Ukrajina će donijeti rat Evropskoj Uniji

Peter Szijjarto
16 komentara

Uslovi jednostavno nisu ispravni da bi Evropska unija razmatrala članstvo Ukrajine, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Njegove riječi su uslijedile kao odgovor na prijedlog proširenja predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ranije tog dana u Lisabonu. Ona je rekla da bi EU trebalo da započne  “pregovore o pristupanju”  i sa Ukrajinom i sa Moldavijom, dok bivšu sovjetsku republiku Gruziju unapredila na status zvaničnog kandidata.

“Priznanjem Ukrajine, EU bi dobila i rat, što očigledno niko ne želi da se dogodi”, rekao je Szijjarto, prenose mađarski mediji. “Proširenje treba da služi širenju mira, a ne da unese rat u EU.”

On je rekao da bi bilo “apsurdno” da Brisel procjenjuje napredak Ukrajine u implementaciji reformi ili vladavine prava ili bilo kojih drugih kriterija za članstvo, s obzirom na sukob koji je u toku.

“Tako je, u Ukrajini je rat, tako da vidimo da se ne sprovode ni sloboda medija ni sloboda govora, vidimo da se ne održavaju ni izbori”, rekao je Szijjarto.

Stalni stav Budimpešte je da Ukrajina treba da vrati prava zakarpatske mađarske zajednice na nivo koji je imala 2015. godine, prije nego što je Kijev pokušao da oduzme pravo ruskog govornog stanovništva.

“Pošto, prema Evropskoj komisiji, Ukrajina nije ispunila uslove postavljene za članstvo, ne smatramo da su nikakvi dalji koraci blagovremeni u pogledu pristupnih pregovora sa Ukrajinom”, zaključio je ministar vanjskih poslova .

Prema rečima Szijarta, blok se suočava sa ozbiljnim bezbjednosnim i ekonomskim izazovima i sve je slabiji, pa ako želi da primi nove članice kao način da povrati snagu, umesto toga treba da se osvrne na zapadni Balkan, pre svega Srbiju.

Prema izvještaju EK, razgovori s Ukrajinom bi trebali početi kada Kijev ispuni preostale zahtjeve koji uključuju borbu protiv korupcije, usvajanje zakona o lobiranju u skladu sa EU i “jačanja zaštitnih mjera” za etničke manjine.

EU nije primila nijednu novu članicu od Hrvatske 2013. Ranije ove godine, Brisel je iznio nejasan plan za proširenje do 2030., gledajući ostatak bivše Jugoslavije, Albaniju, Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

eumađarskaSzijjartoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Neće bit EU za pola godine već . Stoga .. Neka donose rezolucije , kakova im volja , papir trpi sve ….

Bruno
5 mjeseci prije

Koja borba protiv korupcije? Najveća korupcija u Hrvatskoj je od ulaska u EU. Sve vlade od ulaska u EU bi završile na Golom otoku u doba mraka.

nastran
5 mjeseci prije

Prema izvještaju EK, razgovori s Ukrajinom bi trebali početi kada Kijev ispuni preostale zahtjeve koji uključuju borbu protiv korupcije, usvajanje zakona o lobiranju u skladu sa EU i “jačanja zaštitnih mjera” za etničke manjine…..ŠTO OD TOGA JE ISPUNJENO? NIŠTA! DRUGA STVAR JE TERITORIJALNA CJELOVITOST.KOLIKO JE UKRAJINE?..čovjek je u pravu..suludo!

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Ispravak naslova – Ukrajina je donijela rat Europskoj Uniji.

Traje otkada sa ogromnom financijskom i vojnom pomoći Europska Unija sudjeluje u naoružavanju jedne europske države protiv druge europske države (najjače nukelarne sile i treće vojske u svijetu po jačini), a tome već ima godinu i pol dana.

A izvoz američke demokracije kao uzrok rata u Ukrajini počeo je svima poznatim Majdanskim pučem 2014. godine kada je smijenjen legalno izabrani ukrajinski predsjednik.

nastran
5 mjeseci prije

primali bi u uniju diktaturu???

Ivan HR
5 mjeseci prije

Zahvaljuci Plenkovicevoj krmaci Ursuli..

abc
5 mjeseci prije

EU je več u ratu sa Rusijom i postala je legitiman cilj ruskih raketa.

Max
5 mjeseci prije

Mislim da to i jest cilj.

abc
5 mjeseci prije

EU je donjela rat u Ukrajinu.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

Ne Ukraina vec korumpirani EU birokrati!

Darko
5 mjeseci prije

To je upravo ono što američke svinje žele..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI