Ukrajina ne može da ratuje bez američkog novca

Janet Yellen
18 komentara

Ukrajinske oružane snage zavise od američke ekonomske pomoći za efikasnu borbu protiv Rusije, izjavila je ministarka finansija Janet Yellen u intervjuu za Sky News u ponedjeljak.

Washington je do danas već odobrio najmanje 113 milijardi dolara pomoći Kijevu, uključujući preko 40 milijardi dolara vojne pomoći, prema nedavnim proračunima Ureda glavnog inspektora američkog State Departmenta.

“Bila sam u Ukrajini i mogu vam reći da je direktna ekonomska pomoć koju im pružamo ono što im omogućava da se bore u ovom ratu. Održava bolnice otvorenima, škole i podržava one koji prve reagiraju”, rekla je Yellen agenciji.

Ranije ovog mjeseca, u intervjuu za Washington Post, zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane Genady Kovalenko je također priznao da Ukrajina “sto posto zavisi od Sjedinjenih Država” i da je američka pomoć od suštinske važnosti.

Međutim, obim buduće američke pomoći Ukrajini je nedavno postao neizvjestan jer se sve veći broj republikanskih poslanika izjasnio protiv slanja dolara američkih poreznih obveznika za financiranje operacija Kijeva. Prošlog mjeseca republikanski senatori su čak zaprijetili zatvaranjem vlade osim ako tranša od 24 milijarde dolara koju je za Ukrajinu zatražio predsjednik Joe Biden ne bude uklonjena iz vladinog zakona o potrošnji.

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby također je prošle sedmice naglasio da američka pomoć Kijevu nije “neograničena” i sugerirao da Washingtonu ponestaje novca za Ukrajinu osim ako Kongres ne odobri dodatna sredstva. „Što se tiče finansiranja Ukrajine, približavamo se kraju užeta“, rekao je on novinarima.

U svom intervjuu za Sky News, Yellen je insistirala da je finansijski kapacitet Washingtona ipak dovoljan da priušti podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, kao i Izraelu u eskalirajućem sukobu s Hamasom.

Ona je, međutim, upozorila da potencijalne ekonomske posljedice većeg sukoba na Bliskom istoku ostaju nepoznate, posebno usred ionako nestabilnog globalnog tržišta nafte i prirodnog plina koje je doprinijelo krizi troškova života u nekoliko zapadnih ekonomija u prošlosti godine.

Janet YellenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

“…direktna ekonomska pomoć koju im pružamo ono što im omogućava da se bore u ovom ratu. Održava bolnice otvorenima, škole i podržava one koji prve reagiraju” Jedino nije rekla da je njihova pomoć nekoliko stotina tisuća Ukrajinaca otjerala u smrt, nekoliko puta više u invalidnost i da se ta brojka svakim danom povećava, da održava korumpirani Zelenkov režim koji ih masovno šalje na ratište bez mogućnosti vojnog napretka na terenu. Da nije te pomoći, odavno bi pregovorima završili ovaj rat. Ovako se Zelenski i dalje kurči i ne želi za pregovarački stol sa Rusima. I glavno pitanje – što se izuzetni miješaju u rat na drugom kraju zemaljske kugle? Mora da im je Rusija životna ugroza tamo. Toliko su bahati i oholi, da je jedini način da se nauče, dovesti rat pred ili u njihovo dvorište. Moje je osobno mišljenje da žele ubiti Putina – Biden je ovih dana to… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Baaaba ! Gdje si baba ! Zatvaraj birtiju baba 🤷 !

hogar strašni
6 mjeseci prije

Pa to i je američki rat a ukrajinci su pijuni na livadi

Pero
6 mjeseci prije

Ne postoji američki novac od 23.12.1913 ,jer ga od onda tvoji štampaju.Naštampao je Kennedy mislim 1963 godine oko 5 milijardi ali je brzo izgubio glavu.

nastran
6 mjeseci prije

ostarjela košuta!

držnedaj
6 mjeseci prije

Sad u ponedjeljak mogul misionarka izjsvila da ima dovoljno novca da se vodi rat na dva fronta…

“Clown World: Banking Terrorist Janet Yellen Says U.S. Can Afford Another War, 

Treasury Secretary Janet Yellen said Monday the U.S. can afford to support both Ukraine and Israel in their respective war efforts without hindering the” …

Ministrica financija Janet Yellen rekla je u ponedjeljak da SAD može si priuštiti podršku i Ukrajini i Izraelu u njihovim ratnim naporima bez ometanja ..

Svaus Klab
6 mjeseci prije

A eu novcem to se ne spominje?

Josip
6 mjeseci prije

Ukrajinci najebali ste, vaša drskost će doći na naplatu..

Bruno
6 mjeseci prije

Babe trebaju čuvati unuke i praunuke u miru. Pusti politiku mlađim, obrazovanijim, manje dementnim, pametnijim.

Nekoime
6 mjeseci prije

Bez američke pomoći, pola milijuna Ukrajinaca bilo bi živo.

Nena
6 mjeseci prije

Tako ne mogu ni cionisti ratovati bez amera u Palestini,takođe šiptari bez podrške satanokrata na okupiranom K i M..

Max
6 mjeseci prije

Sve ode u Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI