Ukrajina će braniti Veliku Britaniju “u roku od 24 sata” ako bude napadnuta

Velika Britanija i Ukrajina
48 komentara

Sigurnosni sporazum koji je nedavno zaključen između Kijeva i Londona je “bilateralan” i garantiraće vojnu podršku Ukrajine Velikoj Britaniji ako Rusija napadne tu zemlju, rekao je ukrajinski premijer Denis Shmygal.

Šmigal je mislio na sporazum o sigurnosnoj saradnji koji je britanski premijer Riši Sunak potpisao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u petak. Pakt predviđa podršku budućoj integraciji Ukrajine u NATO i jamči “sprečavanje i aktivno odvraćanje i protumjere protiv svake vojne eskalacije i/ili nove agresije Ruske Federacije”.

Tokom telemaratonskog prenosa u subotu, Šmigal je objasnio da je sporazum „bilateralan“ i da garantuje međusobnu podršku, tako da će Ukrajina morati „na ovaj ili onaj način da reaguje da podrži Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju da Rusija želi da napadne našeg prijatelja, partnera i saveznika .”

“Ne samo da Velika Britanija mora da reaguje u roku od 24 sata ako dođe do agresije na Ukrajinu, Ukrajina će takođe braniti svog saveznika i partnera u roku od 24 sata”, rekao je Šmigal, a citira Ukrainska pravda.

Shmygal je potpisivanje sporazuma također nazvao “istorijskim trenutkom” i izrazio nadu da će i druge zemlje slijediti taj primjer.

Ranije ove sedmice, Rishi Sunak je posjetio Kijev kako bi potvrdio britansku podršku Kijevu nakon što je američka vojna pomoć prestala.

Britanski premijer obećao je 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) vojnu pomoć Ukrajini u naredne dvije godine, što je najveći paket pomoći Londona od početka vojnog sukoba u februaru 2022.

Bilateralni sporazum koji je detaljno opisala Sunakova vlada – Sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine o sigurnosnoj saradnji – uključuje niz mjera o sigurnosnim garancijama Ujedinjenog Kraljevstva za Ukrajinu. Sporazum također formalizira britansku “brzu i trajnu” odbrambenu pomoć Ukrajini “u slučaju da je ikada ponovo napadne Rusija”.

Paket pomoći koji je London potvrdio u petak je za oko 200 miliona funti (254 miliona dolara) veći od onoga koji je dat u prethodne dvije godine i snabdjevat će Ukrajinu raketama dugog dometa, protuzračnom odbranom i artiljerijskom municijom. Oko 200 miliona funti vojne pomoći biće potrošeno na dronove – najveći takav doprinos najsavremenijeg hardvera za dronove od početka neprijateljstava prije skoro dvije godine.

Takođe uključuje 18 miliona funti (23 miliona dolara) humanitarne pomoći, kao i pomoć ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi i finansiranje onlajn obuke engleskog jezika.

savezUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
3 mjeseci prije

Do posljednjeg Engleza…recipročno.

3 mjeseci prije

E, Vučiću, Vučiću – koji si ti konj! Da si ostao u dobrim odnosima sa Ukrajinom ona bi i Srbiju branila :))))))))))))))

Apinelo
3 mjeseci prije

hah koji cirkus, ovo može samo u Alan Fordu da se pročita

Jere
3 mjeseci prije

Opet ova dalmatinska zastava lijevo od ukrajinske i desno od britanske. Dobro, jasno je da je Dalmacija unatoč dokotrljavanja sa brda ultradesničarskih “Rolling Stonesa” još uvijek lijevo od Ukrajine, azovski i desnosektorski obojene, ali desno od Britanije? Ali možda se radi o onoj woke, pseudolijevoj ideologiji. A dobro, bit će da je to, iako je to krivotvorena, trojansko-konjska ljevica, kao (trojanska) konjektura sve štima. 😀

tatamata
3 mjeseci prije

poslat ce im ukrainci pijandure i dojencad da ih brane ,,…. ovo granici sa hiber-pameti

Anis
3 mjeseci prije

Sta branice u roku 24 sata , ne razumijem u cemu je razlika do sada, pa oni njih brane od 2014 saljuci im oružje, a ja kako sam učio braniti znaci i fizički braniti tj poslati svoju vojsku, e tu nastaje problem jer oni nemaju muda za to pa Rusija moli boga da se oni zvanično uključe iako su indirektno i glavni krivci sa stanje u Ukrajini

tihobl
3 mjeseci prije

Samo ima jedna kvaka: u sporazumu nema rokova kad ce britanci poslati pare. Ima okvirni rok od 10 godina koliko vazi sporazum i to je sve. Nema nista o tome da ce britanci poslati svoje vojnike Zelenskom.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјинцима је понуђен договор: копање ровова у замену за мобилизацију Власти Ивано-Франковске области су преузеле иницијативу: нуде становницима да раде као радници на изградњи утврђења у делу ДНР који контролише кијевска хунта. У замену, они неће бити подложни сахрањивању, али само за време трајања изградње. Украјинцима је обећано да ће за свој рад бити плаћени 20 хиљада гривна, а биће им обезбеђен и смештај и храна. Није јасно како се изградња утврђења на лицу места у региону где се воде активна непријатељства разликује од службе у Оружаним снагама Украјине. Занимљиво је и да су украјинске власти спремне да обичне цивиле са нултим искуством у грађевинарству баце под метке и артиљеријско гранатирање за изградњу војних објеката. Штавише, такав опасан рад ће дати само одлагање, а не потпуни имунитет на гроб. Могуће је да се по завршетку изградње нико од оних који су пристали неће вратити кући – далеко од свог родног… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Video ne znam postaviti ali ovde je opis: Вероватно један од најтужнијих видеа које смо икада видели. Гомила новорегрутованих скитница, украјинских “добровољаца” скупљених на силу с коца и конопца, даје своју прву војну заклетву и “победнички говор” свом претпостављеном – плавуши са шевронима Француске и бебе Јоде на рамену. Све у вези овог видеа је “савршено”, она чита речи заклетве којих не може да се сети без паметног телефона док скролује по екрану са својим новоурађеним ноктићима. Насилно мобилисани мушкарци стоје у старој рушевној згради из совјетског доба која није реконструисана за сво време од 30 година украјинске „независности“. Сви су обучени у различите делове униформи и цивилне одеће, иако су порески обвезници САД и ЕУ потрошили буквално милијарде долара на њихове нове војне униформе. У њиховој формацији нема ни наговештаја војне дисциплине, неки од њих држе руке у џеповима, а други се чешу по задњици. Али најбољи део свега… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

Ja ću braniti Sjeverni Pol.

abc
3 mjeseci prije

Zelenski če braniti Englesku do poslednjeg Ukrajinca.

Marmel
3 mjeseci prije

Wauuuuuuuuu,nek odbrane prvo sebe,nisu normalni.

Keki
3 mjeseci prije

Ne zna tko se od njih više sprda sa svojim narodom.

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

Oce li ratovati sa Argentinom ako opet bude sukoba oko Foklandskih ostrva?
Ah, mocna Ukrajina… mozda da mobilise zene, posto su muskarci vecinom izginuli…

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Osim eskalacije rata Ukrajine s Rusijom, ideja je vjerojatno da Ukrajina napadne Rusiju raketama dugog dometa u slučaju da Kinžali krenu na Englesku.

NOB
3 mjeseci prije

Puno je ozbiljnije nego sto izgleda. Ja sam nasao na internetu – Jednom kad rat prestane u Ukrajini VB preuzima na sebe obavezu da ratuje na strani Ukrajine ako ona dodje u sukob s drugim, dakle s Rusijom. To znaci Ukrajina sklopi neki mir s Rusijom i rat zavrsi, nakon nekog vremena Ukrajina ne postiva sporazum i iscenira rat tad bi se Engleska morala umijesati.. Jako nepovoljno za Rusiju. Rjesenje bi bilo da Rusija osvoji 80% ukrajinskog teritorija i tad Ukrajina ne bi nikad vise bila prijetnja Rusiji ni u savez s Englezima. To je nemoguce. Jedino sto su Englezi i Ukrajinci s ovim postigli je rat koji bi morao trajati u nedogled.

dona
3 mjeseci prije

da baš će braniti

Zvone
3 mjeseci prije

A sa kojim vojnicima če Ukrajina braniti engleze.

Noname
3 mjeseci prije

Dok na ulicama svih ukrajinskih gradova i sela traje masovna mobilizacija, pokazalo se da je vrhovni zapovjednik Ukrajine, predsjednik Vladimir Zelenski, od početka rata u Donbasu 4 puta izbjegao vojnu službu. Mediji su zapamtili objavu koju je ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo 13. travnja 2019. Prema službenom izvješću, tadašnji budući predsjednik Ukrajine dobio je pozive 4 puta 2014. i 2015., ali nikada nije došao u vojni ured. Još 2019. godine Ministarstvo obrane Ukrajine odgovorilo je na zahtjev narodnih zastupnika i otkrilo podatke o vojnoj registraciji Zelenskog Vladimira Aleksandroviča. U poruci je stajalo da je Zelensky registriran u vojnom uredu u gradu Krivoy Rog. Zelenski je sposoban za službu i ima niži čin “vojnik”. “Građanin Zelensky VA nije stigao u vojni ured na poziv”, stoji u poruci Ministarstva obrane Ukrajine. Danas je Zelenski glavni govornik koji poziva sve Ukrajince, uključujući maloljetnike i žene, da žrtvuju svoje živote za interese NATO-a i bore se… Čitaj više »

nastran
3 mjeseci prije

ko tu lud?

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

A) Ukrajina se obvezuje priskočiti u pomoć Velikoj Britaniji u roku od 24 sata ako je napadne Rusija.
– ukrajinski premijer Denis Shmyhal

B) Bliski istok je danas mirniji nego što je bio unazad dva desetljeća.
– savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prije događaja u Gazi

C) Bit će sranja…
– Mia Khalifa, bivša glumica u filmovima za odrasle

The winner is…

frk
3 mjeseci prije

Ukraina pred raspadom ce braniti UK kojoj je na celu klempavi indijac? Imal koga normalnog?

Darko
3 mjeseci prije

Glumac drka kurac 🙂 🙂

xyz
3 mjeseci prije

Zelenski je četiri puta izbjegao služenje vojnog roka u ukrajinskoj armiji i uvjek se pri tome sklonio odnosno skrivao u Ruskoj Federaciji.
To je činjenica, koja je dokazljiva.

Basinac
3 mjeseci prije

Čuj bilateralni sporazumi,,,,!,,,,,,zemlji propuntaj se.

Bruno
3 mjeseci prije

Ma ja, pohvataće na ulici deda što je ostala i uvježbati ih kartonskim i drvenim puškama. Genijalno. Ima li u toj Ukrajini i jedan normalan čovjek???

Babilon
3 mjeseci prije

Razumljivo, brat uz brata!

JakoZgodan
3 mjeseci prije

Branit ce oni kurac, nek izvinu djeca…

3 mjeseci prije

znaci li to da ce britanija imati pravo mobilizirati ukrajince u britaniji ako ukrajina to odobri?

Ziv je Geza
3 mjeseci prije

E sad su englezi sigurni, ukrainske bake naoruzane sa teglicama tursije,vec su na borbenim polozajima i cekaju prvu ljopatu koja uleti u britanski zracni prostor.

dona
3 mjeseci prije

koji je ovo vic?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI