Ukrajina će pregledati sve nacrte izuzeća od mobilizacije

Ukrajinska Vojska
29 komentara

Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu (NSDC) Ukrajine odlučilo je u srijedu da preispita svaki pojedinačni nacrt izuzeća izdat od početka sukoba s Rusijom, navodeći široko rasprostranjenu korupciju.

„Sve slučajeve u kojima su odluke [izuzeća] očigledno neosnovane i nezakonite treba da se pozabave organima za sprovođenje zakona“, najavio je predsednik Vladimir Zelenski nakon sastanka NSDC-a.

Vijeće je također odlučilo da u potpunosti digitalizuje cjelokupnu bazu podataka Oružanih snaga i revidira kriterije za utvrđivanje sposobnosti za vojnu službu, kako bi se spriječile „manipulacije“ i dalo više mogućnosti zapovjednicima na terenu da pronađu odgovarajuće uloge za vojnike.

Šef NSDC-a Aleksej Danilov rekao je da Ukrajina sprovodi “novoodobreni” plan za dalju mobilizaciju, pozivajući onoliko ljudi koliko joj je potrebno za nastavak borbi.

Zelenski je početkom avgusta smijenio šefove svih ureda, nakon što je ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila da je otkrila “široko rasprostranjenu zavjeru” za krivotvorenje zdravstvenih izuzeća od strane vojno-liječničkih komisija u 11 regija zemlje. Zaverenici su navodno naplaćivali i do 6.000 dolara za lažne papire, koje su oni koji su izbegavali regrutaciju iskoristili da napuste zemlju.

Vlada u Kijevu je naredila nekoliko talasa regrutacije otkako su neprijateljstva s Rusijom eskalirala u februaru 2022. Krajem juna, centri za regrutaciju u nekoliko regiona prestali su slati pojedinačne pozive, umjesto toga dajući opšta obavještenja svim vojno sposobnim muškarcima .

Nakon što je čistke povjerenike za regrutaciju, Financial Times je izvijestio da bi neka lažna izuzeća mogla koštati i do 10.000 dolara, te da je gotovo 20.000 Ukrajinaca uhvaćeno u pokušaju da izbjegne regrutaciju, pozivajući se na zvanične vladine brojke. BBC je govorio o široko rasprostranjenom pokretu društvenih medija za pomoć onima koji izbjegavaju regrutaciju, a grupe sa čak 100.000 članova nude savjete, trikove i drugu pomoć.

U međuvremenu, fotografije objavljene na društvenim mrežama posljednjih mjeseci pokazuju kako se groblja širom Ukrajine brzo pune, zbog broja poginulih u ofanzivi na ruska uporišta na jugu. Ranije ove sedmice, mobilni operater Kievstar spomenuo je “400.000 heroja” koji su “otišli u vječnost” u humanitarnoj akciji, prije nego što je brzo izbrisao objavu.

Izuzećamobilizacijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar Strašni
8 mjeseci prije

Očito imaju prevelike gubitke u ljudstvu. Svako ko ima malo mozga shvaća da bi se u tom ratu NATO i Rusije trebali naći nato vojnici . Ako je rat na ukrajinskom tlu ne trebaju ginuti Ukri već ovi što šalju oružje.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Ak I’m to ne pomogne 🤣 🤣 🤣 … Pa razbježali vam se ko mačke s’ jebišta 🤣

nekoime
8 mjeseci prije

Plenković prekida svaku suradnju s Ukrajinom!

Samo U Prolazu
8 mjeseci prije

Neka mobiliziraju djecu političara. Rat završava ODMAH!

Darko
8 mjeseci prije

Ukrajinci ubijte ovo pseto Zelenskog odmah, još jučer, ako nećete da on ubije Vas dok masti brk s lovom koju potkrada! Inače jebat će Vam cijela Europa Ukrajinke dok vi hranite creve..

GMBH
8 mjeseci prije

Fali mesa.. do zadnjeg Ukrajinca!.. zahvaljujući opskurnom klaunu i njegovim gazdama.

Sir Oliver
8 mjeseci prije

Znači dogorilo nema više sad daj šta daš.

tihobl
8 mjeseci prije

To sto ste kupili potvrdu za 6.000$ vise ne vrijedi. Sad morate kupiti nove potvrde za duple pare.Na zimu izlaze jos novije potvrde koje ce biti jos skuplje. Slucajno potvrde stampa Blekrok.

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Borba do poslednjeg ukrajinca!
A kad svi izginu onda vojnici clanica NATO, ali samo iz slovenskih zemalja!
Za slavu i cast Zelenskog!

Ivek
8 mjeseci prije

Vrše genocid nad ukrajincima.

za slom spremni
8 mjeseci prije

Kada je dobrovoljaca “profesionalaca” iz vojski NATO članica presahnulo i nema entuzijazma za borbom u kojoj se gine, EU kriptokreteni (EU komesari-povjerenici globalne mafije) dogovaraju da uvedu obaveznu vojnu obuku-služenje (kome i čemu ???) i za očekivati je da će EU omladina biti instruirana i indoktrinirana za ratna djelovanja protiv “mrskih barba sa Istoka”. Eto ostvariti će se želja tajnice NATOa da hrabri Hrvatinići pokažu svoju ratničku vješštinu , kao nekada za Napoleonskih pohoda na Rusiju i Pavelićevih legija na Istočnom frontu u II WW. za slom spremni

Ludi Zoka
8 mjeseci prije

Treba ratovati za malog bijednika koji je zemlju uništio, a zamislite još ratovati za onog debelog krmka kojega je hrvatski sabor ugostio i za njihove Lovre Kurč…….će, te lopovčine koji će sve pokrasti u pretvorbi jbt. Koji luđak moraš biti da se boriš za ideale tj. Tuđe đepove

Captain
8 mjeseci prije

Dok Zeleni pucne prstima svi će mu se odmah vratiti u Ukrajinu i ima par milijuna soldateske spremne izginuti do zadnjeg.
Je*o te šta droga radi,koji su to filmovi.

DEDA
8 mjeseci prije

NISU PROČITALI RVACKU ISTORIJU.

Dux
8 mjeseci prije

Odličan temelj da se ukrainski narod probudi, ukrainci sigurno bolje znaju koliku si cijenu u mrtvim ljudima do sada platili zahvaljujući Zapadu i marioneti Zelenskom. Da su htjeli ratovat ne bi kupovali lažne potvrde o nesposobnosti, a sad kada fali “topovskog mesa”, mobiliziraj sve živo, jedina šansa Ukraine je smjena vlasti i DOGOVOR( ne pregovori) sa Rusijom, i izbacivanje iz zemlje gamadi iz EU i NATO-a.
Neka se ugledaju na Afriku koja se polako ali sigurno riješava kolonizatora i pljačkaša iz Europe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI