje.
Sve ima svoje granice pa i NATOv javašluk i rizik mira u svijetu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nije Venecuela tacka loma. Slomice se u Evropi.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A šta to u Evropi ima šahovski zanimljivo, Evropa je kristalizovana i nije zanimljiva.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nije Do Venecuele već fora je što posle Venecuele nemaš žarišta u kojemu se lome koplja, sve je nekako upereno ka konačnom sukobu.

ori
Gost
ori
1 godina prije

pa obavijesti ove svoje da ne idu u Europu.odes ispred njemacke ambasade i objasnis im da se Europa raspada da ce se sve slomit preko nje.da se ljudi bezveze ne guzvaju i cekaju ti ih usmjeri na pravi put

milan
Gost
milan
1 godina prije

Moje cestitke N. Babic, BRAVO, za napisano posebno na trudu da se globalno sagleda sto je to i kakva je politika sadasnje USA Administracije i pokuaju kreiranja stanja i ne samo ekonomskogu u Svijetu!

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Da imam resurse i da me se pita,Rusija,Kina….pa Iran… svi koji imaju snage i sredstava…
Nek snimaju američke beskućnike,nek ponavljaju filmove Michaela Moora o bankrotu svih obitelji koje su bez doma ostale plaćajući svoje liječenje,…nek snimaju Detroit i njegove ruševine,…nek snimaju crkvu Sv Petra u NY navečer kad joj je predvorje puno kartonskih kutija ispod kojih su ljudi,nek snimaju propale tvornice,nek snimaju table ispred kuća koje se prodaju radi ovrha…nek pokažu s čime ih hrane..food d.o.o….koliko su otrova ubrizgali u životinje koje jedu ljudi,nek snimaju zviždače koji su nabrojili sve opasne spojeve koje definitivno ispuštaju u atmosferu SVOJIM GRAĐANIMA,…nek im ponove u kojim su sve ratovima sudjelovali i još sudjeluju…I ONDA NEK IM POKAŽU BILIONE DOLARA KOJE SU UTROŠENE U TE SVINJARIJE -sve poznate i dokazane skandale…I ONDA NEKA IM POKAŽU TKO JE TO INKASIRAO….I onda neka im POKAŽU-eto zato VI AMERIKANCI NEMATE,…ZATO SU VAŠA DJECA U SMEĆE ŠKOLAMA, ZATO RADITE DVA POSLA DA PREŽIVITE,ZATO OSTAJETE BEZ KUĆA KAD TREBATE LIJEČENJE.
Dosta je defenzive,stalnih obrana…nismo mi…Objašnjavanja …
Napad je najbolja obrana…(I bolje bez oružja)
Napravite im medijski kaos u njihovom dvorištu…ne znam kako osim “uljudnim” RT-om…Ali ako us(r)a može twitati po Kubi,neka twitaju i drugi…
Brate mili,…dosta je uljudnosti…Kad je dosta dosta je….

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@nonwo 🙂
E moja koleginice, Ameri će greškom da okrenu RT, da budu zašrepašteni onim što čuju i hteli bi da nastave da slušaju ali baš im tada počinje drugo poluvreme neke utakmice, završavaju se reklame na sapunici ili realitiju… A posle toga dolazi nešto još važnije i pred spavanje će se setiti da su čuli nešto šokantno ali se neće sećati šta.

Da je sreće da je tako samo kod Amera…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

shummy@Realno ,ali neću u to vjerovati.Njihove “elite” su iz njih (i nas) napravile zombije,vrlo uspješno…Znači može se,…bit je u načinu i PONAVLJANJU…Ponavljanje je majka znanja.

avatar
Gost
avatar
1 godina prije

Nonwo-odlično rečeno ali bojim se da to neće čuti lobotomizirani ameri.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Avatar
Nikad neznaš, ne mogu ljudi vječno spavat.

bony
Gost
bony
1 godina prije

Bravo, NONWO. Nije ni potrebno, da nešto slaže,samo istinu neka pokažu,več je to dovoljno. Na žalost amerikanci i ostali zahodnjaki imaju več oprane možgane.Ali sto puta ponovljeno možda ipak bude neke koristi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle, pale su maske, Trump nije nikakva “alternativa desnica”, već obični kotačić neokon mašinerije. Uz politiku da se odmiče od nepotrebnih ratova, što je s pozicije Washingtona logični i pragmatično, cilja na četiri stupa multipolarnog svijeta – Kinu, Rusiju Iran i EU, ma kakva bila,okupirana, vazalska i nikakva, s petokolonašima poput Poljaka, ali osovina Francuska-Njemačka pokazuje znake otpora. Barem smo to razjasnili, ako ništa. Dakle, sve priče iz kampanje su bile prašina u oči. Hoće li uspjeti, nadam se i vjerujem da ne. Ako bude, nas koje to zanima, ostaju nam dva rješenja 1.) samoubojstvo, jer je živjeti ovdje u tom svijetu mučnine nepodnošljivo, ili 2.) uzeti pasoš i odseliti u Rusiju Kinu, Iran, Siriju, gdje god je slobodni svijet. Usput, Indija je također ovdje u igri kao nezavisni akter. Ali dobro, Rusija nam je najbliža po mentalitetu. Ja sam u RH i gadi mi se gledati Dnevnik. Taman sam sad istrpio tih sat vremena + Temu dana o Venezueli, gdje je neko emigrantsko smeće druge generacije onih iz “Puta štakora” ’45. tumačilo “što se događa”

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ako se sećaš Laki ja sam još u predizbornoj kampanji predložio dve varijante: jedna je da je Tramp baš ovo što pokazuje da jeste a druga da je ono što priča a što bi vratilo SAD u njene zlatne godine kada je osvajala srca ljudi širom sveta bez imalo problema.
Kod te druge varijante sam bio prilično naivan ali je sreća što nije takav jer bi to dugoročno bilo mnogo opasnije po sve nas (neko posle njega bi se vratio na prvu varijantu ali u uslovima u kojima bi se ostatak sveta mnogo teže suprotstavio).

Croatia
Gost
Croatia
1 godina prije

Odličan kometar sve potpisujem. Ovaj naš „anemični“ premijer priznaje „uličarskog predsjednika“ a ne priznaje ukrajinske pobunjenike i njihovu borbu protiv vlasti koja je izvela drzavni udar. Kad gledam HRT to je jazbina manipulatora nikakav javni servis. Podrška slobodnom svijetu. !!!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Bolje nego Nova TV koja jasno promovira atlantističku ideologiju.

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Evandjelisti su cionisti

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Papa sasvim sigurno nije protivnik nwo nego jedan od njegovih glavnih pokretača. Ja nisam vidio da se on sukobljava sa vašingtonom u bilo čemu. Uostalom nije li Trump u mlađim danima išao u jezuitske škole isto ko i Bergoglio.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Ako nisi vidio vrijeme je za posjet okulisti.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

men se sve nešto čini da trampavi to isto i želi – urušenje carstva

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Interesantna Babićeva primedba o papi: “Aktualni papa je podržao produbljivanje odnosa s Iranom, podupire nuklearni sporazum i pozdravlja rad predsjednika Hassana Rohanija”
Nije teško videti da je to potpuno na “Obaminoj liniji”, ako se ovome doda i aktivno zalaganje protiv izbora Trampa za predsednika imamo sve što nas trenutno zanima. Sve ostalo je od trećerazrednog interesa. Nekako sam ispustio Vatikan iz geopolitičkih kombinacija ali je sigurno bitna tema za razmišljanje.

Možda će se neko setiti da sam najavio aktiviranje SAD-a na južnoj hemisferi kod onog teksta o francuskom uticaju u Africi. Ako SAD zaista misli da pravi ozbiljnu vojnu akciju u Južnoj Americi onda i povlačenje iz Sirije nije nelogično jer ni Rusija neće sedeti skrštenih ruku a već je pokazala da je teško predvideti njene poteze.

Uspeh Trampa je u tome što uspešno ispunjava zadatke. Današnji tekst o vezama Pentagona i najvećih finansijskih tela jasno govori da planove prave na duži rok. Tramp samo uskače kao “tviter-luda” u pauzi između scena vrlo napetog političko-ratnog trilera.

Ko je pratio pripreme za napad na SRJ taj vidi isti scenario i u Venecueli (dobro, malo prilagođen). Gvido (od sada Jado) poziva na stranu vojnu akciju što “daje legitimitet” budućem napadu, potrebno je još malo medijske histerije, neki “napad na goloruke protivnike” od strane Madura… Na kraju ide “osnovana sumnja da će osoblje ambasada biti napadnuto” i to je to. Ameri se venecuelanske vojske ne plaše, pozivaju ih da se okrenu protiv Madura samo da bi izazvali unutrašnje sukobe. Inače bi vodili tajne pregovore a ne preko medija.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Meni ovde bas smrdi na neki false flag dogadjaj kao povod za intervenciju. Neko potapanje americkog “humanitarnog” broda ili nesto slicno od strane odmetnutih vojnika koji bi odigrali svoju placenicku ulogu…

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

da moguc je ff u vezi s kolumbijom, tu vec cekaju

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Svaka pohvala za analizu gospodine Babiću. Još bih nadodao kako se Vatikan povukao iz medijacije u venezueli prije koju godinu upravo iz razloga jer oporba nije htjela biti konsolidirana i pristupiti otvorenim pregovorima.
Što se tiče zakljucka o protestantskom preotimanju pastve katolickoj crkvi u juznoj americi niz katolickih svecenika i istaknutih autora, pišući o masonstvu, kao jednu od glavnih smjernica naveo je unistavanje katolicke crkve u juznoj americi. Taj plan je u punom zamahu i dio plana također jest i unistavanje pravoslavne crkve koje crkve po masonskom zakljucku predstavljaju najvecu opasnost po uspostavu masonskog pogleda na svijet. U tom kontekstu protestantizam je odavno potcinjen masonstvu i sad sluzi kao dio njihove falange.
S obzirom na taj slobodnozidarski plan vatikan nije nasjeo na novi orkestrirani razdor u pravoslavnoj crkvi u ukrajini gdje se odvija još jedna podjela budući je otrgnuta od RPC ,autokefalna ukrajinska PC lak plijen slobodnozidarskoj misli. RPC je dokazano svojim utjecajem na ruske politicare odbila slobodnozidarske planove za rusiju i time postala veliki neprijatelj, a alarm im se upalio onog trenutka kada je suprotno njihovim ocekivanjima doslo tijekom ekumenskog dijaloga između dvije crkve do stidljivih natuknica kako bi se crkve opet mogle ujediniti i time okoncati tisucljetnu odvojenost.
Valja napomenuti i da je katolicizam u juznoj americi zadobio s vremenom jedan socijalisticki profil pa se u tom kontekstu gleda i Chaveza u venezueli koji nikad nije ugrozio odnose sa katolickom crkvom unatoc tome sto je imao dijelom komunisticke poglede na svijet i u praksi se dijelom tako ponasao. Upravo iz tog okruzja specificnog katolicizma u juznoj americi dolazi Papa Franjo i njegove poteze treba sagledavati u tom duhu jer napokon i kuba je za njegovog pontifikata i posredovanjem zapocela mirnu fazu odnosa sa SADom.
Iz navedenih razloga su u europi neki katolici protivni stavovima Pape Franje kako glede odnosa prema migrantima tako i nekim drugim pogledima na buducnost djelovanja katolicke crkve jer on dolazi kako rekoh iz specificnog katolicizma.

Jos jednom pohvale na članku koji je vjerujem razbio mitove i predrasude dijela citatelja ovog portala glede katolicke crkve i njezine uloge u danasnjim međunarodnim odnosima.

Promatrač sa strane
Gost
Promatrač sa strane
1 godina prije

Naslov:”U Venezueli će se urušiti multipolarni svijet ili “Američko carstvo” je pogrešan jer o navedenoj tvrdnji ne može isključivo uticati samo događaj u jednoj zemlji. Svijet je velik!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne samo pogrešan već glup – SAD radi tačno ono što joj najviše odgovara (ako se uzmu u obzir njene imperijalističke težnje).

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Amerika ce ipak ispostovati multipolarni svet ..to je jedino LOGICNO..mislim da su dovoljno mudri jer nam u suprotnom sledi konvecionalni a posle nuklearni rat.Bar se nadam da ce tako biti…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Nitko nikada nesmije zaboraviti najveca svijetska zla, zadnje najvece svijetsko zlo je bio Njemacki Nacizam, a trenutno je najvece svijetsko zlo USA imperijalizam.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

po informacijama su valjda bas SAD isto bile veliki pokretec 1 i 2 svj.rata

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Po informacijama,pokretac prvog,drugog i svakog sljedeceg rata je pohlepa.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

a zrtve komunizma? a globalizam?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Zanimljivo mi je isticanje pape “liberala” i nobelovca kao nekih super pozitivnih likova i sa strane pisca clanka i sa strane nekih komentatora.Mala digresija;1992 god. Vatikan medju prvima priznaje nezavisnost RH,TV BG istu vecer
trazi od pape(zbog istog) ostavku uz prigodno hrackanje,TV ZG uz ismijavanje ovog zahtjeva tvrdi kako je nemoguce da papa podnese ostavku jer je to dozivotna funkcija . Danas imamo Benedikta(ziv i zdrav) u ostavci,a njegov nasljednik je veliki obozavalac zutog!
Trump pokusava vratiti stari sjaj zapada povratkom na Kejnzijanski kapitalizam (odustajanjem od globalizacije i Pariskog Sporazuma ali uz iste metode neprobavljive normalnim ljudima) a hijena zvana Europa pazljivo gleda koja strana ce prevagnuti,da se na vrijeme prikloni pobjedniku.
Istina je da se u Venecueli odredjuje pobjednik ali tvrditi da je iznimka(Italija) pravilo je malo pretjerano.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

“zemlje Europske unije insistiraju,
dobiva simpatije određenih krugova”

Ma EU politicari su prodane duse. Nisu to nikakvi simpatizeri.
Papagaji. Nemaju oni pravo glasa.
Svi rade za svoju korist. Svi, osim njih pet,šest..
Sto prije bi jih trebali poslati u odmaraliste.

ludilo
Gost
ludilo
1 godina prije

Masoni zele apsolutnu kontrolu nad mineralima,gorivu i novcu. Kake po cijelom svijetu. Jedino im rusi i kinezi vade mast. I mali raketman Kim.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Kim je sitan ali, dinamitan 🙂

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Ako Babić i Logično tvrde da je Venecula “point of no return”, onda tu nema mjesta za sumnju, zato, drugovi, ajmo se fino dići sa kauča, obrisati prašinu sa pasoša, spremiti čižme i puno gaća i čarapa, pa pravac Venezuela, da kao nekada davno veličanstvena sovjetska “Pukovnija mrtvih” nacistima, jednom i za vijek i vjekova isprašimo turove amerima, globalistima, cionistima i liberalima koji bi da od nas opet prave kmetove i robove.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Rijedenje je to, to bi bio pravi lijek za pravu bolest !

joca
Gost
joca
1 godina prije

jeste..bar 3-4 puta mjesecno ima najava kako usa opada, itd..a kako je vatikan dosao do toliko vijernika u j.americi..mozda je i on otimao nekad a??

luni lunovic
Gost
luni lunovic
1 godina prije

tako kako je i martin luter dosao do vjernika nije stjeo placati harac pa sad haraci po cijeloj planeti netreba se niko cuditi bosni sve je isto ko i lani

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije

Venezuela šapatom pala…

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ništa nije palo, niti će past

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Mislim da je Americka imperija slomljena u Siriji. A Venezuela po meni bitka za Juznu Ameriku a ne globalno.

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Ocigledno je da se vodi borba oko energenata i samo je pitanje koja ce ga strana prigrabiti za sebe,Venecuela sigurno nec biti vlasnik “svoje”nafte!

milan
Gost
milan
1 godina prije

Svaki gazda je surov eda bi bio i ostao gazda, bio on domaci ili strani, ostalo su detalji svega pomalo, psiholoskog i socioloskog sadrzaja!

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

“Dakle, samo je Rim eksplicitno i nedvosmisleno i pisanim putem stao u obranu međunarodnog prava i, slobodno se može reći, multilateralnog svjetskog poretka.”
———-
Zar cijenjeni autor doista misli da su Bergoglio i Vatikan ” u obrani međunarodnog prava i, slobodno se može reći, multilateralnog svjetskog poretka.”??
Bergoglio je igrač duboke države. Jezuit, premazan svim mastima, a jezuiti su odavno mafija duboke države, unutar Vatikana.
Pa njegov tajnik Vatikana, kardinal Pietro Pardolin, ljetos je sudjelovao na skupu Bilderbergovaca, zajednmo sa glavim mafijašima, Kissingerom i ostalima.

Bergoglio defintivno nije za multipolarni poredak, već za stvaranje jednog svijeta, jedne svjetske države, U svim svojim postupcima u zadnjih 5 godina., Bergoglio je na strani globalističke elite i duboke države. Bezbroj puta dosada,. napadao je sve “nacionaliste i populiste” u Europi, sve koji se ograđuju i zahtjevao od država EU, da prime što više lažnih izbjeglica, koje je poslao Soros. I stalno se zalago za očuvanje EU i “nacionaliste” i protivnke EU, čak usporedio sa nacistima iz 30-ih godina, Zato je Bergoglio 2016. dobio “Karlovu nagradu” nagradu globalističke elite. Koju su inače ranije dobivali: grof Koudenhove-Calergi, Kissinger, Tony Blair, Merkelica,.. itd, a 2018. dobio ju je i Macron. 2017. dobio ju je britanski globalistički aktivist i teški antiruski propagnadist, Timothy Garton-Ash.
Što se tiče rodne ideologije i propagande homoseksualnosti, Bergoglio i na ovom polju podilazi, dubokoj državi, od početka potpuno razvodnjva, relativizira i sabotira crkvene zakone i katolički nauk. Naravno sve pod maskom “milosrđa” i slično,

U zadnjih 5 godina, Bergoglio je u audijenciju u Vatikanu, (na vlastiti poziv), primio sve same globalističke zvjerke: Erica Schmidta šefa Google, kriminalku Christine Lagarde šeficu MMF-a, Marka Zuckerberga vlasnik Facebooka, Tima Cooka (šef Apple, koji je uz to još i gej), ..itd., a primio je i Sorosevog agenta, Aleksisa Ciprasa. Te također i iluminaticu Angelinu Jolie.
Vatikan podržava agendu UN-a 2030, o “održivom razvoju”. Savjetnik Vatikana za pitanja klime je globalistički aktivist i fanatični eugeničar Hans-Joachim Schellenhuber, koji sanja o svjetskoj vladi i svjetskom sudu, koje on naziva “planetary court”. Prije 2 godine, preminuli Peter Sutherland, jedan od najvećih globalista, Goldman Saksovac i Bilderbergovac, bio je savjetnik Vatikanske banke.
Prije 2 godine, Vatikan je na predavanje o klimi, pozvao dr. Paula Ehrlicha. fanatičnog američko-hazarskog eugeničara i ateista. Koji je u svojoj knjizi “Eccoscience” kasnih 70-ih godina, predlagao faktički fašističke metode za smanjivanje svjestkog stanovništva

zašto se mnogi katolici u Južnoj Americi okrenuli leđa KC i prelaze u američke evanđlikalne crkve? Da, istina je da te evanđelikalne zajednice obećavaju ljudima med i mlijeko na ovom svijetu, i da imaju ono tipično američko teatralno propovjedanje i slično.. Međutim, nije to glavni razlog. Glavni razlog je taj, što se Vatikan i KC ponašaju ono “gdje je puno baba, kilavo je dijete”. Posebno u pitanjima morala i crkvenog nauka, Bergoglio i njegova ekipa sve relativiziraju i ulizivaju se laicistima i eliti. Pa može ovako, ali i onako, može crno, ali i bijelo.. Dok evađelikanci propovjedaju jasno i glasno 100%, samo ono što kaže Biblija… naprimjer homoseksualnost je grijeh, i nema tu, kao kod Bergoglija i Vatikan ono ” pa tko sam ja da im sudim, ili “homoseksualci mogu puno doprinjeti crkvi” i slično. Kod većinski konzervativnog naroda u državam Latinske Amerike, koji nije zaglupljen liberalizacijiom i seksualnom revolucijom kao narod na Zapadu, naravno da jasni i odlučni stavovi Evanđelikalaca bolje prolaze, nego kilavi, razvodnjeni stavovi Vatikan i Bergoglija. Osim toga, skandali zlostavljanja i pedofilije potresli su Vatikan i KC. Pa u samom Vatikanu sve vrvi od gejeva. Bivši njemački katolički svećenik, David Berger, koji je istjeran iz Crkve, kada se saznalo da je gej, kaže: u Vatikanu je 50% svih biskupa, svećenika i ostalih muških osoba -gejevi. Taj Berger, neka vrsta njemačkog “Mile Yannopulosa”, je danas inače veliki kritičar njemačke vlade i Merkelice, masovne migracije i također i organiziranog izpolitirizarnog LGBT pokreta. On je također veliki kritičar Vatikana i Bergoglia, i to baš zato što se Bergoglio slizao sa globalističkom elitom i što promiče migraciju i ostalo.
Ne trebaju američki evanđelikalci uništavati KC, ona će se uništiti sama, Ona je već gotova, finito, samo je pitanje vremena, kada će konačno puknuti, Pa vidimo da su tu ogromne razlike u različitim državama. Naprimjer između KC u Njemačkoj ili Nizozemskoj na jednoj i KC u Hrvatskoj i Poljskoj na drugoj strani. Faktički su dijelovi KC u Poljskoj i Hrvatskoj već odvojeni od Vatikan i faktički već imaju karakteristiku neke posebne nacionalne crkve. Samim tim što je KC jedina univerzalna svjetska religijska zajednica, koja je zastupljena na svim kontinentima i skoro svim državma svijeta, je naravno dobrodošlo za globalističku rotšildovsko-rokefelerovsko-sorosevu elitu. Jer svaki internacionalizam i univerzalizam, pa i onaj crkveni, je njima dobro došao. To je to. Zato bi raspad KC, odnosno struktura Vatikana, dobro došao svima, a posebno katolicima, koji su protiv NWO.

Tipično za lukavog jezuita Bergoglia je ono što je tipično za cijelu globalističku elitu;: dvoličnjaštvo. Malo ovako, malo onako, da se zavaraju glupe ovčice. Ali Bergoglio je definitivno za globalizaciju, i za stvaranje svjetske države i NWO. To što se broj katolika u Latinskoj Americi smanjuje, to je njemu zadnja rupa na sviralu, Jer on ionako smatra, kao i Soros i Rotšild, da treba postojati samo jedna svjetska religija, naravno pod kontrolom duboke države. Pa u svim svojim dosadašnjim istupima u javnosti, on je bezbroj puta laprdao, kako religija nije bitna, da su svi isti i slično. Dok, su ranije pape stalno isticale, neprikosnovenu ulogu Katoličke crkve i katoličke vjere , za Bergoglija je to sve svjedeno, Jer on se ionako ponaša više kao svjetski dužnosnik UN-a, nego kao vjerski poglavar.
Bečki kardinal Schoenborn, jedan od liberalno-globalističkih miljenika Bergoglija, prije 2 godine napao je neke kardinale i biskupe iz rimske kurije, zato što su oni na obiteljsksoj sinodi 2016. hvalili Putina i Putinovo zalaganje za obitelj, vjeru i tradiciju. Za Schoenborna, je Putin “nedemokrat” i populist. Lukavi Bergoglio se naravno nikada neće otvoreno izraziti protiv nekoga, on nikada otvoreno neće imenovati “populiste” i “nacionaliste”, protiv kojih grmi, Ali za to on ima svoje pse lajavce, kao kardinala Schoenborna ili njemačkog kardinal Marxa, koji je također otvoreno napadao Putina i Orbana..

udav
Gost
udav
1 godina prije

papa u emiratima ugovara krislam (ili vec kako hocete da nazovete novu svetsku religiju), a stalo mu do juznoamerickih katolika, da ih ne otrgnu protestanti?

drugo pitanje, citat:
hoće li prevladati multilateralni svjetski poredak ili će Trump uspjeti realizirati snove neokonzervativaca o globalnoj američkoj hegemoniji i Novom američkom stoljeću.

dakle, volfovic, cejni, ramsfeld, svi su oni iz busove administracije, jel to je onaj klipan koji se smejao i iskoristio rusenje trg. centra za beskonacne ratove na bliskom istoku … gde je tramp u toj prici? cujemo da tramp tvrdi da je rusenje bilo posao iznutra, cujemo da tramp trazi povlacenje vojske itd… znaci, nije u redu zamenjivati teze: amerika prvo, a ne globalizam, – to tramp zagovara
uostalom, zar se tramp ne bori protiv duboke drzave? zar je duboka drzava nastala za vreme trampa??? i da ne zaboravim: ne nadajte se nikakvoj multilateralizaciji religije u reziji papstva, jer kada se jednom zavrsi sa dubokom drzavom i demorats, setice se neko i pacovskih kanala do juzne amerike, argentine!
https://en.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century

iako su Pariz i Berlin vrlo dobro znali da priznanjem “uličarskog predsjednika” stvaraju opasan presedan.

naravno, sutra cemo mi iz amerike priznati koga god od zutih prsluka da se proglasi za predsednika, uostalom salvini vam je vec najavio europsko prolece, sneg samo sto se nije otopio:)

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Bartolomejska noc u Venezueli .Pa ljudi je li to moguce.Babic je to samo pokusao objasniti ,problem je u lovi i nafti a ne u ideologiji .Metamorfoza dolara ,od leptira do gusjenice ,Rim je mrtav zivio novi Rim ,pun izbjeglica i mase zeljne bozanske ljubavi i standarda zivota .Maduro je rekao ,,NON PASARAN” Te voy a romper vaquero Americano ,iho di puta

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
69
0
()
x