Ukrajina dodaje kineske energetske gigante na listu ‘sponzora rata’

Kineska naftna i gasna korporacija
8 komentara

Tri velika kineska naftna i plinska konglomerata dodana su u utorak na ukrajinsku crnu listu, nakon što ih je vlada u Kijevu optužila da pomažu u ratnim naporima Moskve tako što su njihove podružnice u Rusiji plaćale poreze.

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) objavila je da dodaje Kinesku nacionalnu naftnu korporaciju (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) i China National Petroleum Corporation (CNPC) na listu „međunarodnih sponzora rata , ” jer „nastavljaju da realizuju zajedničke projekte sa Rusijom i finansiraju rusku stratešku industriju plaćajući značajne poreze”.

Prema NACP-u, Sinopec posjeduje 10% udjela u PJSC ‘SIBUR’ Holding, koji je platio 347 miliona dolara poreza ruskoj državi u prvoj polovini 2023. Također ima 40% udjela u Amurskom gasnom hemijskom kompleksu LLC. , koji je platio 30 miliona dolara poreza u 2022.

CNPC ima više zajedničkih projekata s Rusijom, uključujući Yamal LNG i Arctic LNG-2, gasovod Snaga Sibira i naftovod Skovorodino-Mohe-Daqing, navodi NACP, dodajući da je samo Yamal LNG platio 1,14 milijardi dolara poreza Moskvi. u 2022.

Ukrajinska agencija opisala je crnu listu kao “moćno oruđe za reputaciju”, koje zapravo zastrašuje kompanije da prestanu poslovati s Rusijom podižući svoj rejting rizika u bazi podataka World Check koju koriste banke i osiguravajuća društva.

Vlada u Pekingu još nije odgovorila na akciju NACP-a od utorka, koja je uslijedila nakon stavljanja na crnu listu internetskog tržišta Alibaba, telekomunikacijske kompanije Xiaomi i China State Construction Engineering Corporation.

Ukrajina je u ponedjeljak skinula mađarsku OTP banku sa liste, navodeći neprecizirana obećanja da će zaustaviti svoje poslovanje u Rusiji. Budimpešta je ukazala na crnu listu banke kao opravdanje da zadrži 500 miliona evra (523 miliona dolara) vojne pomoći EU Kijevu od maja.

crna listakinaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ukraine ?! Koji dio 😁 ?!

xyz
6 mjeseci prije

Komarac bi da uništi slona.

Max
6 mjeseci prije

Još jedna besmislica.

ForSale
6 mjeseci prije

Ko je to objavio??? Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije??????!!!!???

nastran
6 mjeseci prije

kinezi su se userali od šoka

Alex Keller
6 mjeseci prije

U,jbt,ukrajinska crna lista!!😂😂😂
Na bijeloj listi su nacisti 🤣🤣🤣

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

To znači da će ukrajinci pucati praćkom ili pištoljem na te tri firme i onda će firme biti ubijene, pa će pasti na pod.

Darko
6 mjeseci prije

Krajnje je vrijeme da se ukrajinske budaletine pretvori u prah i pepeo jer su se cijelom svijetu popeli na kurac..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI