Ukrajina bi u bliskoj budućnosti mogla dobiti nuklearke

27 komentara

Ukrajina ima sposobnost brzog razvoja i raspoređivanja nuklearnog oružja, dodao je Aleksej Arestovič, bivši savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog u intervjuu objavljenom u četvrtak.

U razgovoru s ruskim aktivistom Markom Feyginom, Arestovich je ustvrdio da bi, ako bi Moskva iskoristila svoj nuklearni arsenal, mnoge zemlje bile u iskušenju da nastave s vlastitim programima nuklearnog naoružanja, a Ukrajina bi u tom pogledu dobila kartu blanch. Moskva je više puta demantovala da planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini ili drugde.

Na pitanje da li Kijev može proizvesti nuklearno oružje, bivši savjetnik je bez oklijevanja odgovorio: “Može… za kratko vrijeme.”

Arestovič je dodao da će Ukrajini još trebati neko vrijeme da dobije obogaćeni uranijum, ključnu komponentu koja je potrebna za proizvodnju nuklearnih bombi, ali je dodao da bi se “ mnogo stvari moglo dogoditi”.

“Ko zna gdje je ovaj uranijum?… Samo hodaš i vidiš bure uranijuma. To je super,” rekao je.

Ako Ukrajina postane meta nuklearnog udara, „treba da bude primljena u NATO za jedan dan… ili ćemo stvoriti nuklearno oružje, jer nema drugih sigurnosnih garancija “, rekao je bivši savetnik.

Već u aprilu, Arestovič je sugerisao da bi Ukrajina mogla da razvije bombu za manje od godinu dana, ali je napomenuo da to ne čini jer bi takav potez prekršio njene međunarodne obaveze.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Ukrajina je naslijedila dio svog nuklearnog arsenala. Godine 1994. potpisala je Budimpeštanski memorandum, pristala da odustane od nuklearnog oružja u zamjenu za obećanja SAD, Britanije i Rusije da će „pružiti pomoć“ zemlji u slučaju agresije. Međutim, posljednjih godina ruski zvaničnici su u više navrata tvrdili da je uplitanje Zapada u unutrašnje poslove Ukrajine potkopalo sporazum.

U međuvremenu, u februaru 2022., nekoliko dana prije početka ruske kampanje u Ukrajini, predsjednik Vladimir Zelenski je signalizirao da bi obnova njenog nuklearnog statusa mogla biti opcija, navodeći gubitak Krima od Rusije. Poluostrvo je velikom većinom glasalo za pridruživanje zemlji 2014. nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad.

Štaviše, u tom kontekstu, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je prošle godine tvrdio da su ukrajinske prijetnje oživljavanjem svog nuklearnog programa bile jedan od glavnih razloga koji su Rusiju naveli da pokrene svoju vojnu operaciju.

Nuklearno oružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
10 mjeseci prije

svašta..pa njime krenut na rusiju, rusija uzvrati, pa ameri, NATO, malo Kina..pa lijepo ode sve u vražju mater skupa s ukrajinom…mulac sere

Toni
10 mjeseci prije

Svakako. Prošle su dali rusiji a rusija obećala da neće napasti za uzvrat.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

A jedino ako ih Rusi instaliraju

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Miso prvo pise kako se niko vise ne boji nuklearki a zatim kako stizu nukes u ruke zaracenih !

eks
10 mjeseci prije

Nije problem Ukrajina, niti u Ukrajini. Problem je u Vašingtonu, Pentagonu i Londonu. Rusi bi morali učiniti nešto da te psihopate mnogo zaboli i da se počešu i tamo gde ih ne svrbi . Sve dok ginu Evropljani, to neće zaustaviti anglosaksonske i hazarske psihopate. Kada počnu da ginu “Londonci” i “Vašingtonci”, može doći do zaustavljanja katastrofe , koja je na pomolu .

Čovjek je življen
10 mjeseci prije

Nije pametno, nimalo. Tim ljudima se ne bi trebalo dati niti da kokoši u ograđenom dvorištu čuvaju, ma gdje nuklearno oružje!?
Bijelo i bojeve glave ne idu skupa.

tihobl
10 mjeseci prije

Ma poslace Britanija jos 5 taktickih bombi umjesto onih sto su napravile pecurku na zapadu Banderstana. Sjecate li se one pecurke? Onoliko gama zracenje ne moze izazvati osiromaseni uranijum iz tenkovskih granata. Dobra je vijest da rusi izradjuju nove hiperosnicne rakete da pomognu kindzalima da unistava atomsko oruzje u podzemnim skladistima bez velike stete.

Josip
10 mjeseci prije

Nisu ukrajinskim budalama bez razloga uzeli nuklearno oružje..

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Baba, zašto Amerikanci odgađaju ulazak Ukrajine u NATO…
Jer se boje da će izgubiti vodeću ulogu u savezu.

P.S.
Da je nedavno došlo do eksplozije masnoće u fritezi u McDonald’su u Odesi.
Eksplozija je bila toliko snažna da je u Kijevu registrirana kao potres.
A koliko li je toga moglo biti drugačije…
Samo da McDonald’s prošle godine nije zatvorio sve svoje restorane u Rusiji…

Ben Hur Balkan
10 mjeseci prije

Kakva glupost!!
“…ako bi Moskva iskoristila svoj nuklearni arsenal, mnoge zemlje…”
Mnoge zemlje više ne bi postojale, a pogotovo one koje imaju nuklerano naoružanje kao i one koje bi ga mogle izraditi.
“…Ukrajina bi u tom pogledu dobila kartu blanch…”.
Ukrajina bi tada vjerojatno bila plići dio Crnog mora.
Ovaj Arestović je budala. Takvi će nas odvesti ravno u propast civilizacije.

Moje Ime AD 1995
10 mjeseci prije

Ukrajina bi u bliskoj budućnosti mogla dobiti nuklearke: Dvosmisleni naslov ! Ako se Medvedev pita, nema problema, ima se pa moze par komada srediti. (Iskander za pocetak).

MNK
10 mjeseci prije

Njemacka, Ukrajina, Juzna Koreja i Japan to su 4 drzave koje su sposobni dobiti vlastito nuklearno oruzje.

Sparkling
10 mjeseci prije

Arogancija i neznanje neokona toliko je velika da oni i dalje vjeruju samo u ono što žele vjerovati. Njihovi sluge koji znaju bolje toliko su uplašeni i moralno propali da se više ne usuđuju ni spomenuti istinu, što je kulminiralo u petlji propasti koju su sami stvorili. Stvarnost ih neće zaustaviti niti njihov psihotični plan. Rusija to mora shvatiti. Oni tvrde da jesu, ali njihovo ponašanje sugerira da još uvijek ne, ne duboko u sebi.

Rusija mora skinuti rukavice i završiti ovo ili će zažaliti što to nisu učinili. Nuklearna lažna zastava pitanje je kada, a ne ako. Kad se to dogodi, javno mnijenje bit će nevažno jer će biti prekasno, dok će mase prozreti propagandu, a treći svjetski rat će već početi. Ako mislite da će Washington samo tiho predati svoje mjesto moći, jako se varate. Ludi su i samo čekaju razlog da eskaliraju.
Lp

Samo U Prolazu
10 mjeseci prije

Ako prekidac za te nuklearke bude drzao US, prije ce Ukraina postati pustinja nego rezmjestiti nuklearke.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

vrag bi ga znao … Možda i može no onima , kojima upućujem iskrenih čestitki je …. IRAN 🤳 —– OD JUČER — U NUKLEARNU KLUBU 👍🍸

Max
10 mjeseci prije

Eto pravog razloga ruske intervencije.

Zoro
10 mjeseci prije

Sparkling je točno napisa, nije pitanje ako nego KAD, s tim se slažem, ništa tu ukrajinci nemaju s tim, samo čitaju tekst šta im daju usranci, sve vezano za atomsko oružje je u rukama amerikanci oni će ga dovest na teritorij ukrajine i detonirat u to nema sumnje, onda će mo vidit oće li Rusi odhovorit na ameriku i englesku istom mirom, anglosaksi se nadaju da će se nastavit ova igra samo sa taktičkim nuklearkam po Slavenskim zemljama, mislim da vrijeme odluke dolazi do kraja godine, nastavak igre u Slavenskom dvorištu nije prihvatljiv mora biti prekinut i prebačen u anglosaksonsko dvorište

gargamel.
10 mjeseci prije

Rusko ratno vazduhoplovstvo izvelo je opsežne misije bombardovanja od Lavova (zapad) do Hersona (jug), unapređujući uspešan plan ruskog Generalštaba da uništi zapadne sisteme naoružanja i municije pre nego što stignu do trupa na frontovima na Zaporožju i Donbasu. . Konkretno, rusko vazduhoplovstvo je napalo gradove Lavov, Hmeljnicki, Ternopolj, Herson i Dnjepropetrovsk, gde se nalaze tačke koncentracije i transfera zapadne opreme, prenosi Pronews. Kao što su dosad pokazali slabi rezultati ukrajinskog kontranapada, Rusi sada imaju vrlo dobru obavještajnu mrežu i prate tačne lokacije zapadnih sistema naoružanja i municije. Kijev, zbog teških udaraca koje je zadobio, pokušava da sakrije svoj uspjeh i danas je, pozivajući se na grad Lavov, rekao da su se dogodile “tehničke eksplozije”. Rusko ratno vazduhoplovstvo je, koristeći strateške bombardere, izvelo ove napade krstarećim projektilima X-47 „Bodež“ i X-22. Primarna raketa je sada već zloglasna supersonična raketa Kh-47M2 Kinzhal. Činjenica da Rusi izvode napade upravo ovom raketom znači da… Čitaj više »

Ringo10
10 mjeseci prije

Nije to bilo ukrajinsko oružje nego sovjetsko. Rusija je nasljednica SSSR i oružje pripada njoj. Za uzvrat Rusija je preuzela sve dugove SSSRa i odplatila ih.
A dati banderovskim luđacima nuklearno oružje je siguran nuklearni rat. Zato Rusija mora završiti sa Ukrajinom i obračunat se sa ukrajinskim nacionalizmom za sva vremena.
Ukrajinci nisu sposobni imat normalnu državu. Čim su dobili neovisnost upali su u neofašistički ekstremi6zam i potpuno su neuračunljivi.

Ova ruska invazija je nastupila čim su Rusi saznali da su manijaci u Kijevu blizu stjecanja nuklearnog oružja. Plus one biološke laboratorije.
Rusi ovo moraju okončatiu i likvidirati državnost Ukrajine jednom zauvijek. Ukrajina je umjetna tvorevina koju je ekstremizam Zapadne Ukrajine otrovao toliko da ta država ne smije opstati … radi opstanka mira u Europi i svijetu.
Ukrajinu inkorporirati u RF a Zapadnu Ukrajinu prepustiti Poljskoj ili ko god je hoće

BanOvan
10 mjeseci prije

Konacno ce i ukri imati svoje nuklearke. Eno masine istovaraju na Magarece livade. Glavni akceleratori DudulePrdule, dziber,burtovac, MNE, (slavonac je za sada neopredijeljen) polako zagrijavaju svoje motore, mladjo polako ubrzava svoje akceleratorkinje iz Ukrajine da punu brzinu vrtiguza postignu u spici sezone. Dembeli Gyuro ne vadi GajgerMilera iz … khkhkh. Cim nakupe dovoljno neutrona ima da ih odmah preusmjeri na Moskvu. Rusi polako pripremaju bijelu zastavu ako gyurin ajnspric motor proradi k’o nekada. Toni drzi kurblu ako mu se motor zaustavi ili ce da mu gura niz obalu.

Zoro
10 mjeseci prije

Na tlu ukrajine kao i u Kazahstanu je bilo stacionirano Rusko atomsko oružje, Rusija je nasljednica Sovjetskog Saveza, Ukrajina za 30 godina samostalnosti nije uspjela napraviti ništa novo samo uništit šta joj je ostalo od Sovjetskog Saveza

Zvrk
10 mjeseci prije

zbog ovoga je trump i napustio INF, da mogu slobodno naoružavati druge ili treće zemlje s nuklearkama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI