Ukrajina je zatražila od Zapada da napadne Iran i Siriju

Zračni napad - Sirija
35 komentara

Ukrajinska vlada je prošlog mjeseca pozvala svoje zapadne pristalice da izvedu raketne napade na tvornice bespilotnih letjelica u Iranu i Siriji, čak je ponudila i da sama pokrene napade ako dobije oružje za to, navodi se u dokumentu koji je vidio The Guardian.

Dotični dokument su ukrajinski zvaničnici predali vladama G7 u avgustu, objavio je britanski list u srijedu. U njemu su Ukrajinci tvrdili da bespilotne letjelice kamikaze koje koriste ruske snage prave iranski proizvođači u Iranu i Siriji i da sadrže zapadne komponente.

Kijev navodi da Rusija koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-131 i Shahed-136, te da one sadrže 51 odnosno 57 dijelova zapadne proizvodnje. “Među proizvođačima su kompanije sa sjedištem u zemljama koalicije za sankcije: Sjedinjenim Državama, Švicarskoj, Holandiji, Njemačkoj, Kanadi, Japanu i Poljskoj”, navodi se u dokumentu .

Moskva poriče da koristi iranske bespilotne letelice, insistirajući da je letelica nalik Shahedu koju lansira na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve dizajnirana i napravljena u Rusiji.

Prema The Guardianu, izvještaj je preporučio “raketne udare na proizvodne pogone ovih bespilotnih letjelica u Iranu [i] Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mjesto u Ruskoj federaciji.”

„Ovo gore mogu izvršiti ukrajinske odbrambene snage ako partneri obezbede neophodna sredstva za uništenje“, nastavlja se u dokumentu.

Iako Izrael povremeno napada vojne fabrike u Siriji i za koje se veruje da stoji iza sličnih napada u Iranu, malo je verovatno da bi SAD ili njihovi saveznici razmotrili direktan napad na Iran. Isto tako, malo je vjerovatno da bi Ukrajina dobila rakete dugog dometa neophodne za takvu operaciju, s obzirom na to da su SAD čak izrazile rezerve u pogledu obezbjeđivanja Kijevu projektila sposobnih da pogode ciljeve unutar Rusije.

Osim toga, Moskva tvrdi da je Ukrajina izgubila 83.000 ljudi od juna u svojim neuspjelim naporima da probije ruske odbrambene linije u blizini Zaporožja i Donjecka. Kako gubici rastu, šanse da Ukrajina bude u stanju da se bori sa stranim snagama udaljenim 1.500 km su izuzetno male.

Bespilotne Letjeliceiransirijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
6 mjeseci prije

sveta krava se pretvara u ludu kravu!

samokratko
6 mjeseci prije

Svima ovakvima koji zazivaju upotrebu nuklearnog oružja, mogu reći samo da radijacija ne priznaje granice, i da razmisle malo prije nego tako nešto kažu.

tihobl
6 mjeseci prije

Hoce da mu dodje 50.000 sirijaca i milion iranaca i naplati racun.

Otok Mali
6 mjeseci prije

Hoćete reći da su Ameri rekli komičaru da u ime Ukrajine to traži.

Otok Mali
6 mjeseci prije

Nisi slušao Putina, neće se gađati Ukrajina nego zapadne centre moći. London city, Pentagon..

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Židov Zelenski stvarno hoće izazvati Treći svjetski rat.

Što je očajnija situacija na terenu u Ukrajini i što više ljudstva gube, Ukri će biti sve radikalniji i spremniji na ovakve sulude ideje.

Napasti Iran mogu samo američkim i europskim dalekometnim raketama (ako su ovi dovoljno ludi da im ih pošalju) preko ruske i turske teritorije, a Siriju preko turske.
Do Sirije im trebaju dometa 1.500 kilometara, do Irana 2.000 kilometara.

Ne bi me uopće čudilo da pošalju europske i američke rakete na europske države kada im Uncle Sam kaže da više ne šalju pomoć Ukrajini.
A onda se NATO može pozvati na članak 5. i dozvati pameti Ukre.

Jednostavno je došlo vrijeme da Erdogan skupi muda i izađe iz NATO-a, onda NATO postaje bezub i bezopasan za akcije na Bliskom Istoku (jer ih ni Saudi više ne doživljavaju), Sjevernoj Africi i Kavkazu.

Darko
6 mjeseci prije

Ukrajinu treba što prije pretvoriti u prah i pepeo..

Noppo
6 mjeseci prije

Ukrajina je marioneta. Sve to su zapravo zahtjeve SAD. Rusi trebaju uništiti ovaj režim što prije to bolje za nas sve, ali i obične ukrajince. Takvo sakrivanje za leđima Kijeva može da prikazuju “da to nisu oni”.

MladenSt
6 mjeseci prije

Ivane ,sinoć ti se Ursula von der Leyen šetala Splitom ,ima si je priliku okinit ovako il onako 😜

MladenSt
6 mjeseci prije

Ti Iranski dronove lete oko 180 km na sat .To Ukrajinski lovci sačmaricom skidaju .

Steve
6 mjeseci prije

Ovo sad već postaje fontana želja…

witchie
6 mjeseci prije

Iranska revolucionarna garda pregazi Ukrajinu kad se sjeti. Stvarno žele da ih ovi smlave?

tuf
6 mjeseci prije

Kako prozirno, okrajinci se pokušavaju dodvoriti militantnim američkim i izraelskim jastrebovima koji bi rado imali proxy-a za napade na ciljeve po sirijskom i iranskom tlu. Upravo je to podloga ovog ‘deal-a’ koji okrajinci predlažu – vi nas nastavite financirati a mi ćemo proširiti djelovanje protiv vaših arhi-neprijatelja van ukrajinskog ratnog područja (što uključuje i Mali, Burkinu Faso itd.). Samo ne računaju da bi Iran, za razliku od Sirije, mogao i uzvratiti, možda se i pridružiti u čišćenju DNR-a. Pa bi moglo biti kukanja.

Max
6 mjeseci prije

Pisani dokaz koliko je kijevski režim sumanut.

nessy
6 mjeseci prije

Ovaj ukrajinski retard (ovo mu je kompliment), se svom snagom trudi da zapali iskru WWIII. Zanima me tko je njegov ‘handler’, jer on nema kapaciteta za smisliti nesto ovako zlo i destruktivno. Odvratno smece je doveo SS Waffen vojnika u kanadski parlament. Za sve one ostale mogu shvatiti da mozda nisu znali, ali, on je sigurno znao da je doveo zlocinca, i ubojicu, koji je zasluzio US ADX Prison Florence, do kraja svog usranog zivota.

nessy
6 mjeseci prije

“Kartagu treba sravniti sa zemljom”, kao sto rece jedan pametan covjek. Isto se odnosi na Usrajinu.

nessy
6 mjeseci prije

Vidio sam jednom duboko podzemno skladiste raketa IRG. Video traje par minuta, i zivota mi, nisam znao da ima toliko raketa, ukupno, na planeti.

Falls
6 mjeseci prije

Zelenski glumac je na drogama

nessy
6 mjeseci prije

Naucna je cinjenica da taj bijeli otrov unistava mozak, tj., sprijecava obnavljanje odumrlih stanica, tj., stvaranje novih. Evo, iz prve ruke vidimo rezultat, kako klavirista postane idiot, po definiciji. Samo neka nastavi.

goran
6 mjeseci prije

vi ukrajinci si uzimate malo previše prava za radit gluposti po svijetu.
zelenski pazi da ti ne počnemo lovit elitu koja se razbježala po eu,ima ih u svakoj članici eu-a,pazi da im glave ne bi bile razbijene

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček zatražio je da Hrvatska zabrani uvoz jeftinog žita iz Ukrajine, koje je, kako tvrdi, preplavilo domaće tržište, ruši cijene i uništava domaće ratare. „… poručio je Pavliček u slobodnom govoru zatraživši da Hrvatska zabrani uvoz žita iz Ukrajine po uzoru na Poljsku, Mađarsku i Slovačku. “Po podacima Ministarstva poljoprivrede u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno 65 tisuća tona jeftinog žita iz Ukrajine, što je 50 posto više nego u cijeloj prošloj godini i ukoliko se taj trend nastavi, uvest ćemo u cijeloj godini 100 posto više tog žita nego prošle godine”, rekao je. Da je ukrajinsko žito prepravilo Hrvatsku i da ruši cijene upozoravaju i predstavnici hrvatskih ratara, dodao je Pavliček navodeći kako se prošle godine žito prodavalo za 300 eura po toni, a ove godine za 160 eura. Pozvao je i Državni inspektorat da uvede kontrolu tranzita ukrajinskog žita kroz… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI