Ukrajina pokušava da povrati Artjomovsk nakon Prigožinove ‘provokacije’

Wagner grupa Rusija
16 komentara

Kijev koncentriše trupe u pokušaju da povrati ključni grad Donbasa Artjomovsk, poznat kao Bakhmut u Ukrajini, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema ministarstvu, ukrajinske jedinice „iskorištavaju provokaciju šefa Wagnera Jevgenija Prigožina s ciljem dezorganizacije situacije“.

Pripadnici grupe Jug suzbijaju neprijatelja artiljerijskim i avijacijskim udarima”, dodaje se u saopštenju. Ministarstvo je u petak odbacilo tvrdnju šefa PMC Wagner Evgenija Prigožina o raketnom udaru na jednu od baza kompanije sa ruske teritorije. “Sve poruke i video koji se distribuiraju na društvenim mrežama u ime [Evgenija] Prigožina o navodnom udaru [ruske vojske] na kampove PMC Wagner u pozadinskim područjima ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju informativnu provokaciju”, navodi ministarstvo  . navodi se u saopštenju.

Nakon Prigožinove izjave, Federalna služba bezbjednosti (FSB) pokrenula je krivičnu istragu zbog njegovog pozivanja na oružanu pobunu.

Prigožin je 20. maja objavio da je operacija preuzimanja kontrole nad Artjomovskom, koju je predvodio Vagner, završena i da je grad  „potpuno zauzet“.  Bitka za glavni logistički centar vodila se 224 dana, dodao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je kasnije istog dana da je grad zauzet, a predsjednik Vladimir Putin čestitao je Wagnerovim vojnicima i redovnim ruskim vojnim snagama na uspjehu.

Artjomovskrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
10 mjeseci prije

Sve ovo me podseća na pobunu JSO 14.11.2001.
Mislim da će Prigožin i Wagner tu izgubiti uticaj ali ne sasvim jer su im preko potrebni ukrajinska ofanziva je u toku a Wagnerovci su pokazali šta mogu u Artjomovsku, nadam se da je dobro promislio o svemu pre nego što je doneo ovu odluku.
U Rusiji barem nije uštrojena vojska koja radi sve šta joj se kaže makar glavu izgubili.

Ivan
10 mjeseci prije

Sve ovo lici na informacijski rat koji guraju Ameri. Sjetimo se smicalica koje su usred rata radili iz Beogradu Spegelju i Tudmanu. E sada se taj model podmece Rusima samo kod njih to nece proci. Njihov je odgovor bio munjevit i rijesiti ce oni to bila istina ili smicalica Ukrajinaca..

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Jednom prodato – ne vraća se više – kraj !

hiber
10 mjeseci prije

Wagner osvojio i Rostov na Donu. Kako se sada to računa? Jel’ treba Zelenski da ga deokupira? Hoće li Putin pozvati NATO da ga spasi?

gargamel.
10 mjeseci prije

Pa, sada se može otvoreno reći da Prigožin nije samo zločinac, već najvjerovatnije izvor osovine Ukrajina-NATO. Mnogo toga ukazuje na to, uključujući „glasine“ (pouzdane informacije u stvarnosti) o Prigožinu i nekim od Wagnerovih ljudi koji su VSU-u davali informacije o položajima ruske vojske, piše Andrej. Wagner: Oni su dobra jurišna grupa, ali kao ozbiljna sila nisu ništa bez ruskih snaga. BS u medijima o njima i jako preuveličane priče o Bakhmutu prvenstveno su za potrošnju obožavatelja koji masturbiraju do taktičkih detalja. Ja i moji prijatelji o tome raspravljamo u medijima mjesecima, npr. u PolitWeri itd. Tako da je ovo gotovo za Prigožina i konačno za Wagnera. Kako javlja FSB:  Izjave i postupci Jevgenija Prigožina, osnivača Vagnerovog PMC-a, zapravo su pozivi na oružani građanski sukob, saopštio je u subotu ruski centar za odnose s javnošću FSB. “Prigožinove izjave i postupci su zapravo pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske… Čitaj više »

slix
10 mjeseci prije

Maskirovka?

Zoran
10 mjeseci prije

Završit će on kao i Harkan sa metkom u glavi kao i sav ološ.

Max
10 mjeseci prije

Dakle Prigožin tvrdi da je vojska napala plaćenike. Sve miriše na urotu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI