Ukrajina može sarađivati i sa Trumpom

Krađa stoljeća
39 komentara

Vidjeti ponovni izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a ne bi bilo katastrofa za Kijev, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba.

Trump, koji je bio predsjednik od 2017. do 2021. godine, ponovno se kandiduje za Bijelu kuću protiv trenutnog predsjednika Joea Bidena, demokrate koji su bezuvjetno podržavali Ukrajinu u njenom sukobu s Rusijom. Mnogi u Ukrajini strahuju da bi Trump zaustavio američko finansiranje Kijeva ako bude izabran, rekao je Kuleba na događaju u Kijevu u srijedu.

“Mislim da, u principu, nema potrebe za zabrinutošću”, odgovorio je ministar vanjskih poslova. “Trump je osoba s kojom možete surađivati; samo trebate biti sposobni raditi s njim.”

Kuleba je podsjetio publiku da je upravo Trump prodao prvo oružje Ukrajini – protuoklopne rakete Javelin, donirao američke brodove ukrajinskoj mornarici i suprotstavljao se izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2 sankcionirajući brod koji je u tome sudjelovao.

Kuleba je također tvrdio da mu je Mike Pompeo, koji je vodio CIA i State Department pod Trumpom, rekao da postoji “snažan antiruski, anti-Putin konsenzus u DNK Republikanske stranke” i da stoga nema razloga za brigu.

“Ako Trump dođe do izbora i ako pobijedi, bit će potpuno drugačiji od predsjednika Joea Bidena, kojem smo izuzetno zahvalni za sve”, rekao je Kuleba. “Ima mnogo ‘ako’, ali Ukrajina ne bi trebala ničega strahovati, ni izbora ni trenutnih ni budućih političara”, zaključio je Kuleba.

Kuleba je dodao da su podnesene pravne izazovi kako bi se Trump spriječio da se kandiduje u nekoliko saveznih država i rekao da je svjestan rasprava u SAD-u među demokratama i republikancima da izbor možda neće biti između Bidena i Trumpa, iako nije pojasnio.

Vivek Ramaswamy, jedan od Trumpovih suparnika za republikansku predsjedničku nominaciju, rekao je u srijedu da se politički establišment SAD-a može usmjeravati prema Nikki Haley – još jednoj republikanskoj kandidatkinji iz primarnih izbora – kao alternativi kako Trumpu tako i Bidenu.

Prema najnovijim ruskim procjenama, Ukrajina je primila preko 203 milijarde dolara vojne i financijske pomoći od SAD-a i njenih saveznika od eskalacije sukoba u februaru 2022. godine. U intervjuu za CNN koji je emitiran u srijedu, Kuleba je rekao da Kijev nema “plan B”, ali vjeruje u uspjeh “plana A”, što znači neograničenu podršku Zapada.

Dimitrij KulebaSADTrumpukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Руска војска необично напада Украјину црним „Герањима“ који лете полукружно, без „равних“ делова путање
Украјински војни специјалиста за комуникације и електронско ратовање Сергеј „Флеш“ Бескрестнов упозорава на опасност од новогодишњих напада дроновима.
„ Лете ниже, све су лукавији и овим темпом ће нам ускоро исцрпити ПВО (да ли неко сматра да је то бесконачно?) и онда ћемо јеб++ целу државу “

tihobl
3 mjeseci prije

На састанку у Ради, Залужни је предложио да посланици оду на фронт ако се не буде нашла попуна за војску.
„С ким да се борим? Требају ми људи. Или се окрените свету и тражите људе тамо, или идите да се борите ако не обезбедите.”

tihobl
3 mjeseci prije

Сједињене Државе тренутно немају средства да помогну Украјини, али очекују да ће њени савезници наставити да је подржавају, саопштила је Бела кућа.
To je sad problem EU.

tihobl
3 mjeseci prije

Велики десантни брод „Оленегорский горняк“ вратио се у оперативни састав Црноморске флоте након санирања штете после удара украјинског беспосадног пловила. Ремонт је трајао 5 месеци.

tihobl
3 mjeseci prije

За потребе Кијева ради више од 500 свемирских летелица САД и НАТО. Међу њима је 70 војних сателита за надзор, док су остали комерцијални сателити двоструке употребе, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

Valdemar
3 mjeseci prije

Kud bas Nikki Haley, ratoborna kokoš inteligencije kikirikija 🥜?!?

Željko
3 mjeseci prije

Pišem godinama na ovom portalu da su “republikanci”=”demokrate” i da je Trump=Biden a problem je što neki komentatori imaju pamćenje zlatne ribice i ne sjete se priznanja Jeruzalema kao glavnog grada cionističkog entiteta, izmještanja ambasade “velikog brata” i pojedinih vazalskih “država” iz Tel Aviva tamo, da je ubio onoga iranskog generala čisti državni terorizam, da je najveću bombu bacio na Afghanistan, da je htio da pokrene zadnjih dana mandata rat sa Iranom samo da bi ostao na vlasti, da je ponizio susjede Srbe kada im je postavio predsjednika Vučića na onu, mi to u Bosni zovemo štokrlu, “stolicu” da mu drži predavanje a Vučić 10x pametniji i obrazovaniji od njega, da je izjavio da bi sa Ivankom, kćerka mu, imao seks samo da mu nije kćerka, “narcis” željan vlasti, psihopat, itd.! Trump je za umobolnicu a Biden je za gerijatrijski dom za umirovljenike, imaju “kandidate u cvijetu mladosti” kao “kandidate”… Čitaj više »

nastran
3 mjeseci prije

pokušava se među prvima uvuči u guzicu

Magefun
3 mjeseci prije

Kaze Trump, da bi on u 24h okoncao rat…samo nije rekao kako tocno bi to izveo….i on kenja kvake, kao da se Rusi plase ako Trump bude opet presidente…on ce prvo pola mandata pljuvati po bidenovoj ekipi i gledati da ih zatvore smjesti..to je njemu veci prioritet nego usta drugo.

Max
3 mjeseci prije

Dotad možda neće biti Ukrajine.

abc
3 mjeseci prije

Trump i Biden su dva lica iste kovanice i iste židovske banke. Trumpov zet je okorjeli židovski sionistički fašista, koji je jako povezan sa zločinačkom izraelskom huntom na vlasti. A što se tiče Ukrajine, tu se nebi ništa promjenilo.
I šta mislite, za naseljenje kojeg naroda se prazni Ukrajina i Balkan? Ugodna klima, rodovitna zemlja, pitka voda, ljepo more……… Šta mislite, tko ima toliko para, da može sve to dobiti preko noči?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI