Ukrajina neće predati opkoljeni grad

Artjomovsk
158 komentara

Ured ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog saopćio je da su se visoki vojni komandanti složili da drže Artjomovsk – ključni grad Donbasa, poznat i kao Bakhmut – nakon što su njemački mediji tvrdili da je visoki general podstakao povlačenje.

Zelenski je u ponedjeljak održao zakazani sastanak visokih vladinih zvaničnika odgovornih za vojsku tokom sukoba s Rusijom, navodi se u saopštenju objavljenom na njegovoj web stranici.

“Predsjednik je pitao glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog i još jednog višeg komandanta o daljim akcijama u pravcu Bakhmuta. Podržali su nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje naših pozicija u Bakhmutu”, navodi se u saopštenju.

Ranije u toku dana, nemački list Bild je tvrdio da su Zelenski i Zalužni u sukobu oko najboljeg pravca akcije u tom gradu. General je savjetovao predsjednika da povuče trupe prije nekoliko sedmica, ali je taj prijedlog odbijen, rekli su za tabloid izvori u ukrajinskoj vladi.

Artjomovsk je dio ukrajinske odbrambene linije u Donbasu od 70 km (43 milje) i od kraja januara doživjeli su intenzivne borbe s ruskim snagama. I Kijev i Moskva su izjavili da je suprotna strana imala značajne gubitke oko grada, kako su ruske trupe napredovale.

Prošlog petka, Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne firme Wagner Group, izjavio je da je grad „de-fakto potpuno opkoljen“ i pozvao Zelenskog da naredi ukrajinskim trupama da se evakuišu.

Prema izvorima Bilda, ukrajinski vojnici u Artjomovsku “ne razumiju zašto se grad drži” i vjeruju da su se odavno trebali povući.

Izvještaj je također povezao objavljenu svađu između Zelenskog i Zalužnog s njegovom rastućom popularnošću, što bi ga moglo učiniti održivim protivnikom Zelenskom ako se odluči kandidirati za funkciju.

ArtjomovskBakhmutrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
158 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 godina prije

Gdje je nestao Kadirov ? U ovakvom bitnom trenutku ne sudjeluje Ahmah sila !

eks
1 godina prije

Znamo da ga neće predati, isto kao i Mariupolj . Ukrajinci će biti “evakuisani” .

hiber
1 godina prije

Kako opkoljen? A visovi iznad Časiv Jara? Wagner im je kao na dlanu. 2.000 preostalih branitelja u Bakhmutu ostavljeno je kao mamac dok Wagner pokušava zatvoriti obruč ispod uzvišenja i gubi barem 300-400 vojnika dnevno. Suludo.

Ivan
1 godina prije

Supdr, budale ginu ko muhe u korist americke bagre i zidovskog smeca Zelenskog. Lijepo su Ameri zakuhali slavenskim narodima da opet ginu za tude interese i saku skuda..

NOME
1 godina prije

Putin je Judaš, i zna da kad si na turniru ili ulici ideš na što bržu i sa manje ozljeda pobjedu. Ovo lići na revijalnu borbu, u kojoj se prikazuju razne tehnike i “borba ” traje jer je fingirana i dogovorena. Ovo uletavanje u rat na ovakav način i uz ovolike žrtve nema ni logike ni opravdanja….

burt
1 godina prije

Wagner kriminalci ništa ne znače ruskom rukovodstvu, koja to vojna sila bi danas koristila ovakvu zastarjelu taktiku oko Bakhmuta koja se sastoji od frontalnog juriša u valovima i urbanog rata, jedino Rusija ima takvu zastarjelu taktiku a NATO savjetnici to dobro znaju i zato su navukli Ruse u Bakhmut da ih isišu kao krpu

gigi pinna
1 godina prije

Koji frontalni juriš budaletino? Sovjetskog Saveza nema odavno… Da Putin nije krenuo u ovu invaziju kao da hoda po jajima, Ukrajine više ne bi niti bilo. Njemu je bitniji jedan ruski vojnik nego 100 ukrajinskih.

hiber
1 godina prije

Ipak najsmjesnija je tvrdnja da se grad naziva po nekom boljseviku iz pocetka prošlog stoljeca, umjesto imena kojeg je dobio po rijeci u vremenu Ivana Groznog. Ovi kao da su ispali iz čitanke Milana Martića. Ocigledno je da ce to po ruse ili kako se već zovu, završiti loše.

gigi pinna
1 godina prije

Prigožin je u sukobu sa Surovikinom zato i žuga uvijek nešto u zandje vrijeme, a zio-nazi propaganda mu izvrću svaku izjavu i daju na većoj važnosti nego što to uistinu jeste.
Ukrajinski su gubici na razini WW1, ruski su isto veliki (cca 10 puta manji), ali puno manji nego što su se nadali iluminati. Prošla su vremena WW2, Afganistana, Čečenije za rusku vojnu doktrinu.
No, kako bi završili cijelu ovu priču, Rusi će naprosto morati napraviti invaziju i iz smjera Bjelorusije i najuriti iz Kijeva ovu zio-nazi-hazarsku vlast. To tvrde Douglas MacGregor i Scott Ritter.
Živi bili, pa vidjeli!

throne
1 godina prije

Gotovo je, igra je završila oko ovoga grada, on pada. A sto ukropi dalje ga zele, to ne znaci da ce ga dobiti. Zbog toga malog zelenskog jos ce tisuće izginuti ali grad su definitivno izgubili. Prosla baba s kolačima.

Eto
1 godina prije

Zasto autor ukrajinski grad naziva ruskim imenom?

Gnostic
1 godina prije

Ukrajinska vojska je slomljena,sad je na redu nato ..

Max
1 godina prije

Bakhmut iliti Artemjevosk će pasti u ruke Rusa branili ga Ukrajinci ili se povukli samo je pitanje koliko će biti žrtava.

Dado
1 godina prije

Nikako da shvatim zašto svi tvrde da su demokrate, da je komunizam diktatura, a ipak se drže njihovog prekrajanja granica.
Ako je komunizam toliko pogrešan bio, zašto se onda njihovo prekrajanje granica smatra ispravnim?!

Poljska traži odštetu od SR Njemačke, a ne spominje teritoriju koju je dobila kao konpenzaciju.Svi mi znamo gdje je bila Pruska…

Na kraju mislim da savez SR Njemačke i Rusije neće dozvoliti USA, kao ni Engleska i Francuska.
Ruski resursi +Njemačka tehnologija znači prva ekenomija svijeta…

Roky
1 godina prije

Mene malo nema i odmah misevi kolo vode.

Roky
1 godina prije

Sta je ovo sto srbi svrsavaju hahha ali nezz odakle ovoliki minusi ali oni i na minusima svrsavaju.

Rozui
1 godina prije

Toliko je moćna Ruska vojska da bi se raspala da nije ovih plaćenika…

Noname
1 godina prije

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky poslao je tajni SOS signal Zapadu, tvrdi pukovnik Douglas McGregor, bivši savjetnik čelnika Pentagona. Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska je doista u nevolji.
Napomenuo je da su zbog tvrdoglave nespremnosti Vladimira Zelenskog da preda Bakhmut, gubici Oružanih snaga Ukrajine već dosegli 200 tisuća ljudi. Ukrajinska vojska sada ima malo rezervi, malo oružja, a bolje jedinice su razbijene.
Stoga je jedina nada za Zelenskog dodatna pomoć Zapada. Upravo tu ideju on pokušava usaditi svojim “partnerima”. Zelenski zapravo svima govori: “Izgubio sam, a ako nećete doći ovamo i dobiti rat za nas, gotovo je.”
zaključio je McGregor.
Kinesko izdanje Asia Timesa ranije je objavio da bi Bakhmut mogao biti početak kraja Ukrajine. Publikacija napominje da je Ukrajina iscrpila svoje ljudske i vojne resurse, a opskrbni lanci zapadne opreme jako su preopterećeni.

Dux
1 godina prije

Evo Zelenski hoće i kazetne bombe, a šta ako ih rusi počmu koristit, pa rusi im još ne diraju mostove i željeznicu unutar Ukraine kojima se doprema pomoć i oružje Ukraini, a imaju s čim to napravit, puno mi je tu upitnika, nisam neki strateg, ali mi tu nešto nije ok.

tihobl
1 godina prije

Битка за Артјомовск (ујутру 07.03)

Упркос изјавама Зеленског да град неће бити предат, непријатељ је целе ноћи покушавао да у малим групама напусти Артјомовск.

Истина, вреди напоменути да се дешавају противнапади непријатеља у области Ивановског, са циљем деблокаде пута до Константиновке и избацивања јединица Вагнер-а из предграђа Часовог Јара. Постоје и подаци о формирању непријатељске ударне јединице са стране магистралног пута М-03 (до Славјанска), за удар у бок и позадину надолазећих „музичара“.

tihobl
1 godina prije

Робин Брукс:

«После почетка сукоба у Украјини, грчки бродски олигарси су своје нафтне танкере усмерили на помоћ Русији. Док су други одбијали да превозе руску нафту морем, Грци зарађују новац. Сада помажу Путину да изгради своју ”флоту у сенци” тако што му продају њихове бродове, помажући Русији да избегне санкције G7 (о куповини руске нафте и ценовним ограничењима). ЕУ мора да заустави овај механизам».

Европска унија већ дуже време зна за помоћ Грчке руским нафтним компанијама, али не доносе се никакве мере које би утицале на Грке.

tihobl
1 godina prije

Украјина је затражила од Сједињених Држава касетне бомбе, да би могли да их бацају са беспилотних летелица. Агенција наводи да су у питању бомбе МК-20. Ово је затражено истовремено са захтевом за артиљеријску кластерску муницију од 155 мм.

tihobl
1 godina prije

Ево како украјински канал Резидент јавља о ситуацији у Бахмуту (Артјомовску):

Ситуација са Бахмутом у потпуности понавља судбину Соледара, када није донета одлука о повлачењу трупа, а онда је штаб дао команду да се убаце резерве, али је град ипак пао. Сада смо сведоци сличне ситуације, када је Бахмут у оперативном окружењу, снабдевање се одвија на пољима, која су се претворила у блато.

Политичари су поново убедили/гурнули војску и бацају у борбу елитне јединице које је требало да учествују у бици код Азовског мора. Сви аргументи о тешкој тактичкој ситуацији за Оружане снаге Украјине нису узети у обзир, посебно временски услови, који не дозвољавају организовање удара по боковима помоћу возила на точковима. Да би се спровео план генерала Сирског, тенкови из Каркова и Запорожја, као и артиљерија и ракетни системи, пребачени су у Костиантинивку. ”Машина за млевење меса” Бахмут наставља да прождире резерве Оружаних снага Украјине.

komšija
1 godina prije

Zašto se ne povlače,pa trebaju izginuti svi Ukrainci,a Zelenski je čivutin hazar.A čivuti kažu da treba očistiti Ukrainu jer je to njihova nova država.Samo glupi ukrainci ne kapiraju.

bilmez
1 godina prije

Drže grad da što više Rusa tamo izginu i polako se spremaju za kontraofanzivu.

Noname
1 godina prije

General bojnik Harald Kujat, bivši inspektor njemačkog Bundeswehra, objasnio je u intervjuu za portal Emma zašto su neprijateljstva u Ukrajini već mogla završiti. Značajan dio krivnje pripisuje medijima koji su se, smatra, i sami igrali politike, te SAD-u i Britaniji koji pokušavaju ojačati svoje pozicije u Europi i gurnuti Rusiju na marginu geopolitike. “Rat u Ukrajini nije samo vojni sukob, već i ekonomski i informacijski rat”, smatra general. – U tom informacijskom ratu možete postati sudionikom rata ako prihvatite informacije i argumente koje ne možete niti provjeriti niti prosuditi na temelju svoje kompetencije. U nekim slučajevima moralni ili ideološki motivi također igraju ulogu. To je posebno problematično u Njemačkoj, jer u medijima svoju riječ imaju pretežno “stručnjaci”, koji nemaju znanja i iskustva u sigurnosnoj politici i strateškog iskustva. I objavljuju druge “stručnjake” s usporedivim znanjem. Očito, to također stvara politički pritisak na saveznu vladu.” Prema riječima njemačkog generala, mediji namjerno izbjegavaju ovu temu, iako su i… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Министар одбране Пољске Мариуш Блашчак рекао је да су први системи противракетне одбране Patriot стигли у Украјину.

“Желим посебно да нагласим да су захваљујући труду, који је Пољска уложила, у Украјину стигли први ПВО системи Патриот и први тенкови Леопард.”

tihobl
1 godina prije

Сергеј Шојгу:

Губици војске Оружаних снага Украјине у фебруару порасли за 40 одсто (misli u odnosi na januar).

A pomenuo je Hibera, Burta i ekipu:

Западне земље покренуле су нечувени информативни рат против Русије.

tihobl
1 godina prije

У Летонији је осуђено неколико људи који су писали коментаре подршке Русији на друштвеним мрежама

Покренути су кривични поступци због подстицања националне и међуетничке мржње и оправдања ратних злочина.

Случај 1
Окружни суд у Риги потврдио је пресуду против Снежане Поддубне (изјаснила се кривом), која је 13. марта прошле године током дискусије на друштвеној мрежи Фејсбук у групи “Криминална Летонија”, написала, да су Украјинци неонацисти и била “несмотрена” и написала да се диви руским војницима. Казна : затвор на шест месеци са условном казном од девет месеци.

Случај 2
Суд у Цесису осудио Јевгенија Косолапова, који је такође написао погрдне коментаре о Украјинцима на тој друштвеној мрежи. Казна : Шест месеци условне казне са шестомесечном условном казном.

Државна служба безбедности је до данас истраживала скоро 40 кривичних поступака.

A Plenkovic sem Marka F. nikog nije uhapsio.

Oli
1 godina prije

Nikad ili?

Noname
1 godina prije

Zauzimanjem Bakhmuta od strane ruskih snaga okončat će se obrana ukrajinske vojske u Donbasu, smatra Brandon Weichert, istraživač Euroazijskog istraživačko-analitičkog instituta.
Mišljenje stručnjaka prenosi Asia Times. U materijalu se navodi da situacija u Bakhmutu pokazuje spremnost Moskve da nastavi ostvarivati ​​svoje ciljeve tijekom specijalne operacije. Prema nekim izvješćima, Ukrajina povlači trupe iz okruženog grada. “Spora i bolna smrt ukrajinskog režima već je blizu. Bilo da se to dogodi za nekoliko mjeseci ili godinu dana, Rusi ne idu nikamo”, rekao je Weichert.
Vrijedno je napomenuti da bitke za grad vode isključivo jurišni odredi Wagner PMC-a. Ranije su preuzeli kontrolu nad naseljima Berkhovka, Krasnaya Gora i Paraskovievka, koja se nalaze u predgrađu Bakhmuta.

tihobl
1 godina prije

САД почињу нови ”Мајдан” у Грузији Грузија је једна од ретких република бившег СССР-а, која данас није под директним диктатом англосаксонских јастребова (САД и Велика Британија). Главну виолину овде свирају Француска и Немачка. Узгред , као и у Молдавији.  И Берлин и Париз, упркос тренутној реторици и поступцима, не желе да потпуно прекину односе са Русијом. И отуда проистиче суштинска неутралност Кишињова и Тбилисија, који могу и, према англосаксонским елитама, треба да постану (али још увек нису постали) важни играчи у “украјинској кризи”. И зато сада Вашингтон уврће руке Молдавији (како би Санду одобрила инвазију Придњестровија од стране Украјине) и Грузији (која се такође не придружује санкцијама Запада и држи Сакашвилијеву проамеричку шесторку у затвору). И отуда и овај грузијски ”Мајдан”, који, тече тачно по старом, истрошеном уџбенику. Потребан је само један мушкарац са подигнутим рукама, да постане ”симбол отпора”. Ово смо, сећате се, видели на свим претходним ”Мајданима”. Сада… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

New York Times је данас у рубрици ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ објавио чланак о томе, како су експлозије на гасоводима Северни ток спровели – пази сад – проукрајински грађани Украјине и Русије. Њих шесторо се, дакле, довезло до места где се налазе цеви, ставили су експлозив и БУМ!

Ставља се на знање и да они НИКАКВЕ ВЕЗЕ немају са Зеленским.

nytimes.com/2023/03/07/us/politics/nord-stream-pipeline-sabotage-ukraine.

tihobl
1 godina prije

Председник Украјине Володимир Зеленски наредио Генералштабу украјинске војске да хитно пронађе допунске снаге за помоћ гарнизону у Бахмуту.

tihobl
1 godina prije

Аустријски пуковник Маркус Рајснер: украјинска команда je услед снажног притиска руске војске на Артјемовск морала да одустане од нападне операције у правцу Мелитопоља, која је била планирана за новембар/децембар прошле године.
Bahmut pojede zimsku ofanzivu, a sad jede proljetnu.

tihobl
1 godina prije

Поједине украјинске јединице које су у борбама за Бахмут претрпеле тешке губитке (50%+) у живој сили и материјално-техничким средствима пребачене у састав одбране града Кијева.

To im dodje kao neko nagradno odsustvo.

Otom potom
1 godina prije

Ne mogu da verujem koliko su ljudi kratkovidi pa se svrstavaju na neciju stranu alo ljudi zar ne vidite da je ovo rat protiv belog coveka.Pa gde se vodio I sv. rat pa u Evropi ,pa ko je najvise izginuo pa beli ljudi.Gde se vodio II sv.rat pa opet u Evropi,koga su najvise izboli cepivima,gde se opet vodi ovaj rat pa stvarno nemam reci koliko nemate mozga.Ma necu vise da komentarisem niste zasluzili.

tihobl
1 godina prije

Амерички медији који се позивају на добро обавештене изворе из оружаних снага тврде да су планирајуће ваздухопловне бомбе JDAM-ER већ испоручене украјинској војсци. Њихова количина није велика и довољна је за организацију неколико удара. Процене су да ће ове бомбе носити борбени авиони Су-27/МиГ-29 који се налазе у фази модернизације за употребу ових средстава.

Kolicine nisu velike jer se avion mora dici na veliku visinu i prici liniji fronta i bice oboren u fazi postizanja dovoljne visine. Na 300 km moze ga pogoditi ruska raketa V-V, a V-Z na 400 km.

tihobl
1 godina prije

Северноатлантски војни савез тврди да су Руси у Бахмуту изгубили пет пута више људи од Украјинаца. Ово је за ЦНН рекао званичник НАТОкоји је желео да остане анониман.

Званичник НАТО је додао да је процена о пет пута више руских жртава заснована на обавештајним подацима.

Znaci rusi su izgubili preko pola miliona vojnika oko Bahmuta.
Kome cemo vjerovati ako necemo CNN i anonimnim zvanicnicima NATO.

tihobl
1 godina prije

Председник Украјине Владимир Зеленски изнео главни разлог зашто наставља са борбама у Бахмуту

Он је у интервјуу за ЦНН рекао да би падом Бахмута био отворен пут за руске снаге да продуже своју офанзиву на Краматорск и Северск.

Сада је главни задатак да се не допусти опкољавање гарнизона у Бахмуту што импилицира да би украјинска армија можда покушала да изведе просторно ограничену операцију у циљу проширивања коридора за извлачење, тачније деблокира путне комуникације Бахмут-Часов Јар преко Ивановска и Хромова.

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака: Битка за Артјомовск – за само један дан Оружане снаге Украјине изгубиле су два “елитна” борца Као сведочанство интензитета борби у близини Артјомовска, и као потврда, да су Оружане снаге Украјине ипак бациле у борбу своје елитне јединице које су се припремале за пролећну контраофанзиву, данас су истовремено стигле две вести о смрти два борца “елитних бригада”. Дмитриј Коцјубајло – Командант Првог батаљона 67. бригаде Оружаних снага Украјине (регион Ивано-Франковск), а окосница тог батаљона је бивши батаљон “Десног сектора” Андреј Луканјук – Командант батаљона 80. ваздушно-десантне јуришне бригаде Оружаних снага Украјине (регион Љвов). Ова бригада је 2014. држала аеродром у Луганску, а у зиму 2015 Доњецки аеродром. Елита над елитама. И понављам – ово је само за један дан, 7 марта, током непријатељских покушаја да нас одгурне са аутопута Константиновка – Артјомовск у области Ивановскоје, Часов Јар. Kad sam napisao da ce NATO krenuti u kontraofanzivu na Bahmut… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Украјински министар одбране Алексиј Резников остаће на својој функцији „до победе“ и каже да Зеленски „не планира“ да га смени.

A nedavno je drugacije pricao.

tihobl
1 godina prije

Украјински ТГ канал “Ресидент”

„Наш извор у ОП је рекао да је морал бранилаца Бахмута веома низак,нико не верује да ће Оружане снаге Украјине успети да задрже град . Војници не разумеју зашто бацати све нове резерве, ако град није од стратешког значаја, већ само политичког, зашто такве жртве.
Да би стабилизовао ситуацију, Генералштаб пребацује западне ПМЦ у Бахмут, као и елитне јединице, они морају стабилизовати ситуацију.”

tihobl
1 godina prije

Ким Јо Џонг, сестра лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, упозорила је у саопштењу да ће Пјонгјанг акције америчке војске, усмерене против тестирања стратешког оружја Северне Кореје, видети као “објаву рата”, известила је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Eh da je ona na celu Rusije ili Kine.

tihobl
1 godina prije

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен биће кандидат за место генералног секретара НАТО уколико не буде поново изабрана у ЕК, пише „Република“.

tihobl
1 godina prije

„Ја сам још почетком фебруара рекао да нема смисла задржавати Бахмута, јер је Бахмут млин за месо“, жалио се генерал Серхиј Кривонос, бивши заменик секретара Савета безбедности Украјине.

 Према његовим речима, у биткама за Артјомовск руске снаге су спасле своје људство, а Оружане снаге Украјине изгубиле су своје најбоље борце.

Nije ni cudo sto je smijenjen sa ovakvim razmisljanjem.

tihobl
1 godina prije

У области Артјомовск денацификован је један од вођа „Десног сектора“ и командант нацистичког одреда „Вукови Да Винчи“ Дмитриј Коцубајло.

tuf
1 godina prije

Kako da ne. S jedne strane po medijima vrište kako Artemovsk nema strateški značaj, sad Yelenski radi maskirovku kako ima i ne smiju ga napustiti. Pripremaju ukrajinci nekakav pokušaj ofenzive negdje drugdje i ovim tobožnjim prepucavanjima održavaju dimnu zavjesu. Rusi bi ispali krajnje neozbiljni da relativiziraju bilo kakve ukrajinske pokušaje jer Zapad očekuje rezultate i to vrlo skoro obzirom da podrška avanturi jenjava.

tihobl
1 godina prije

Десетогодишњи Федор, који је показао херојство током напада украјинских диверзаната на Брјанску област, одликован је медаљом „За храброст“.
Mali je ranjen uspio zivuci dvije djevojcice iz vozila pod paljbom, pobjeci sa njima kroz sumu, doci do autobuske stanice i odvesti ih u skolu, a zatim otisao u hitnu pomoc (a tek mu je jedanesta godina). Drago mi je sto je ustao iz kreveta.

tihobl
1 godina prije

Zanimljiva mi je ova pometnja trolova – pola tvrdi da je to beznacajan gradic, da pola da je strateski znacajan i da Zelenski nece dopustiti rusima da ga zauzmu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI