Ukrajina proziva Orbana zbog novca

Viktor Orban
14 komentara

“Cinično” je od strane mađarskog premijera Viktora Orbana da kritikuje EU finansiranje Ukrajine kada Budimpešta uzima novac i od Brisela, saopštilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu. Portparol ministarstva Oleg Nikolenko je takođe insistirao da Ukrajina brani Mađarsku i ostatak EU od Rusije.

Ranije tog dana, u intervjuu za mađarsku radio stanicu, Orban je Ukrajinu opisao kao “nepostojeću državu u finansijskom smislu”, u potpunosti zavisnu od donacija EU i SAD koje neće trajati zauvijek.

“Još jedna antiukrajinska izjava”, napisao je Nikolenko na Fejsbuku. “Cinično je od mađarskog rukovodstva govoriti o finansijskim pitanjima drugih zemalja, dok sama Mađarska prima mnogo novca od EU da podrži svoju ekonomsku stabilnost.”

Dajući novac Ukrajini, insistira Nikolenko, EU „ulaže pre svega u sopstvenu bezbednost“, jer Ukrajinci svojim životima brane Evropu od „ruske agresije bez presedana“. Umjesto toga, tvrdio je, Orban bi trebao biti zahvalan Ukrajini za “mirno nebo nad Budimpeštom i drugim evropskim gradovima”.

Govoreći za nacionalni radio u petak, Orban je istakao da EU trenutno isplaćuje plate ukrajinskim državnim službenicima, kao i penzije i troškove zdravstvene zaštite, jer je privreda Kijeva potpuno kolabirala zbog sukoba.

Prema poslednjim procenama, blok je Kijevu obezbedio preko 50 milijardi evra (55,3 milijarde dolara) od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, uključujući oružje u vrednosti od 12 milijardi evra i još 30 milijardi evra finansijske pomoći. Ovo ne uključuje 113 milijardi dolara koje je američki Kongres izdvojio za podršku Ukrajini, od čega je samo oko 20% bila novčana pomoć.

„Očigledno je da Ukrajina ne može sama sebe da finansira“, rekao je Orban i dodao da spoljna podrška „ne može da traje beskonačno“. Sukob će se okončati onog trenutka kada SAD i EU prestanu da finansiraju Kijev, tvrdi on.

Dok Mađarska zaista dobija milijarde eura subvencija iz Brisela, EU trenutno zadržava 34 milijarde eura, uključujući sredstva za oporavak od pandemije Covid-19, zahtijevajući da Budimpešta promijeni politiku koju EU ne odobrava, posebno u vezi s pitanjima imigracije. i LGBT prava.

eumađarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Zamislite mafijaska Ukrajina si daje za pravo da nekoga kritizira unutar EU? Pas im mater lopovsku, dok ona nihova kretencina Zelenski krade po onoj “pola Marku a pola Sarcu”? Pa sto Rusi vec jedom ne terminiraju tu lopovsku i stetnu drzavu? Pomogli bi sebi ali i cijeloj EU da se rijesi tog americkog zla i olosa..

NOVI STARI
1 godina prije

ma…gluposti, da Rusija ima namjeru svajati Eurpu ili da je toliko jaka ne bi se godinu dana zajebavala sa ukrajinom..sad bi već bila na granici njemačke, ili možda pred Berlinom

Max
1 godina prije

Nebo nad Budimpeštom Mirno je zahvaljujući Rusima i Mađarima ne Ukrajincima.

Vikton
1 godina prije

Smece ukrainsko koga on proziva,nisam za nasilje rat,ali ovi ukrainci su pokvarena stoka i toliko su drski i bezobrazni,plase ljude pricom da bi rusija napala eu a to upce nije istina,ne bi ni njih napali da nisu amercke pudlice i sluge a koliko tek kradu i koliko su korumpirani to je za ne vjerovat.smeca ukrainska.

tihobl
1 godina prije

Sramota – Orban krade ukrajinske pare iz Brisela.
Kako je Borelj sve ispravno shvatio pa evropske penzije trosi na ukrajinske tenkove.

GMBH
1 godina prije

Mađarska svaki mjesec uplaćuje u EU kasicu članarinu da bi se onda s tim parama isplaćivalo ratne huškače i štetočine

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. kako je ovaj svijet dozvolio da ta narkodilerska, nacistička kriminalna ološ uopće može bilo kome zapovijedati i prozivati bilo koga? Glumeći navodne “žrtve”, dali su sebi puno toga za pravo.. Očito je da poštovani G Putin ne tuče po njima onako kako bi trebalo.. Razbahatila se zločinačka kriminalna ološ.. P.S. Ima li INTERPOL informacije koliko se ukradenih automobila iz EU 🇪🇺 nalazi u toj kriminalnoj Ukrajini?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI